zaterdag, augustus 18, 2018

De Quote 500 bende uit Spoorwijk sloeg weer toe

Terug van weggeweest 
Rocky L. (35), een van de broers van de Haagse Quote 500-bende moet dinsdag opnieuw voor de rechter verschijnen voor een serie inbraken. Samen met Bobby van den B. (26), ook bekend van de inbrekersbende. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de twee van zes inbraken.
Zo zou het duo hebben ingebroken bij een villa in het  Gelderse Wijchen en probeerden ze het ook bij kapitale huizen in Noordwijkerhout en Beekbergen, door een steen door de ruit te gooien. In alle drie de gevallen zou er niks zijn buitgemaakt.
Naast de woninginbraken vervolgt het OM de twee ook voor het stelen van gereedschap uit bestelbusjes in Den Haag en Ridderkerk. En het pikken van een tv uit een busje in Zoetermeer.
zie ook: Voortgang Quote 500 Spoorwijk

zie ook: 15 aanhoudingen na politieactie Spoorwijk
Dossier Quote 500-bende
Den HaagFM 22.08.2018 Rocky L. (35), één van de drie broers uit de Haagse Quote 500-bende en zijn medeverdachte Bobby van den B. (26) blijven in de cel. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. Hij vindt het gevaar dat de twee opnieuw de fout in gaan te groot.
De rechter zei wel dat de verdachten mogelijk vrijkomen als er op de volgende zitting nog steeds geen datum is vastgesteld voor een inhoudelijke behandeling. Het Openbaar Ministerie wil de zaken in een tweedaagse zitting tegelijk met een andere zaak behandelen. Daarin moeten drie verdachten terecht staan.
L. en Van den B. worden verdacht van zes inbraken. Zo zouden ze ingebroken hebben bij een villa in het Gelderse Wijchen en probeerden ze het ook bij kapitale huizen in Noordwijkerhout en Beekbergen. In alle drie de gevallen zou er niks zijn buitgemaakt. Naast de woninginbraken vervolgt het OM de twee ook voor het stelen van gereedschap uit bestelbusjes in Den Haag en Ridderkerk.
Voorarrest langer dan straf
De advocaat van L. verbaasde zich tijdens de zitting dat er na de inbraken geen sporen zijn veiliggesteld. Hij wilde dat L. zijn proces in vrijheid zou afwachten, omdat volgens de raadsman de kans bestaat dat het voorarrest langer zal zijn dan een uiteindelijke straf.
De rechter zag dat anders. Hij liet meewegen dat L. een strafblad van 21 pagina’s heeft en achtte het gevaar voor herhaling te groot....lees meer

GerelateerdOmroepWest 21.08.2018  Rocky L. (35), één van de drie broers uit de Haagse Quote 500-bende en zijn medeverdachte Bobby van den B. (26) blijven in de cel. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. Hij vindt het gevaar dat de twee opnieuw de fout in gaan te groot.
De rechter zei wel dat de verdachten mogelijk vrijkomen als er op de volgende zitting nog steeds geen datum is vastgesteld voor een inhoudelijke behandeling.
Het Openbaar Ministerie wil de zaken in een tweedaagse zitting tegelijk met een andere zaak behandelen. Daarin moeten drie verdachten terecht staan.
L. en Van den B. worden verdacht van zes inbraken. Zo zouden ze ingebroken hebben bij een villa in het Gelderse Wijchen en probeerden ze het ook bij kapitale huizen in Noordwijkerhout en Beekbergen. Daar gooiden ze een steen door de ruit. In alle drie de gevallen zou er niks zijn buitgemaakt.

Diefstallen

Naast de woninginbraken vervolgt het OM de twee ook voor het stelen van gereedschap uit bestelbusjes in Den Haag en Ridderkerk. En het pikken van een televisie uit een busje in Zoetermeer. De tv werd later bij Rocky L. thuis gevonden.
De advocaat van L. verbaasde zich tijdens de zitting dat er na de inbraken geen sporen zijn veiliggesteld: 'Er is geen DNA en er zijn geen vingerafdrukken.' Hij wilde dat L. zijn proces in vrijheid zou afwachten, omdat volgens de raadsman de kans bestaat dat het voorarrest langer zal zijn dan een uiteindelijke straf. De rechter zag dat anders. Hij liet meewegen dat L. een strafblad van 21 pagina's heeft en achtte het gevaar voor herhaling te groot.

Verzorging

Van den B. wilde vrijkomen zodat hij bij zijn moeder kon zijn, die heeft verzorging nodig. Maar de rechter vond dat zijn persoonlijk belang minder zwaar weegt dan het strafrechtelijke belang. 'Dat uw moeder zorg nodig heeft is duidelijk, maar u bent niet de enige die dat kan doen.'
LEES OOK: Wie zijn de hoofdverdachten va nde Quote500-bende? 
Meer over dit onderwerp:

AD 21.08.2018 Rocky L. en Bobby van den B. blijven beiden langer vastzitten in afwachting van hun rechtszaak. De mannen, bekend van de Quote 500-bende, zitten vast op verdenking van woninginbraken in villa’s en het kraken van enkele bedrijfsauto’s.

Inbraak bij deze villa in Beekbergen © Google

Inbraakpoging bij deze villa in Wijchen © Google
Het tweetal maakte eerder deel uit van de Quote500-bende, die aan de hand van de lijst met rijkste Nederlanders inbraken plande. Meer dan twintig leden telde deze groep. Twee van hen, Rocky L. en Bobby van den B., stonden vandaag opnieuw voor de rechter.

De advocaten van beide verdachten hoopten dat de twee niet direct terug de cel in hoefden. Zij vermoeden dat het nog lang gaat duren voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. De officier van justitie liet vandaag namelijk weten dat de voortgang afhankelijk is van een onderzoek naar een andere zaak.

Het verzoek van Van den B. om vrij te komen om zijn moeder te verzorgen en van L. die er thuis voor zijn gezin wil zijn, vond geen gehoor bij de rechtbank. De rechters zagen daarvoor te veel bezwaren en menen dat de kans groot is dat de twee in herhaling vallen. Wel deden de rechters het dringende verzoek aan de officier van justitie om snel een datum te prikken voor de rechtszaak.

Rocky L. zal zich dan moeten verantwoorden voor een tiental zaken. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie in februari van dit jaar hebben ingebroken in een villa in Beekbergen. Dat kunstje zou hij later hebben proberen te herhalen in Wijchen en Noordwijkerhout. In die gevallen bleef het echter bij een poging tot diefstal.

Daarnaast werd hem een aantal inbraken in bedrijfsbusjes, vooral van zzp’ers, voor de voeten geworpen, waar hij gereedschap buit zou hebben gemaakt. ,,Zzp’ers die vaak niet verzekerd zijn en ook de bonnetjes niet altijd terug kunnen vinden”, beschreef de officier van justitie.

Peilbaken

De advocaat van L.was echter niet onder de indruk. Hij vond het bewijs tegen zijn cliënt dun. Een peilbaken zou de auto in de buurt van inbraaklocaties hebben getraceerd, maar DNA-materiaal is niet gevonden en camerabeelden zouden onduidelijk zijn.

Ook de advocaat van medeverdachte Bobby van den B., die ook verdacht wordt van de inbraak in Beekbergen en een vijftal autokraken, stelde dat de verdachtmakingen niet allemaal goed onderbouwd waren. Zo zou Van den B. ingebroken hebben in bestelbussen die op vijf minuten lopen van zijn auto stonden. Niet logisch, omdat de gestolen gereedschappen erg zwaar waren, aldus de advocaat. ,,En er zijn meerdere zoekingen gedaan bij mijn cliënt. Die spullen of geld zijn nergens aangetroffen.”
Quote 500-bendelid slaat weer toe bij kapitale villa's

AD 18.08.2018 Rocky L. kan het maar niet laten. Een kapitale villa, daar moet hij even rondsnuffelen. Tenminste, daarvan verdenkt het Openbaar Ministerie de Hagenaar, die eerder aan de hand van de Quote 500 hielp bij inbraken in villa's.
Wat heet een kapitale villa. Het pandje van de voormalige rubberfabrikant staat op dit moment te koop voor 2,9 miljoen euro. Ruim opgezet in de gemeente Beekbergen, vlakbij Apeldoorn. Goed zichtbaar achter een hermetisch gesloten hek, met video intercominstallatie. Een aparte vleugel is ingeruimd voor het zwembad, Finse sauna, jacuzzi en Turks stoombad. En nog wel het meest spectaculaire is de garage onder het huis van 450 m2 en drie meter hoog.

Misschien was het de advertentie op Funda waardoor het oog van Rocky L. op de villa viel. In elk geval verdenkt het OM hem ervan dat hij hier inbrak. Zelf ontkent Rocky L., laat zijn advocaat weten.
Samen met Bobby van den B., ook een bekende uit de Quote 500-bende, zou hij in februari op pad zijn gegaan om eens een kijkje te nemen in het huis. Net als ze een maandje eerder hadden gedaan, tenminste dat stelt het OM, bij een minstens zo duur pandje van een vleeshandelaar in Wijchen. Op Google Streetview is uit voorzorg het zicht op de woning geblurd, maar van bovenaf gezien leidt het geen twijfel dat de familie flink in de slappe was zit. Ook bij het huis van een bloemenexporteur uit Noordwijkerhout kon L. volgens het OM de verleiding niet weerstaan er in te breken.

De villa in Beekbergen (links) en vanuit de lucht de villa in Wijchen. © Google

Succesvol

Maar zo succesvol als de bende een tijdlang geweest is, was Rocky L. niet. Misschien omdat hij toen de pandjes bij zijn moeder in de Haagse wijk Laak thuis aan de hand van de Quote 500 uitkoos en de inbraak voorbereidde. Vanwege zijn ziekte Von Recklinghausen kon hij bijna nooit mee. Het waren onder meer zijn twee broers en huisvriend Jan H. die op inbrekerspad gingen, gebruikmakend van allerlei technische snufjes. Ze braken meestal in rond een uur of tien 's avonds, als iedereen thuis was en het alarm nog niet aan stond. Ze gingen bij de allerrijksten van Nederland, zoals Frits van Eerd (Jumbo) en voormalig minister Herman Heinsbroek op zoek naar peperdure horloges en sieraden.

Nu gooiden, aldus het OM, Rocky en Bobby een steen door de ruit en wisten helemaal niets buit te maken. Ook braken ze in bij busjes.

Volgende week staan ze voor het eerst voor de rechter. Het gaat dan nog om een niet-inhoudelijke behandeling. Voorafgaand daaraan wil zowel het Openbaar Ministerie als L.'s advocaat niets kwijt.

© Google
  

OmroepWest 18.08.2018 Rocky L. (35), een van de broers van de Haagse Quote 500-bende moet dinsdag opnieuw voor de rechter verschijnen voor een serie inbraken. Samen met Bobby van den B. (26), ook bekend van de inbrekersbende. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de twee van zes inbraken.
Zo zou het duo hebben ingebroken bij een villa in het  Gelderse Wijchen en probeerden ze het ook bij kapitale huizen in Noordwijkerhout en Beekbergen, door een steen door de ruit te gooien. In alle drie de gevallen zou er niks zijn buitgemaakt.
Naast de woninginbraken vervolgt het OM de twee ook voor het stelen van gereedschap uit bestelbusjes in Den Haag en Ridderkerk. En het pikken van een tv uit een busje in Zoetermeer.
Toch vrij
L. werd eind september 2013  veroordeeld voor zijn aandeel in de Quote 500-bende. Hij kreeg drie jaar cel. In hoger beroep maakte het gerechtshof daar, eind juni vorig jaar, uiteindelijk twee jaar en drie maanden van. Hierdoor bleef L. op vrije voeten.
De Quote 500-bende bestond uit 26 leden. De hoofdpersonen waren de drie broers Albert, Terence en Rocky L. en hun vriend Jan H. Ze opereerden vanuit een huis in de Hildebrandstraat in de Haagse Spoorwijk, van de moeder van de broers 'Tante Cor'
Rocky L. was de voorbereider. Door zijn ziekte - hij lijdt aan de ziekte Van Recklinghausen - was hij fysiek niet in staat om in te breken. De groep had het gemunt op de huizen van de allerrijksten. Hun slachtoffers kozen ze uit de lijst van vijfhonderd rijksten van zakenblad Quote.
Zo braken ze onder meer in bij oud-minister Herman Heinsbroek (LPF). De bende maakte voor miljoenen euro's buit aan goud, sieraden en contant geld. Dat werd voor het grootste deel uitgegeven aan uitgaan en gokken.
Meer over dit onderwerp: