woensdag, januari 31, 2018

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 31.01.2018


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

Bij het schrijven van onze eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar 2018 kan ik het niet laten nog heel even terug te kijken naar het jaar 2017.
 • Duizenden mensen hebben deelgenomen aan cursussen en eenmalige activiteiten, zoals voorlichtingsbijeenkomsten en bijeenkomsten over een speciaal thema, dat soms cultureel en/of religieus was bepaald.
 • Honderden certificaten zijn uitgereikt. Vaak aan mensen die nooit eerder een dergelijk bewijsstuk van kunde op een bepaald gebied mochten ontvangen.
 • In de Weggeefwinkel hielpen we ruim 10.000 klanten.
 • De rol van de Buurtvaders was weer belangrijk, vooral tijdens stadsevenementen en rond oud en nieuw.
 • Om de week nam Repair Café zijn intrek in het Vadercentrum, waar handige vrijwilligers kleine reparatiewerkzaamheden verrichten met voor de wijkbewoner. Het resultaat is dat men een apparaat weer een tijdlang veilig kan gebruiken.
 • Tientallen statushouders, voornamelijk uit Syrië en Eritrea, hebben aan de cursussen en andere activiteiten deelgenomen. Meerdere van deze mensen zijn vrijwilliger in het Vadercentrum geworden.
Het jaar 2018 wil ik beginnen in de hoop dat al uw wensen in vervulling mogen gaan; zo ook de ongeveer honderd wensen, die rond de feestdagen in onze wensboom zijn gehangen.

Mocht er een wens bij zitten waar wij van het Vadercentrum iets aan kunnen bijdragen?
Ook in 2018 kunt u op ons rekenen!

Bilal Sahin

Januari 2018

In deze editie:
 • Toneelgroep 'De Verbinding'
 • De Weggeefwinkel
 • Stagiaires
 • Certificaatuitreiking cursussen
 • Repair Café Vadercentrum
 • Brandveiligheid
 • Agenda

Toneelgroep "De Verbinding"


Ongeveer tien deelnemers en vrijwilligers van het Vadercentrum hebben in september 2017 een toneelgroep onder de naam: 'De Verbinding' opgericht.
Na hard oefenen zijn ze erin geslaagd tijdens een festival en ook voor gasten van Resto Van Harte een geslaagde voorstelling neer te zetten. Op Eerste Kerstdag mochten ruim honderd toeschouwers van hun optreden genieten. Dat optreden was zó succesvol dat terstond werd besloten hiermee in het jaar 2018 door te gaan.

De toneelgroep komt op woensdagavonden in het Vadercentrum bij elkaar.
Via goed overleg worden de taken met respect in onderling overleg onder elkaar verdeeld.

VOELT U ER OOK VOOR OM ZICH BIJ DEZE LEUKE TONEELGROEP AAN TE SLUITEN? 

Aanmelden kan in het Vadercentrum.
Iedereen kan
en mag meedoen !!!

De Weggeefwinkel


Eén van onze projecten is De Weggeefwinkel. Precies zoals het in iedere andere winkel aan het begin van het jaar gaat, was het plan om eerst de Kerstspullen te verwijderen om daarna lekker op te starten voor het nieuwe jaar. 
Dat voornemen spatte na een halfuur al uiteen toen twee jonge mensen aan de deur klopten. Binnengekomen vertelden ze dat ze woonruimte hadden, maar dat was het dan ook.

Er volgde een kort gesprek, waarna de crisisruimte werd geopend. Op de gezichten van die jonge mensen kwam voorzichtig een glimlach. Maar vooral een uitdrukking van verbazing. Het gesprek vervolgde met de mededeling dat de dame van het gezelschap in verwachting is.
Precies zoals ieder ander aanstaand ouderpaar waren ook zij blij met babyspulletjes die op een later moment in het jaar van pas zullen komen. Een mooiere start van het nieuwe jaar hadden die twee mensen, maar ook de vrijwilligers van de Weggeefwinkel zich niet kunnen wensen. We weten meteen weer waarvoor we het ook in het nieuwe jaar 2018 doen.

Stagiaires  

Stagiaires zijn belangrijk binnen de methodiek en werkwijze van het Vadercentrum Adam. Voornamelijk voor de stagiaires die geen plek kunnen vinden, wordt een stageplek aangeboden.
Deze jongeren voeren in het Vadercentrum belangrijke werkzaamheden uit.

In 2017 begeleidden wij in het Vadercentrum en in de Weggeefwinkel in totaal 53 stagiaires.
 • HBO student (Sociale Opleidingen) liepen stage in 2017.
 • Voorts 19 MBO-ers (administratie, dienstverlening, entree opleidingen) en
 • 23 maatschappelijke stagiaires (VMBO stagiaires) van verschillende scholen in de regio. Zij kregen een stageplek aangeboden en werden samen met de vaders begeleid.
 • Daarnaast werden 10 jongeren, in samen werking met het Ministerie van Justitie, met succes begeleid in een taakstraf. Het betrof “taakstraf jongeren” van de Raad van de Kinderbescherming Den Haag. Voor deze jongeren werd, samen met vrijwilligers, een taak bedacht en zij werden begeleid door een “vaderfiguur”, die zij thuis vaak gemist hebben.

Certificaatuitreiking cursussen


Vadercentrum Adam verzorgt vele activiteiten, waaronder een 20-tal cursussen. Wekelijks nemen hieraan ongeveer 200 personen deel. Jaarlijks worden honderden deelnemersbewijzen, certificaten en zelfs diploma’s uitgereikt. De mannen zijn apetrots op deze erkenning, waarvoor zij zo hun best deden.

