donderdag, juni 01, 2017

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam mei 2017


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

Hieronder kunt u de maandelijkse nieuwsbrief van het Vadercentrum lezen. Dit is weer een kleine samenvatting van de sommige activiteiten in de afgelopen maand zoals grote dialoogbijeenkomsten over Humanisme en Christelijke religieuze dagen.

Ik wens u, namens al onze vrijwilligers, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin

Mei 2017


In deze editie:
 • Opendag voor de statushouders
 • Gastles Europese Unie
 • Repair Café Vadercentrum
 • Dialoogbijeenkomst over “Humanisme”.
 • Stadsfietstocht naar Japanse Tuin
 • Dialoogbijeenkomst over Hemelvaart en Pinksteren
 • Komende kunst expositie najaar 2017
 • Agenda

Opendag voor de statushouders

Toekomst
In een frequente relatie met Vluchtelingenwerk ontvangen wij in het Vadercentrum de laatste tijd vaak statushouders. Op dinsdag 9 mei was het een groep van 20 jongeren uit Eritrea en Syrië, die gaat proberen een toekomst in Nederland op te bouwen. Het Vadercentrum tracht ze met hulp van onze vrijwilligers, die als tolk/gastheer kan optreden, een heel klein stapje verder te helpen door cursussen en vrijwilligerswerk aan te bieden.
Ook deze keer was aan het eind van de dag een bezoek aan de Weggeefwinkel een succes.

Gastles Europese Unie


Op donderdag 11 mei hebben ruim 50 bezoekers van het Vadercentrum een gastles van ProDemos over de Europese Unie gekregen.
De voorlichting  werd afgetrapt met de startvraag wat komt er in jullie op als je hoort EU.  In de tussentijd werd er  gereageerd van uit de zaal zelf en die werden door de gastdocent op het bord geschreven met de antwoorden erna.
Nadat stormsessie over was, legde de gastdocent vervolgens uit wat de EU doet en de verschillende lagen binnen de EU. Met behulp van een leuk kaartspel werd een quiz gehouden om de kennis te testen. Na quiz volgde er een pauze en daarna werd er een bingo gehouden en een korte vragenronde. Dankzij deze voorlichting en ProDemos weten nu tientallen mensen in Laak hoe de EU werkt en wat dat inhoud.

Repair Café Vadercentrum


In de mei maand (maandag 8 en donderdag 18 mei) hebben we in het Vadercentrum twee hele drukke Repair Cafés gehad.
De reparateurs in het naailokaal hebben deze keer het druk gehad. Zij hebben zeven broeken bewerkt/ingekort, zes broeken verbreed, twee hemden ingekort en één jasrits gemaakt.

Onze elektriciens hebben o.a. een koffiezetapparaat gerepareerd. De monteurs in de werkplaats hebben een handrekje gelast.

En ook vele fietsen zijn gerepareerd. Vier fietsen zijn geholpen met een lekke band. Van vier andere fietsen zijn de buitenbanden vervangen. Drie fietsen zijn geholpen met de remmen beter in te stellen.

Het volgende Repair Café is op maandag 12 en donderdag 22 juni. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Dialoogbijeenkomst over Humanisme 

Op donderdag 18 mei hebben we een dialoogbijeenkomst met een maaltijd over humanisme georganiseerd waar ruim 100 belangstellenden vanuit verschillende achtergronden aanwezig waren.

In het Vadercentrum organiseren we regelmatig grote dialoogbijeenkomsten over belangrijke onderwerpen. We konden het humanisme niet voorbij laten gaan. Daarom hebben we Corrie Kreuk als deskundige uitgenodigd waar zij veel over humanisme heeft verteld.

Corrie vertelde aan de aanwezigen dat het humanisme de mens centraal stelt en uitgaat van de waarde van de mens. Vervolgens vertelde Corrie wat humanisme voor haar betekent en daarop volgde er een vragen ronde.

En als slot sluit Corrie het af met een mooi gedicht dat mooi bij humanisme past:

Licht of donker, bruin of blond
Lang en dun of dik en rond
Sterk en dapper, stil en bang
Groot of klein en kort of lang
Arm of rijk, gezond of ziek
Deftig, dakloos, slordig, sjiek
Pasgeboren, hoogbejaard
Iedereen is het leven waard!

Stadsfietstocht naar Japanse Tuin 

Op zondagochtend 21 mei vertrokken 41 fietsers van dertien nationaliteiten vanuit het Vadercentrum naar de Japanse Tuin in Clingendael. Maar niet zonder eerst een uitgebreide warming-up te hebben gekregen, zodat alle spieren los zaten. Er waren fietsen geregeld en er werden heerlijke lunchpakketten uitgedeeld, waarvoor drie vrijwilligers al vanaf 8 uur ’s ochtends in de keuken bezig waren. Er was een vrijwilliger met bandenplakspullen en eentje met een EHBO-diploma. Vier begeleiders kregen fluorescerende hesjes aan, om de groep bij elkaar te houden.  Buiten scheen toen al de zon en de temperatuur was aangenaam. Kortom: alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie fietstocht.
We fietsten via de Laakkade en de Binckhorst naar het Malieveld, waar we een korte stop hielden en letterlijk op adem konden komen. Over adem gesproken; twee mannen van de actiegroep ‘Adem  graag in Den Haag’ legden ons uit waarom het zo belangrijk was dat er meer gefietst kon worden in Den Haag en waarom de luchtkwaliteit van de stad beter moest. We keken nog eens om ons heen naar de grote, bloeiende kastanjebomen. We namen een teug frisse lucht en stapten weer op om naar Clingendael te fietsen via het Haagsche Bos. ‘Het lijkt hier Suriname wel’, klonk er uit de groep, toen we langs de kreek in het Haagse Bos fietste.
Aangekomen bij Clingendael hebben we ons lunchpakket in het zonnetje opgegeten. Daarna liepen de fietsers naar de Japanse Tuin door een haag van bloeiende en geurende Azalea’s en Rododendrons. Op zich was dat al een bezoek aan Clingendael  waard!
De Japanse tuin is een monument: hij bestaat al meer dan honderd jaar en is vanwege haar kwetsbaarheid maar beperkt open. Barones Marguérite Mary, roepnaam freule Daisy, was de grondlegger. Zij werd tijdens haar reizen naar Japan geïnspireerd door de tuincultuur aldaar en verzamelde tuinobjecten. In de Japanse tuincultuur staan symboliek en sereniteit voorop. Vooral van dat laatste was weinig te merken op deze zondag omdat het er stervensdruk was en we in file door de tuin liepen. Maar toch indrukwekkend.
Na de Japanse tuin liepen we nog een rondje door Clingendael en bezochten ook nog de Engelse tuin en wandelden we het kunstatelier binnen in het koetshuis dat toevallig open huis hield. Als toetje kregen we spontaan een uitleg van de bijenboer over het houden van bijen. Waarbij vooral de Eritrese jongemannen in ons gezelschap heel benauwd om zich heen keken omdat het bijensoort in hun land heel agressief is.
Slingerend door Den Haag en laverend over drukke kruispunten kwam de groep uiteindelijk weer aan bij het Vadercentrum waarbij opviel dat naarmate we dichter bij de stal kwamen, een aantal mannen zonder fluorescerend hesje het voortouw nam: hoewel velen in dit gezelschap vandaag in een deel van de stad waren geweest dat ze nog niet (goed) kenden, dit was bekend terrein!
De opbrengst van de dag: frisse lucht ingeademd, lekker gegeten, een gezonde inspanning, gezelligheid, saamhorigheid, veel moois gezien en nul lekke banden.

Dialoogbijeenkomst over Hemelvaart en Pinksteren 


Een dialoog-avond twee dagen vóór Hemelvaartsdag en daarna Pinksteren kon alleen maar over deze Christelijke feestdagen gaan. Hoewel de betekenis van deze feestdagen minder bekend is, was dat aan belangstelling niet te merken. De avond was snel volgeboekt, maar het zou wel eens zo kunnen zijn dat sommigen het er op hebben gewaagd een stoel zonder inschrijving te bemachtigen. Niemand hoefde te worden weggestuurd. Er kwam een tafel bij en vanuit alle hoeken en gaten van het Vadercentrum werden extra stoelen aangeschoven.

Dominee Michiel de Leeuw was met Pasen ook in het Vadercentrum en kreeg op dinsdag 23 mei de gelegenheid zijn verhaal te vervolgen aan ruim 110 personen met de Christelijke betekenis van Hemelvaart en daarna Pinksteren. Toen hij sprak over tongen van vuur werden kaarsen op de tafels aangestoken.

De vraag of er opmerkingen waren hoefde 'onze' dominee slechts één maal te stellen. Vele vingers gingen omhoog. Hij legde uit dat interpretatie van de verhalen in de bijbel voor een ieder persoonlijk is en vanuit de bezoekers werd benadrukt dat die verhalen vooral in de tijd moeten worden gezien.

Het moet voor een dominee toch bijzonder zijn gehoor te vinden bij een groep mensen met verschillende stromingen vanuit de Islam, het Christendom en het Hindoeïsme, maar ook humanisten en die zich atheïst noemen bevonden zich in het gezelschap.

Er klonk een welgemeend applaus voor dominee Michiel de Leeuw, die het voor elkaar kreeg zo'n gemêleerd gezelschap te boeien.

Het zou het Vadercentrum niet zijn door van deze gelegenheid gebruik te maken om Michiel de Leeuw nu al te vragen met Kerstmis óók te komen. Die toezegging hebben we binnen !!!  Michiel, graag tot ziens en bedankt.

Komende kunstexpositie najaar 2017 

Iedereen die creatief is kan meedoen met de expositie:
Voor 2017 organiseren wij een tentoonstelling met het thema zwart-wit. Gebruik je creativiteit en fantasie bij dit thema. Stuur ons jouw werk en wij zullen van alle inzendingen een tentoonstelling maken.
Te sturen naar:
Jonckbloetplein 24
2523 AR  Den Haag
 • Het formaat is  minimaal 10 cm bij 15 cm tot maximaal formaat A4,
 • De techniek die je wilt toepassen is vrij. Dus teken, schilder, illustreer, fotografeer, maak collages, gebruik gemengde technieken, visuele gedichten, enzovoorts,
 • De kunst moet geschikt zijn voor alle leeftijden en bevolkingsgroepen om naar te kijken,
 • Alle werken worden gemaakt in de tonen zwart-wit. De tussen tonen (grijzen) zijn ook toegestaan,
 • Voorzie je werk van je naam, adresgegevens en e-mailadres
 • Inzending tot uiterlijk 30 september 2017.
Je werk wordt ook gepubliceerd op: https://witter-mailart.blogspot.com
Het is een niet commerciële tentoonstelling waarbij het exposeren niks kost, er geen beloning is en het werk niet wordt teruggestuurd.

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is
 • Vrijdag 9 juni, 144 jaar Hindoestaanse Immigratieviering,
 • Maandag 12 juni, Repair Café Vadercentrum,
 • Vrijdag 16 juni, met 50 deelnemers naar Festival Classique,
 • Donderdag 22 juni, Repair Café Vadercentrum,
 • Donderdag 29 juni, voorlichtingsbijeenkomst over “omgaan met water’,
 • Maandag 3 juli, Repair Café Vadercentrum,
 • Dinsdag 4 juli, voorlichtingsbijeenkomst over de werkzaamheden van Handhavingsteam,
 • Zaterdag 8 juli, grote barbecue met ruim 1000 deelnemers.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: