dinsdag, oktober 31, 2017

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam oktober 2017

 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

In oktober zijn er in het Vadercentrum vele bijzondere en leuke activiteiten georganiseerd waaraan duizenden deelnemers hebben deelgenomen. Een verslag van sommige van de activiteiten kunt u hieronder lezen.

Ik wens u, namens alle vrijwilligers, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin

Oktober 2017


In deze editie:
 • Geslaagde avond rondom levensverhalen in Vadercentrum
 • Nacht van de Vrijwilliger
 • Trainingsweekend voor 50 vrijwilligers
 • Kindervoorstelling wegens het Festival De Betovering
 • Repair Café Vadercentrum
 • Anatolië Filmfestival
 • Gezellig, sportief en leerzame wandeltocht
 • Buitenlandse interesse in het Vadercentrum
 • Voorlichtingsbijeenkomst over eenzaamheid
 • Divali Feestviering
 • Agenda

Levensverhalen in het Vadercentrum

Op maandagavond 2 oktober waren er zo’n 70 mensen naar het Vadercentrum gekomen om naar de levensverhalen van Faris Kulgu en Arie Toet te luisteren. Ze werden gastvrij onthaald met Marokkaanse thee en lekkernijen en Scheveningse koekjes. Aan de hand van foto’s uit hun familiealbums werden de mannen geportretteerd. Zowel Faris als Arie hadden familie en vrienden meegenomen, maar er waren ook collega’s van Faris. Dat gaf een bijzonder karakter aan de avond.

Faris Kulgu, die als kleermaker niet alleen werkt bij Suit-Supply, maar ook lesgeeft in het Vadercentrum, vertelde dat hij als 15-jarige jongen vanuit een klein dorp in Turkije naar Istanbul vertrok om in de textiel te werken Faris wilde eigenlijk piloot of dichter worden, maar heeft nooit veel kunnen leren. Toen het naaiatelier waarin hij werkte, afbrandde kwam Faris naar Nederland om in het Westland in de bloementeelt te werken.

De 83-jarige Arie Toet vertelde ons daarna dat een jongen die opgroeide in een visserijtraditie op Scheveningen het vroeger thuis niet altijd gemakkelijk had: als zijn vader een slechte vangst had, was er thuis niet te eten. De zee heeft voor Arie niks romantisch. ‘Iedere keer dat mijn vader uitvoer, stond ik te huilen omdat het de laatste keer kon zijn dat ik hem zou zien’, aldus Arie. De wieg van Arie stond in Duindorp. In de Tweede Wereldoorlog werden daar alle bewoners door de Duitsers geëvacueerd en moest de familie Toet naar het Vaillantkwartier verhuizen. Het huis in Duindorp werd in de oorlog zwaar beschadigd. De oorlog heeft diepe sporen bij Arie nagelaten. Nog steeds kan hij niet zomaar door de stad rijden, zonder met die herinneringen geconfronteerd te worden.

Voor de Turkse bezoekers was het verhaal van Arie bijzonder omdat ze niet wisten van alle tradities op Scheveningen. Een ervan is de klederdracht. ‘Heel mooi om te zien’, aldus een van hen.

Wij hebben deze verhalenavond georganiseerd omdat we geloven dat mensen elkaar beter leren begrijpen als ze elkaars verhaal kennen. Verhalen verbinden mensen. En ieder mens heeft een verhaal.
De succesvolle verhalenavond die werd georganiseerd door fotograaf Arenda Oomen en journalist Astrid Feiter en vrijwilligers van het Vadercentrum, krijgt zeker een vervolg.

Nacht van de vrijwilliger


Op vrijdag 6 oktober vond de jaarlijkse Nacht van de Vrijwilliger plaats in Den Haag. Dit event wordt jaarlijks door Stichting Den Haag Cares georganiseerd om kwetsbare stadsgenoten in het zonnetje te zetten en flexibel vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen.
Ook het Vadercentrum deed mee met de Nacht van de Vrijwilliger! Een grote groep Eritrese en Syrische statushouders werden hartelijk ontvangen om verschillende vrijwillige werkzaamheden bij het Vadercentrum te ontdekken.

Vrijwilligerswerk helpt mensen immers om zich te wortelen in de stad. Het helpt de Haagse (werk-)cultuur te leren kennen, actief te oefenen met de Nederlandse taal en het opbouwen van een netwerk.

Tijdens de Nacht van de Vrijwilliger konden de statushouders bij het Vadercentrum kiezen uit verschillende workshops: houtbewerken, fietsen repareren, tassen naaien in het naaiatelier, hoeden haken, lassen in de werkplaats of hapjes bereiden in de keuken. Zo konden ze proeven van de vele mogelijkheden die het Vadercentrum biedt. Als kers op de taart mochten de statushouders nog gratis shoppen in de Weggeefwinkel.

De vrijwilligers van het Vadercentrum en Den Haag Cares hielpen de statushouders met de workshops en een pubquiz over Nederland. Samen hebben ze de bereidde hapjes en drankjes genuttigd en een leuke en leerzame avond bij het Vadercentrum gehad!

Trainingsweekend voor vrijwilligers


Het Vadercentrum heeft geen vrijwilligers maar eigenaars
Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober heeft het Vadercentrum een trainingsweekend voor voornamelijk de 50 nieuwe vrijwilligers georganiseerd. Tijdens de training werd het accent gelegd op o.a. teambuilding, samenwerken, de methodiek en de werkwijze van het Vadercentrum. Het was een mooie gelegenheid voor de vrijwilligers om elkaar nog beter te leren kennen en het delen van ervaringen met het vrijwilligerswerk bij het Vadercentrum en bijbehorende projecten zoals het buurtvaderproject, de Weggeefwinkel, Repair Café en Klus Team.

Zaterdagochtend vroeg vertrokken we met de bus naar de locatie voor het trainingsweekend. Er was gekozen voor het Natuurvriendenhuis ABK-huis gelegen in Hall; een prachtige en bosrijke omgeving in de Gemeente Brummen aan de rand van de Veluwezoom.
Gelijk na aankomst werd gestart met een vrij strak programma. Na een uitgebreide kennismakingsronde met de nieuwe vrijwilligers en de oude garde werd men in willekeurige vijf verschillende groepen verdeeld om de eerste opdracht uit te voeren. Bij deze opdracht moest in groepsverband een bepaalde route afgelegd worden en moest men de bijzondere dingen in de natuurrijke omgeving vastleggen of onthouden.

Na terugkeer in het ABK-huis werd gesproken over de bijzondere indrukken die de groepen hedden opgedaan. Vervolgens deelden diverse vrijwilligers hun persoonlijke herinneringen en ervaringen binnen het Vadercentrum. Er was tevens ruimte voor zelfreflectie en kritische opmerkingen. Op de vrijwilligers werd ook een beroep gedaan om zich actiever in te zetten en te participeren bij diverse activiteiten in het Vadercentrum. Er werd gewezen op de eigen verantwoordelijkheid en eigen initiatief bij o.a. het schoonhouden van het Vadercentrum in het algemeen en het opruimen van de keuken in het bijzonder.

Na een korte middagrust werd gestart met het avondprogramma. Vrijwilligers vertelden over hun ervaringen met het werk bij het Vadercentrum. Voor veel vrijwilligers heeft het Vadercentrum een positieve richting gegeven aan hun leven. Er werd gesproken over de toekomst van het Vadercentrum. Het bestaan en de voortzetting van het Vadercentrum wordt als zeer belangrijk gezien. De avond werd afgesloten met muziek en dans, waarbij de stoelendans voor veel hilariteit zorgde.

Gelijk na het vroege ontbijt op zondagochtend werden de ontbijtzaal en slaapkamers gezamenlijk opgeruimd.

Vervolgens gingen de vrijwilligers aan de slag met het volgende onderdeel van het programma. Men ging wederom de natuur in met de opdracht om iets mee te nemen dat men met het Vadercentrum associeerde. Nadat de vrijwilligers weer in het ABK-huis waren, werd ingegaan op de doelstellingen en de werkwijze van het Vadercentrum. Iedereen in het Vadercentrum is gelijkwaardig. Benadrukt werd dat men bij meningsverschillen altijd met respect met elkaar dient om te gaan. Er werd gesproken over nieuwe ideeën voor het Vadercentrum. De vrijwilligers vinden het belangrijk dat trainingsdagen en aparte momenten ingebouwd worden om vaker met elkaar van gedachten te wisselen en elkaar scherp te houden.

Tenslotte kregen alle vrijwilligers de gelegenheid zich positief uit te spreken over een andere vrijwilliger.
Geconcludeerd kan worden dat het trainingsweekend vruchtbaar is geweest en niet alleen geresulteerd heeft in meer inzicht in het Vadercentrum maar ook geleid heeft tot frisse ideeën en nieuwe vriendschappen tussen vrijwilligers.

Kindervoorstelling wegens het Festival de Betovering  

Op zaterdag 14 oktober heeft in het Vadercentrum, wegens het Festival de Betovering de voorstelling “de kleren van de keizer” plaats gevonden waar ruim 80 belangstellende kinderen en hun ouders aanwezig waren.

Iedereen kent het verhaal van de keizer die zich door een oplichter een onzichtbaar kostuum liet aanmeten en uiteindelijk in zijn blote kont voor het volk stond.
De keizer schaamt zich zo erg dat hij zich opsluit in zijn paleis en nooit meer naar buiten durft. Maar het land kan natuurlijk niet zonder keizer.
Het was een vrolijke, grappige en muzikale theatervoorstelling over falen, zelfverzekerd zijn en pesten.

Repair Café Vadercentrum


Op maandag 2 en donderdag 19 oktober hebben we in het Vadercentrum weer twee drukke Repair Café bijeenkomsten gehad. Onze ervaren monteurs, elektriciens, kleermakers en fietsenmakers hebben bijna alle bezoekers met hun kapotte spullen goed kunnen helpen. We hebben weer tientallen bezoekers blij gemaakt.
De fietsenreparateurs hebben geholpen met o.a. meerdere binen- en buitenbanden gewisseld, meerdere remmen vervangen of gemaakt, een mandje gelast, verschillende kettingen verwisseld en ingesmeerd, spaken goed gezet, verlichtingen van verschillende fietsen in orde gemaakt.

De reparateurs in het naailokaal hebben een jurk op maat gemaakt, de ritsen van verschillende tassen vervangen, gordijnen ingenomen, verschillende broeken ingekort, groter gemaakt of gerepareerd, een jas gerepareerd, mouwen van de hemden ingekort.

Onze elektriciens hebben o.a. een koffiezetapparaat nagekeken en het snoer vervangen, twee magnetrons gerepareerd, verschillende stofzuigers nagekeken en één daarvan het snoer vervangen, een tandenborstel nagekeken, een CD-speler en een Dvd-speler gerepareerd.

Het volgende Repair Café is op maandag 6 en donderdag 23 november. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Anatolië Filmfestival 

 Op zaterdag 21 oktober zijn 50 bezoekers van het Vadercentrum, door Laaktheater en Filmhuis Den Haag, wegens Festival Anatolië, voor de Turkse film KEDI (Istanbul door kattenogen), naar Laaktheater uitgenodigd.

Honderdduizenden Turkse katten bewegen zich vrij door de straten van Istanboel. Al duizenden jaren wandelen ze in en uit de levens van mensen. Zo zijn ze een essentieel onderdeel geworden van de diverse gemeenschappen die de stad zo kleurrijk maakt.

De katten van Istanboel zijn niemands eigendom. Ze leven tussen twee werelden. Ze zijn wild noch tam. En ze brengen vreugde en een doel bij die mensen die ze zelf uitkiezen om hen te adopteren. In Istanboel zijn katten spiegels voor de inwoners. Ze laten hen op een unieke manier reflecteren op hun leven.

We bedanken het Laaktheater en het Filmhuis Den Haag dat zij dit hebben mogelijk gemaakt. 

Gezellig, sportief en leerzame wandeltocht 

Op zondagochtend 22 oktober hebben we onder de begeleiding van een ervaren gids weer een sportieve en leerzame wandeltocht georganiseerd. Omdat deze keer slecht weer was, waren er minder deelnemers aanwezig dan de vorige keren. De enthousiaste aanwezigen kregen een gezond lunchpakket.  
Daarna zijn wij vanuit het Vadercentrum richting Slachthuislaan naar Molenwijk vertrokken. De gids heeft over de geschiedenis van Slachthuislaan en de molen in Molenwijk verteld. De volgende halte was bij Ketelstraat (Stadsboerderij). We zijn door Elimam gastvrij ontvangen met een kopje koffie en thee. Daar hebben wij gezamenlijk geluncht. En daarna vertelde Elimam ons over zijn werkzaamheden in de biologisch stadsboerderij.

Oud-Rijswijk Centrum was onze de volgende route die we gingen wandelen. Daar hoorden wij ook vele interessante weetjes voor de wandelaars. We zijn even na 13.00 uur in het Vadercentrum gearriveerd en we hebben bijna 10 kilometer gelopen. Tijdens een kopje koffie en thee werd er verder gepraat over onze mooie belevenissen.  
Een mooie, sportieve en gezellige wandeltocht waar wij veel van hebben geleerd.

Buitenlandse interesse in het Vadercentrum 

Met als doelstelling: het ondersteunen van grensoverschrijdende culturele activiteiten in Europa, die een bijdrage leveren aan een open, inclusieve en een democratische maatschappij, kwam een delegatie van de European Cultural Foundation (ECF), op donderdag 12 oktober op bezoek in het Laakkwartier. Al snel werd geconstateerd dat de doelstelling van het ECF naadloos kan worden gelegd naast het geen binnen het Vadercentrum dagelijkse praktijk is.

Op woensdag 25 oktober kregen vijf internationale studenten van de Haagse Hogeschool uitleg over de nogal onorthodoxe werkwijze binnen het Vadercentrum, gevolgd door een rondgang langs de verschillende activiteiten. Tot slot werd de Weggeefwinkel aangedaan, waar de studenten niet alleen een rondleiding kregen, maar ook klant mochten zijn.

Beide groepen toonden zich zeer geïnteresseerd. Dat was te merken aan de vele vragen, die werden gesteld.

Voorlichtingsbijeenkomst over eenzaamheid 

Op donderdag 26 oktober hebben we een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over het onderwerp eenzaamheid waar circa 40 belangstellenden aanwezig waren. Deze bijeenkomst werd verzorgd door Aisah Manraj, voorzitter stichting You matter!
40% van alle volwassenen in Nederland  is eenzaam (5 miljoen mensen). Er zijn twee typen eenzaamheid.
Emotionele eenzaamheid: missen van een hechte band, bijvoorbeeld: je levenspartner, je kind. Er is dus sprake van een emotionele behoefte.
Sociale eenzaamheid: het missen van vrienden, kennissen. Het sociale netwerk van mensen is beperkt.
Als gevolg van eenzaamheid gaat de gezondheid achteruit, mensen voelen zich ongelukkig, doen niet meer mee in de samenleving en kunnen vroegtijdig overlijden.
Hoe pakken we eenzaamheid aan?
Bereid je voor op het ouder worden, maak vrienden en onderhoud het contact met hen. Blijf in contact met je naasten en je familie, sluit je aan bij verenigingen, ga vrijwilligerswerk doen en heb veel contact met je leeftijdsgenoten. Zet je meer in om zelf ergens naartoe te gaan.
Kortom: werk aan je sociale netwerk en ga zelf aan de slag.

Eenzaam zijn
Het is lopen zonder doel
In een verdrietrotonde
Eenzaam zijn, zien geen licht
Midden op de dag
Eenzaam zijn is dodelijk
Op lange duur

Divali Feestviering 

Rij van lichtjes
Omdat Divali één van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme is, lijkt het een vanzelfsprekendheid dat dit lichtjesfeest op vrijdag 27 oktober in het Vadercentrum werd gevierd. De ruim 110 aanwezigen werden door mevrouw Urmila Khodabaks (van de Stichting EEKTA) welkom geheten. Zoals gewoonlijk binnen het Vadercentrum was het weer een zeer gemêleerd gezelschap, waarbij vooral de aanwezige Hindoes extra feestelijk waren gekleed.

Pandit Wim Jaipal legde uit dat traditioneel kleigebakken lampjes met katoenen wattenlontjes en geklaarde boter worden gebruikt waarmee de overwinning van het goede op het kwade en licht over duisternis wordt bedoeld. Rond Divali zijn in de loop der jaren vele legenden en verhalen ontstaan.

Maar Wim Jaipal richtte zijn prachtig betoog op de realiteit van het heden en wijst erop dat mensen in de eerste plaats mens zijn. Met de mensheid als uitgangspunt kan eventueel pas in latere instantie een minder betekenend onderscheid naar religie of afkomst worden aangebracht. Landsgrenzen zijn van ondergeschikt belang. God heeft de wereld geschapen en daarbij geen grenzen bedacht.

Hij houdt zijn toehoorders voor dat wanneer iemand naar een ander wijst, gelijktijdig drie vingers in de eigen richting wijzen.

Ook voor deze feestavond moet een pluim worden gegeven aan al die vrijwilligers, die de organisatie op zich namen en diegenen die vele uren in de keuken hebben gestaan om ervoor te zorgen dat alle aanwezigen mochten genieten van een heerlijke maaltijd.

Dank aan iedereen, die deze prachtige avond mogelijk hebben gemaakt.
Met een diepe buiging: 'Shubh Divali'.

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.
 • Maandag 6 november, Repair Café Vadercentrum,
 • Zaterdag 11 november, bezoek theatervoorstelling “Vrouw Overboord”
 • Donderdag 16 november, debat over de toekomst van Europa,
 • Vrijdag 17 november, grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over LHBTI,
 • Dinsdag 21 november, informatiebijeenkomst arbeidsuitbuiting/mensenhandel,  
 • Donderdag 23 november, Repair Café Vadercentrum,
 • Maandag 27 november, bijeenkomst levensverhalen,
 • Woensdag 29 november, Sinterklaasfeest,
 • Donderdag 30 november, spel "Gemeenteraadsels",
 • Donderdag 14 december, Voorlichtingsbijeenkomst “Herken een Beroerte”
 • Vrijdag 22 december, Kerstfeest viering met een dialoog en maaltijd,
 • Maandag 25 december, Kerstfeest viering.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: