zondag, juni 30, 2013

Hindoetempel Sewa Dhaam geopend


Zie ook: Opening Sewa Dhaam Alberdingk Thijmplein
verder: Uitnodiging opening 29.06.2013 


Opening Sewa Dhaam

Den HaagFM 03.07.2013 In het programma HiD TV op Den Haag TV wordt woensdag 3 juli onder meer aandacht besteed aan de opening van het spiritue...lees meer
 

 
Gerenoveerd Hindoecentrum Sewa Dhaam geopend in Den Haag

30.06.2013 Koepels, hindoesymbolen en beelden van goden. Deze kenmerken van een authentieke hindoetempel zijn ook terug te vinden in Hindoecentrum Sewa Dhaam in het Haagse stadsdeel Laak (Spoorwijk).
De loco-burgemeester van Den Haag, Rabin Baldewsingh, heeft zaterdagmiddag de opening van het gerenoveerde centrum verricht in aanwezigheid van gelovigen, buurtbewoners en donateurs.
 

Toespraak Bewonersorganisatie Spoorwijk B.O.S. 29.06.2013
 


De bewonersorganisatie feliciteert het bestuur en haar vrijwilligers en uiteraard de wijkbewoners met de nieuwe plek der samenkomst. Sewa Dhaam betekent plek der Verzorging. Een centrum waar de bezoekers niet alleen bij elkaar komen voor de wekelijkse dienst maar ook is het een cultureel en sociaal ontmoetingscentrum.

Juist in deze tijd van bezuinigen, waardoor er veel welzijnswerk en buurthuizen  zijn weggehakt, is deze plek dus een aanwinst voor haar bezoekers. Overigens zijn er voor de  kosten van de verbouwing geen financiele bijdrage gevraagd van de gemeente nog van de overheid. Het geheel is met eigen middelen gefinancieerd.
 
In het kort iets over deze bijzondere plek.
Het voormalig schoolgebouw genaamd de Albardaschool daar gingen veel Spoorwijkse kinderen heel lang geleden naar school. Het was een nogal rechthoekig geheel. Op het grasveld staat nog een standbeeld van Albarda de eerste rooie PvdA-wethouder (toen nog SDAP) in Den Haag.
 
Hij was van 1915 tot 1927 lid van de gemeenteraad van Den Haag en van 1917-1923 wethouder van Onderwijs in Den Haag en dat is ook min of meer de reden waarom zijn monument op het Alberdinck Thijmplein staat. Want in 1923, ten tijde van zijn wethouderschap, is aan dit plein de openbare lagere school gebouwd die later de naam Ir. J. W. Albarda-school kreeg. Het gebouw waar nu dus het Hindoecentrum Sewa Dhaam staat.
Vandaar dus ook onze complimenten voor het nieuwe uiterlijk van het gebouw. Een aanwinst op juist deze voorheen nogal saaie plek daar het pand tijdelijk geen functie had.
Tot slot willen we Pandit  (Shri Brahmrishi) Surindre Tewarie in het bijzonder bedanken voor zijn inzet alhier in Spoorwijk. En ook zijn inzet in de wijk, indertijd nog als lid van de bewonersorganisatie B.O.S., zijn we nog niet vergeten. Niet voor niets werd hij indertijd vanwege zijn grote inzet in 1994 in Delhi gehuldigd met de titel “Brahma Rishi”.
We sluiten af met wat vragen die mogelijk tijdens de rondwandeling aan de orde zullen komen:
- Waarom staan er 11 koepels op het dak ????
- Wat betekenen die 7 olifanten in dat kunstwerk bij de hoofdingang ?
We hopen dat ook u nog wat vragen heeft ! Kijk anders goed rond !
Wij wensen iedereen die hier aanwezig is een prettige en een leerzame bijeenkomst.
B.O.S.