zondag, juli 29, 2018

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 2018


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie

Wij van het Vadercentrum zijn af en toe geneigd onszelf op de borst te kloppen met de mededeling dat wij veel doen op het terrein van het milieu. Wij hebben immers een strak scheidingsbeleid, de Weggeefwinkel en roemen ons Repair Café.

De maand juli gaf ons gelegenheid om met een paar mensen bij elkaar te gaan zitten met de vraag waar het beter kan. Dat waren nogal wat punten, zoals bijvoorbeeld verlichting en verwarming, maar we gaan ook sterk inzetten op veel minder (en in de toekomst helemaal geen) gebruik van weggooiplastic.

Nieuw is daarbij dat onze bezoekers die iets willen drinken er attent op worden gemaakt dat een glas kraanwater goed tegen de dorst helpt; het is gezond en wordt in het Vadercentrum gratis geserveerd.

Bilal Sahin

Juli 2018

In deze editie:
  • Laak festival in de tropen
  • Middag aan zee
  • Activiteiten
  • Vakantie

LAAK-festival in de troepen'


Zaterdag 30 juni. Een zonovergoten Goeverneurlaan/Jonckbloetplein. Verdeeld over drie stukken van het winkelgebied gaat om 12.00 uur het jaarlijkse LAAK-festival van start. Het belooft een on-Hollandse tropische dag te worden, met temperaturen boven 25 graden. Voor wie er van houdt ‘geen vuiltje aan de lucht’ in ons eigen Laakkwartier !

Om 12.00 uur geeft wethouder Bert van Alphen vanaf het podium op het Jonckbloetplein het officiële startsein. Fred Zuiderwijk - geen onbekende in Laak – kondigt hem aan. Voor Vadercentrum-vrijwilliger Bert van Alphen is het een ‘thuiswedstrijd’.

Aan het eind van zijn openingstoespraak heeft de wethouder nog iets bijzonders te vertellen: er zijn zojuist twee gloednieuwe, elektrisch aangedreven fiets-taxi’s aan komen rijden; ze zien er flitsend en modern uit. Onder de naam ‘Eritrea Fietst’ is in mei jl. een project gestart dat jonge Eritreese statushouders gaat helpen zèlf in hun onderhoud te voorzien en - al werkende - de Nederlandse taal te leren. Zo snijdt het mes aan twee kanten ! Vandaag, bij het Laakfestival, worden ze met trots aan het publiek getoond.

Op het trottoir van het Jonckbloetplein staat een rij vrolijk versierde kraampjes: met koffie, thee (mmm…. óók weer die lekkere Indiaanse ‘chai’ ��), frisdrank en water. Ook belegde broodjes, héérlijk gebak (nèt-uit-de-oven !), dadels en meloen: het is er in overvloed. Duidelijk is dat de vrijwillige keukenbrigade van het Vadercentrum weer hun béste beentje hebben vóórgezet !

Op het podium is inmiddels het feest begonnen. Yoga, muzikale talentenjacht, diverse urban-rap optredens, de seniorenband Choice en zangkoor De Laakbloeiers met liedjes van lang geleden, die door de omstanders naar hartenlust worden méégezongen. In en om de parkeerplaats bij het Vadercentrum staan kraampjes met demonstraties van activiteiten die in het Vadercentrum plaatsvinden. Zoals het Repair Café met fietsenmakers, elektriciens en kleermakers; met de kapper die druk bezocht wordt, de workshop ‘vogelhuisjes maken’ waar tot láát in de middag enthousiast wordt getimmerd, terwijl kinderen worden geschminkt.

Ook is er de bus van ‘Dokters van de wereld’ waar twee keer in de week mensen terecht kunnen voor wie de weg naar medische hulp niet vanzelfsprekend is. De Haagse afdeling van GroenLinks is er met een kraam, met het knikkerspel, waar bewoners (óók de ‘jonkies’) kunnen aangeven welke verbeteringen zij graag zouden zien in Laak (en waarbij GroenLinks via de gemeenteraad misschien een handje kan helpen).

Er viel veel te zien en vooral ook te beleven, maar uiteindelijk begon de hitte zijn tol op te eisen en konden niet alle bezoekers tot het allerlaatst blijven. Wie wèl bleven, dat zijn de vrijwilligers van het Vadercentrum, die omstreeks 17.00 uur hielpen met opruimen waardoor het Jonckbloetplein 'smetteloos' kon overgaan tot de orde van de dag.

'MIDDAG AAN ZEE' - in het Haags Gemeentemuseum 


Zaterdagmiddag 30 juni, half twee worden we opgehaald bij het Vadercentrum: een bus vól, die ons naar het Haags Gemeentemuseum brengt. ‘Ons’, dat zijn vrijwilligers en bezoekers van het Vadercentrum.
In het prachtige gebouw  aan de Stadhouderslaan -  een ontwerp van de bekende architect Berlage , met aan weerszijden van de lange entree kolossale karpervijvers – zijn we vandaag van harte welkom op de Open Dag : voor de première van een tentoonstelling die als titel(s) meekrijgt aan ‘Aan Zee - Scheveningen zoals het vroeger was’ en ‘Schilderijen van de Haagse School’, met óók Scheveningen als onderwerp. Niet vreemd natuurlijk, dat vanwege het 200-jarig bestaan van de Haagse badplaats juist dìt thema werd gekozen.

‘Aan Zee’ staat in het teken van schilderijen van o.a. Jan Toorop en Piet Mondriaan. Ze nemen ons mee naar het Zeeuwse Domburg èn naar Scheveningen. Naar de ‘parels aan de Hollandse kust, waar het licht fonkelt en de golven bruisen.
De tentoonstelling ‘De Haagse School op Scheveningen’ met werk van kunstenaars als Weissenbruch en Mauve, is vandaag óók voor het eerst te zien. Begin vorige eeuw toverden zij in een héél aparte stijl – losse, schijnbaar onsamenhangende gekleurde ‘stipjes’, die van veraf gezien één geheel vormen - o.a. duinlandschappen en afbeeldingen van Scheveningen op het linnen doek.
Het wordt een boeiende middag die ieder van ons op zijn/haar eigen manier kan doorbrengen : kalmpjes kuierend langs de schilderijen - af en toe rustend op een van de vele bankjes - óf met een rondleiding mee, waar je vaak leuke interessante ‘weetjes’ opdoet. Voor iedereen is er in de Tuinzaal tot besluit een lekker kopje thee/koffie of een glas frisdrank ‘met iets lekkers’.Voor de jongeren is een knutsel-tafel ingericht en werden zeemansliederen, compleet met accordeon, ten gehore gebracht.
Tevreden en dankbaar voor deze mooie, leerzame en gezellige uurtjes als gast van het Haags Gemeentemuseum brengt de bus ons omstreeks vier uur terug naar huis, naar het Vadercentrum.

Activiteiten 

De zomer-periode geeft ons de gelegenheid u in een notendop iets over onze activiteiten te vertellen. Aan de verschillende activiteiten binnen het Vadercentrum nemen wekelijks ruim 700 mensen deel waaronder kinderen, jongeren en vrouwen. Het Vadercentrum heeft vier onderdelen als project: Buurtvaders, de Weggeefwinkel, het Repair Café en het Klus Team.
Alle werkzaamheden onder de paraplu van het Vadercentrum worden door 150 vrijwilligers met 'hart en ziel' uitgevoerd.
  • Wekelijks wordt een 20-tal cursussen verzorgd, zoals computeren, lassen, timmeren, kleermaken, Engels, Nederlands, Spaans, EHBO, yoga, zwemmen, arduino, fietsreparatie etc. Honderden deelnemers per jaar sluiten deze cursussen met een certificaat af of zelfs met een diploma.
  • Er zijn éénmalige activiteiten, zoals voorlichtingen en bijeenkomsten over een speciaal thema zoals religie, seksuele diversiteit, radicalisering, verslaving etc. met wekelijks honderden deelnemers.
  • In de Weggeefwinkel helpen we wekelijks ruim 300 bezoekers. Ingeval van een (wat wij noemen) calamiteit wordt een aparte afspraak gemaakt en wordt betrokkene door een hulpverlener vergezeld.
  • 25 buurtvaders voeren in de wijk belangrijke taken uit. Ze zijn intussen niet meer uit onze wijk weg te denken.
  • Om de week hebben we een Repair Café-bijeenkomst die 12 deskundige monteurs werken.

Zomervakantie


Tijdens de zomervakantie zal het Vadercentrum
tot maandag 27 augustus
iedere werkdag tot 13.00 uur zijn geopend.