maandag, september 13, 2010

Nieuwsbrief 3 Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !

Klik op titel voor volledige tekst

Pers/Nieuwsbericht. nr. 3

Bewoners in Spoorwijk worden ziek van de ventilatie



Den Haag: 13.09.2010

Na de verzending van ons vorige nieuwbrief is er weer veel gebeurd.



Wanneer is Spoorwijk uitgepuft ????

Terugblik
Vanaf 2003 is er het een en ander te doen geweest over de warmtepomp en het ventilatiesysteem van de nieuwe woningen in Spoorwijk fase 1 en fase 2.

Hier zijn indertijd heftige bespreken over geweest tussen o.a. Corporatie Vestia en de bewoners. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen aan de Vosmaerstraat, de Rudolf van Brammenstraat, Beetstraat, Hildebrandstraat en het Alberdingk Thijmplein.


Citaten verslagen B.O.S. 23.11.2004:
Agendapunt 5. Sloop en Nieuwbouw.
Vraag A. De verwarming is te warm. (Rudolf van Brammenstraat)
En zijn er misschien verkeerde materialen gebruikt. Bewoner heeft last van ademhalingsklachten. Er kan alleen maar geventileerd worden door de voor en de achterdeur tegen elkaar open te zetten. De ventilator maakt zo’n lawaai, dat je er niet van kunt slapen. Veel toehoorders zijn het hier mee eens.

Vraag B. De elektriciteitsrekeningen zijn schrikbarend hoog. In het contract staat, dat er weinig verschil zou zijn met de oude gas- en electriciteitsprijzen, maar dat is niet waar gebleken. Er is juridisch advies nodig.Ceres kan worden aangesproken en Eneco, dhr. Okkeloen.(Opmerking: In juli was er een vergadering belegd met Eneco, dhr. Okkeloen, waar alle problemen zijn geïnventariseerd. Er is geen verslag gestuurd. Dhr. Okkeloen heeft brieven gestuurd over de warmtepomp en beloofd er voor 1 december 2004 iets aan te gaan doen).

Vraag C. Is er moeite met de warmte pomp? Alle armen gaan omhoog.
Aktiepunt. Er moet een samenkomst met Eneco en de leverancier Mampaay komen. De problemen met de warmtepomp (en ook veel andere) zijn aanloopproblemen. Maar als mensen naar TV-West lopen om het in de publiciteit te brengen is het al te laat. Sommige mensen betalen huur en het speciale warmtepompbedrag, anderen alleen het laatste. Hoe komt dat?

Heden.
Voor de buitenstaanders in Spoorwijk leek het een opgelost probleem. Helaas de schone schijn bedriegt. Een aantal zeer bezorgde bewoners trokken aan de bel, door o.a. de wijk in te gaan met een vragenlijst over de Leefbaarheid in de woningen Spoorwijk fase 1 en 2. De tussenstand was op dat moment ruim 31 ingevulde lijsten. En het aantal neemt nog drastisch toe. Opvallend was dat veel bewoners niet van elkaar wisten dat zij dezelfde problemen in huis hadden. Hierdoor bleven de afgelopen jaren vele klachten hangen.


Het relaas van een ex-bewoners zegt voldoende:

Ik ben inmiddels verhuisd uit mijn koopwoning. Door lekkages en slechte ventilatie ben ik inmiddels erg veel kosten extra kwijt. Deze zijn o.a. twee maal inmidels vernieuwen bekleding vloer. Maar zeker niet te vergeten het duurste een verslechterde gezondheid.

Na 4 Tia’s heb ik dankzij dit systeem en de zeer slechte bouw nu ook heel erg veel last van onstekingen in de longen, terwijl die juist goed waren. Deze zijn sinds de bewoning van het nieuwbouw huis erg geworden en resulteren in nogmaals twee middeltjes van de dokter dagelijks. Deze astmamiddelen hebben ook nog een zeer negatief effect op mijn zenuwgestel, waardoor ik steeds meer klachten heb die lijken op Parkison.

Leuk was mijn droom van een mooi huis kopen in Spoorwijk, maar zeer hard afgestraft door onredelijkheid en slechte producten. Waar nu niemand de verantwoording wil nemen. Dure speciaal voor dit soort huizeninrichting, inclusief extra duur vloer bedkleding, dat ruim 100 euro per meter kost.


NU WORDT ER BEWEERD DAT DE VLOERBEKLEDING DE OORZAAK VAN VOCHT IS?????



Kortom een droom is nachtmerrie geworden.”,
Aldus de anonieme bewoner.


Onlangs brak dan ook de pleuris uit en ging er een Noodkreet op. Veel bewoners hebben fysieke klachten die het gevolg zouden zijn van de slechte ventilatie. Zij klagen over longontstekingen, astma, moeheid enz.

Inmiddels heeft ook de media veel aandacht besteedt aan de gezondheidsproblemen. Ook zijn er diversen onafhankelijke metingen verricht en het is duidelijk mis met de gezondheid van de bewoners. En dan hebben we het over de klachten veroorzaakt door het ventilatiesysteem, de warmtepomp, schimmelvorming in de woningen, lekkage enz. enz. Ook valt er het een en ander te lezen op diversen websites (zie link bovenaan.

Woningcorporatie Vestia, de eigenaar van de woningen, heeft zich al laten zien in Spoorwijk. Dit heeft onlangs geresulteerd in een speciale bijeenkomst met de bewoners op 8 september in theater Pierrot. Deze bijeenkomst betekent tegelijkertijd de aftrap van de aanpak van een probleem dat al 7 jaar speelt.

Tijdens deze bewonersbijeenkomst in Theater Pierrot gaf Vestia gaf volmondig toe dat de afgelopen jaren het onderhoud van het ventilatiesysteem zwaar was verwaarloosd. Algemeen directeur André Meester van ventilatiespecialist Alusta is er stellig over: “Achterstallig onderhoud leidde tot ventilatieproblemen in 31 woningen in de Haagse Spoorwijk.” Directeur Aad Bouwhuis van corporatie Vestia (opvolger van Rob van Eijkeren) schort zijn oordeel op tot TNO Alusta’s Vent-O-System heeft doorgemeten.

“Niet dat het niet kan kloppen”, zegt Bouwhuis over Meesters bewering, “maar het ventilatiesysteem in de woningen is te divers om daar na een beperkt onderzoek al een uitspraak over te doen.”

Dat tussenonderzoek volgde op aanhoudende klachten over de prestaties van het Vent-O-System. Dit systeem voert automatisch mechanisch lucht af die via ventilatieroosters in de woning is gekomen. Meester constateert dat de mankementen zich voordoen in het mechanische deel. “De verhuurder moet dat onderhouden, maar heeft wat steken laten vallen.”

Het gevolg: een dichtslibbend kanaal, waarin de ventilator steeds harder draait om de ingestelde capaciteit te kunnen halen. Dat veroorzaakt volgens Meester steeds meer lawaai dat bewoners ertoe aanzet de stekker uit het stopcontact te halen. Bouwhuis verwacht dat het onderzoek een combinatie van technische en bouwkundige tekortkomingen oplevert. Een deel van de problemen is volgens hem ook toe te schrijven aan het gedrag van de bewoners.

Er gaat dus uiteindelijk een degelijk onderzoek plaatsvinden naar het technisch (wan)functioneren van de installatie en de staat van het onderhoud.

De bewonersgroep Effe Puffen ? Liever niet ! heeft aan woningbouwvereniging Vestia een ultimatum gesteld van zes weken om de problemen aan te pakken. Als Vestia dat ultimatum niet haalt, stappen de bewoners naar de huurcommissie en overwegen zij een rechter in te schakelen. TNO kan echter pas half september beginnen met het onderzoek wat ruim drie maanden duurt.

Op 14 September is er in de wijk de Wijkschouw (verzamelen onder afdak naast “De Wissel” Betsy Perkstraat 14 ) van 18.30-19.30 uur. En hierop aansluitend het Leefbaarheidoverleg (met koffie en thee) in “De Wissel” van 19.30 uur tot 21.30 uur. Ook het gezondheidsprobleem is geagendeerd.

Op 15 september vindt het eerste voortgangsoverleg plaats met een vertegenwoordiging vanuit Spoorwijk bewonersgroep Effe Puffen ? Liever niet ! , Alusta, Vestia en TNO.

Locatie: Assumburgweg (Winkelruimte onder NS Station Moerwijk),

Tijdstip:
17.00 uur.

Uit diverse landelijke onderzoeken is gebleken dat de belangrijkste risico’s voor gezondheid in relatie tot de omgeving gerelateerd zijn aan het binnenmilieu. Gemiddeld brengen Nederlanders ongeveer 70% van de tijd door in de eigen woning.

Verontreiniging van het binnenmilieu in combinatie met de verontreiniging van buitenlucht heeft een negatieve invloed op de longfuncties en veroorzaakt een verergering van luchtweggerelateerde klachten als astma en chronische bronchitis.

Daadwerkelijke gezondheidsklachten worden onder andere veroorzaakt door vocht, schimmels, verschillende luchtverontreinigende stoffen, geluid en stank in de woning. De meeste klachten die ontstaan door een minder goed binnenmilieu betreffen problemen met ademhalingswegen, zoals kortademigheid en benauwdheid.

Daarnaast kunnen klachten ontstaan als hoofdpijn, vermoeidheid, droge huid, geïrriteerde slijmvliezen, regelmatige verkoudheid en slaapproblemen.

De bewonersgroep Effe Puffen ? Liever niet ! kreeg tevens de indruk dat de afgelopen jaren de klachten niet altijd serieus werden genomen. Gebleken is namelijk dat de klachtenregistratie van Vestia verre van volledig is. Reden dus om een eigen een meldsysteem voor Klachten in gebruik te nemen. Hier kunnen bewoners van de betreffende woningen dan hun klachten kwijt.


Voor meer informatie:



Bewonersgroep ‘Effe Puffe ? Liever niet !
 



Contact: marcdeklein@hotmail.com
Naam: C. M. van Dun
Adres: Rudolf van Brammenstraat 12

Email adres: marcdeklein@hotmail.com