zaterdag, mei 18, 2019

De mevrouw Dorbeenhof
AD 18.05.2019 De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Haagse straatnamen. En deze week is dat het Mevrouw Dorbeenhof. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? denhaag@indebuurt.nl.

Bij veel straatnamen ga je er vanuit dat die vernoemd zijn naar een persoon die iets belangrijks heeft gedaan. Zoals de Frederik Henkdriklaan. Is dat ook het geval met de straatnaam: Mevrouw Dorbeenhof?

Hildebrand
Het antwoord op bovenstaande vraag is simpel: Nee. Mevrouw Dorbeen heeft nooit echt bestaan. Zij is een personage in het verhaal ‘De familie Stastok’. Dit verhaal staat in het verhalenboek ‘Camera Obscura’ van Hildebrand. Hildebrand is een pseudoniem van Nicolaas Beets. De schrijver heeft het echt niet slecht gedaan want er is een Hildebrandstraat, een Nicolaas Beetsstraat én een Camera Obscurastraat in Den Haag.

De familie Stastok
In het verhaal logeert Hildebrand een weekje bij de familie Stastok. Vol humor en spot beschrijft hij wat hij die week meemaakt.

Lees ook: