maandag, mei 01, 2017

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam april 2017


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

Het is weer de hoogste tijd voor de nieuwsbrief van het Vadercentrum. Er gebeurt heel veel bijzondere dingen bij ons. De sommige hiervan hebben wij in deze nieuwsbrief opgenomen. Ik wens u, namens al onze vrijwilligers, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin

April 2017


In deze editie:
 • Bezoek Gemeente Museum Den Haag
 • Dialoogbijeenkomst over “seksuele diversiteit”
 • Pasen Feestviering met een dialoog
 • Paasfeest met de kinderen
 • Bezoek aan het Openbaar Ministerie (OM)
 • Repair Café Vadercentrum
 • Het Vadercentrum en de Weggeefwinkel door een andere bril bekeken
 • Duinenmars
 • De stad van Kaas en Kaarsen
 • Agenda

Gemeente Museum Den Haag

Het aantrekkelijke van kunst is dat het universeel is en daarom niet afhankelijk van een gesproken taal. Het gaf dan ook geen enkel probleem dat er op woensdag namiddag 5 april vijf bussen op het Jonckbloetplein werden gevuld met bezoekers van het Vadercentrum, die - snel geteld - tien verschillende talen spreken.

Het Gemeente Museum verzorgde gratis vervoer met een pico bello ontvangst. Er was koffie en thee met iets lekkers en voor wie daar voldoende van had genoten stond, onder het genot van heerlijke live muziek, een drankje op de bar te wachten.

Het programma voor die avond was overweldigend met interessante rondleidingen, een lezing over Vincent van Gogh in de periode dat hij in Den Haag woonde, workshops portret schilderen of landschap schilderen en het zeer populaire open kinderatelier.
Het werd weer een bijzondere avond met de volgende dag een tweede verrassing. Bij het afscheid kreeg iedereen een flyer mee, waarvan onze nieuwste groep stadgenoten dacht dat het een reclame-flyer was om aan vrienden en bekenden te laten zien waar ze waren geweest. Toen ze hoorden dat die flyer een toegangsbewijs tot het Gemeente Museum voor twee personen is was dat een onverwacht extra cadeau waar zeer zeker goed gebruik van zal worden gemaakt.
De bezoekers van deze avond zijn een beetje 'rijker' geworden, waarvoor dank!

Dialoogbijeenkomst over "seksuele diversiteit"


Hand in hand lopen is in Nederland heel gewoon!
Op verzoek van de Stichting Hindustani werd op vrijdag-avond 7 april een dialoogbijeenkomst georganiseerd over lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) waar ruim 100 multiculturele wijkbewoners aanwezig waren.

Zoals gewoonlijk was het 'volle bak' en van het coaching bedrijf 'Wij Zij & Ik' was Shielta Ramautarsing naar het Vadercentrum toegezonden om de leiding van deze voorlichtingsavond op zich te nemen.
Natuurlijk vond iedereen dat mensen elkaar dienen te accepteren en respecteren zoals ze zijn.
'Kamerbreed' werd uitgesproken dat geweld nimmer en nooit gerechtvaardigd kan zijn. Naarmate de avond vorderde werd de discussie teruggebracht naar naaste familieleden. Je zoon of je dochter, die naar huis komt met de mededeling dat de geaardheid niet die is wat was verwacht.

Daarbij kwam het dilemma op tafel wat de buren, de familie, vrienden en bekenden wel zouden kunnen denken wanneer bekend zou worden dat jouw zoon of dochter anders geaard blijkt te zijn. Die vraag was niet gemakkelijk meteen te beantwoorden, maar stoere vaders en moeders gaven het advies erover te praten. Mocht dat uiteindelijk geen goede oplossing bieden, dan zou beroep op een professionele hulporganisatie kunnen worden gedaan. Uiteindelijk wil iedereen de ander gelukkig zien en zeker je gezinslid.

Het Vadercentrum was al gesloten. Het was ver na negen uur en nog stond een groepje mensen voor de deur meningen uit te wisselen over hetgeen die avond was besproken. Wellicht ging de discussie thuis over anders geaardheid verder en dat was precies de bedoeling!

Pasen: Feestviering met een dialoog


Waarom wordt Pasen gevierd?
Dominee Michiel de Leeuw legde op dinsdag-avond 11 april aan ruim 100 wijkbewoners op een interactieve manier uit dat het in het voetbal niet veel anders gaat dan ten tijde van Jezus.
Hij vertelde het volgende: In de Champions League had FC Barcelona een nederlaag van 4-0 van het thuisspelende Paris Saint Germain moeten incasseren en dus dreigde Barcelona voor het eerst in tien jaar de kwartfinale te moeten missen. Intussen weten wij dat Barcelona in eigen huis met 6-1 won en kregen stadionbezoekers die tegen het eind van de wedstrijd al huiswaarts gingen om drukte te vermijden, ongelijk en mensen die nog hoop koesterden het gelijk aan hun kant. In blessure tijd werd de wedstrijd beslist.

De dominee legde uit dat het in het voetbal niet veel anders gaat dan ten tijde van Jezus.
Eerst werd hij met palmtakken begroet (Palmpasen), maar toen hij volhield de zoon van God te zijn konden de Romeinen zo'n praatjesmaker niet gedogen en werd hij gekruisigd (Goede Vrijdag). Alle hoop zou zijn verloren, maar in het Christelijk Geloof wordt na Goede Vrijdag en Stille Zaterdag op Paaszondag de opstanding van Jezus uit de dood gevierd. Zij die de hoop niet hadden verloren kregen gelijk.

Het moet voor Michiel de Leeuw een bijzonder gezelschap zijn geweest met toehoorders van verschillende andere geloven en atheïsten, die allen geboeid naar hem luisterden, maar ook - de bezoekers van het Vadercentrum kennende - kritische vragen stelde. Moslims zien Jezus als één van de profeten. Er moest veel worden uitgelegd omdat in de loop der tijd cultuur en religie zijn vermengd, zodat het Paasfeest met lentefeesten uit andere religies en culturen kan worden vergeleken. Dat was ook in het Vadercentrum te zien. Twee vazen met kronkelwilg verwijzen naar palmtakken uit het Christendom en de eitjes kondigen de lente aan. Zo ook de met gele servetten gedekte tafels. De link met Pasen werd ook gelegd in het door vrijwilligers van het Vadercentrum mooi verzorgde eten.

We hebben niet alleen een mooie avond beleefd, maar ook geleerd dat de hoop niet mag worden opgegeven. Dit alles met dank aan dominee Michiel de Leeuw, die wij nog eens heel graag in het Vadercentrum terug zouden willen zien.

Paasfeest voor de kinderen 

Voor kinderen van het vadercentrum en de Weggeefwinkel organiseerden wij op woensdag 12 april een paasfeestviering. De Weggeefwinkel was hiervoor speciaal ingericht. Het feest begon om half twee en er was een grote groep enthousiaste kinderen met hun ouders aanwezig.

Tijdens de opening werd iedereen welkom geheten. Het was de bedoeling dat daarna alle kinderen een tekening gingen inkleuren. Maar sommige kinderen waren zo enthousiast dat ze door alle opwinding nauwelijks aan het kleuren toekwamen, terwijl anderen rustig bezig waren hun tekening prachtig in te kleuren.

Na het inkleuren was het tijd om eitjes te gaan zoeken in de Weggeefwinkel. Dat was pas dolle pret, met kinderen die alle kanten oprenden. Na een kwartiertje had de meeste kinderen genoeg eitjes gevonden. Enkele anderen werden nog geholpen met het vinden van de laatste eitjes.
Vervolgens was het tijd om een eigen taartje te maken en deze daarna lekker op te peuzelen. Iedereen kreeg een cakeje met slagroom erop. Op de tafels stonden allerlei zaken om op de taartjes te strooien, zoals vlokken, beertjes en ander suikergoed. Tijdens het opeten van de opgesierde taartjes werd nog een keer met de slagroom rondgegaan, wat de kinderen veel plezier gaf.
Om de middag af te ronden werden er nog een paar spelletjes gespeeld, zoals zakdoekje leggen en een stoelendans. Bij het laatste bleek, dat lengte en leeftijd niet altijd in je voordeel werken. Ook de allerkleinsten deden goed mee en ze werden vaak heel lief geholpen door de oudere kinderen. Om vier uur was het programma afgelopen.
Al met al was het een gezellige en geslaagde middag.

Bezoek aan het Openbaar Ministerie (OM) 


Op uitnodiging is een groep van ruim 30 bezoekers van het Vadercentrum op donderdag 13 april bij het OM op visite gegaan. Daar wachtte ons een warm welkom met koffie/thee, koek en cake en uitleg over de taak van het Openbaar Ministerie.


Daarna werd een op dat moment toevallig dienende zaak bijgewoond met als afsluiting iets fris te drinken en ruime mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Het gezelschap was zeer gemêleerd. Sommigen kwamen uit nieuwsgierigheid en hadden nooit eerder enig contact met het OM gehad. Anderen konden de groep met gemak de weg van de bus naar uw gebouw wijzen. Voor enkelen was de openheid, die door het OM wordt betracht heel gewoon, terwijl er ook bezoekers in ons gezelschap waren voor wie dat anders ligt. Zij moesten hun moederland verlaten omdat arrestatie zonder aanklacht in het land van herkomst veelvuldig voorkomt. Met name die mensen hielden zich opvallend stil.

Bij het afscheid werd een foto op de trappen van het OM gemaakt. Het cadeautje dat aan het eind van deze ontmoeting voor iedereen klaar lag zal als herinnering dienen voor een leerzame middag. Wij voelden ons vereerd met die uitnodiging.

Repair Café Vadercentrum 


Deze maand zijn er weer twee Repair Cafe’s geweest, waarbij vaklui en elektriciens zich ontfermden over allerlei spullen waaraan iets mankeerde.

Op maandag 3 april had vooral het naailokaal veel te doen: ze hebben een paar gordijnen en rokken ingekort en ook twee broeken ingezoomd. Daarnaast zijn er een aantal fietsen gerepareerd in de werkplaats. Verder was er weinig opkomst – hopelijk betekent dat dat er weinig spullen kapot waren aan het begin van de maand.

Donderdag 20 april was veel drukker. Er kan ook een boel stuk gaan in twee weken tijd! Onze kleermakers hebben een gat in een jas gedicht en een rits aan een andere gemaakt. Ze hebben een broek wijder gemaakt en een andere ingezoomd.
De werkplaats heeft weer een aantal fietsen rijwaardig gemaakt door op eentje de remmen te vervangen, op een andere nieuwe banden te zetten, weer een andere een nieuwe ketting te geven en op een paar fietsen de banden te plakken. Allemaal gebruikelijke kost in het Hollandse fietslandschap.

Onze elektriciens hadden het helaas iets moeilijker. Ze hebben de camera van een deurbel gerepareerd, maar een oud koffiezetapparaat bleek niet meer te repareren en een strijkijzer en printer waren door kapotte voedingen ook de redding voorbij. Deze apparaten zijn helaas weggegooid want jullie weten: als we ze hier niet kunnen repareren, dan kan het nergens.

Al met al waren de bezoekers blij met de service die onze technische tovenaars hebben gegeven. De volgende Repair Café’s zijn op maandag 8 en donderdag 18 mei vanaf 14.00 uur.
Gooi je kapotte dingen niet weg, neem ze mee naar het Repair Café!

Het Vadercentrum en de Weggeefwinkel
door een andere bril bekeken 

Op vrijdag 21 april zond Aegon een groep van twintig personen plus twee busjes naar het Vadercentrum en de Weggeefwinkel om ons een duwtje in de rug te geven voor wat betreft de mogelijkheden, die het Vadercentrum biedt en ook in de toekomst kan bieden.
Dat vele handen licht werk maken mocht de Weggeefwinkel ervaren met twee door Aegon meegebrachte extra bussen om goederen bij donateurs op te halen om die vervolgens bij de Weggeefwinkel af te leveren. Ook binnen in de winkel stond men niet stil. Aan het eind van de dag zag die er piekfijn uit. Door al die extra ritten is er in de komende dagen aan goederen geen gebrek. Voor wat ons betreft kunnen onze klanten komen!

Alle projecten van het Vadercentrum passeerden de revue met altijd de vraag hoe het beter of anders kan. Wij vroegen om kritiek en die vraag was niet aan dovemansoren besteed. Specifieke aandacht kreeg de PR van het Vadercentrum, waar bleek dat een frisse blik van buiten de welzijnssector als zaad werd uitgestrooid.
Aan het eind van de dag werd de maaltijd gezamenlijk gebruikt, waar het gesprek over de mogelijkheden van het Vadercentrum gewoon door ging. Voor de vrijwilligers van het Vadercentrum was deze dag als een verfrissend bad met veel stof tot nadenken.
En dat alles dankzij de geweldige groep medewerkers van Aegon, die de moeite nam een hele dag met ons op te trekken en over onze toekomst na te denken.
Heel graag tot ziens! 

Wandeltocht door de duinen

Het Vadercentrum heeft van de gemeente een subsidie gekregen om een impuls te geven aan sport- en beweegactiviteiten zodat de wijkbewoners die niet of nauwelijks sporten in beweging worden gezet. De eerste activiteit hiervan was op zondag 23 april een wandeltocht door de mooie duinen van Den Haag.

Met 50 belangstellenden zijn wij gestart om 10.00 uur bij de rode toren in Kijkduin. Wij zijn vandaar onder begeleiding van een deskundige gids richting Duindorp vertrokken.

Naast het wandelen leren we ook iets over de duinen en planten die er groeien. Rond 12.00 uur is de groep in Duindorp gearriveerd. Door onze vrijwilligers gemaakte gezonde lunchpakketten zijn daar bij ons bezorgd. Na de gezellige lunchpauze zijn we via de strandkant richting Kijkduin vertrokken. Deze sportieve maar ook een informatieve wandeltocht is rond 14.00 uur klaar en zijn wij terug in Kijkduin.

Het was een prachtige dag om te wandelen en de groep was erg enthousiast en het was gezellig.Kortom, een prachtige activiteit die wij deze zeker gaan herhalen.

De stad van Kaas en Kaarsen 

In het kader van Nederland leren kennen heeft Hans Roskam vier statushouders uit Eritrea, die in het Vadercentrum en de Weggeefwinkel actief zijn, in Den Haag opgehaald voor kennismaking met en rondwandeling door Gouda. Eén van onze nieuwkomers is al langere tijd in Nederland en kon daardoor als tolk optreden.

Aan het eind van een heerlijke leerzame dag werden de nieuwkomers weer keurig naar Den Haag teruggebracht, waar ze niet uitgepraat raakten over hun geweldige ervaringen.
Hans Roskam, je bent top!

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is
 • Maandag 8 mei, Repair Café Vadercentrum,
 • Dinsdag 9 mei, opendag voor de statushouders,
 • Donderdag 11 mei, “De Europa Gastles” door ProDemos,
 • Donderdag 18 mei, Repair Café Vadercentrum,
 • Donderdag 18 mei, grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over “Humanisme”,
 • Zondag 21 mei, grote stadsfietstocht met 50 personen richting Japanse Tuin,
 • Dinsdag 23 mei, grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over de kristelijke feestdagen zoals Hemelvaart en Pinksteren,
 • Zondag 28 mei, deelname aan Royal Ten.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: