Bewoners in Spoorwijk demonstreren tegen rotzooi in de wijk
Brandjes in de Haagse Spoorwijk
De brandweer is zondagavond uitgerukt voor meerdere Brandjes in de Haagse Spoorwijk. De brandweer moest onder andere uitrukken naar de Alberdingk Thijmsstraat en de Beetsstraat.
In de wijk hebben bewoners veel overlast van afval op straat. Er worden onder andere vuilniszakken naast de ondergrondse containers gezet, deze worden opengemaakt door meeuwen en vervolgens ligt de hele straat bezaaid met afval.
Veel bewoners van een groot aantal wijken én partijen in de Haagse gemeenteraad maken zich al enige tijd zorgen over de afvalcrisis in de stad. Vooral naast de ondergrondse afvalcontainers is vaak een enorme zooi
Ook in Spoorwijk hebben bewoners al langer veel last van afval op straat. Vooral naast de ondergrondse afvalcontainers is het vaak een enorme rotzooi. Hoewel dat probleem in de hele stad speelt, is het in sommige buurten erger dan andere, meldt mediapartner Omroep West.
De gemeente Den Haag liet eerder weten dat zij de problemen wil aanpakken door extra cameratoezicht en hogere boetes. Maar volgens de buurtbewoners is daar nog niets van te merken. Ze zijn het zat om op een vuilnisbelt te wonen, zeggen ze. Niemand raakte zondagavond gewond.
Kortom, de bewoners willen een structurele oplossing voor het vele afval op straat. Gemeente Den Haag liet eerder weten dat zij de problemen wil aanpakken door extra cameratoezicht en hogere boetes. Niemand raakte zondagavond gewond.
LEES OOK: Bewoners zijn afval voor de deur zat en plakken ramen vol met foto’s van rotzooi
Lees ook: Politieke ‘afvaloorlog’ in Den Haag: ‘Onbeschoft om afvalprobleem zo af te schuiven’
Bewoners Spoorwijk zijn afvalprobleem zat: ‘De gemeente moet niet praten, maar doen!’
Den
HaagFM 27.07.2021 Bewoners in Spoorwijk zijn woest over de afvalproblemen in
hun wijk. Daarom protesteerden ze zondagavond door vuilnis in brand te steken.
De brandweer heeft verschillende brandjes geblust.
Ook een
dag na het kleinschalige protest dat door een groepje buurtbewoners in Spoorwijk
is gehouden, staan er buurtbewoners op straat rondom de ondergrondse containers
aan de Alberdingk Thijmstraat. Ze spreken met een politieagent. Bewoonsters
Ella en Mar zijn er helemaal klaar mee. ‘Het is hier één groot zooitje. Mensen
gooien alles maar op straat. En als de containers vol zitten, dan gooien ze
alles ernaast. Het is heel erg vies.’
De meeuwen weten uiteraard wel raad met de vuilniszakken. ‘Die vogels blijven maar komen. Het is een pestbende’. Vroeger ruimde ik de rommel op straat nog wel op, maar ik ben er helemaal klaar mee,’ aldus Mar. Maar, vertelt Ella: ‘mensen zetten ook hele bankstellen hier bij de containers.
Ze zijn te lui om het
grofvuil te bellen. Het is echt niet meer leuk.’ Beide vrouwen wonen al een
hele lange tijd in Moerwijk. Mar zelfs al meer dan vijftig jaar. ‘Ik kwam hier
toen ik elf jaar was, ik ben nu 67. En ik schaam me dood. Echt waar. Ik schaam
me voor de rotzooi. En de gemeente heeft allemaal mooie praatjes, maar ze doen
niks. Ze moeten niet praten, ze moeten doen.’
Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) laat weten dat hij zich de boosheid en frustratie goed kan voorstellen. ‘Wat we helaas zien is dat een kleine groep inwoners het verpest voor de rest door afval op straat te dumpen in plaats van in containers. Het is een kleine moeite als een container vol is om even door te lopen naar de volgende, die meestal niet vol op. Maar sommige mensen zijn daartoe blijkbaar niet bereid.’
De
wethouder zegt er alles aan te doen om de afvalproblemen te voorkomen. ‘Met een
mix van vaker schoonmaken op plekken waar veel afval ligt, voorlichting (in
Nederlands en andere talen), bewustwording via gedragsveranderingcampagnes en
met extra handhaving, ook in burger en buiten gewone werktijden.’
Onlangs
liet de gemeente weten meer te gaan werken met afvalsensoren waarmee
de gemeente kan zien wanneer de orac vol zit. En Bredemeijer heeft voorgesteld de boetes te verhogen van
126 naar 200 euro. ‘Als mensen het vertikken dan moeten ze het maar voelen. Als
we in vuilniszakken adresgegevens vinden, worden boetes uitgedeeld. Dit gebeurt
gemiddeld zo’n 5.000 keer per jaar.’ Ook start de gemeente later dit jaar met
cameratoezicht. ‘We hopen dat dat helpt.’
‘Het
voelt af en toe als dweilen met de kraan open, maar de gemeente zit zeker niet
stil en werkt continu aan nieuwe plannen om de stad leefbaarder te maken.’
OmroepWest 26.07.2021 Het ziet er naar uit dat bewoners van de Haagse wijk Spoorwijk zondagavond geprotesteerd hebben tegen het vele afval in hun wijk. De brandweer moest uitrukken om meerdere brandjes te blussen en in de wijk hangen spandoeken met de tekst: ‘Gemeente Den Haag, wij zijn het zat, het afval en het beleid, doe er iets aan.’Lees complete artikel
Afval in brand: bewoners Spoorwijk demonstreren tegen rotzooi in de wijk
Den HaagFM 26.07.2021 In Spoorwijk hebben buurtbewoners zondagavond geprotesteerd tegen het vele afval in hun wijk. ‘Gemeente Den Haag, wij zijn het zat, het afval en het beleid, doe er iets aan’, staat er op spandoeken. De brandweer moest uitrukken om meerdere brandjes te blussen.
In de wijk hebben bewoners al langer veel last van het afval op straat. Vooral naast de ondergrondse afvalcontainers is vaak een enorme zooi. Hoewel dat probleem in de hele stad speelt, is het in sommige buurten erger dan andere, meldt mediapartner Omroep West.
Bewoners willen een structurele oplossing voor het vele afval op straat. Gemeente Den Haag liet eerder weten dat zij de problemen wil aanpakken door extra cameratoezicht en hogere boetes. Niemand raakte zondagavond gewond.
LEES OOK: Bewoners zijn afval voor de deur zat en plakken ramen vol met foto’s van rotzooi
Wethouder snapt afvalfrustratie Haagse wijk: ‘Het voelt als dweilen met de kraan open’
OmroepWest 26.07.2021 Bewoners van de Haagse wijk Spoorwijk hebben zondagavond geprotesteerd tegen het vele afval in hun wijk. De brandweer moest uitrukken om meerdere brandjes te blussen en in de wijk hangen spandoeken met de tekst: ‘Gemeente Den Haag, wij zijn het zat, het afval en het beleid, doe er iets aan.’
In de wijk hebben bewoners al langer veel last van het afval op straat. Vooral naast de ondergrondse afvalcontainers is het vaak een enorme zooi. Hoewel dat probleem in de hele stad speelt, is het in sommige buurten erger dan andere.
Bewoners van de Spoorwijk willen een structurele oplossing voor het vele afval op straat. De gemeente Den Haag liet eerder weten dat zij de problemen wil aanpakken door extra cameratoezicht en hogere boetes. Maar volgens de buurtbewoners is daar niets van te merken. Ze zijn het zat om op een vuilnisbelt te wonen, zeggen ze. Niemand raakte zondagavond gewond.
