dinsdag, augustus 01, 2017

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam juli 2017Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

Op 8 juli j.l. hebben we onze jaarlijkse buurtbarbecue op het Jonckbloetplein georganiseerd waar ruim 1000 gasten genoten hebben. Een verslagje en de foto’s van dit bijzondere festijn en nog een aantal andere activiteiten die zijn geweest kunt u in deze nieuwsbrief vinden.
Ik wens u, namens al onze vrijwilligers, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin

Juli 2017


In deze editie:
 • Sportieve fietstocht richting Westbroekpark 
 • Repair Café Vadercentrum
 • Presentatie Handhavingsteam
 • Ramadan feestviering met een dialoog
 • De jaarlijkse buurtbarbecue met 1000 wijkbewoners
 • Makreelvissen
 • Agenda

Sportieve fietstocht richting Westbroekpark

Op zondag 2 juli hebben we een sportieve en informatieve fietstocht richting de rozentuin Rosarium in Westbroekpark georganiseerd waar 50 enthousiaste wijkbewoners deel hebben genomen. Middels dit soort activiteiten sporten de wijkbewoners die normaal niet of nauwelijks sporten. En tegelijkertijd dat zij door een informatieve manier de stad beter leren kennen.
Vroeg in de ochtend komen de deelnemers binnen in het Vadercentrum. Na een kopje koffie en gezellig kennismaking met elkaar, verzamelen we buiten met onze fietsen. Het weer is bewolkt en we doen onze jassen en petten op voor het geval het gaat regenen.

Rond 10.00 uur vertrekken we richting centrum Den Haag om daar eerst langs het monument van de filosoof Spinoza te gaan. Na uitleg over Spinoza fietsen we verder door de beroemde straten in het centrum. Daar kan je niet doorheen zonder even stil te staan bij het Mauritshuis en het Binnenhof. Het is zondagochtend maar toch erg druk in het centrum en er zijn diverse andere activiteiten gaande zoals de City Run.

Daarna zijn we naar de prachtige Rosarium in Westbroekpark gefietst en aangekomen. We hebben informatie over de tuin gekregen en daarna krijgt iedereen een formulier waarmee ze persoonlijk kunnen meestemmen voor de mooiste roos van dit jaar.

Het zonnetje schijnt inmiddels volop en de deelnemers struinen door de tuinen en kijken, voelen en ruiken aan de rozen om zo hun keuze te kunnen maken. Iedereen is druk en serieus aan de slag en overal worden selfies gemaakt. We eten gezamenlijk een gezonde lunch en het is een gezellige en een leerzame dag.
Met z’n allen weten we nu iets meer over de historie van onze eigen stad en wat er allemaal nog meer is te bewonderen.

Repair Café Vadercentrum


Op maandag 3 juli was in het Vadercentrum de laatste Repair Café voor de zomervakantie maar wel één van de drukbezochtste ooit.

De reparateurs in het naailokaal hebben twee gordijnen op maat gemaakt en verschillende kledingstukken zoals een jas en een broek en verschillende hemden bijgewerkt.

Onze elektriciens hadden het drukst. Ze hebben o.a. twee reiskokers, drie CD-spelers, een kookplaat, een tostiapparaat, een accuoplader, een radio en een Dvd-speler gerepareerd.

De fietsenreparateurs hebben geholpen met o.a. binnen- en buitenband te verwisselen, spaken goed te zetten, remmen instellen, ketting verwisselen, verschillende velgen, zadels-, en verlichtingen te monteren.

Het volgende Repair Café na de zomervakantie is op maandag 4 september. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Presentatie Handhavingsteam


Op dinsdag 4 juli heeft het Handhavingsteam Laak o.l.v. Susanne Supheert een presentatie gegeven in het Vadercentrum. De presentatie ging over wie het handhavingsteam is en wat ze doen. Het handhavingsteam worden gezien als de handhaver die alleen maar boetes uitschrijven. Het  vak handhaver is wel meer dan alleen een boete uitschrijven.

Er was een grote opkomst met ruim 40 personen die de tijd hebben genomen om naar deze presentatie te komen luisteren en vragen te stellen.

We kwamen er achter dat een heleboel mensen niet wisten, wie het handhavingsteam is en wat ze doen en wat voor bevoegdheden zij met zich meedragen.  Het is leuk om de reacties  te zien die mensen hier op geven, het gebeurt regelmatig dat het handhavingsteam op straat niet zo heel vriendelijk wordt ontvangen. Maar tijdens de presentatie was iedereen hier erg positief over. Er werd zelfs verteld, nu kan ik aan mijn kinderen het  verschil uitleggen tussen de politie en handhaving.

In de presentatie worden over verschillende ergernissen verteld, zoals afval, hondenpoep, fietswrakken, parkeeroverlast en verteld dat dit ook de grootste ergernissen zijn waar het handhavingsteam op let.
Het is best leuk om te zien dat hier dan een leuke discussie door ontstaat. Iedereen heeft zijn eigen mening en visie op bepaalde dingen, en iedereen heeft wel een plan bedacht hoe dit opgelost kan worden.

Na de zomervakantie wordt deze presentatie herhaald zodat er ook andere mensen aankunnen sluiten die nu met vakantie zijn. Wij bedanken aan het Handhavingsteam Laak hartelijk voor het verzorgen van deze nuttige en belangrijke informatie.

Ramadan feestviering met een dialoog 

Op donderdag 6 juli hebben we met de aanwezigheid van ruim 100 multiculturele wijkbewoners, het ramadanfeest, met een dialoog en een maaltijd gevierd. In het Vadercentrum vieren we bijna alle religieuze feestdagen en belangrijke onderwerpen, met een dialoog. Dit doen wij altijd met een multiculturele zetting zodat in onze samenleving onderling geen onbekendheden meer zijn en zodat mensen elkaar beter kunnen leren kennen en begrijpen.

De vrijwilligers hebben de hele dag hard gewerkt en zij hebben het Vadercentrum feestelijk versierd en een feestelijke maaltijd voor de gasten klaargemaakt. Het sfeer was ook feestelijk. Iedereen zit aan de tafels bij elkaar en praten gezellig met elkaar. In de tussentijd wordt iedereen voorzien van een voorgerecht  (genaamd Marokkaanse Harira soep) geserveerd.

Nadat iedereen de soep op had begon de dialoog. Die werd gehouden door de imam  Redouan El Bouzidi. Hij trapte de dialoog af met de vraag:  'waarom vasten moslims eigenlijk?' Een bezoeker die antwoorde, voor Allah en voor het geloof. Redouan was het daarmee eens en gaf vervolgens meer uitleg waarom de moslims vasten. Vervolgens vertelde Redouan wat over de wijsheid van het vasten waarop de mensen in zaal enthousiast en positief reageerde. In de tussentijd is er veel interactie tussen de spreker en de bezoekers worden veel vragen gesteld waaronder over Zakaat. Dat is een Arabische woord voor armenbelasting. Redouan legt vervolgens uit wat dat betekent en hoe dat moeten worden uitgevoerd.
Er wordt uitgelegd door Redouan wat bidden is en hoe vaak dat moet gebeuren. En als laatste wordt besproken wat het Suikerfeest nou is en waarom het wordt gevierd door moslims. Hierna volgde als slot een vragenronde waarin er vragen over de islam in het algemeen werden gesteld. Na de antwoorden van onze imam volgde een hoofdgerecht en een fruitdessert.

Het was een gezellige en leerzame feestviering met een dialoog. Iedereen bedankt die hieraan heeft bijgedragen.

De jaarlijkse buurtbarbecue met 1000 wijkbewoners


Op zaterdag 8 juli hebben we i.s.m. Resto VanHarte onze jaarlijkse buurtbarbecue op het Jonckbloetplein, voor het Vadercentrum georganiseerd. Dit culinaire festijn staat in het teken van elkaar beter leren kennen, onder het genot van een heerlijke maaltijd en een drankje. Dit hebben we dit jaar nog grootschaliger, onder de vlag van het  Laak Festival georganiseerd. Op deze dag waren er in de verschillende plekken in Laak verschillende activiteiten en informatiestands aanwezig die door de het Stadsdeel mede werd georganiseerd.

Tientallen vrijwilligers van ons zijn vanaf vroeg in de ochtend aan de slag geweest. Zij hebben het plein versierd en ingericht voor het barbecue. De gehele middag en tijdens de barbecue treden op het podium diverse talenten uit Laak met allerlei muziek- en dansvoorstellingen.
De brandweer was ook voor het Vadercentrum met verschillende voertuigen die verschillende demonstraties voor de wijkbewoners deed.

Om 17.00 uur heeft de wethouder de ruim 1000 aanwezigen verwelkomd. Hij heeft daarna het opnieuw ingerichte Jonckbloetplein feestelijk heropend.

Na het gesprek van de wethouder op de podium zijn de vrijwilligers met het uitdelen van de barbecue begonnen. Gedurende het evenement hebben de vrijwilligers multiculturele gerechten en thee soorten aan de aanwezigen geserveerd zoals muntthee, Turkse thee, Hindoestaanse melk/kruidenthee.

De barbecue duurde tot 19.30 uur totdat de laatste gasten aan de beurt waren. Vanaf 20.00 uur zijn wij met de opruimingen begonnen. Daarmee waren we rond 21.30 uur klaar en het Jonckbloetplein is nog nooit zo schoon geweest.

Opmerkelijk was dat weer ruim 1000 mensen van tientallen verschillende culturen en gewoontes zonder enig onenigheid en incident samen in een kleine plek samenzijn, samen eten en drinken en samen feesten.
Deze dag was een prachtig voorbeeld voor onze toenemend polariserende en segregeerde samenleving. Een voorbeeld hoe dat beter kan.

Makreelvissen

Op dinsdag 11 juli zijn wij met 40 vrijwilligers en vaste bezoekers van het Vadercentrum een boot gehuurd en naar de Noordzee voor de makreelvissen geweest. Het was een soort bedankje voor de inzet van deze mensen die zij in de afgelopen maanden hebben verricht.
In de ochtend om 7.30 uur hebben wij in Scheveningen verzameld. De boot is om 8.00 uur vertrokken. Meerdere van de deelnemers zijn voor de eerste keer op zee gaan vissen zodat zij niet wisten wat hen te wachten stond. Sommige van deze mensen zijn zeeziek geworden. En sommige van hen konden niets vangen terwijl sommigen tientallen makrelen hebben gevangen. Natuurlijk hebben we de makrelen onderling verdeeld zodat niemand zonder vis naar huis hoefde te gaan.
We waren om 15.30 uur weer bij haven in Scheveningen. Het was een super gezellige dag, met mannen onderling maakten allerlei stoere praatjes en stoere grappen.

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is
 • Maandag 28 augustus, opening van de tentoonstelling “Het Andere Verhaal” die over joden die tijdens de Tweede wereldoorlog door de moslims zijn geholpen, gaat,
 • Dinsdag 29 augustus, de studenten van Sociale Opleidingen van Haagse Hogeschool komen langs voor een uitleg over de methodiek en een rondleiding,
 • Maandag 4 september, Repair Café Vadercentrum,
 • Dinsdag 5 september, voorlichtingsbijeenkomst over de dovencultuur en gebarentaal,
 • Donderdag 7 september, dialoogbijeenkomst over LHBTI,
 • Donderdag 14 september, dialoogbijeenkomst over “Het Andere Verhaal” 
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: