zondag, april 27, 2014

Koningsdag 2014 26.04.2014

 
 
 

Koningsdag 2014
De koninklijke familie vierde zaterdag de eerste echte Koningsdag. De familie bezocht de gemeenten De Rijp en Amstelveen. Als grote verrassing waren de prinsesje Amalia, Alexia en Ariane mee naar Amstelveen.
De dag begon voor de Koninklijke familie om 10.00 uur met een bezoek aan het plaatsje De Rijp. Ter verwelkoming zongen de Oranjefans enthousiast 'Lang zal hij leven' voor koning Willem-Alexander, die zondag jarig is.
Het koninklijk paar (en koninklijke aanhang) begon vanochtend in het dorpje De Rijp en maakte een wandeling door het monumentale centrum, begeleid door burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen. Opvallende aanwezige was prins Bernhard Jr., die momenteel behandeld wordt voor lymfeklierkanker
Bekijk ook...
Koningsdag - NU
Troonwisseling - Trouw
Elsevier 26.04.2014 De koninklijke familie vierde zaterdag de eerste echte Koningsdag. De familie bezocht de gemeenten De Rijp en Amstelveen. Als grote verrassing waren de prinsesje Amalia, Alexia en Ariane mee naar Amstelveen.
Koninginnedag
De Koningsdag kreeg dit jaar nog dezelfde invulling als Koninginnedag met toenmalig koningin Beatrix. Naar verwachting zal de Koning volgend jaar meer zijn eigen invulling geven aan deze dag.
RTVWEST 26.04.2014 VideoREGIO - Op deze eerste Koningsdag trekt onze verslaggever Hans Otte door de regio om overal sfeer te proeven. Zo was Hans in Delft waar er een aantal stalletjes voor de vrijmarkt op een plek stonden waar het niet mocht. De gemeente Delft had een vrijmarkt aan de  Nieuwe Langendijk verboden, maar toch stonden er wat mensen hun spullen uit te stallen. Lees verder
Gerelateerde artikelen;
Den HaagFM 26.04.2014 Koningsdag is in Den Haag uitbundig gevierd. Op de verschillende vrijmarkten in de stad was het al de hele dag gezellig druk.
Spulletjes kopen en verkopen kon dit jaar onder meer in de Boekhorststraat, Nooreinde, Denneweg, Piet Heinstraat, Koningstraat, Loosduinse Hoofdplein en de Frederik Hendriklaan. Verder waren er verspreid door de stad optochten, dweilorkesten, straatvoetbaltoernooien, optredens, een kinderdisco, een hockeytoernooi, modeshows, workshops en kermis. ...lees meer
NU 26.04.2014 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met hun familie De Rijp en Amstelveen bezocht voor de allereerste Koningsdag.
De dag begon voor de Koninklijke familie om 10.00 uur met een bezoek aan het plaatsje De Rijp. Ter verwelkoming zongen de Oranjefans enthousiast 'Lang zal hij leven' voor koning Willem-Alexander, die zondag jarig is.
Premier Mark Rutte noemde de eerste Koningsdag zaterdagochtend in een videoboodschap 'extra feestelijk'. Zijn korte toespraak werd uitgezonden door de NOS.
"Ik wens de koninklijke familie en iedereen langs de route een feestelijke dag toe", zei Rutte. "Geniet vandaag van die prachtige en unieke oranje-traditie."  Ook feliciteerde Rutte koning Willem-Alexander die zondag 47 jaar wordt.
Heeft u filmpjes van Koningsdag? Stuur ze naar redactie@zie.nl
Gerelateerde artikelen
Lees meer over: Koningsdag
Elsevier 26.04.2014 Op deze eerste echte Koningsdag is Nederland massaal naar de grote steden afgereisd. De veelal in oranje uitgedoste feestvierders gingen al vroeg op pad, en namen vooral de trein.
Amsterdam was ook dit jaar het populairst onder de feestvierders. De NS heeft vandaag ongeveer 270.000 mensen met de trein naar de hoofdstad vervoerd. Dat aantal is vergelijkbaar met dat van Koninginnedag in 2011 en 2012.
Treinen
De NS reed al vanaf vrijdag met de speciale Oranjedienstregeling en dat lijkt goed uit te pakken. Hoewel de treinen propvol zitten, rijden de meeste op tijd en zijn er weinig problemen op het spoor. Reizigers klagen wel over vieze treinen. Dat komt door de stakende schoonmakers.
NRC 26.04.2014 Half elf. We zouden het aftaaitijd kunnen noemen, was het vandaag geen Koningsdag. Dan taaien mensen meestal nog niet af, dan dansen en drinken ze zich door de nacht heen. Maar toch: mensen trekken uit de grote steden richting huis en eigenlijk zit de allereerste Koningsdag er wel op. Wij maken de balans op: wat is er vandaag gebeurd?
HET KONINKLIJK BEZOEK
Amstelveen en De Rijp, wat waren ze vorig jaar nog teleurgesteld. Toen nog koningin Beatrix zou de stad en het dorp in Noord-Holland bezoeken op 30 april, maar besloot de troon af te staan aan zoon Willem-Alexander. Dit jaar was het er wel feest, alleen waren de rollen anders verdeeld.
Het koninklijk paar (en koninklijke aanhang) begon vanochtend in het dorpje De Rijp en maakte een wandeling door het monumentale centrum, begeleid door burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen. Opvallende aanwezige was prins Bernhard Jr., die momenteel behandeld wordt voor lymfeklierkanker. LEES VERDER›
Lees meer;
Trouw 26.04.2014 Rustig, feestelijk, heel ontspannen en erg leuk. Zo zag de Koningsdag in Amsterdam er uit, zei burgemeester Eberhard van der Laan tegen het ANP. 'Maar het is een tussenstand. Je moet de dag niet prijzen voor het middernacht is', aldus de burgervader.
Verwant nieuws;
NU 26.04.2014 De eerste Koningsdag is zaterdag goed verlopen. Zoals bijna ieder jaar hebben de grote steden op Koningsdag weer duizenden mensen getrokken.
Gerelateerde artikelen;
Lees meer over: Koningsdag
Trouw 26.04.2014 Nederland viert vandaag zijn allereerste Koningsdag. Zo'n 221.000 mensen zijn met de trein naar Amsterdam afgereisd om daar deel te nemen aan de festiviteiten, meldt de NS. Koning Willem-Alexander sloot zijn bezoek aan de Noord-Hollandse plaatsen De Rijp en Amstelveen af met de woorden dat 'de eerste Koningsdag onvergetelijk is geworden'.
Verwant nieuws
NRC 26.04.2014 Het tweede gedeelte van het koninklijke programma, het bezoek aan Amstelveen, is afgelopen. Grote verrassing was de onverwachte aanwezigheid van de prinsesjes Amalia, Ariane en Alexia.
Rond 12.00 uur kwamen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de overige familieleden aan voor een rondleiding door het stadshart van de Noord-Hollandse plaats. Ze werden ontvangen door burgemeester Fred de Graaf (VVD). Hij ontving de familie in 2009 ook toen hij burgemeester in Apeldoorn was, en een auto inreed op de optocht waar ook de koninklijke familie deel van uitmaakte. De aanslag kostte acht mensen het leven. De burgemeester zei: “Uw eerste Koningsdag, en wat een fantastische dag. Zeer veel dank dat wij ons mochten presenteren. Wat een verrassing dat de prinsessen erbij waren, geweldig.” LEES VERDER›
NRC 26.04.2014 De koning en de koningin zijn inmiddels aangekomen in De Rijp. De viering van Koningsdag is daar in volle hevigheid losgebarsten.
Voor de koninklijke familie zit de eerste helft van Koningsdag erop. Even voor 11.15 uur stapte het gevolg in de bus en werden ze door tientallen mensen uitgezwaaid.
Burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen (D66) van Graft-De Rijp heette de koninklijke familie officieel welkom. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de overige familieleden worden in het Noord-Hollandse De Rijp een uur lang door het monumentale centrum van het dorpje geleid. LEES VERDER
Lees meer;
Trouw 26.04.2014 'Het loopt hier al lekker vol.' Dat heeft een woordvoerster van de gemeente De Rijp rond 8 uur zaterdagochtend laten weten. De eerste inwoners van het Noord-Hollandse plaatsje maakten al om zeven uur vanochtend hun opwachting. 'De mensen lopen hier al vrolijk rond. Het is erg gezellig.'
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken zaterdag met hun familie De Rijp en Amstelveen voor de eerste Koningsdag. De koninklijke gasten zijn vanaf 10 uur in De Rijp, waarna ze rond 12 uur Amstelveen aandoen.
Meer over; Koningsdag
Trouw 26.04.2014 De historicus Coos Huijsen stelde twee jaar terug voor de Koninginnedag te vervangen door een Oranjedag, te vieren op 24 april, de geboortedatum van stadhouder Willem van Oranje. Dat was niet zo'n gekke gedachte, omdat daarmee twee lijnen in de geschiedenis van deze natie bijeen zouden worden gebracht, de stichting van de vrije republiek der Nederlanden, tussen 1579 en 1581, en de verbondenheid van het volk met het Huis van Oranje.
o  Lees ook: Nieuwe vlag voor eerste Koningsdag - 01/04/14
o  Lees ook: Dit zijn de nieuwe staatsieportretten - 24/04/14
NRC 26.04.2014  De Koningsnacht is zonder grote problemen verlopen. Dat blijkt uit meldingen van de politie en berichten van regionale media.
De Vrijmarkt in Utrecht trok net als ieder jaar veel bezoekers. Een halfuur na middernacht werden op het Vredenburg geen nieuwe bezoekers meer toegelaten om te voorkomen dat mensen in de verdrukking zouden raken. Ook op de Neude werden maatregelen genomen. Er werden tot 01.00 uur tien mensen aangehouden, de ambulance kwam 25 keer in actie en tien mensen zijn afgevoerd naar een ziekenhuis.
Lees meer;
NU 26.04.2014 Zoals bijna ieder jaar trekken de grote steden op Koningsdag zaterdag weer duizenden mensen. Overal heerst een 'gezellige drukte', zo laten woordvoerders van gemeenten en de politie weten.De veelal in oranje uitgedoste feestvierders gingen zaterdag al vroeg op pad naar de verschillende georganiseerde evenementen.
Met name Amsterdam is populair onder de feestgangers. Halverwege de middag hadden volgens de NS al zo'n 221.000 mensen de trein naar de hoofdstad gepakt.
Heeft u filmpjes van Koningsdag? Stuur ze naar redactie@zie.nl
Gerelateerde artikelen;
Lees meer over; Koningsdag
VK 26.04.2014 De politie in Utrecht laat geen nieuwe bezoekers meer toe op het Vredenburg. De politie is bang dat mensen anders in de verdrukking komen, zo meldt de politie in een bericht op Twitter. Ook op de Neude is het erg druk.
MEER OVER;
Elsevier 26.04.2014 Koningsnacht is in de meeste grote steden gemoedelijk verlopen, maar toch zijn er ook dit jaar arrestaties verricht. Dat was in de meeste gevallen voor kleine vergrijpen. Er waren geen grote incidenten.
In Den Haag arresteerde de politie 38 mensen voor kleine vechtpartijen, openbare dronkenschap en het bezit van vals geld.
Artiesten;
Zo'n 175.000 Nederlanders kwamen naar het Life I Live-festival, de opvolger van de KoninginneNach, in Den Haag. Er waren negen podia in het centrum van de stad en er traden tientallen bands en artiesten op.
zie ook;
VK 26.04.2014 Het zou weleens de laatste keer kunnen zijn dat de leden van de koninklijke familie en plein public meedoen aan folklore als spijkerpoepen en wc's smijten.
Er zijn leden van de koninklijke familie die je ervan verdenkt dat ze koekhappen leuk vinden. Neem het aangetrouwde lid dat op 22 maart in Blauw Bloed het nieuws naar buiten bracht dat Koningsdag in 2015 'anders' wordt. Pieter van Vollenhoven werd steevast in uitstekend humeur in de buurt van zwevende plakken peperkoek gesignaleerd. Hij wel.
VERWANT NIEUWS;
VK 26.04.2014 De monarchistische indoctrinatie van onze kinderen neemt Noord-Koreaanse vormen aan, schrijft Menno Boetes.
Vandaag wordt een volgende stap gezet in de voortdurende monarchistische indoctrinatie van de Nederlandse bevolking en in het bijzonder de schooljeugd. Ons land is de enige Europese monarchie waar de verjaardag van het staatshoofd een nationale feestdag is. De Oranjegekte in ons land is slechts vergelijkbaar met de persoonsverheerlijking van de familie Kim in Noord-Korea. Als die familie iets te vieren heeft, staat de schooljeugd daar ook verplicht met een vlaggetje te zwaaien.
VK 26.04.2014  Elk jaar weer gaat het kriebelen vanaf het moment dat ik op de stoepen in Amsterdam het woord bezet lees. In kapitalen BEZET. Ik neem me iedere keer weer voor afplakband te kopen, ergens een topplek te veroveren, met afplakband BEZET te schrijven, schrijft Lidy Nicolasen.
Willie Wartaal, zei hij. Ik heet Willie Wartaal en dat wisten we, hoewel hij toen nog lang niet zo beroemd was als nu. Hij liet zijn opvallende gympen zien, droomde hardop over zijn toekomst als rapper en verklaarde waarom hij daar in zijn eentje door de stad liep.
Elsevier 25.04.2014 Willem-Alexander is bijna een jaar Koning van Nederland en morgen is de eerste echte Koningsdag. Maar wat vindt Nederland van koning Willem-Alexander? Een overgrote meerderheid van de bevolking is tevreden.
Uit een enquête van DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuws, blijkt dat liefst 96,1 procent van de respondenten vindt dat Willem-Alexander een goede Koning is.
zie ook;
Elsevier 25.04.2014 Na de troonswisseling in 2013 viert Nederland dit jaar op zaterdag voor de eerste keer Koningsdag. Het aanbod aan Oranjefeesten en -festivals blijft onveranderd groot.
Oranjeverenigingen zullen zaterdag traditioneel alle oer-Hollandse spelletjes van stal halen om het Nederlandse publiek te vermaken. Daarnaast kunnen feestgangers, zoals ieder jaar, door het hele land terecht op talloze muziekfestivals.
zie ook;
NRC 25.04.2014 De Koningsnacht is zonder grote problemen verlopen. Dat blijkt uit meldingen van de politie en berichten van regionale media.
De Vrijmarkt in Utrecht trok net als ieder jaar veel bezoekers. Een halfuur na middernacht werden op het Vredenburg geen nieuwe bezoekers meer toegelaten om te voorkomen dat mensen in de verdrukking zouden raken. Ook op de Neude werden maatregelen genomen. Er werden tot 01.00 uur tien mensen aangehouden, de ambulance kwam 25 keer in actie en tien mensen zijn afgevoerd naar een ziekenhuis.
Lees meer;