woensdag, maart 01, 2017

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam februari 2017


Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

Het is de tijd voor de maandelijkse nieuwsbrief van het Vadercentrum Adam. In de afgelopen maand hebben er bijzondere activiteiten plaats gevonden waarvan wij een aantal onder uw aandacht willen brengen.
Ik wens u, namens al onze vrijwilligers, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin

Februari 2017


In deze editie:
 • Voorlichtingsbijeenkomst over hoge bloeddruk
 • Dokters van de Wereld
 • Strijders 
 • Bezoek Ministerie van Binnenlandse Zaken
 • Poëzie in het Vadercentrum
 • Dialoogbijeenkomst over de liefde.
 • Liefde Hier
 • Repair Café Vadercentrum
 • De band tussen Ayurveda en Yoga
 • Agenda

Voorlichtingsbijeenkomst over hoge bloeddruk

Op donderdag 2 februari hebben de vrijwilligers van de Dokters van de Wereld een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd waar ruim 50 wijkbewoners aanwezig waren.
In Nederland is medische zorg geen privilege, maar een mensenrecht.
Dokters van de Wereld zorgt voor een veilig en gratis advies aan de mensen die geen verblijfstatus hebben, mensen zonder geld en/of geen verzekering. 

Na het bekendmaking van de werkwijze en de doelstellingen van de Dokters van de Wereld bij de aanwezigen was de voorlichting over de hoge bloeddruk aan de buurt. Er waren vele vragen van de enthousiaste aanwezigen.

Daarna hebben de vrijwilligers van de Dokters van de Wereld de bloeddruk van de deelnemers gemeten en adviezen gegeven aan de mensen die dat nodig hebben. Bijna iedereen in de zaal hebben hun bloeddruk wel laten meten.
Namens de deelnemers van deze bijeenkomst bedanken we aan de Dokters van de Wereld hartelijk voor deze nuttige voorlichtingsbijeenkomst.

Dokters van de Wereld


De Dokters van de Wereld zijn al vele jaren vaste gast in het Vadercentrum. Sinds kort kon door een extra bijdrage van de Postcode Loterij twee nieuwe mobiele zorgbussen worden aangeschaft. De medische vrijwilligers kunnen, naast het geven van voorlichting en consulten ook begeleiding naar de reguliere zorg bieden.

Een van die bussen zal in de komende maanden iedere dinsdag rond het middaguur op het Jonckbloetplein bij het Vadercentrum staan om die mensen te helpen voor wie het om de een of andere reden moeilijk is een arts te bezoeken.

De bus heeft twee spreekkamers en is voorzien van apparatuur en artsenbenodigdheden om bezoekers van dienst te kunnen zijn.

Strijders


Op vrijdag 3 februari zijn de vrijwilligers van het vadercentrum door het Stagehuis Schilderswijk voor de Theatervoorstelling Strijders in de Theater de Vaillant uitgenodigd. 45 vrijwilligers van ons hebben deze schitterende voorstelling gezien. 

Het ging over dromen, discriminatie, radicalisering en identiteit van de Marokkaanse jongeren. We bedanken het Stagehuis voor deze bijzondere uitnodiging. 

Bezoek Ministerie van Binnenlandse Zaken 

In samen werking met Talentcoach (Een dag Fabiola) hebben we op vrijdag 10 februari 25 ambtenaren van de Ministerie van Binnenlandse Zaken in het Vadercentrum ontvangen. 
De gasten hebben gedurende de hele dag vanaf 10.00 tot 16.00 uur voor ons verschillende werkzaamheden uitgevoerd zoals: ze helpen ons de werkplaats te ordenen, schoonmaken en het sorteren van gereedschap en materialen. Ze zetten zich ook in bij de Weggeefwinkel zoals etaleren, schoonmaken, opruimen, sorteren van de spullen enzovoorts.
De gasten van het Ministerie waren onder de indruk van de persoonlijke verhalen van alle vrijwilligers en buurtbewoners waarmee zij hebben samengewerkt en gesproken. De ervaring nemen ze mee wanneer zij hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren.

Poëzie in het Vadercentrum: Gedichten schrijven voor de Geliefde 

Tijdens de Week van de Liefde is in het Vadercentrum ook weer aandacht besteed aan poëzie. Dichteres Adrienne Vooijs werd op Valentijnsdag, dinsdag 14 februari uitgenodigd, om een workshop te geven. Het onderwerp? Schrijf een gedicht voor een geliefde. En wie die geliefde is, mag je zelf bepalen.

De groep van 25 mannen afkomstig uit veel verschillende landen, kreeg eerst een korte uitleg. Adrienne Vooijs  gaf vervolgens een aantal opdrachten en de mannen gingen dapper aan de slag om een mooi gedicht in het Nederlands voor hun geliefde te schrijven.

Het eerste gedicht is een Naamgedicht, een Acrostichon: Je schrijft de naam of een woord in letters onder elkaar en begint dan elke regel met die letter.
Youssef schrijft een ode aan zijn geliefde en gebruikt daarvoor de letters

Z O N:
Zoals het licht van de Zon
Overal waar jij je bevindt schijnt de zon
Nooit is het donker als jij aanwezig bent

en Mohamed schrijft voor zijn moeder:

MAMA:
Mama vertelde ik altijd de waarheid
Anders heb ik niets
Moeder, mama je bent de beste voor mij
Alleen jij bent mijn nummer 1

Vervolgens zijn de mannen aan de slag gegaan met het schrijven van een elfje, een gedicht van elf woorden. Dat ging echt goed. Iedereen lukt het om in elf woorden iets moois te bedenken voor een ander. Wat ook opvalt is dat er mooie gesprekken op gang komen over de familie en over allerlei gebeurtenissen.

Als de dichters klaar zijn worden de gedichten netjes overgeschreven en kunnen ze cadeau gegeven worden aan de geliefden…al met al mooie resultaten, waarbij allen met trots kunnen terugkijken op een geslaagde Poëzie avond!

Dialoogbijeenkomst over de liefde 

Op vrijdag 17 februari werd in het Vadercentrum de week van de liefde afgesloten met een dialoog over de liefde. Zo’n honderd mensen kwamen naar het Vadercentrum om tijdens een gezamenlijke maaltijd met elkaar van gedachten te wisselen over de liefde voor je land. De vraag die centraal stond was: in welk land ligt je hart?
Voor veel aanwezigen was dat een moeilijke vraag. Omdat ze vaak met plezier in Nederland wonen, maar ooit uit een ander land kwamen waar ze zich eigenlijk beter thuis voelen.  Sommigen komen uit een land waar het nu oorlog is, zoals Eritrea en Syrië. Of dat een slecht regime heeft, zoals Egypte, waardoor het er heel gevaarlijk is. Liever waren ze daar. Want daar ligt hun hart. Maar nu ze hier zijn en houden ze van Nederland omdat het hier veilig en rustig is. En sommigen zijn hier gelukkig omdat hier hun kinderen en kleinkinderen wonen. Maar hun vaderland is toch Marokko. Ook al zijn ze hier vijftig jaar.
Op Curaçao was juist het carnaval begonnen en een aantal aanwezigen had heimwee naar hun eiland omdat ze daar nu zouden feesten en dansen. Natuurlijk zouden ze het aankomende weekeinde ook in Den Haag carnaval kunnen gaan vieren, maar dat is toch echt iets heel anders, vertelden ze. Alleen al vanwege het klimaatverschil. En daar heeft niemand stress! Dat is ook een reden waarom ze zo van Curaçao houden. Er was ook nog iemand die vertelde dat zijn hart in Friesland ligt. Den Haag is een mooie stad, maar Friesland is mooier, vond hij. Het wijde landschap daar, mist hij.
Zo hadden alle aanwezigen een verhaal over het land dat hun hart had. De koks hadden heerlijk (en gezond!) gekookt. En toen bijna iedereen zijn bord leeg had, zongen de dames van de Caribische seniorengroep Wayaca nog een paar liederen. Daarna ging iedereen tevreden huiswaarts en ruimden de vrijwilligers van het Vadercentrum alles weer op.
De week van de liefde zat er dan op. Voor de rest van het jaar zouden alle aanwezigen in liefde verder willen leven.

Liefde Hier

Tijdens de Week van de Liefde, op zondag 19 februari zijn wij met 20 personen door Laaktheater voor de Theatervoorstelling Liefde Hier uitgenodigd. 

In deze theatervoorstelling zijn 17 buurtbewoners van Laaktheater op zoek naar de ultieme kracht van de liefde.
Want bevraag 17 mensen over de kracht van liefde en je krijgt heel veel verschillende verhalen.
We bedanken het Laaktheater voor deze uitnodiging en de leuke voorstelling.

Repair Café Vadercentrum 

Omdat er veel vragen voor de extra bijeenkomsten zijn, organiseren we voortaan maandelijks twee Repair Cafés.
Op maandag 6 en donderdag 23 februari waren in het Vadercentrum twee drukbezochte  Repair Cafés.

Onze elektriciens hebben het druk gehad. Zij hebben een stekker, een rijstkoker, twee koffiezet apparaten gerepareerd. Een broodrooster ging niet aan. De monteurs hebben dat probleem opgelost. Een strijkijzer deed het niet. De kabel hiervan is vervangen en deed het toen weer.  Dit zijn de sommige van de apparaten die door de monteurs zijn gerepareerd.

Er zijn verschillende fietsen gerepareerd. De werkzaamheden waren o.a. de remmen van een fiets vervangen, een fietsmandje aangelast, verschillende fietsbanden geplakt en/of vervangen, ketting van een fiets vervangen en ingesmeerd.

In het naailokaal werd een jas gerepareerd, verschillende broeken ingekort en een knoop aan de broek gezet. Een gaatje van een gordijn is dichtgenaaid, een rits van een jas vervangen. Verschillende kledingstukken zijn gemaakt, broeken ingekort en/of op maat gemaakt.

Het volgende Repair Café is op maandag 6 en donderdag 23 maart. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

De band tussen Ayurveda en Yoga

Het percentage bezoekers van Hindoestaanse afkomst was op vrijdag-avond 24 februarihoog. Dat is niet zo vreemd, want Coosje Gerris was uit Gouda gekomen om wijkbewoners kennis te laten maken met de band tussen Ayurveda en Yoga. Dat spreekt met name Hindoestaanse Hagenaars aan.

Voorafgaand aan de lezing werd een heerlijke soep geserveerd. In het eerste deel van haar presentatie legde Coosje uit dat het om een geneeswijze gaat, die meer dan vijf duizend jaar oud is en dat Ayurveda en Yoga als broer en zus moeten worden gezien. Daarna werd het diner geserveerd dat op Ayurveda was afgestemd.

De pennen en schriften kwamen op tafel om aantekeningen te maken. Want in het tweede deel van haar optreden sprak ze over interessante onderwerpen zoals leefstijl, dieet, therapieën en over het gebruik van kruiden en mineralen. Tijdens haar betoog van meer dan een uur was het muisstil. Mooier compliment kan aan Coosje Gerris niet worden gegeven.

Na afloop werden de luisteraars gevraagd of er nog vragen zijn. Van de gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen werd zo massaal gebruik gemaakt dat er op een bepaald moment een eind aan de lezing moest worden gemaakt. Veel hielp dat niet, want na haar presentatie werd Coosje door de aanwezigen belaagd met vragen. Coosje liet het gewillig gebeuren en nam rustig de tijd iedereen te woord te staan.

Ruim honderd dicht op elkaar gepakte bezoekers genoten van een leerzame en gezellige avond. Het was zo´n avond die niet snel kan worden vergeten. De organisatie was perfect en speciale dank aan diegenen die de hele dag in de keuken hebben gewerkt om voor ons een bijzondere maaltijd te maken.

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is
 
 • Donderdag 2 maart, ProDemos schuift aan, Verkiezingsspecial
 • Maandag 6 maart, Repair Café.
 • Dinsdag 7 maart, open dag voor de statushouders
 • Vrijdag 10 maart, serie NL-Doet activiteiten,
 • Vrijdag 10 maart, Politiekdebat over de Tweede Kamerverkiezingen,
 • Zondag 12 maart, CPC Loop deelname met 30 personen,
 • Dinsdag 14 maart, Holi Phagwa feestviering met een dialoog,
 • Zondag 19 maart, deelname aan de Wereldreis door eigenstad,
 • Donderdag 23 maart, Repair Café,
 • Vrijdag 24 maart, stadsdeeluitwisseling met een dialoog en maaltijd: Bloemenbuurt ontmoet Laak,
 • Woensdag 29 maart, met 50 werkzoekende deelname aan de informatie- en banenmarkt “50+ Werkt” in Grote Kerk
 • Donderdag 30 maart, bezoek OM (Openbare Ministerie) met 50 wijkbewoners uit Laakkwartier,
 • Woensdag 5 april, bezoek Gemeentemuseum met honderden wijkbewoners uit Laak.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: