maandag, november 15, 2004

Laakkwartier in het internationale nieuws

Onze rustige gezellige wijk werd afgelopen woensdag 10 november opgeschrikt door terroristenalarm, ronkende helikopters boven de daken en afgezette straten. Na een week van extremistische aanslagen op mensen, moskeeën, kerken en scholen in Nederland, was dit wel het laatste waar we met z'n allen zin in hadden.
Om aan elkaar en aan anderen duidelijk te maken, dat we in ieder geval hier in Spoorwijk met extremisme niets te maken willen hebben, hebben een aantal mensen, o.a. de Multiculturele Werkgroep Spoorwijk, op diezelfde woensdagavond een gebedsdienst geïmproviseerd voor alle religieuze richtingen in onze wijk. Na de Iftar (het islamitische breekvasten) in de Oase, kwam er een grote groep mensen bij elkaar van de Spoorwijkse moskeeën, de hindoestaanse tempel en de verschillende christelijke kerken in de wijk, zowel gemeenteleden als voorgangers. Samen zongen en baden we om vrede in ons land en dat wij ons niet als wijkbewoners uit elkaar laten drijven door de negatieve krachten, die ons verleiden om bang vóór elkaar en boos òp elkaar te worden.

De volgende dag, 11 november was het St. Maartensdag. St. Maarten was een Romeins officier, later bisschop van Tours, uit de eerste eeuwen van de jaartelling. Toen hij eens op een koude winterdag een naakte bedelaar tegenkwam, nam hij zijn zwaard en sneed zijn warme wollen soldatenmantel in tweeën. Ter ere van St. Maarten worden er overal in het land in de avond lichtjestochten gehouden door kinderen, die liedjes zingen en lekkers ophalen bij de mensen.
Dit jaar was het op 11 november ook Divali, het hindoestaanse lichtfeest ter ere van Lakshmi, de godin van het licht, de goedheid en de genade. Ter ere van het licht worden ook op Divali lichtjestochten gehouden. In onze multiculturele wijk was het een leuk gezicht om kinderen van alle gezindten saamhorig met lichtjes zowel voor St. Maarten als Divali door de straten te zien lopen achter de christelijke dominee en de hindoestaanse pandit aan. De tocht eindigde bij de fontein van de Hof van Heden, waar de lichtjes aan de rand van de vijver in het donker werden achtergelaten. Teruggekomen bij de Oase kregen alle kinderen een zak snoepjes ten afscheid. Volgend jaar doen we het weer.