zondag, juni 17, 2007

Verslag Wijkschouw Spoorwijk 22.05.07



Verslag van de Wijkschouw Spoorwijk op 22 mei 2007

Er liepen mee:
Bewoners: Frans Giesekam, Mennie Rensink, Jaap Schelling, Loes en Joop Moor, Mieke Sep, André de Ruijter, Ewoud Bloem, Marina van Deutekom
Ramazan Ödek vz. BOS en bewoner

Advies: Latifa Kassimi, adviseur BOOG, Laurens Venderbos, adviseur SCOOP,

Uitgenodigde diensten en organisaties:
Ing. K.W. Mackay wegbeheerder Dienst Stadsbeheer.
Verslag: Johanna van Fessem ao. BOOG

De volgende uitgenodigde organisaties waren niet aanwezig:
Politie
Stichting Mooi (met bericht)
Dienst Onderwijs Cultuur en Welzijn;
Dienst Stedelijke Ontwikkeling.
Haagwonen,
Vestia,
Ceres


1. Schaepmanstraat voor no. 39.
Elke avond wordt er een grote vrachtauto van de firma Lelieveld met kentekenno. BR ZD 69, weliswaar zonder oplegger, voor de deur geplaatst. Hij neemt licht weg en het huis dreunt, als hij over de verkeersdrempel rijdt. Dit is zaak voor politie, want vrachtauto’s horen niet in de wijk geparkeerd. Al in het Leefbaarheidsoverleg van 17 april heeft Peter Brand beloofd dit aan te kaarten bij de politie.Vroeger heeft de Schaepmanstraat ooit een Gulden Klinker gekregen voor goed onderhoud door de bewoners, maar inmiddels ziet de straat er weer verwaarloosd uit.

2. Schimmelweg no. 357.
Het plantsoentje voor dit huisnummer is kapotgereden door de bouwvrachtwagens van VESTIA. Na klacht bij de laatste verwijst deze door naar de aannemer Ceres. Ceres verwijst echter weer naar VESTIA, die de baas is van de aannemer en eindverantwoordelijke. Dit is van kastje naar de muur sturen.

3. Schimmelweg no. 369. Er ligt al maanden een hoop bouwpuin op de parkeerplaats. Dhr. Mackay maakt aantekening hiervan.

4. Schimmelweg no. 415.
Een verwaarloosde auto met kenteken no. FG PB 55, staat al meer dan een jaar voor de deur. Er groeien allemaal plantjes omheen.

5. Schimmelweg 429.
Het (gemeente)plantsoentje, dat hiervoor ligt wordt door de bewoner met eigen planten prachtig verzorgd.

6. Schimmelweg 437.
Waarom is de boom voor 437 zonder de bewoners te verwittigen omgehakt?

7. Schimmelweg 449.
Er ligt vuilnis voor de deur en er staat ook een verwaarloosde auto. Kenmerk FL 79 FL, maar een bewoner weet, dat alle belasting en verzekering betaald zijn. Erstaat echter ook al lange tijd een losse verkeerspaal (dus van de gemeente) in een betonblok, waarvan niemand weet waar die bijhoort.




8. Beetsstraat/hoek Schimmelweg.
Ook hier is een keurig verzorgd plantsoen.

9. Beetsstraat.
Hier zijn talloze gezonde bomen omgehakt o.a. zes gezonde platanen, vanwege een pijpleiding. Later bleek het, dat dit helemaal niet nodig was geweest. Voor Sporthal ’t Zandje zijn ook platanen weggehaald. De bewoners hebben er nog steeds hartzeer van. Dhr. Mackay. Zodra de Beetsstraat is opgeknapt komen er weer nieuwe bomen. Hij voegt eraan toe, dat Stadsdeel Laak een heel goede groenbeheerder heeft, die hard maar vergeefs bij de gemeente voor het behoud van de bomen heeft gevochten.

