woensdag, maart 26, 2008

Brand in de Camera Obscurastraat.

Onbereikbare brand wekt woede buurt.

Bluswerk loopt flinke vertraging op door opgebroken straat.


De Camera Obscurastraat in Den Haag is aan twee zijden moeilijk toegankelijk. FOTO JOS VAN LEEUWEN

DEN HAAG 26.03.08 - Spoorwijk - Bewoners van de Camera Obscurastraat hebben dinsdagnacht woedend gereageerd toen bleek dat de brandweer niet in staat was bij een brandende woning te komen. Volgens de bewoners ligt de schuld bij de gemeente die hun waarschuwingen in de wind zou hebben geslagen.

In de woning in Spoorwijk (stadsdeel Laak) ontstond tegen drie uur brand, maar vanwege herbestratingswerk kon de brandweer de straat vanaf beide kanten niet in. Daardoor moesten brandslangen worden verlengd om bij het pand te komen, en dat kostte extra tijd.

Volgens woordvoerder Loudsma komt het zelden voor dat een woning voor de brandweer onbereikbaar is. ,,Dat komt in dit geval niet alleen door de opbrekingen, maar ook door geparkeerde auto’s. De straten zijn hier smal, dus daar hebben wij al snel last van.’’

Het vuur woedde op de trap achter de voordeur, waardoor vijf volwassenen en een baby op de bovenverdieping opgesloten zaten. De bewoners brachten de baby zelf door een raam in veiligheid. De brandweer haalde de volwassenen via een ladder uit het pand. Niemand raakte gewond. De woning liep aanzienlijke brand- en rookschade op.

De gemeente Den Haag voerde vorig najaar een campagne in Spoorwijk om bewoners er bewust van te maken dat zij hun auto’s netjes moeten parkeren zodat de straten goed bereikbaar blijven voor politie, brandweer en ambulances. Dubbel geparkeerde auto’s en wagens die op hoeken staan belemmeren de toegang voor de hulpdiensten.

Omwonenden vinden dat de gemeente iets aan de problematiek moet doen, omdat de parkeerdruk in de wijk enorm is. Volgens de gemeente moeten bewoners omwille van de veiligheid elders parkeren.

Bron: AD Door COEN VAN KRANENBURG