vrijdag, november 01, 2019

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 02.11.2019


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

U bent van mij gewend op de eerste dag van de nieuwe maand een weergave te ontvangen van wat er rondom het Vadercentrum in de vorige maand gebeurde. De maand oktober kondigde een onstuimige periode aan. Tracktoren namen de stad over; twee wethouders traden af en de vreugdevuren op het strand noopte onze burgemeester tot aftreden. In dit verslag trachten wij een beeld te schetsen van wat er binnen en rondom het Vadercentrum gebeurde met mooie, maar ook droevige gebeurtenissen.

Bilal Sahin

Oktober 2019


In deze editie:
 • Grote Verzoendag
 • God schiep de mens
 • In memoriam
 • Gulden klinker
 • Samen (liefst gezond) eten verbindt
 • Trainingsweekend
 • Met dank aan Kinderkleding en Speelgoedbeurs De Lier
 • De Betovering
 • Brandpreventie
 • De nacht van de stad
 • Overlijden Mien Abdoella
 • Agenda

Grote Verzoendag


Onze rabbijn Marianne van Praag kwam op donderdag 3 oktober naar het Vadercentrum om te vertellen over Grote Verzoendag (Jom Kipoer), zoals dat in het Joodse geloof wordt beleefd. Voor velen van ons was het de eerste keer dat wij ervan hoorden. Op de dag van de vergevingen vragen Joodse mensen zich af of ze wellicht (vaak onbedoeld) mensen hebben gekwetst en dienen in gesprek te gaan om eventuele misverstanden en slechte communicatie uit de weg te helpen en (waar nodig) verontschuldigingen aan te bieden.

Na afloop (en de dagen erna) werd hier nog veel over gesproken. De vraag bleef hangen waarom zo'n dag alleen binnen het Joodse geloof bestaat. Iedereen kent wel een ontmoeting die niet verliep zoals men had gewild. Sorry daarvoor zeggen zou het leven een stuk aangenamer kunnen maken.

God schiep de mens


In het tweede deel van die avond legde rabbijn Marianne van Praag uit dat mensen geen keuze maken in hoe ze zijn. Ze zijn zoals ze zijn en volgens onze rabbijn geldt dat voor ieder mens, waaronder homoseksuelen. Het gaat volgens haar om de balans tussen het innerlijk en het uiterlijk. Waar die balans niet in evenwicht is biedt de huidige medische wetenschap mogelijkheden om te helpen de juiste balans te vinden. Onze rabbijn ziet dat als een gunstige ontwikkeling en gaf daarmee haar toehoorders stof tot nadenken mee naar huis.

In memoriam


Op zondag 6 oktober bereikte ons het bericht dat Buurtvader Ballouti was overleden. Hij was gedurende tien jaar vaste waarde bij de Buurtvaders, maar de laatste tijd werd het steeds moeilijker voor hem.

Zijn collega's waren veelvuldig bij hem in het ziekenhuis te vinden. Uiteindelijk verloor de heer Ballouti de strijd tegen een slopende ziekte en moesten de Buurtvaders in de Moskee afscheid van hem nemen.

Hij blijft in onze herinnering als een Buurtvader die zijn taak zeer serieus opnam. 

Gulden Klinker


Op maandag 7 oktober kregen de buurtvaders van Vadercentrum Adam van wethouder Liesbeth van Tongeren de Gulden Klinker ingestraat. De buurtvaders hebben de plantenbakken en bankjes voor het centrum geadopteerd en zorgen er voor dat de plantenbakken netjes onderhouden worden. Daarnaast zorgen de buurtvaders voor toezicht in de wijk en houden ze de omgeving schoon. Zo dragen ze bij aan een schone, hele en veilige omgeving.

Aan de Gulden Klinker is een bedrag van € 1.000,= verbonden. Tijdens de aansluitende receptie werd natuurlijk al driftig gespeculeerd waar dat bedrag aan zou kunnen worden besteed, maar het besluit hierover zal nog even op zich laten wachten totdat wij iets hebben bedacht waar iedereen zich in kan vinden. 

Samen (liefst gezond) eten verbindt


In het kader van Nationale Ouderendag ontving het Vadercentrum in samenwerking met de Resto VanHarte en met financiële ondersteuning van de Gemeente Den Haag op woensdag 9 oktober een delegatie van tien Duitse parlementariërs om aan den lijve te ondervinden dat samen eten met mensen vanuit welke achtergrond dan ook, verbindt.

De maaltijd werd onderbroken met het spelen van een quiz met vragen over het vitaminegehalte van verschillende etenswaren. Onder leiding van onze opper stalmeester Fred Zuiderwijk kwamen buurtbewoners Laakkwartier en de parlementariërs als vreemden bij elkaar, maar terecht zong onze Haagse gitarist en songwriter Alfons Lovink aan het eind van deze geslaagde ontmoeting: 'Gute Nacht Freunden'. 

 Trainingsweekend  

Weggestopt op een rustig plekje in het verre Friesland hield het Vadercentrum op zaterdag 12 en zondag 13 oktober een trainingsweekend voor vrijwilligers en met name die vrijwilligers die zich het laatste jaar als zodanig hebben aangemeld.

Door het lot aangewezen groepjes werden geformeerd om voor het blok te worden gezet om tot samenwerking te komen. Ook individuele vrijwilligers kregen uitdagingen voorgeschoteld.

Moe (erg moe) werden de rugzakken zondag-middag ingepakt om naar Den Haag terug te gaan. Dat alles met het vaste voornemen op zak om de opgedane ervaringen en kennis in het komende seizoen goed te gaan gebruiken. 


 

Op zaterdag 12 oktober mochten drie van onze vrijwilligers naar de Kinderkleding en Speelgoedbeurs De Lier komen om ter waarde van € 500,- aan kinderkleding en speelgoed voor het Vadercentrum uit te zoeken. Zo'n donatie maakt ons even stil en met de feestdagen voor de boeg ontzettend dankbaar!

De Betovering  

Zaterdag-ochtend 19 oktober nam onze Weggeefwinkel een deel van het Vadercentrum in beslag om onze hooggeëerde gasten t/m twaalf jaar te verrassen. Het internationale kunstfestival 'De Betovering' kwam om twee uur een voorstelling verzorgen. In Arie Vontura's geheime laboratorium hebben ze een nieuwe uitvinding gedaan. Met een koptelefoon konden zo'n vijftig kinderen dan ook door de tijd reizen.

En dat was nog niet alles. Vrijwilligers zorgden voor limonade, koek en snoep en de Weggeefwinkel was helemaal voor kinderen ingericht. Het shoppen was die middag dan ook alleen aan kinderen voorbehouden. 

Brandpreventie  

Op vrijdag 25 oktober had de dialoog-avond 'brandpreventie' als onderwerp. Brand is iets waaraan we liever niet denken. Zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen brand voorkomen. Eén van die maatregelen is batterijen niet in de nacht opladen.
Deze dialoog-avond heeft voor veel bezoekers het brandveiligheidbewustzijn verhoogd en daarmee was het weer een leerzame avond met dank aan Brandweer Haaglanden. 

De nacht van de stad

Op zondag-avond 27 oktober ontving het Vadercentrum een groep van ongeveer 25 stedelijke professionals van gemeenten, departementen, adviesbureaus, ontwikkelaars en universiteiten op zoek naar verborgen plekjes en bijzondere verhalen in Berlage's Laak Centraal, dat sinds de jaren '30 qua uitstraling niet meer is veranderd.

Tijdens de rondleiding door het Vadercentrum kwamen verschillende projecten aan de orde met altijd de overtuiging dat ieder mens talenten heeft. Het is aan het Vadercentrum om samen met de betreffende persoon die talenten te ontdekken om daarna een stapje verder in de maatschappij te kunnen maken. 

Overlijden Mien Abdoella


Met verslagenheid moesten wij op zondag-ochtend 27 oktober het droeve bericht vernemen dat Mien Abdoella was overleden. Dertien jaar lang werkte zij met hart en ziel in De Weggeefwinkel en beschouwde het als haar tweede huis.

In het Laakkwartier was zij zó bekend dat het noemen van haar voornaam genoeg was om te weten over wie het ging.

Duizenden gezinnen hielp zij aan goederen en herinneren Mien in grote dankbaarheid. 

Agenda

Naast een 20-tal wekelijkse cursussen, taken die in de Weggeefwinkel moeten worden verricht en de werkzaamheden van de Buurtvaders en vrijwilligers hebben we ook in de komende weken weer bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen.
 1. Vrijdag 1 november 2019, Divali feestviering met een dialoog en maaltijd met een multiculturele inzet. Aanmelden is verplicht. Het begint om 17.00 uur.
 2. Maandag 4 november 2019, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 3. Donderdag 14 november 2019, voorlichtingsbijeenkomst over thuiszorg/mantelzorg en aansluitend op deze voorlichtingsbijeenkomst een spoedcursus ontspannen voor de lieve mantelzorgers. Het begint om 19.00 uur.
 4. Donderdag 21 november 2019, Repair Café in het Vadercentrum Adam. Bezoekers kunnen langs komen met hun defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding. Aanvang: 14.00 uur. 
 5. Woensdag 27 november 2019, met een grote groep mensen gaan we naar het Kunstmuseum (Gemeentemuseum). Aanmelden is verplicht. De bus vanuit het Vadercentrum vertrekt om 18.00 uur. 
 6. Donderdag 28 november 2019, voorlichtingsbijeenkomst over zorgverzekering i.s.m. de gemeente Den Haag. Het begint om 19.00 uur. 
Noteer in de  dat  heeft laten weten op woensdag-middag 4 december naar het Vadercentrum te komen. Nadere informatie in de Weggeefwinkel en het Vadercentrum. AANMELDEN VERPLICHT

Noteer in de  dat  het Vadercentrum op dinsdag 24 december om 14.00 uur de deuren wijd open zet. In verband met het dinee dat rond 16.00 uur zal worden geserveerd is aanmelding verplicht.

Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/