In een reactie laat wethouder Bredemeijer het volgende weten: ‘Ik kan me de boosheid en frustratie goed voorstellen als mensen keer op keer geconfronteerd worden met troep in hun leefomgeving. (…) Wat we helaas zien is dat een kleine groep inwoners het verpest voor de rest door afval op straat te dumpen in plaats van in containers.’
Mix aan maatregelen
De wethouder zegt er vanuit de gemeente alles aan te doen om de afvalproblemen te voorkomen. ‘Met een mix van vaker schoonmaken op plekken waar veel afval ligt, voorlichting (ook in andere talen dan de Nederlandse taal), bewustwording via gedragsveranderingscampagnes en met extra handhaving, ook in burger en ook buiten gewone werktijden. Verder werken we inmiddels met afvalsensoren in ondergrondse containers waarmee we bij de gemeente kunnen zien wanneer een orac (ondergrondse container) vol dreigt te raken.’
De wethouder heeft in de gemeenteraad een voorstel gedaan om de boetes te verhogen van 126 naar 200 euro. Verder start er later dit jaar een proef met cameratoezicht. ‘We hopen dat dat helpt. Het voelt af en toe als dweilen met de kraan open, maar de gemeente zit zeker niet stil en werkt continu aan nieuwe plannen om de stad leefbaarder te maken’, aldus de wethouder.
Lees ook: Politieke ‘afvaloorlog’ in Den Haag: ‘Onbeschoft om afvalprobleem zo af te schuiven’
Spoorwijkers zijn afvalprobleem helemaal zat en steken vuilnis in brand: ‘Gemeente doe er iets aan!’
AD 25.07.2021 De brandweer had vanavond de handen vol aan meerdere brandjes in de Haagse Spoorwijk. Stapels afval en containers stonden in lichtelaaie.
In de wijk kampen de bewoners al enige tijd met een afvalprobleem. De containers zitten vaak vol en dan worden de vuilniszakken vaak naast de overvolle bakken gezet. Meeuwen bijten vervolgens de zakken open waardoor het vuilnis over straat gaat zwerven en voor flinke troep zorgt.
De brandweer moest uitrukken naar onder meer de Alberdingk Thijmsstraat en de Beetsstraat. De vlammen waren bij elke brand snel onder controle. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.
“Gemeente Den Haag, we zijn het zat”
Het lijkt erop dat de bewoners met de brandjes een signaal willen afgeven naar de gemeente. Op de brandlocaties waren namelijk spandoeken gehangen met de tekst: ‘Gemeente Den Haag, wij zijn het zat, het afval en het beleid, doe er iets aan!’
De bewoners geven aan dat ze alles hebben geprobeerd om het probleem op te lossen, maar dat dit tot nu toe tevergeefs is geweest. Met deze actie hopen ze de aandacht van de gemeente te trekken zodat zij de problemen alsnog gaan verhelpen door bijvoorbeeld meer bakken te plaatsen of de containers vaker te legen.
Brandjes in Haagse wijk Spoorwijk, bewoners zijn afvalproblemen zat
Regio15 25.07.2021 De brandweer is zondagavond uitgerukt voor meerdere brandjes in de Haagse wijk Spoorwijk.
De brandweer moest onder andere uitrukken naar de Alberdingk Thijmsstraat en de Beetsstraat.
Op de locatie van de brandjes hangen spandoeken met daarop de tekst:‘Gemeente Den Haag, wij zijn het zat, het afval en het beleid, doe er iets aan!’
In de wijk hebben bewoners veel overlast van afval op straat. Er worden onder andere vuilniszakken naast de ondergrondse containers gezet, deze worden opengemaakt door meeuwen en vervolgens ligt de hele straat bezaaid met afval.
De bewoners laten weten dat ze alles hebben geprobeerd om het probleem op te lossen maar dat tot nu toe alle pogingen tevergeefs zijn geweest.
De brandjes waren snel onder controle. Niemand raakte gewond.
Mediapartner Omroep West schreef 14 juli jl. dat de Gemeente Den Haag de problemen wil aanpakken door extra cameratoezicht en hogere boetes.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home