Wandelen door de landgoederen van Rijswijk en het Laakkwartier
Wandelen door de landgoederen van Rijswijk en het Laakkwartier van Den Haag
Startpunt/eindpunt:
Station Den Haag Moerwijk, aantal kilometers: 10 kilometer, horeca onderweg: Indonesische restaurant Soeboer, Kinderboerderij Het Akkertje en diverse mogelijkheden bij het Lorentzplein
Begin februari was het plan om een wandeling te maken met vrienden door het Laakkwartier. Echter viel de wandeling letterlijk in het water en staakten we de wandelroute bij Landgoed Te Werve in Rijswijk. In een zonnig weekend in september deden we een nieuwe poging. We liepen een route uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. We startten de wandeling bij station Den Haag Moerwijk.
Om half twaalf waren we nog niet compleet en dronken we een kopje koffie op het terras bij het Indonesische restaurant Soeboer pal naast station Moerwijk. Op deze plek zat jaren een pannenkoekenboerderij.
Spoorwijk
Het eerste deel van de route ging door Spoorwijk. Midden tussen de woonhuizen zat een heuse Hindoetempel. Sewa Dhaam was een voormalige school dat na een grootschalige verbouwing opende in 2013. In het voorjaar mochten we even binnenkijken in de tempel, maar nu maakten we enkele foto’s van het imposante witte gebouw met torentjes en versiersel.
In het buurtpark Hof van Heden was een buurtfeest gaande. Het hek van het park uit 1997 was behangen met slingers en ballonnen. In het begin van het plantsoen stond een groot podium waar beatmuziek uit de boxen klonk. In het park stonden diverse standjes langs het wandelpad en achterin het park stonden meisjes in vrolijke kledij een dansje op te voeren. We wandelden een rondje in het buurtpark en kwamen langs de vijver waar een fontein spoot.
Landgoed Ter Werve
We liepen het wijkpark uit en het groen in. We overschreden de gemeentegrens en waren in Rijswijk. In Park Westhof kwamen de eerste bomen al in herfsttooi. Het was rustig in het park. Hier en daar zagen we een wandelaar met hond. Op het veldje speelde een krentenhond. We hoorden het geblaf van de honden van het nabijgelegen asiel het Julialaantje. Voor de dierenopvang weken we af richting sportpark Vredenburch waar volop gesport werd. De hockeybal ging van stok naar stok en er werd gescoord. Er werd hevig gejuicht.
We kwamen bij het toegangshek van Landgoed Ter Werve. De buitenplaats uit de dertiende eeuw heeft vele kostgangers gehad. Het was een verdedigingswerk, een woonkasteel en fungeerde het landgoed als sportpark. Toen het in handen kwam van het Zuid-Hollands Landschap in 1999 werd het weer een natuurpark.
Huys ter Nieuburch en de herdenkingsnaald
We wandelden het Rijswijkse bos in. Op een open grasveld zagen we een kolossale obelisk, de Naald van Rijswijk. Ooit stond op deze plek Huys ter Nieuburch.
Frederik Hendrik liet het symmetrische paleis met tuinen er bouwen. In 1689 woedde de Negenjarige Oorlog tussen Frankrijk en onder andere de Republiek der Nederlanden. Op 1697 werd de Vrede van Rijswijk getekend. De herdenkingsnaald uit 1794 herinnert hieraan. Het immense monument is gebouwd van de resten van het Huys ter Nieuburch.
Het veld rondom de Naald vertoonde nog de resten van een festival. Stukjes gras waren wat platgetrapt en de afdrukken van kraampjes waren nog te zien. Een week voor onze wandeling werd op deze plek het Strandwalfestival gehouden.
Stadhuis Rijswijk
We wandelden weer even de groene zone uit en kwamen bij een kolossaal gebouw met een enorme klokkentoren. Dit was het oude stadhuis van Rijswijk. Het heeft een tijdlang leeg gestaan tot dat vorig jaar is besloten dat de gemeente Rijswijk na een grootscheepse verbouwing weer terug zal keren naar het pand uit 1967.
We wandelden langs het met natuursteen bekleedde gebouw. Voor het pand waggelden een groot stel luid gakkende Nils Holgerssons ganzen. Ik liep even naar ze toe om ze voor eeuwig vast te leggen.
Park Den Burgh en Schoonoord
Het was de wandeling van de verdwenen landgoederen. In het Park Den Burgh stond ooit een burcht en daarna een hofstede. Beide zijn niet meer aanwezig. We wandelden door het park en kwamen langs de Kinderboerderij Het Akkertje. Om het hek stonden vaders en moeders met kinderen om de hertjes en geitjes te voeren met meegebracht brood. Het dierenparkje was gesloten. We liepen het Park Den Burgh uit en het Park Schoonoord in. Ook hier stond een buitenplaats. Zowel het herenhuis als het koetshuis zijn afgebroken.
Berlage en het Lorentzplein
We wandelden het groene en rustige Rijswijk uit en het stedelijke en bedrijvige Laakkwartier weer in. Op het Lorentzplein streken we neer bij een snackbar voor een vette hap, een ijsje en een blikje fris. Het plein vernoemd naar de natuurkundige Lorentz is echt een verkeersknooppunt.
Aan beide kanten zagen we woonblokken van de architect Berlage. Het centrale middelpunt van het plein is een imposant gebouw waar de supermarktketen Albert Heijn in zit. Vroeger zat er het Rembrandttheater dat later het Lorentzpleintheater heette. De bioscoop sloot zijn deuren in 1966.
We liepen verder het Laakkwartier in en kwamen langs de Laakkapel. Het godshuis in Art Deco is nu een islamitisch buurthuis.
Molenwijk
We wandelden de drukke straten rondom het Lorentzplein uit en kwamen in het Laakkwartier-Noord dat door de Hagenaars de Molenwijk genoemd wordt. Bij het water aan de Noordpolderkade was een kunstwerk van een immense tafel en een blauwe theepot. Uit de theepot spoot water. De creatie is van de kunstenaar Klingers. Hij studeerde aan de Rietveldacademie en liet zich inspireren door de Amerikaanse popartkunst.
We wandelden tussen de sociale woningbouw met veel satellietschotels. Het was vrij rustig. Weinig mensen waren op straat afgezien van een enkeling op een bankje.
We kwamen bij de Trekvliet waar we wederom Nils Holgerssons ganzen in het water zagen. In een lange sliert voer het witte gezelschap langs. Aan het water zat een man omringd door blikjes bier. Naast hem zag ik de Herfst-tij-loos. Met de man kwam ik in gesprek over het plantje.
De Herfsttijloos lijkt heel erg op de krokus. Het is een inheemse stinsenplant. Blogger Stien den Braber schreef er een educatieve blog over. Lees hier haar blog.Laakmolen
We liepen weer in de Molenwijk waar we de Laakmolen zagen. Vroeger hield de oudste, nog bestaande molen in Den Haag, de Noordpolder droog. Nu is het een prachtige en idyllische aanblik in de stad.
Toen we bij de molen stonden, hoorden we een enorm getoeter van trucks. Het was het geluid van het getoeter van de jaarlijkse Ooievaarsrun. Vrachtwagens, brandweerwagens, ME-voertuigen en rolstoelbussen reden in een tocht door Den Haag en Westland. Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking reden mee in de voertuigen.
Tehuis van Ongehuwden
We moesten toch even wachten voor de toeterende vierwielers. In de tussentijd las ik een verhaal voor over het Tehuis van Ongehuwden. In het gebouw naar ontwerp van de Bazel woonden ongehuwden, alleenstaande mannen.
Ik moest mijn stem verheffen om boven het getoeter uit te komen en te vertellen dat in de oorlog de Duitse Sicherheitsdienst in de creatie van de Bazel zat en dat er nu studenten in wonen.
Haagse Hogeschool
We liepen het kanaal bij de Laakhaven over om een uitstapje te maken naar het complex van de Haagse Hogeschool. Waar doordeweeks het hier wemelt van de studenten kun je er in het weekend een kanon afschieten. We wandelden om het water heen waar midden in het water een aalscholver zat te zonnen op een paal.
We namen weer de weg terug over de brug bij het toevoerkanaal naar het Oude Slachthuisterrein.
Slachthuisterrein
We liepen tussen twee poortgebouwen van het voormalige Slachthuisterrein door. Tussen 1911 en 1985 werd op deze plek geslacht en vlees gekoeld. De twee portierswoningen waren ontworpen door de stadsarchitect Adam Schadee.
A.A. Schadee was van 1891 tot 1927 stadsarchitect van Den Haag. Hij ontwierp onder andere de tramremise in de Schilderwijk en de Elektriciteitsfabriek in de Bomenbuurt. Wil je meer lezen over Schadee. Lees hier mijn blog.
In 1992 is begonnen met de inrichting van het immense terrein. De architect Aldo Rossi maakte een ontwerp van het stadsdeelkantoor en de woningen eromheen. We wandelden onder het stalen construct van het gemeentekantoor. Onlangs heeft de gemeente meer groen aangebracht in de wijk. Echter dient een deel van de vergroening nog plaats te vinden. Door het gebruik van veel steen en weinig beplanting is behoorlijk warm in de zomer. Dit merkten we zelf ook toen we door de straten van dit gebied liepen.
Street Art aan de Laakweg
Op de weg terug wandelden we door een groenstrook langs de Laak waar we op een aantal woonblokken aan de Laakweg indrukwekkende Street Art creaties van Karski & Beyond zagen. De bewoners wonnen de muurschilderingen met een Prijsvraag Mijn Thuis.
Wist je dat Den Haag diverse Street Art kent. In de Haagse wijk Segbroek kun je een ware The Hague Street Art tour doen. Even geleden wandelden wij deze route. Kijk hier voor mijn blog.
Wandelroute
Wil je ook wandelen door het groen van Rijswijk en door het levendige Laakkwartier? Kijk hier voor meer informatie over de wandelgids en de GPS track van deze wandeling.
Volg me ook via Facebook, Twitter en Instagram
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home