woensdag, oktober 20, 2010

SP en RTVWEST op bezoek in Spoorwijk vanwege slechtwerkende ventilatiesysteem

(Klik op titel)



Vestia, Adembenemend traag.

SP Den Haag 19-10-2010 • De Haagse SP steunt de bewoners van de bewonersgroep ‘Effe Puffe? Liever niet!’ in hun strijd tegen de gebreken in hun huurwoningen aan de Rudolf van Brammenstraat.

De bewoners klagen al ruim zeven jaar bij hun verhuurder Vestia over problemen met de ventilatie en warmtepomp. De bewoners hebben last van hun gezondheid en in de woningen is veel overlast van schimmel en vocht.

Het wordt nu tijd dat Vestia iets gaat doen aan deze problemen. Om hun eis kracht bij te zetten hebben de bewoners aan de Haagse SP gevraagd om ondersteuning te bieden.


SP-bestuurslid Jerry Snellink: “het is belachelijk dat Vestia deze mensen al zeven jaar in de steek laat. De bewoners eisen terecht dat Vestia nu eindelijk de problemen gaat oplossen”. Vestia heeft inmiddels aan de bewoners laten weten dat er een onderzoek door TNO uitgevoerd gaat worden. Tevens heeft Vestia zijn excuses aangeboden aan de bewoners.

Met de resultaten van het TNO-onderzoek gaan volgens Vestia de problemen opgelost worden. De SP is blij dat Vestia aandacht zegt te hebben voor de problemen en ze ook wil oplossen.
SP Den Haag zal de ontwikkelingen kritisch blijven volgen. Om ervoor te zorgen dat de aandacht van Vestia niet verslapt zijn er samen met de bewoners posters gemaakt en opgehangen met daarop de tekst: “Vestia. Adembenemend traag.”




Start schoonmaak ventilatiesysteem huizen Spoorwijk

RTVWEST 19.10.2010 - DEN HAAG - Wooncorporatie Vestia is begonnen met het schoonmaken van het ventilatiesysteem in de Haagse Spoorwijk. De huizen in de Vosmaerstraat zijn als eerste aan de beurt.

Bewoners klagen al zeven jaar over het slechtwerkende ventilatiesysteem, met gezondheidsklachten tot gevolg. Zij hadden onlangs een ultimatum gesteld aan Vestia: op 3 november moeten de huizen weer leefbaar zijn. Onlangs erkende de woningbouwvereniging de problemen en beloofde toen deze zo spoedig mogelijk aan te pakken.

De bewoners betwijfelen of Vestia de deadline gaat halen. Volgens hen komen ze van de wal in de sloot. 'Roosters gaan open als ze dicht moeten zijn en omgedraaid. 's Nachts piept en kraakt het systeem', melden ze. Als de problemen niet voor 3 november zijn opgelost, eisen de bewoners huurverlaging van Vestia. Ook overwegen ze om via een advocaat een derde rekening in gebruik te nemen en helemaal geen huur meer te betalen aan Vestia.

Woningcorporatie Vestia heeft Omroep West telefonisch laten weten dat van een huurverlaging of zelfs het helemaal niet betalen van huur door bewoners geen sprake kan zijn voordat de onderzoeken naar de ventilatiesystemen zijn afgerond.

Berucht

Behalve gezondheidsklachten hebben de bewoners ook te kampen met schimmelplekken in de woning. Sinds de oplevering in 2003 hebben de bewoners van totaal vijf straten al last van het ventilatiesysteem.

Het gaat om zowel huur- als koopwoningen aan de Vosmaerstraat, de Rudolf van Brammenstraat, de Beetstraat, de Hildebrandstraat en het Alberdingk Thijmplein.
Het systeem in de huizen is een zogenoemde balansventilatie.

Het systeem is berucht sinds tientallen bewoners van de Amersfoortse wijk Vathorst gezondheidsklachten kregen. Hoewel daar het systeem uiteindelijk werd aangepast, is nooit onomstotelijk bewezen dat het ventilatiesysteem ook daadwerkelijk voor de klachten zorgden.