Enkele voorbeelden van certificaatuitreikingen in het afgelopen jaar zijn:
 • 31 mannen namen deel aan de cursus elektrisch lassen; 21 daarvan rondden dit af met een certificaat,
 • 29 mannen volgden de cursus Mig-Mag lassen en 24 daarvan kregen een certificaat,
 • 34 van de 46 mannen rondden verschillende computercursussen op beginners-niveau af met een certificaat,
 • 32 mannen namen deel aan de cursus kleermaken. 22 van hen maakten helemaal zelf een broek en een overhemd (onder begeleiding van een kleermaker) en sloten de cursus af met de ontvangst van een certificaat,
 • 13 mannen kregen voor de cursus Engels een certificaat.
 • 16 deelnemers ontvingen voor de cursus Spaans een certificaat.
 • In totaal 23 leerlingen (tussen 12 en 18 jaar) uit het voortgezet onderwijs ontvingen huiswerkbegeleiding. De individuele lessen werden op verschillende weekdagen door acht professionele docenten gegeven, waardoor de leerlingen hun schoolprestaties verbeterd zagen.
 • 13 deelnemers volgden de EHBO herhaallessen, waardoor hun EHBO diploma werd verlengd.
 • Ruim 25 mannen namen in de Week Van De Liefde deel aan een poëzieworkshop. De meesten van hen hadden nog niet eerder een gedicht geschreven. Deze mannen waren dapper genoeg om voor hun geliefde op Valentijnsdag een romantisch gedicht te schrijven en zo het hart van hun geliefde (opnieuw) te veroveren. In de Week Van De Liefde werden de gedichten, door deze mannen zelf, tijdens een grote bijeenkomst, voorgelezen aan een groot publiek.
 • Wijkbewoners die niet of nauwelijks sporten volgden de hardlooptraining met als resultaat: deelname aan verschillende hardloopevenementen, zoals met 30 personen deelname aan de CPC en Royal Ten. Allen sloten deze evenementen af met een medaille.
Enkele andere voorbeelden van cursussen, waaraan tientallen mannen deelnamen, zijn teken- en schildercursus, yoga, Nederlands, zwemmen, houtbewerken, solliciteren, omgaan met geld, Arduino, fietsreparatie, enzovoort!

Repair Café Vadercentrum 


Op donderdagmiddag 18 januari was in het Vadercentrum het eerste Repair Café van het jaar 2018. Het was weer een drukbezocht Repair Café waarbij onze reparateurs de hele middag de handen vol hadden aan diverse herstelwerkzaamheden.
Er zijn verschillende fietsen gerepareerd. De werkzaamheden waren o.a. banden plakken, versnellingen en licht herstellen.
Onze elektriciens hebben artikelen zoals een radio/cd speler waarvan de deuren niet open gingen, een strijkijzer, een boormachine, een koffiezet apparaat nagekeken en gerepareerd. Het is altijd leuk te zien hoe vrolijk mensen met hun gerepareerde spullen naar huis gaan.
In het naailokaal werden gordijnen gemaakt, verschillende kledingstukken gerepareerd, broeken ingekort en/of op maat gemaakt.
Het volgende Repair Café is op maandag 5 en donderdag 22 februari.
Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Brandveiligheid 

In samenwerking met de Brandweer hebben we op vrijdag 26 januari een grote voorlichtingsbijeenkomst over brandveiligheid georganiseerd waar ruim 80 belangstellenden aanwezig waren.
Het is inmiddels traditie dat wij 1x per jaar een voorlichting over brandveiligheid geven in het Vadercentrum. Wij hebben altijd  een grote groep belangstellende wijkbewoners. Natuurlijk zijn er een aantal mensen die er vorige jaar waren maar ook weer een grote groep nieuwe mensen. De voorlichting vindt altijd plaats tijdens een maaltijd; bereid door de vrijwilligers van het Vadercentrum.  Deze voorlichting is verzorgd door Eliene van der Velden van Brandweerzorg Team Centrum/Laak.
Tussen het voor- en hoofdgerecht kreeg Eliene de gelegenheid om “in gesprek” te gaan met de aanwezigen. Voorlichting kan  eenrichtingsverkeer zijn maar zeker vanavond was het tweerichtingsverkeer. Door het stellen van vragen gingen de mensen praten met Eliene en als Eliene dan over het onderwerp ging vertellen, kwamen er weer nieuwe vragen en dat is leuke interactie.
Na het afloop hebben we lekkere couscous gegeten. Met een winkelwagenmuntje en een memoblokje met brandveiligheidstips gingen de mensen naar huis. Op naar volgend jaar …..

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.
 • Zaterdag 3 februari, met een grote groep gaan we naar het Laaktheater voor de voorstelling ‘What’s in a man, The Man Squad”.
 • Maandag 5 februari, Repair Café Vadercentrum. Vanaf 14.00 uur.
 • Maandag 5 februari, avond rondom levensverhaal.
 • Donderdag 8 februari, dialoogbijeenkomst “je eerste ontmoeting in het buitenland”
 • Maandag 12 februari, Filmavond in het Vadercentrum. We gaan een Charlie Chaplin film kijken. Het begint om 18.00 uur.
 • Woensdag 14 februari (Valentijnsdag) zijn wij uitgenodigd bij het Gemeentemuseum. De verwachting is dat we vanuit het Vadercentrum daarnaartoe gaan met minstens drie bussen vol belangstellenden. Het aan ons aangeboden programma ziet er spectaculair uit.
 • Vrijdag 16 februari, wegens de week van de liefde een grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over de liefde.
 • Dinsdag 20 februari, internationale conferentie “mannenemancipatie”.
 • Donderdag 22 februari, Repair Café Vadercentrum. Vanaf 14.00 uur.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: