woensdag, mei 01, 2019

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 1 mei 2019


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

De missie van het Vadercentrum is mensen te laten zien dat iedereen talenten heeft. Het is soms alleen even zoeken waar ze zitten. Met cursussen en voorlichting proberen wij daarbij te helpen en de huidige economie geeft ons wind in de zeilen. Bijna iedere week kan een bezoeker van het Vadercentrum komen vertellen betaald werk te hebben gevonden. Ook in de afgelopen maand april werden er weer las-certificaten uitgereikt met het perspectief een plekje binnen de maatschappij te vinden.

Bilal Sahin

April 2019

In deze editie:
 • Nacht van de Vrijwilliger
 • Uitreiking las-certificaten
 • Identiteit anno 2019
 • Aegon Midden in de maatschappij
 • Prettige kennismaking
 • Bengel Beurs
 • Dokters van de Wereld
 • Vrijheidscollege door Natascha van Weezel
 • Paasbrunch
 • Agenda

Nacht van de vrijwilliger

Ook dit jaar organiseerde NL Cares de Nacht van de Vrijwilliger, waarin vrijwilligers voor zeer verschillende activiteiten werden uitgenodigd.

Het Vadercentrum organiseerde op donderdag 4 april een zestal workshops, waardoor ook die avond verschillende leefwerelden samen kwamen.

Uitreiking las-certificaten  


Onze las-docent Willem Verbruggen kon op donderdag 4 april de technisch directeur van de HTM, de heer Rien Heilbron en Richard Alsemgeest uitnodigen omdat 11 leerlingen van twee groepen de las-cursussen met goed gevolg hebben afgesloten. Onder leiding van de voorzitter van de Stichting Haagse Vaders, Astrid Feiter, werden de cursisten één voor één naar voren geroepen voor een slotwoord van onze docent en feestelijke uitreiking van een welverdiend certificaat.

Het behoeft geen betoog dat sponsoring van de HTM ons in staat stelt las-cursussen aan te bieden. Sommige cursisten gaan daardoor vanuit een uitkering naar een betaalde baan; anderen hebben al betaald werk, maar willen zich verder ontwikkelen.

Eén van de geslaagde leerlingen bleek niet alleen goed te kunnen lassen. Die middag had hij zijn talenten in de keuken beproefd en bracht een mooie taart mee.

Identiteit anno 2019


Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz geeft in het Theater aan het Spui een voorstelling met zijn persoonlijke ervaringen (twee paspoorten op zak: een Nederlands en een Turks) als basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema's rond multiculturaliteit, zoals die in onze samenleving spelen.

Sadettin kon met zijn optreden de vraag wat identiteit is ook niet beantwoorden, maar gaf stof tot nadenken mee naar huis.

Ruimhartig werden op 9 en 10 april bezoekers van het Vadercentrum voor deze voorstellingen uitgenodigd. 50 bezoekers van het Vadercentrum bedanken het Theater aan het Spui hartelijk voor deze prachtige voorstelling.

Midden in de maatschappij


Het was op 12 april de derde keer dat medewerk(st)ers van Aegon (dit jaar een 15-tal) zich een dag als vrijwilliger bij het Vadercentrum kwamen melden. Aegon zoekt naar plekken midden in de maatschappij en het Vadercentrum werd deze dag geholpen. Na een korte kennismaking en rondleiding werd de groep in vieren verdeeld.

Aan het eind van de dag had onze website een flinke update gekregen; was onze werkplaats weer mooi opgeruimd; waren er spullen bij mensen opgehaald èn had onze Weggeefwinkel een aantal extra handen gekregen.

De vrijwilligers maakten die dag kennis met mensen die ze in hun dagelijks leven niet snel ontmoeten. Wij van het Vadercentrum waren blij met 15 extra vrijwilligers en hopen op een langdurige samenwerking met Aegon.

Prettige kennismaking


Onder leiding van Chris van Dam mochten wij op vrijdag 12 april leden van de PKN-kerk ontvangen die nooit eerder in het Vadercentrum waren geweest. Na een hartelijke kennismaking volgde een rondleiding door het Vadercentrum en de Weggeefwinkel.

Tussen de gerechten door was er gelegenheid om tot een dialoog te komen en van die mogelijkheid werd optimaal gebruik gemaakt.

Wij vonden de kennismaking aangenaam en hopen wederzijds.

 

Net als verleden jaar heeft de Bengel Beurs ons ook dit voorjaar verrast met een schenking van kinderkleding in de leeftijd van 4-9 jaar. Onze voorraad kinderkleding precies in deze leeftijdscategorie was niet optimaal, maar dankzij de Bengel Beurs hangen de rekken weer vol !
Waarvoor veel dank !

Dokters van de Wereld

Op donderdag 18 april kwamen Dokters van de Wereld naar het Vadercentrum en ruim 50 personen deelgenomen aan deze voorlichting. In meer dan tachtig landen zijn ze actief, maar óók in Nederland bieden ze medische hulp aan bijvoorbeeld mensen zonder geldige verblijfspapieren of mensen die niet goed weten waar ze medische hulp kunnen krijgen.

Dit vanuit de gedachte dat gezondheidszorg geen privilege, maar een mensenrecht is. Het is de missie van Dokters van de Wereld ervoor te zorgen dat dit recht wordt nageleefd. Die missie wordt door het Vadercentrum ondersteund.

Vrijheidscollege door Natascha van Weezel 


In aanloop naar 5 mei worden er in het hele land door verschillende sprekers 45 vrijheidscolleges gegeven. De lezingen zijn gebaseerd op de Vier Vrijheden, zoals die op 6 januari 1941 door President Roosevelt zijn uitgesproken. Vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en overtuiging, maar ook honger en tekort en de vrijheid om buiten gevaar te leven.

Wat is er mooier dan mijn eerste vrijheidscollege na het overlijden van mijn vader Max van Weezel, in het Vadercentrum te geven. Zo begon Natascha van Weezel haar vrijheidscollege op vrijdag 19 april. Ze gaf een terugblik op haar jeugd en vertelde hoe haar joodse achtergrond van invloed was op haar ontwikkeling. Haar Davidster draagt ze met trots, maar deed hem af tijdens haar reis langs de Westbank voor de serie ´Natascha´s Beloofde Land´over het Israël-Palestina conflict.

Ze liet sleutelfragmenten op beeldscherm zien. Onder andere van het duo Yigal en Arab (een Israëli en een Palestijn), die beiden hun zusje door geweld verloren. De vaders kwamen in contact met elkaar en er ontstond een hechte vriendschap. Het is de overtuiging van Natascha dat verzoening mogelijk is. Een belangrijk middel is de dialoog met de ander aangaan. Continue moeten we gesprekken over democratie, uitsluiting, polarisatie en identiteitspolitiek blijven voeren om beleidsmedewerkers en politici de gelegenheid te geven de strijd tegen polarisatie te faciliteren. Daar gaat 4 en 5 mei over. Daar gaan de vrijheidscolleges over.

Natascha van Weezel in Het Parool
Natascha van Weezel in de Nieuwe Media

Paasbrunch 

Op Eerste Paasdag was het Vadercentrum in Paasstemming om zo'n tachtig wijkbewoners in een huiselijke sfeer voor een Paasbrunch te kunnen ontvangen. Peter was met zijn koffie-kar present. Zoals gebruikelijk werd de brunch gestart met Paasbrood bij de koffie. Daarna werd er soep geserveerd; gevulde eieren en heerlijke broodjes en vooral leuke contacten onder elkaar.

Na afloop van de brunch ontving iedere gast een presentje om thuis nog een beetje na te genieten van een gezellige ochtend.

Agenda

Naast een 20-tal wekelijkse cursussen, taken die in de Weggeefwinkel moeten worden verricht en de werkzaamheden van de Buurtvaders en andere vrijwilligers hebben we ook in de komende weken weer bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen.
 1. Donderdag 2 mei, Een voorlichtingsbijeenkomst wordt verzorgd door ProDemos over de "Europese Parlementsverkiezingen 2019”.  Het begint om 19.00 uur.
 2. Vrijdag 3 mei,  aanvang is 17.00 uur. Debat over verkiezingen Europees Parlement. Ook hier maximaal 100 personen en aanmelden verplicht.
 3. Maandag 6 mei, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur.
 4. Donderdag 23 mei, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur.
 5. Vrijdag 14 juni, Grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd. Kennismaken met KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) Aanmelden is verplicht. Het begint om 17.00 uur.
 6. Vrijdag 21 juni, Grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over MBO (Mondriaan) opleidingen. Aanmelden is verplicht. Het begint om 17.00 uur.
 7. Zaterdag 22 juni, Laakfestival op het Jonckbloetplein en Goeverneurlaan. Er zijn talloze activiteiten. Het Vadercentrum is een openhuis met allerlei activiteiten. Van 12.00 tot 17.00 uur.
 8. Zaterdag 13 juli, Grote barbecue-bijeenkomst vanaf 16.00 uur voor 1000 personen op het Jonckbloetplein. Het thema is “samen voor elkaar” en aanmelden is verplicht.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/