Zeggenschap in de wijk
Het zou goed zijn als mensen weer meer zelf en gezamenlijk hun lokale omgeving, dus hun dorp of buurt, inrichten en beheren. Lokale zelforganisatie dus.
‘Mensen doen veel meer zelf dan ik dacht.’ aldus PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal.
Zij wil daarom gaan experimenteren met buurtrechten. Hierdoor moeten bewoners ‘weer grip op hun eigen buurt’ krijgen.
Meer zeggenschap
Buurtbewoners moeten als eerste het recht krijgen om op een vrijkomend gebouw met een maatschappelijke functie of een stuk grond in hun wijk te bieden. Dat kunnen schooltjes of buurthuizen zijn of een stuk land waarop een buurtcentrum kan komen. Het is een opvallend onderdeel van een plan van de PvdA om mensen meer zeggenschap in hun eigen buurt te geven
–>> meer
Uit
het grote AD-buurtonderzoek bleek onlangs ook al dat mensen graag een steentje bijdragen aan de leefbaarheid van hun buurt.
De PvdA wil dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gemeenten aanwijst om met de buurtrechten te experimenteren. De kans is groot dat Plasterk het plan steunt, hij wil al langer buurtbewoners meer macht in handen geven. Zo nodig komt zijn partij met een initiatiefwet
–>> lees ook
Drie buurtrechten
Tanamal wil bewoners daarom drie ‘buurtrechten’ geven. Allereerst mogen burgers als collectief meedingen in aanbestedingen, om bijvoorbeeld tegen betaling zelf het groen te verzorgen. Ook krijgen ze het recht als eerste te bieden op braakliggend terrein en gemeentelijk vastgoed en mogen ze voorstellen aandragen die meewegen in het bestemmingsplan.
–>> lees ook »
Wijkraden.
Ook tijdens een gesprek met het wijkteam PvdA LAAK onlangs in de Molenwijk, met als onderwerpen o.a. Participatie Maatschappij, Inspraak (de kwaliteit ervan) en het communiceren over grote Haagse projecten o.a. SpuiForum, betaald parkeren en andere locale “problemen”, werd in dat verband ook gesproken over het idee tot het mogelijk instellen van wijkraden in Den Haag.
Afstand verkleinen
Via dorps- en wijkraden kan de afstand tussen burger en bestuur, die bij de beoogde gemeentelijke schaalvergroting toeneemt, weer wat worden verkleind, stelt Plasterk in zijn visie. Het is niet de bedoeling dat hiermee een nieuwe bestuurslaag wordt gecreëerd, benadrukt de minister.
Bevoegdheid
Ze hebben beperkte bevoegdheden die de nabije woon- en leefomgeving aangaan en die door het gemeentebestuur zijn gedelegeerd. Directe verkiezingen zijn wel mogelijk, maar geen verplichting. Het kabinet wil ook meer ruimte geven aan burgerinitiatieven.
En waarom ??
En waarom zou dit in Den Haag een Optie kunnen zijn ?? In Stadsdeel Laak waren er ooit verschillende overlegstructuren met de bewoners en organisaties werkzaam in de wijk o.a. SBL, Commissie Laak, Commissie Spoorwijk, Regiegroep Spoorwijk etc. Helaas is hier weinig van overgebleven daar e.a. nogal vrijblijvend was en geen feitelijke status bleek te hebben in ieder geval niets meer dan een gezellige praatclub.
Zelfs van de Haagse Koepel wordt niet veel meer vernomen.
De conclusies van het Verbeterplan voor de Haagse Koepel zijn weinig positief ten aanzien van het functioneren van de Haagse Koepel. Er worden aanbevelingen gedaan om tot de noodzakelijke verbeteringen te komen. In September 2007 zal een discussie worden gevoerd met de Haagse bewonersorganisaties. Deze discussie gaat over het Verbeterplan Haagse Koepel, maar kan niet los gezien worden van een discussie over het stimuleren van bewonersparticipatie in Den Haag in brede zin (een van de speerpunten in MeeDoen) en daarmee ook over het functioneren van de Haagse bewonersorganisaties. In oktober 2007 komt het college met concrete voorstellen voor een
Verbeterplan voor de Haagse Koepel dd. 24 juni 2007.
Document
Bijlagen
Gerelateerde documenten
Agendapunt Wijkraden
Kortom bij de aftrap van het nieuwe Stadsbestuur, nadat de nieuwe coalitie bekend werd gemaakt, kan er alvast een nieuw agendapunt worden opgevoerd door de Gemeenteraad daar deze wel al bekend is.
Uitslag Haagse gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014
BB 31.10.2014 Vrijwel alle gemeenten in Nederland proberen actief de burger te betrekken bij het lokaal bestuur. Dat blijkt uit de Staat van het Bestuur die minister Ronald Plasterk (BZK, PvdA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Ondersteuning
94 procent van alle gemeenten heeft initiatieven gericht op actieve deelname van burgers aan het lokale bestuur en het versterken van de sociale samenhang. In 87 procent van de gemeenten vragen burgers het gemeentebestuur om ondersteuning bij burgerinitiatieven. Veel gemeenten proberen hun werkwijze en organisatie hierop aan te passen en het contact tussen burger en overheid anders te organiseren.
Geef mensen meer grip op eigen buurt
PvdA door Grace Tanamal op 23 oktober 2014 - Goede buurtinitiatieven en actieve buurtbewoners die wat van hun buurt willen maken lopen nog te vaak vast in bureaucratie en onnodige regels. Dat is doodzonde. Daarom stel ik voor om in een aantal gemeenten te experimenteren met buurtrechten. Met deze rechten geven we mensen meer zeggenschap over hun buurt. Hierdoor krijgen bewoners de mogelijkheid om mee te beslissen over bijvoorbeeld het beheer van het buurthuis, de groenvoorziening of het tegengaan van vervuiling. lees verder »
BB 23.10.2014 Goede buurtinitiatieven lopen te vaak op niets uit door onnodige gemeentelijke regelgeving, vindt het PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal . Zij wil daarom gaan experimenteren met buurtrechten. Hierdoor moeten bewoners ‘weer grip op hun eigen buurt’ krijgen.
Meer zeggenschap
Buurtbewoners moeten als eerste het recht krijgen om op een vrijkomend gebouw met een maatschappelijke functie of een stuk grond in hun wijk te bieden. Dat kunnen schooltjes of buurthuizen zijn of een stuk land waarop een buurtcentrum kan komen. Het is een opvallend onderdeel van een plan van de PvdA om mensen meer zeggenschap in hun eigen buurt te geven.
GERELATEERDE ARTIKELEN
Telegraaf 23.10.2014 Als het aan de PvdA ligt, krijgen bewoners meer te zeggen over hun buurt. Zo mogen ze zelf het vuilnis ophalen, het gras in het plantsoen maaien en als eerste bieden op braakliggend terrein.
NU 23.10.2014 Buurtbewoners moeten als eerste het recht krijgen om op een vrijkomend gebouw met een maatschappelijke functie of een stuk grond in hun wijk te bieden.
Dat kunnen schooltjes of buurthuizen zijn of een stuk land waarop een buurtcentrum kan komen. Het is een opvallend onderdeel van een plan van de PvdA om mensen meer zeggenschap in hun eigen buurt te geven.
Volgens het PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal donderdag lopen goede buurtinitiatieven te vaak op niets uit door onnodige gemeentelijke regelgeving. Zij wil daarom gaan experimenteren met buurtrechten. Hierdoor moeten bewoners ”weer grip op hun eigen buurt” krijgen.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home