zondag, oktober 24, 2010

Ook de Telegraaf op bezoek in Spoorwijk

(klik op titel)

Gezondheidsklachten door kapotte systemenBuurt hoopt op einde van ventilatieterreur.

Door Jeroen Ketelaars Telegraaf 21.10.2010 - DEN HAAG Na zeven jaar geteisterd te zijn door kapotte ventilatiesystemen die allerlei gezondheidsklachten opleveren, gloort er nu hoop voor bewoners van de Haagse Spoorwijk: woningcorporatie Vestia maakt de systemen eindelijk schoon.

"Een beetje laat", zegt Christa van Dun, voorzitter van de bewonerscommissie, over de langverwachte schoonmaak die deze week van start ging.

"Ze hebben ons zeven jaar laten zitten. Dat irriteert me mateloos." Bewoners van huizen aan onder meer de Rudolf van Brammenstraat en de Vosmaerstraat kampen sinds de oplevering van de woningen al met ventilatiesystemen die gekke kuren vertonen. Zo wordt het in de zomer in de huizen bloedheet, terwijl in de winter de temperatuur binnenshuis richting vriespunt gaat.

Bloempotten
Van Dun: "Als het buiten stormt, vallen binnen de bloempotten van de vensterbanken!" Volgens haar hebben de haperende ventilatiesystemen bij veel bewoners tot tal van gezondheidsproblemen geleid. "Ik ben bij de woningen langsgegaan en heb de klachten geĆÆnventariseerd", aldus de voorzitter. Zo hebben onder meer longontsteking, keelontsteking, hoesten, tranende ogen en ander lichamelijk ongerief al de kop opgestoken.

"En je moet met een glas water naast je bed slapen omdat je steeds een droge mond krijgt. Als je 's ochtends wakker wordt, is het net alsof je een lap leer in je mond hebt." Bovendien maakt het systeem zo'n herrie, dat van een nachtje doorslapen geen sprake is en vormt zich schimmel in de panden. Inmiddels is Vestia aan de slag gegaan met het schoonmaken van de systemen, maar Van Dun moet nog zien of de problemen daarna opgelost zijn. De bewoners willen dat er hoe dan ook een eind komt aan de ellende.

Zij vinden dat de woningcorporatie hun een huurverlaging moet geven tot alles in kannen en kruiken is. Ook is een financiƫle tegemoetkoming op zijn plaats, menen zij.

Aad Bouwhuis, directeur van Vestia, steekt de hand in eigen boezem en bevestigt dat de ventilatiesystemen eerder schoongemaakt hadden moeten worden. Inmiddels zijn meerdere onderzoeken naar de gebreken in gang gezet.

bron: de telegraaf