maandag, mei 05, 2014

Terugblijk Dodenherdenking 04.05.2014

zie ook: Dodenherdenking 04.05.2014








Vrijheid geef je door

4 mei 2014 - toespraak van de Bewonersorganisatie Spoorwijk

Deze week was ik in een land dat niet trots is op haar verleden.
Een land wat grote verdeling heeft gekend.
Waar mensen niet vrij konden reizen.
Waar je ter dood veroordeeld kon worden vanwege je geloof.
Waar prikkeldraad en een muur gebouwd werden om mensen op te sluiten.
Een land niet ver hier vandaan.
En toch is het nog geen 25 jaar geleden dat die muur pas is afgebroken.

Eergisteren zag ik een programma op TV.
Over iemand die niet trots is op zijn verleden.
Die veel fouten heeft gemaakt.
Die anderen gekwetst heeft.
Die met geweld anderen een stuk vrijheid heeft afgenomen.
Hij wil nu graag beter worden, maar vindt dit nog altijd moeilijk.
De verslaving heeft hem nog altijd in zijn grip.
Hij heeft Ali B's wens nog niet kunnen vervullen.

Gisteren keek ik naar het nieuws.
Bittere berichten over een conflict niet ver hier vandaan.
Waar miljoenen mensen niet meer naar huis kunnen.
Waar je doodgeschoten wordt om je geloof.
Waar je vergast kunt worden om je overtuiging.
En nog meer bittere strijd in een Europees land.
Waar Oost en West hopeloos verdeeld zijn.
En de wapens oppakken om hun gelijk te behalen.

In een oorlog zijn geen winnaars.
Oorlog kent alleen verliezers.

Vanmiddag zag ik een groepje jongeren op straat.
Jongens die met elkaar hingen.
Bediscussieerden hun plannen.
Trapten een balletje.
Zeiden gedag tegen de voorbijgangers.
En keken eens wat de toekomst voor hun kan brengen.

Of je nu in Duitsland, in Nederland, in Syrie, in Oekraine of in Spoorwijk woont;
De vrijheid om te mogen denken wat je denkt;
Te zeggen wat je zegt;
Te gaan waar je gaat;
Zonder daarmee een ander te kwetsen;
is als een zonnestraal na een donkere wolk.

Je kunt niet winnen met geweld.
Maar je kunt wel bouwen op vertrouwen.
Vertrouwen dat je elkaar zult respecteren.
Dat je elkaar de kans geeft je te ontwikkelen.
Dat je vrij bent om te gaan waar je staat.
En dat je die vrijheid met elkaar kunt vieren.

Vandaag herdenken wij diegenen die voor onze vrijheid hebben gestreden.
Niet omdat ze wapens hebben opgepakt.
Niet omdat ze gevochten hebben.
Maar omdat ze tot het einde toe zich ingezet hebben voor onze vrijheid.

En dat is hetgene wat we hier voort moeten zetten.
Pak elkaars handen eens vast.
En bedenk je welke vrijheid jij door wilt geven.

Heb je iets moois bedacht
en geef je het door?


Marjan Wesselingh - Bewonersorganisatie Spoorwijk

Dodenherdenking 2014.
Steeds meer Nederlanders denken tijdens de dodenherdenking op 4 mei vooral aan Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Nederland denkt minder aan alle slachtoffers van oorlogen in de hele wereld. 
Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (pdf). Behalve aan de Nederlanders denken we tegenwoordig ook meer aan de niet-Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de Nederlanders tijdens de 2 minuten stilte op 4 mei vooral denkt aan Nederlandse slachtoffers van de oorlog. Dat is meer dan een paar jaar geleden. De herdenking roept vooral gevoelens van respect en medeleven op.
Bijna acht op de tien Nederlanders herdenken op 4 mei alle slachtoffers uit de hele wereld van alle oorlogen. Dat is meer dan de afgelopen jaren. Dat komt doordat de zorgen over oorlog zijn toegenomen, oordelen de onderzoekers.
De situatie in Oekraïne draagt daar wellicht aan bij. Zorgen over oorlog waren het grootst in 2003 toen de Verenigde Staten Irak binnen vielen.

STABIEL

Het draagvlak voor zowel 4 als 5 mei is nog steeds 'groot en stabiel', blijkt uit het onderzoek. Het belang dat aan beide dagen wordt gehecht, neemt toe naarmate we ouder worden. Acht op de tien Nederlanders zien 4 mei als een dag waarop ze zich verbonden voelen met andere Nederlanders.
Het vieren van onze vrijheid op 5 mei roept bij acht op de tien Nederlanders gevoelens van respect en verdraagzaamheid op. Driekwart van de Nederlanders staat op 5 mei stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
RTVWEST 04.05.2014 DEN HAAG - Bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte waren zondagavond ruim 3400 belangstellenden aanwezig.
Volgens Wendy Broer van Erepeloton Waalsdorp is de herdenking rustig verlopen. 'Het weer zat mee toen de mensen langs het monument liepen. Ook overdag was het behoorlijk druk. We hebben veel bezoekers gehad', liet zij weten. Veel verzetsstrijders zijn op de Waalsdorpervlakte ter dood gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. . Lees verder
Gerelateerde artikelen
Den HaagFM  04.05.2014 Burgemeester Jozias van Aartsen heeft zondag bloemen gelegd bij het Monument Englandspiel aan de Val Stolkweg.
Het Englandspiel was een Duitse operatie in de Tweede Wereldoorlog, waarbij een geallieerd zendernetwerk werd gebruiktn om valse informatie te sturen naar Engeland. In Nederland gedropte agenten bleken door de Duitsers te zijn opgepakt, zonder dat de Nederlandse legerleiding in Engeland dat wist. Zo kon valse informatie worden teruggestuurd. De ernst van de zaak en het grote aantal mensen dat hierbij om het leven kwam, geven de naam Englandspiel een wrange lading. ...lees meer
Den HaagFM 04.05.2014 Op verschillende plekken in Den Haag zijn zondagavond Dodenherdenkingen gehouden.
Tijdens de herdenkingen konden mensen burgers en militairen eren die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. ...lees meer
RTVWEST 04.05.2014 DEN HAAG - Mark Rutte heeft zondag in de hal van de Tweede Kamer in Den Haag een krans gelegd bij de Erelijst van Gevallenen. Hij deed dat ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.  De premier gaat zondag ook naar de herdenkingen in perscentrum Nieuwspoort in de Hofstad, de algemene begraafplaats Crooswijk in Rotterdam en naar de nationale herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Lees verder
DenhaagFM 04.05.2014 Premier Mark Rutte heeft zondag in de hal van de Tweede Kamer een krans gelegd bij de Erelijst van Gevallenen. Hij deed dat ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
krans bij Nieuwspoort 2
De premier ging daarna naar de herdenking in perscentrum Nieuwspoort, waar de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebrachte journalisten worden herdacht. In Den Haag zijn dit jaar weer tientallen herdenkingen. Een overzicht staat op deze pagina. meer
Telegraaf 04.05.2014 Bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte waren zondagavond precies 3416 belangstellenden aanwezig. Volgens Wendy Broer van Erepeloton Waalsdorp is de herdenking rustig verlopen.
„Het weer zat mee toen de mensen langs het monument liepen. Ook overdag was het behoorlijk druk. We hebben veel bezoekers gehad”, liet zij zondagavond weten.
Trouw 04.05.2014 Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte zijn vanavond aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Na de plechtigheid 's avonds in De Nieuwe Kerk leggen de vorst en vorstin een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Op maandag staat Bevrijdingsdag op de agenda voor het koningspaar. De koning en koningin, prinses Beatrix en minister-president Rutte wonen 's avonds in Amsterdam de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding bij, zo staat op de website van het Koninklijk Huis. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.
Trouw 04.05.2014 De nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is zondagavond zonder grote incidenten verlopen. Dat liet een woordvoerder van de politie weten. 'De Dam stond goed vol', gaf hij aan. Een exact aantal bezoekers kon de politie niet geven. Er raakte wel iemand onwel bij de herdenking.
Verwant nieuws;
Elsevier  04.05.2014 Het was om 20.00 uur 2 minuten stil in Nederland ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 1.500 plekken in het land kwamen Nederlanders bijeen om de doden te herdenken. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) hield een toespraak. 'Nog altijd houdt de Tweede Wereldoorlog ons bezig,' begon hij. 'De oorlog die maar geen gewone geschiedenis wordt, geen verleden tijd. De oorlog die ik vaak niet begreep.'
NU 04.05.2014 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.
Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen. Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw hield daar eentoespraak.  Op zo'n 1500 plekken in het land kwamen mensen bijeen om de doden te herdenken.
NRC 04.05.2014 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen. LEES VERDER
Lees meer
VK 04.05.2014 Ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, is Nederland vanavond om 20.00 uur 2 minuten stil geweest. Op zo'n 1500 plekken in het land kwamen mensen bijeen om de doden te herdenken.
Mijn moeder zat elk jaar na de dodenherdenking hard te huilen, mijn vader ging stil schoffelen in de tuin. Dat begreep ik niet, zó lang na de oorlog en nog zó van slag.
Op de Dam in Amsterdam waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de nationale dodenherdenking. Even voor 20.00 uur legde het koninklijk paar een krans bij het Nationaal Monument. Ook onder anderen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de commandant der strijdkrachten en de Amsterdamse burgemeester, Eberhard van der Laan, legden een krans.
Telegraaf 04.05.2014  Tijdens een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam hebben zondagavond zo'n 1700 overlevenden, nabestaanden en andere betrokkenen de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte waren hierbij aanwezig.
Gerelateerde artikelen;
Telegraaf 04.05.2014  Zo'n 2000 mensen hebben in Rhenen de dodenherdenking op de Grebbeberg bijgewoond. Dat was minder dan voorgaande jaren, zo liet een woordvoerder weten. Volgens hem kwam dat omdat het zondag was.
Trouw 04.05.2014 Een Rotterdammer is aangehouden omdat hij een Hitlergroet bracht naar een passerende herdenkingsstoet. Hij werd vanavond in zijn huis aangehouden, zo liet de politie weten.
Telegraaf 04.05.2014  Een Rotterdammer is aangehouden omdat hij een Hitlergroet bracht naar een passerende herdenkingsstoet. Hij werd zondagavond in zijn huis aangehouden, zo liet de politie weten.
Telegraaf 04.05.2014  Ajax-coach Frank de Boer en zijn tweelingbroer Ronald hebben zondag in Amsterdam namens Ajax een krans gelegd bij de jaarlijkse Sportherdenking in het Olympisch Stadion. Tijdens de herdenking worden de sporters herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Ajax is mede-organisator van de plechtigheid.
NU 04.05.2014 De broederschap in Nederland en de wereld staat onder druk. Mensen geven vooral om zichzelf en te weinig om de ander, zei schrijver Jan Terlouw zondag tijdens zijn 4 meivoordracht in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. "Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid", aldus de oud-politicus en auteur van de bestseller Oorlogswinter.
Telegraaf 04.05.2014 We moeten stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook voor latere generaties vallen morele lessen te trekken uit de oorlog. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zondag tijdens de dodenherdenking op het ereveld Loenen.
„Ook voor ons, de generatie na de oorlog, is die oorlogservaring een deel van ons leven. En wij geven die morele lessen weer door aan onze kinderen. Daarmee blijft die oorlog gedenkwaardig.” Ook in zijn eigen opvoeding was de Tweede Wereldoorlog „altijd de maat van goed en kwaad”.
VK 04.05.2014 We moeten stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook voor latere generaties vallen morele lessen te trekken uit de oorlog. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) tijdens de dodenherdenking op het ereveld Loenen.
Trouw 04.05.2014 We moeten stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook voor latere generaties vallen morele lessen te trekken uit de oorlog. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zondag tijdens de dodenherdenking op het ereveld Loenen.
NRC 04.05.2014 Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vindt dat op 4 mei niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moeten worden herdacht, maar ook die van de oorlogen en militaire missies daarna. Dat zei hij vanmiddag bij de dodenherdenking op het ereveld in Loenen, schrijft persbureau Novum.  LEES VERDER
Telegraaf 04.05.2014  „Mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Mensen zijn geschapen voor vrede.” Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in zijn herdenkingstoespraak bij het Koopvaardijmonument in Rotterdam. Daar werd de dood van 3300 opvarenden van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.
NU 04.05.2014 "Mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Mensen zijn geschapen voor vrede." Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in zijn herdenkingstoespraak bij het Koopvaardijmonument in Rotterdam.  Daar wordt de dood van 3.300 opvarenden van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Telegraaf 04.05.2014 Nienke Woltmeijer (18) heeft met haar gedicht de finale gewonnen van het project Dichter bij 4 mei. Ze las haar gedicht zondagavond voor tijdens de Nationale Herdenking, op de Dam in Amsterdam. Hieronder volgt de integrale tekst.
NU 04.05.2014 ''De stille getuige. De boom aan de rails. Omringd door prikkeldraad. Torende boven het wachtershuisje. Geworteld in grond van ellende. De boom hoorde de doffe knallen. Rook de mist van angst. Zag een uitzichtloze weg. Wanhoopte een eindeloze strijd.
Telegraaf 04.05.2014 Het eeuwigbrandende bevrijdingsvuur in Wageningen gaat de wereld over. Veteranen uit Groot-Brittannië halen het vuur op 5 mei in Wageningen op om het op hun eigen Bevrijdingsdag op 8 mei in hun eigen land aan te steken. In Portsmouth ontstak generaal Bernard Montgomery in 1948 het eerste bevrijdingsvuur, dat vervolgens naar de kust van Normandië werd gebracht. In Normandië begon in 1944 de geallieerde opmars, die in 1945 tot de bevrijding van Europa leidde.
Telegraaf 04.05.2014 Steeds meer bedrijven en organisaties ondersteunen de campagne van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de 2 minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur in ere te houden. Niet alleen de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat roepen mensen die onderweg zijn daartoe op, ook op het internet is in toenemende mate aandacht voor de stilte tijdens de dodenherdenking.
RTVWEST 04.05.2014 DEN HAAG - Steeds meer organisaties en bedrijven ondersteunen de campagne van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de 2 minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur in ere te houden. Kijk hier voor het overzicht van herdenkingen bij u in de buurt.  Lees verder
Gerelateerde artikelen;
NU 04.05.2014 Steeds meer bedrijven en organisaties ondersteunen de campagne van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de twee minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur in ere te houden.
Niet alleen de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat roepen mensen die onderweg zijn daartoe op, ook op het internet is in toenemende mate aandacht voor de stilte tijdens de dodenherdenking.
Gerelateerde artikelen;
Lees meer over: 4 mei Dodenherdenking
Telegraaf 04.05.2014  In bijna alle gemeenten in Nederland worden zondag 4 mei om 20.00 uur de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Een aantal gemeenten deed dat omwille van de zondagsrust al op zaterdag 3 mei.