10. Alberdingk Thijmstraat hoek Busken Huetstraat.
Er is geen oversteekplaats meer, terwijl de auto’s heel hard rijden. Vroeger waren er stoplichten, maar die zijn ook weggehaald. Er is ook geen parkeerverbod meer. Mackay: De rijbaan is aan onderhoud toe en dat zit in de planning. Bij het café, het vroegere Tuitje, parkeren veel bezoekers hun auto helemaal of half op de stoep (bijv. kentekenno. 15 SZ XV). De bomen die er stonden zijn doodgegaan en er zijn geen nieuwe geplant. De geparkeerde auto’s belemmeren ook het uitzicht als je veilig wilt oversteken. Er kunnen eventueel anti-parkeer paaltjes geplaatst worden, of een ‘sierzwerfkei’.Verder zijn verkeerd geparkeerde auto’s verantwoordelijkheid van de politie. Als deze ’s ochtends en ’s avonds bonnen komen schrijven is de overlast gauw afgelopen. Het is jammer, dat de politie niet meeloopt met de wijkwandeling.

11. Busken Huetstraat.
De toegang tot de straat aan de noordzijde is zodanig opgebroken, dat dhr. Giesekam, die slecht ter been is, onmogelijk bij zijn huis kan komen. Dit dwingt hem elke dag de straat vanaf de andere richting in de rijden, maar omdat de straat een woonerf is en eenrichtingverkeer, moet hij elke dag een verkeersovertreding begaan.
Wat hem ook steekt, is dat de straat zonder enige melding vooraf of excuses achteraf is opengelegd. Hij heeft ook brieven van VESTIA, waarin zwart op wit staat, dat de smalle Busken Huetstraat niet voor bouwverkeer gebruikt zal worden, en dat dit verkeer door de Hasebroekstraat zou rijden. Deze belofte wordt echter met voeten getreden, of met banden verreden. Dhr Giesekam heeft op 1 mei Peter Brand, Leefbaarheidscoördinator gebeld hierover. Deze beloofde, dat het binnen de 14 dagen in orde zou zijn. Het is nu meer dan drie weken verder, maar er is nog niets veranderd. Dhr. Giesekam is ook erg teleurgesteld, dat niet met de wijkwandeling meelopen: a. Peter Brand b. Politie c. VESTIA.

12. Busken Huetstraat
André de Ruijter: Op het trottoir voor Basisschool de Spoorzoeker, zijn twee wipkippen gepland, die twee jaar geleden al zijn aangevraagd. Drie weken geleden zijn ze toegezegd. Aan de overkant van de Spoorzoeker was op een open plek tussen de huizen een speeltuintje met mooie bomen. Systematisch zijn alle speeltoestellen beetje bij beetje weggehaald inclusief de bomen. De plannen zijn nu, dat er op de plek van het mooie speeltuintje een nieuwe gymzaal komt. De bewoners begrijpen hier niets van, want 20 meter verder staat er een gymzaal van nog geen 15 jaar oud, die er ook van binnen nog prima uitziet. Als je de zaal van buiten enigszins aanpast (Vleugel eraf en terras eraf) dan heb je een heel mooie gymzaal, die ook van buiten goed in de wijk past. 15 maanden geleden is hierover een overleg geweest op de Spoorzoeker met Peter Brand, directrice Spoorzoeker Leonie Ploemen en Louis Vermey, gemeente.

13. Busken Huetstraat.
VESTIA heeft het achterpad bij de voormalige speeltuin aan een zijde met een betonnen muur afgesloten, zodat André de Ruijter, die daar achter woont niet meer vanaf het achterpad in zijn schuur kan. Dit is drie jaar geleden al besproken met Peter Brand. Het achterpad ligt ook vol vuilnis.

14. Schaapherderstraat en hof.
Het hof is nu beschermd stadsgezicht. Echter, een vrachtwagen heeft anderhalf jaar geleden een paar stenen uit de gemetselde toegangsboog gereden, die nog steeds niet hersteld is. Ook uit een van de vensterbanken zijn bakstenen afgebroken. Dit dient doorgegeven te worden aan VESTIA.

Verslag 25/05/2007.