maandag, november 09, 2015

NL2025


Bij die kopstukken van NL2025 zitten bekende namen als oud-schaatser Erben Wennemars, oud-politica Erica Terpstra, directeur Cathelijne Broers van de Hermitage en oud-premier Jan Peter Balkenende.

Bij die kopstukken van NL2025 zitten bekende namen als oud-schaatser Erben Wennemars, oud-politica Erica Terpstra, directeur Cathelijne Broers van de Hermitage en oud-premier Jan Peter Balkenende. © ANP

Kopstukken werken samen in nieuwe 'doe-tank' NL2025

VK 08.11.2015 Nederland is weer een maatschappelijke beweging rijker: NL2025, een platform van kopstukken uit bedrijfsleven, cultuur, sport en wetenschap dat ideeën en mensen bijeen wil brengen voor een 'een betere toekomst van Nederland'. Politici zitten er (nog) nauwelijks bij.

Je zit weleens bij elkaar, hoe je de toekomst wat mooier en beter kan maken. Niet als bestuursvoorzitters van grote bedrijven, maar als vader en moeder en als inwoner van Nederland, aldus Jacques van den Broek van uitzendconcern Randstad.

Het initiatief werd afgelopen zaterdag gelanceerd bij de Nationale Schoolleiders Top in Rotterdam. NL2025 richt zich op drie terreinen: excellent onderwijs, duurzame groei en een vitale (lees: gezonde) samenleving. Het platform wil kleinschalige en veelbelovende initiatieven op die gebieden 'opschalen' tot landelijk niveau, met behulp van tachtig 'aanjagers'. Bij die kopstukken van NL2025 zitten naast de topmannen van onder meer Philips, DSM, Ahold, ING en de Rabobank bekende namenals oud-schaatser Erben Wennemars, oud-politica Erica Terpstra, directeur Cathelijne Broers van de Hermitage en oud-premier Jan Peter Balkenende. Ook bekende kunstenaars als Daan Roosegaarde en wetenschappers als Robbert Dijkgraaf en Hans Clevers zijn gestrikt, naast voormalig bondscoach Guus Hiddink en Louise Gunning, die dit jaar moest opstappen als bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam na de Maagdenhuis-bezetting.

Het initiatief ontstond tijdens het World Economic Forum, het jaarlijkse treffen van de mondiale (zaken)elite in Davos. 'Je zit weleens bij elkaar, hoe je de toekomst wat mooier en beter kan maken. Niet als bestuursvoorzitters van grote bedrijven, maar als vader en moeder en als inwoner van Nederland', zegt topman Jacques van den Broek van uitzendconcern Randstad. 'Dan kun je wel roepen: de regering moet dit of dat doen, maar je kunt ook zelf iets beginnen.' Via consultancyfirma McKinsey werd een enquête gehouden onder 100 duizend Nederlanders wat die belangrijk vonden voor de toekomst. Op basis daarvan werden de aandachtsgebieden aangewezen. De initiatiefnemers gebruikten vervolgens hun persoonlijke en zakelijke netwerk om op een breed terrein kopstukken bij elkaar te brengen. Opvallend daarbij: bij de tachtig aanjagers zijn er maar twee 'met een kleurtje', headhunter Bercan Günel en trendwatcher Adjiedj Bakas.

'Doe-tank'

Ook politici ontbreken, op de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren (D66) na. Onduidelijk is of dat te maken heeft met het traditionele wederzijdse wantrouwen tussen politiek en bedrijfsleven. Voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad wijst erop dat premier Rutte en staatssecretaris Dekker van Onderwijs zaterdag bij de eerste grote activiteit van NL2025 waren. 'Het initiatief is niet tegen de politiek of wat dan ook, het is vóór iets, voor een betere toekomst van Nederland', aldus het voormalige PvdA-Kamerlid. 'Iedereen is welkom.'

NL2025 wordt een denktank genoemd, maar de initiatiefnemers spreken zelf liever van een 'doe-tank'. 'Ik herken hoe Nederland in beweging is: van onderop samenwerken om goede initiatieven van de grond te krijgen', zegt Hamer. Een van die initiatieven is de Nationale Schoolleiders Top in Rotterdam, waar 'schoolleiders en mensen van buiten het onderwijs kennis en inspiratie delen'. Andere initiatieven die al gesteund worden, zijn onder meer NLevator, dat mkb'ers helpt door te groeien, en het Oranje Handelsmissiefonds, dat zich richt op duurzame groei. Iedereen met een goed idee kan zich aanmelden bij NL2025. Volgens Randstadbaas Van den Broek zijn geen criteria vastgelegd wanneer NL2025 over tien jaar een succes genoemd kan worden.


http://www.nl2025.nl/news/1