donderdag, maart 24, 2011

Noodk(r)eet uit Spoorwijk en Laak

klik op titel

De Posthoorn was op 17 maart op bezoek in Spoorwijk.

Noodk(r)eet uit Spoorwijk en Laak

De Posthoorn 23 maart 2011 - Tanja Verkaik Den Haag

Wat gebeurt er als jeugdcentrum De Keet dichtgaat of één van de 21 andere buurthuizen die op het bezuinigingslijstje van wethouder Karsten Klein staan? “Dat gaat geheid uit de hand lopen”, vertelt vrijwilliger en buurtbewoner Paul van Duivenbode.


Onbegrip bij De Keet aan de Schimmelweg. Op de bank zitten jongerenwerker Hamid Boussabun, volwassenenwerker bij de Koffiepot Truus Schmidt, vrijwilligers en buurtbewoners Paul Duivenbode, Jan Hunck, Ed Langeman, Dik Hooimeijer (Stichting Mooi) en stagiair Khalid.

Hoewel de definitieve knoop nog niet is doorgehakt vrezen ze allen het ergste, dat de Keet dichtgaat.

Hamid: “Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden, maar er worden nu de verkeerde keuzes gemaakt. De besparingen op korte termijn gaan op de lange termijn voor problemen zorgen.” Zoals terugkeer van de overlast in de wijk, doordat er niks te doen is. Hamid weet dat als De Keet dichtgaat al zijn harde werk, de afgelopen jaren om de overlast terug te dringen, verspilde moeite is geweest. Ik kan de jongeren uit Spoorwijk niet verplichten om straks naar de voetbalclub of naar clubhuis De Wissel te gaan. Klein hoopt de buurtbewoners te kunnen opvangen bij o.a. sportclubs in de buurt .

“Verkeerd”, vindt Ed Langedam. “Waar zadel je een voetbalvereniging mee op? Dit is ook een ander publiek dan een buurthuis.

”Buurtbewoner Hunck: “Ik maak me ernstige zorgen over de ontwikkelingen. Klein wil een civil society, ofwel een maatschappij waarin de burger er voor de burger is. Dat beeld delen wij. Maar heeft hij geen realiteitsbesef? We kunnen niet zomaar een knop omzetten terug naar de jaren zestig.”

Hamid: “We werken nu ook met vrijwilligers, maar het is een utopie dat die al het werk kunnen overnemen.”

Van Duivenbode vreest dan voor ‘malafide buurthuizen’ waar goede leiding ontbreekt.

“En wie moet al die vrijwilligers begeleiden als er niemand meer is?” vult Truus Schmidt van moedercentrum De Koffiepot in Laak aan. “De gemeente onderschat het werk dat wij doen in de buurt. Wij doen meer dan een ‘naaikransje’ organiseren. Ons werk raakt ook scholing en arbeid.”

Dik Hooimeijer van Mooi: “Het is een opeenstapeling van ellende die de doelgroep van het buurthuis bereikt. Er is geen geld meer voor inburgering en nu wordt hen ook nog het buurtcentrum afgenomen. Wees dan duidelijk als gemeente en zeg tegen deze groep mensen: zoek het maar uit. Over vier jaar is er weer geld.”

Klein maakt over een kleine maand zijn definitieve beslissing over de clubhuizen bekend, meldt een woordvoerder.

‘Bezuinigingen begrijpelijk, maar de keuzes zijn verkeerd’

In Laak en Spoorwijk maken ze zich ongerust over de toekomst van het buurthuis.
Hobbema, De Tuimelaar, De Sprong, Vermeerstraat, De Loods/Bario, Wateringse Veld, Vader- moedercentrum, Zuidwest, Vrederust, Morgenstond, De Horst, De Nieuwe School, Vliethage, De Keet, Lipa, ‘t Preathuis, Haags Hopje Slachthuis, De Bras, Tandem, De Naald, Ouderkindcentrum, Buurhuis, De Lijsterbes, De Steeg.