zaterdag, april 12, 2014

Financiele problemen bij Haagse bewonersorganisaties


ReVa heeft hard gewerkt om de wijk veiliger en gezelliger te maken. Dat is gelukt en dus zou de wijkwinkel, die vijf dagen per week open is met twee professionele ondersteuners, overbodig zijn. Zo luidt althans de gemeentelijke boodschap. “We worden een geolied bedrijf genoemd. Maar té groot en té riant gehuisvest. 

Dus net als de andere vereniging worden we zwaar gekort”, aldus vicevoorzitter Nettie Baak. ReVa is het gevecht met de gemeente helemaal zat en overweegt te stoppen. 
Den HaagFM 15.04.2014 Bewoners Organisatie Regentes/Valkenbos (ReVa) begon ooit als ‘actievoerder’ voor een fijne en veilige wijk. Nu het zo goed gaat met de wijk is er – volgens de gemeente – geen vereniging meer nodig met een wijkwinkel.....lees meer

PvdA door Martijn Balster op 14 april 2014 
De PvdA maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de nieuwe subsidiesystematiek voor bewonersorganisaties. PvdA-raadslid Martijn Balster pleit voor een pas op de plaats: “Organisaties die er jaren over hebben gedaan om actieve vrijwilligers te binden en een programma aan activiteiten te ontwikkelen, dreigen nu in acute problemen te komen.” lees verder »
DECONCENTRATIEVRIJWILLIGERS


Wijkclubs financieel in de knel
Den HaagFM 11.04.2014 Veel bewonersorganisaties zitten financieel klem, blijkt uit gemeentelijk onderzoek. Een op de vijf maakt schulden. Wethouder Ingrid van Engelshoven komt ze nu tegemoet. 
Twee jaar nadat de gemeente het subsidiesysteem voor het buurtwerk volledig op de schop nam, zitten veel bewonersorganisaties in de problemen. “Voor hen is een kritische grens bereikt”, zegt de gemeentelijke subsidie-inspecteur in AD Haagsche Courant. Wijkorganisatie Moerwijk, Bewonersplatform Bouwlust en Bewonersorganisatie ReVa (Regentes Valkenbos) dreigen al om te vallen. 
Om te voorkomen dat te veel buurtverenigingen omvallen, moet het stadsbestuur minder streng met de regels omgaan, zegt de subsidie-inspecteur. Wethouder Ingrid van Engelshoven is daartoe bereid, schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. “We zien in dat sommige organisaties wat meer tijd nodig hebben om de slag te maken naar meer vrijwilligers.” ...lees meer