vrijdag, november 11, 2016

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam oktober 2016


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

Het is weer de tijd voor de maandelijkse nieuwsbrief.
In het Vadercentrum Adam zijn er momenteel 142 vrijwilligers die met hart en ziel voor onze maatschappij bezig zijn. Sommige van hun werkzaamheden kunt u hieronder lezen.
Ik wens u, namens al deze vrijwilligers, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin

Oktober 2016


In deze editie:
 • Studieweekend met 50 vrijwilligers
 • Oók het Vadercentrum was uitgenodigd !
 • Gemeentemuseum Den Haag
 • Dialoogbijeenkomst “ideale samenleving”
 • De betovering
 • Repair Café Vadercentrum
 • Haagse bewoners van Laak en Duindorp bij elkaar op bezoek
 • Agenda

Studieweekend met 50 vrijwilligers

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober hebben we een studieweekend met 50 vrijwilligers van het Vadercentrum en de Weggeefwinkel georganiseerd. De doelstelling was om aan teambuilding te werken, om elkaar beter te leren kennen en vooral om de doelstellingen van het Vadercentrum “tegen het licht te houden”.
Iedereen stond om 8.30 uur met een koffertje klaar om te vertrekken naar de Stay-okay in Arnhem voor ons trainingsweekend. Het was een mooi gemêleerd gezelschap van 12 nationaliteiten met zowel mannen als vrouwen. Ruim een derde van de vrijwilligers zijn nieuwe vrijwilligers.
Na een kleine twee uur rijden met de bus kwamen we aan in het mooie groene Arnhem. De Stay-okay ligt prachtig in de bossen en we kregen dan ook voldoende zuurstof binnen om het zeer uitgebreide programma te volgen.
We zijn gestart met een voorstelrondje zodat iedereen elkaar leerde kennen. Na een heerlijke lunch vertrokken we in vijf gemengde groepen met een opdracht via het Sonsbeekpark naar het centrum van Arnhem. De opdracht was om de vijf mooiste dingen die je onderweg zag op de foto te zetten zodat je die na afloop aan de andere groepen kon presenteren.
Bij de bespreking bleek wel dat geen groep het bij vijf foto’s heeft kunnen houden. Onderweg kwamen we bij een watertoren (1 groep heeft bovenop de toren van het uitzicht kunnen genieten), molen, bruidspaar, watervalletje, prachtig bos, paarden maar ook veel leuke mensen ontmoet die ons zeer vriendelijk en behulpzaam de weg wezen, uitleg gaven van het prachtige park of een zeer typisch spelletje uitlegden. In het centrum hebben we ook genoten van prachtige bezienswaardigheden als mooie 3D schilderingen waarna we na een drankje of ijsje weer terug zijn gewandeld naar de Stay-okay.

In de avond was er ook een uitgebreid programma. Dat begon met een quiz waarbij de kennis van het Vadercentrum werd getest alsmede algemene en muziekvragen. Zo had iedereen wel het antwoord op een vraag. De vraag die uiteindelijk de winnaar opleverde was wie het laagst kon limbodansen. We zijn nog onder de indruk van hoe lenig Jean was.
Aansluitend was er hints van dagelijkse bezigheden waarbij het wel heel duidelijk werd wie zoveel fantasie had dat het binnen 10 seconden geraden kon worden en mensen die hier iets meer moeite mee hadden en dus ruim drie minuten voor de groep stond uit te beelden.
Natuurlijk was de afsluiting met de stoelendans. Dat gaf de groep veel vreugde.
Omdat de heupen toen al los waren kon daarna gedanst worden op heerlijke muziek die verzorgd werd door onze vrijwilliger Youniss. Hij had zijn hele muziekinstallatie meegenomen zodat de stemming er goed inkwam.
Op zondag werd al weer vroeg gestart. Want na het ontbijt en opruimen van onze kamer kregen we uitleg van de methodiek en beginselen van het Vadercentrum. Het programma begonnen we met een energizer. Iedereen krijgt daar energie van en iedereen komt in een positieve stemming. Daarna hebben we uitgebreid de doelstellingen en de werkwijze van het Vadercentrum behandeld.

Dit moment werd ook aangegrepen om gewenste verbeteringen in het Vadercentrum te bespreken en om aan te kondigen dat Jean Ruayahana het bestuur van de Stichting Haagse Vaders komt versterken als penningmeester.
Wil je zelf ook de methodiek van het Vadercentrum lezen dan kun je dat nalezen op: http://www.haagsevaders.nl/site/wp-content/uploads/2013/03/vca_Huismodel.jpg
Al met al was het een intensief weekend waarbij veel is gelachen en kennis is gedeeld. Bij de evaluatie werd meerdere keren verteld dat het voelde als familie waarbij we met respect samenwerken en samen aan het groeien zijn. Een deelnemer verwoordde het heel mooi met: “Al jaren heb ik mijn broers en zusjes niet gezien. Sinds januari ben ik in het Vadercentrum één van de vrijwilligers. Sinds januari heb ik zo veel zussen en broers en dat zijn jullie allemaal”.
We mogen wel concluderen dat het een zeer waardevol, gezellig en leerzaam weekend is geweest. Als je meer indrukken wilt krijgen van het weekend kun je de foto’s bekijken via een link die op onze facebookpagina staat. Naast foto’s van ons programma staat hier ook een link naar de foto-opdracht zodat je zelf de bijzondere plekken in Arnhem kan zien.

