zaterdag, juni 01, 2019

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 01.06.2019


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

Ook in het Vadercentrum was de maand mei een bijzondere met veel culturele, politieke en religieuze hoogtijdagen. In deze nieuwsbrief vindt u een beperkte samenvatting.
Intussen kijken wij al reikhalzend naar de maand juni uit, waarin het Vadercentrum voor de derde keer een bijdrage zal leveren aan de Nacht van de Vluchteling en een bezoek van Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 14 juni aan het Vadercentrum om het rapport van de Rutgers Stichting over Vaderschap in Nederland in ontvangst te nemen.

Bilal Sahin

Mei 2019

In deze editie:
 • Druppeltjes van de Lintjesregen op het Vadercentrum
 • Wat is/doet de Europese Gemeenschap?
 • Donatie van Total E&P Nederland
 • Politieke partijen presenteren zich in het Vadercentrum
 • Hun leven voor onze vrijheid
 • Ramadan
 • Theater aan het Spui
 • Stembureau
 • Middin/Mosaïco
 • Gemeentemuseum Den Haag
 • Wist u dat ?
 • Agenda

Druppeltjes van de Lintjesregen op het Vadercentrum

Al meer dan tien jaar is Ben Lachhab onze vaste partner. Sterker nog: de Van Harte restaurants Den Haag zijn in het Vadercentrum geboren en iedere woensdag-avond nog altijd in volle actie.
Ben weet als geen ander mensen met elkaar te mixen. Gezamenlijk de maaltijd gebruiken ziet hij als bindmiddel. Zelf zegt hij daarover: 'In het geluk van anderen heb ik mijn geluk gevonden'.

Wat is/doet de Europese Gemeenschap?  

Op 2 mei 2019 verzorgde het ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat een informatieve avond over de Europese Parlementsverkiezingen. Vijftig buurtbewoners kwamen naar het Vadercentrum. Doel van deze avond: mensen vanuit een neutraal standpunt te informeren en te wijzen op het belang om je stem uit te brengen bij de verkiezingen op 23 mei.

Met een YouTube filmpje werd uitgelegd wat het Europees Parlement doet. Daarna werd er een spel gespeeld. Aan de hand van dit spel werd uitgelegd welke stappen het Europees Parlement moet nemen om tot een besluit te komen. Aansluitend werd een quiz gespeeld. De winnaar kreeg speelkaarten waarop regeringsleiders staan afgebeeld.

Op basis van stellingen, die door ProDemos aan alle politieke partijen, die meedoen aan de Europese Verkiezingen, eerder zijn voorgelegd, werd verteld wat de standpunten van deze partijen zijn. Over die standpunten werd geanimeerd gediscussieerd. Het was heel leerzaam.

Donatie van Total E&P Nederland


Begin mei werd onze Weggeefwinkel verrast door een donatie van Total Nederland, bestaande uit laptops, computers en beeldschermen.
Met de grootst mogelijke zorgvuldigheid zal deze apparatuur (soms in samenspraak met andere welzijnsorganisaties) in de komende periode worden verspreid.

Politieke partijen presenteren zich in het Vadercentrum


Op vrijdag 3 mei heeft het Vadercentrum alle politieke partijen, die aan de Europese Verkiezingen meedoen, uitgenodigd. DENK, de PvdA, het CDA, D'66, de gezamenlijke lijst ChristenUnie-SGP, VOLT Nederland, en de SP namen de uitnodiging/de uitdaging aan.

De dames en heren politici kregen gelegenheid de standpunten van de respectievelijke politieke partijen toe te lichten, maar werden tevens uitgedaagd iets over een zelf aan te wijzen andere politieke partij te vertellen.

Onder leiding van Stefan Wijers en Henk Baars vond er een levendige interactie met de aanwezigen plaats. Zoals altijd op dergelijke dialoog-bijeenkomsten, was het jammer dat het Vadercentrum om 21.00 uur de deuren sluit.

Hun leven voor onze vrijheid


Juist binnen het Vadercentrum weten verschillende bezoekers maar al te goed wat het betekent om in vrijheid te mogen leven. Dat daarvoor mensenlevens werden opgeofferd wordt ieder jaar in de avond-uren van 4 mei herdacht en ook in het Laakkwartier was het om klokslag acht uur twee minuten muisstil. Uit respect en ook uit dank.

  

Voor een aantal vrijwilligers en bezoekers van het Vadercentrum is op 6 mei de Ramadan begonnen. Voor ons programma heeft dat geen enkele consequentie. Ook tijdens de Ramadan wordt de keuken-brigade voor een deel gevormd door Moslims. Dit met respect voor ieders overtuiging.

Theater aan het Spui


Voor de voorstelling Story Nights van Theatre Hotel Courage heeft Theater aan het Spui in het kader van 'Koop een theaterkaartje voor een ander' bezoekers van het Vadercentrum uitgenodigd voor de voorstelling op 10 mei.

“Theatre Hotel Courage verzamelt als ontdekkingsreiziger verhalen.
Daar waar het gezelschap terechtkomt vindt het altijd verhalen over mensen die, hoe complex de situatie ook is: willen, moeten, nee …… zullen overleven. In de voorstelling vertelden internationale acteurs verhalen uit de eerste hand in een lege ruimte met archetypische maskers en live muziek.

Dank aan Het Nationale Theater !!

Stembureau 

Op donderdag 23 mei opende het Vadercentrum voor de tweede keer de deuren als stembureau. Dat bevalt ons zó goed dat wij ook in de toekomst ons als stembureau zullen gaan aanmelden.
Het is een soort feestdag van de democratie, terwijl alle andere activiteiten binnen ons buurthuis gewoon doorgaan.

De 26 zetels, die Nederland in het Europees Parlement mag gaan innemen, werden op ons stembureau in grote lijnen conform de totale uitslag in Nederland verdeeld.

Netwerken bij Mosaico 

Op 23 mei gingen de vlaggen bij Mosaïco (Middin) aan de Pompstraat uit voor een gezellige netwerk-lunch. Bij Mosaïco werken mensen met een lichte tot matige verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Cliënten worden er gestimuleerd om te ontdekken waar hun kracht ligt en krijgen de kans hun vaardigheden verder te ontwikkelen.

Zoals dat bij bevriende maatschappelijke organisaties gaat, boden enkele vrijwilligers van het Vadercentrum een helpende hand.

Gemeentemuseum Den Haag 

Het Vadercentrum was op dinsdag 28 mei als ambassadeur van het Gemeentemuseum in Den Haag uitgenodigd om onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes samen met vele andere ambassadeurs te brainstormen over een programma dat het Gemeentemuseum in de tweede helft van dit jaar aan alle inwoners van Den Haag wil gaan aanbieden.

Het Vadercentrum helpt mensen in hun kracht te zetten. Dat doen wij op alle mogelijke (en soms bijna onmogelijke) sociaal maatschappelijke terreinen. Het onderzoeken van de schoonheid van kunst en cultuur maakt daar onderdeel vanuit. Ons samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum is ons daarom heel dierbaar.

Op Hemelvaartsdag (dit jaar op 30 mei) wordt binnen het Christendom herdacht dat Jezus Christus 39 dagen na zijn opstanding uit de dood vanaf de Olijfberg in Jeruzalem ten hemel is opgevaren.

Ook binnen de Islam wordt aan de Profeet Mohammed een hemelvaart toegeschreven. Die wordt herdacht op de 27e van de Islamitische maand Radjab; een gebeurtenis, die in de 'gezegende nacht' 's avonds in de moskee wordt herdacht.

Hemelvaart van de Profeet Mohammed geschiedde óók in Jeruzalem en wel op ongeveer 1000 meter afstand van de Olijfberg op de plaats waar later de Al-Aqsa Moskee werd gebouwd.

Agenda

Naast een 20-tal wekelijkse cursussen, taken die in de Weggeefwinkel moeten worden verricht en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we ook in de komende weken weer bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen.
 1. Maandag 3 juni, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur.
 2. Vrijdag 14 juni, Minister Wouter Koolmees komt naar het Vadercentrum om het rapport van de Rutgers Stichting over Vaderschap in Nederland in ontvangst te nemen. Tijdig aanmelden is verplicht en kinderen zeer welkom.
 3. Vrijdag 14 juni, Grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd. Kennismaking met de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Aanmelden is verplicht. Het begint om 17.00 uur.
 4. Zondag 16 juni vertrekt een delegatie van het Vadercentrum om vier uur in de ochtend om wandelaars van Rotterdam naar Den Haag in de Nacht van de Vluchteling bij hun laatste stop van thee en een koekje te voorzien. Als u op de een of andere manier deze actie wilt ondersteunen; neem contact met ons op.
 5. Donderdag 20 juni, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur.
 6. Vrijdag 21 juni, Grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over MBO (Mondriaan) opleidingen. Aanmelden is verplicht. Aanvang 17.00 uur.
 7. Zaterdag 22 juni, Laakfestival op het Jonckbloetplein en Goeverneurlaan. Er zijn talloze activiteiten. Het Vadercentrum geeft OPEN HUIS met allerlei activiteiten. Van 12.00 tot 17.00 uur.
 8. Woensdag 25 juni, Sollicitatietraining, verzorgd door de HTM. Het begint vanaf 13.30 uur en aanmelden is verplicht.
 9. Vrijdag 28 juni, grote dialoogbijeenkomst met verschillende culturele activiteiten. Er is een maaltijd en aanmelden is verplicht. Het begint om 17.00 uur.
 10. Zaterdag 13 juli, Onze welbekende barbecue op het Jonckbloetplein vanaf 16.00 uur. Het thema is “SAMEN VOOR ELKAAR”. Tijdig inschrijven voorkomt teleurstelling want wij stoppen de aanmeldingen bij 1000 personen.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/