Oók het Vadercentrum was uitgenodigd !


Met regelmaat laat het Haagse stadsdeel Binckhorst horen wat de toekomst voor deze wijk in petto heeft. In het weekend van 7, 8 en 9 oktober werd een zgn. 'foodcourt' georganiseerd waarvoor niet alleen culinaire ondernemers uit de omgeving zijn uitgenodigd, maar ook het Vadercentrum de gelegenheid werd geboden zich te presenteren.
Met het ontvangen budget van € 100,00 hebben verschillende vrijwilligers van het Vadercentrum deze uitnodiging met beide handen aangenomen. In het Vadercentrum gemaakte hapjes werd aan de honderden aanwezigen aangeboden èn er ontstonden gesprekken over wat het Vadercentrum te bieden heeft.
Onze presentatie 'smaakt' naar meer !!!

Gemeentemuseum Den Haag


Op woensdag 12 oktober heeft het Gemeentemuseum van Den Haag de deuren geopend en de rode loper uit de kast gehaald om die uit te leggen voor zo'n zeven honderd Hagenaars, die door het museum waren uitgenodigd. Bij het Vadercentrum hadden zich 120 bewoners laten inschrijven en die zijn allemaal gekomen.
Het werd een avond voor elk wat wils. Men kon onder leiding van een gids, maar ook alleen de kunst binnen het museum bewonderen. In de tuin kon men genieten van live muziek. Of kon men zelf als kunstenaar schilderen met de verf en materialen die waren klaargezet.
Voor de kinderen was er een speciale ruimte ingericht om daar onder deskundige leiding zelf kunst te maken. Het gemaakte kunstwerk mocht naar huis worden meegenomen. Eén kindje van drie jaar wilde dat niet; zij wilde weer naar het lego-schilderij (de Victory Boogie Woogie).

Wat hebben wij geluk met zo'n prachtig museum in onze stad Den Haag ! Dank voor de gastvrijheid.

Dialoogbijeenkomst "ideale samenleving" 

Het Vadercentrum heeft op vrijdag 14 oktober een grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd georganiseerd waar ruim 90 diverse en multiculturele wijkbewoners aanwezig waren. Het onderwerp deze keer ging over “de ideale samenleving”. Helaas is er een toenemende polarisatie in onze samenleving en we wilden hier aandacht aan besteden of wij dat in positieve zin wat kunnen verbeteren. De hoofdvraag was, of wij allemaal wat kunnen doen om een ideale samenleving te creëren?  De dialoog is met een gedicht van de heer Taky begonnen.

Wij hebben een doel
Wij allemaal in het Vadercentrum houden van elkaar
Wij zijn vrienden
Wij zijn solidair
Ondanks alle verschillen
Wij hebben een doel
Wij willen Den Haag tot een grote
Vadercentrum Adam te veranderen
Qua acceptatie, tolerantie en emancipatie.
Met een ronde van open vragen naar de aanwezigen toe, kwam er uit dat er al in ons Vadercentrum een soort gelijke situatie bestaat van samenleving, waarbij verschillende culturen, mentaliteiten en karakters samen komen in een centrum onder een dak, het Vadercentrum.
Er kwam naar voren dat Vadercentrum meer een begrip moet zijn als voorbeeld voor iedereen. Mensen moeten minder praten meer doen.
En het woord; Allochtoon moet verdwijnen, wij zijn allemaal Nederlanders als we in Nederland wonen. Ongeacht waar men vandaan komt, moet men elkaar omarmen, als een grote Familie. Waardoor er geen discriminatie meer is.

De Betovering 

Het Vadercentrum heeft op zaterdag 15 oktober met reeks activiteiten meegedaan aan het Festival de Betovering.
Het Vadercentrum was deze keer voor de kinderen feestelijk gekleed en versierd. Ruim 50 kinderen en hun ouders hebben de voorstelling “Panama” en de workshop “City of Sounds” meegedaan.
De voorstelling Panama is een beeldende, muzikale voorstelling voor kinderen vanaf 2 jaar.
In een prachtige kleurrijke fantasiewereld van gerecycled plastic gingen twee vuilnismannen, in de rol van kleine Tijger en kleine Beer, op zoek naar het land van hun dromen.
Zij hebben fantastische ontmoetingen met een kraai, een egel, een vos en een haas, en zij sluiten vriendschap voor het leven.
City of sounds is een workshop van Slagwerk Den Haag. Kinderen van 7 t/m 12 jaar gingen aan de slag met stadsgeluiden en leren hoe je daar samples van kan maken en vervolgens tot een muziekstuk kan componeren.

Repair Café Vadercentrum 

Op donderdagmiddag 20 oktober  was er in het Vadercentrum weer een Repair Café waarbij onze reparateurs de hele middag de handen vol hadden aan diverse herstel werkzaamheden.
In het naailokaal werd een kussensloop gerepareerd en verschillende kledingstukken gerepareerd of op maat gemaakt.
Onze elektriciens hebben o.a. een kookplaat en een stofzuiger nagekeken. De kookplaat is wel gerepareerd. Maar de stofzuiger was helaas niet te maken.
En, er waren meerdere fietsen voor reparatie meegenomen. Onze monteurs hebben o.a. een stuur vast gezet, verschillende lampen en remmen vervangen.
Het was weer een geslaagde dag waarbij iedereen het naar zich zin had en alles goed liep. Het Repair Café draagt bij tot langer gebruik van bestaande producten.

Het volgende Repair Café is op donderdag 17 november. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Haagse bewoners van Laak en Duindorp bij elkaar op bezoek

Misschien is het beter om te zeggen dat op woensdag 26 oktober een groep vrijwilligers van het Vadercentrum van het Laakkwartier in de ochtend-uren ´op de koffie´ ging bij inwoners van de wijk Duindorp en dat de Duindorpers op hun beurt de middag in het Laakkwartier doorbrachten.
Vroeg in de ochtend stapten de twaalf deelnemers van Laak op de tram naar Duindorp. Daar werden ze hartelijk ontvangen door elf deelnemers uit deze wijk in het wijkcentrum het Trefpunt aan het Tesselseplein. Bij de aftrap van de dag bleek dat de deelnemers naar de dag hebben uitgekeken. ‘Het werd tijd’, gaf één van de deelnemers aan. ‘We kennen elkaar niet, nog niet. Laten we het niet bij  één keer houden. Het is heel belangrijk dat ‘zand’ en ‘veen’ elkaar ontmoeten.’
De ontmoeting vond plaats in het kader van het mapping-project, een initiatief van Initiatives of Change Nederland dat mede is mogelijk gemaakt door Fonds 1818. Bij dit dialoogproject brengen mensen uit Den Haag van verschillende achtergronden gezamenlijk hun omgeving in kaart. Zodoende leren ze elkaar en de verschillende omgevingen in Den Haag beter kennen.
‘Vandaag staat in het teken van een ontmoeting tussen Haagse bewoners die elkaar in het dagelijks leven niet automatisch tegen het lijf lopen,’ zegt initiatiefnemer Willem Jansen van Initiatives of Change. ‘In tweetallen gaan ze elkaars wijk verkennen en in kaart brengen rondom een gekozen thema. Denk bijvoorbeeld aan “nu en vroeger” of “hoe groen is de wijk”. Door verhalen uit te wisselen leert men de buurt en elkaar beter kennen.
In de ochtend gingen de bewoners in tweetallen de straat op om samen Duindorp te verkennen. In de middag was Laak aan de beurt. De één liet zijn of haar eigen wijk zien, de ander luisterde, ontdekte en deelde zijn of haar perspectief hierover. Aan het eind van de dag kwam iedereen samen in het Vadercentrum Adam in Laak. De tweetallen presenteerden hun ervaringen aan elkaar aan de hand van tekeningen en kaarten die zij zelf hadden gemaakt. Uit de presentaties bleek dat verschillende verhalen tijdens de wandeling naar boven waren gekomen, over de effecten van de Tweede Wereldoorlog tot en met de ergernissen over hondenpoep.
‘Al wandelend zie je van alles,’ vertelde een deelnemer in zijn presentatie. ‘Twee kerken vlak bij elkaar in Duindorp bijvoorbeeld en je raakt erover aan de praat. “Wat ben jij? Hervormd. Wat ben jij? Moslim.” Je krijgt hele persoonlijke gesprekken. Op een gegeven moment toen hij zijn presentatie afsloot, zei hij: ‘Door de contacten met jullie vandaag is een heleboel van de angst en onbegrip die ik had weggenomen.’
Deze ervaring deelde ook het tweetal dat daarna een presentatie hield. ‘Je kent de wijk door wat je ervan hoort en leest. Wil je het écht kennen? Dan dien je er zelf naartoe te gaan.’
Het gezelschap sloot de dag af met een maaltijd van Resto van Harte in het Vadercentrum Adam. Rond acht uur namen de laatste deelnemers afscheid van elkaar. Op naar de volgende ontmoeting!

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.
 • Vrijdag 4 november, Divali Feestviering met een dialoogbijeenkomst en maaltijd, 
 • Woensdag 9 november, de dag van de dialoog,
 • Donderdag 17 november, Repair Café,
 • Dinsdag 22 november, met een grote groep naar het Laaktheater, voor de voorstelling, “Romeo en Julia”,
 • Donderdag 1 december, voorlichtingsbijeenkomst over energie besparen en gezond wonen,
 • Vrijdag 16 december, viering van het Kerstfeest met een dialoogbijeenkomst en maaltijd.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: