vrijdag, april 01, 2016

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam maart 2016


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

Het is weer de tijd voor de maandelijkse nieuwsbrief van het Vadercentrum. Helaas is er in onze samenleving, vooral de laatste jaren,  een toenemende polarisatie waar te nemen.  Vadercentrum Adam streeft ernaar om een goed voorbeeld te zijn voor een ideale multiculturele samenleving.
Enkele voorbeelden hiervan vind u terug in de activiteiten van de afgelopen maand, waarover u hieronder kunt lezen.

Ik wens u, namens al de vaders, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin

Maart 2016
 

In deze editie:
  • Deelname aan CPC-Loop,
  • VvE-informatieavond,
  • Activiteiten in het kader van NL-Doet,
  • Dialoogbijeenkomst over Seksuele gezondheid,
  • Repair Café Vadercentrum,
  • Paasfeest viering met de kinderen,
  • Holi Phagwa feestviering met een dialoog,
  • Agenda.

Deelname aan CPC-Loop


Eén van de succesvolle activiteiten van het Vadercentrum is hardlopen. Een enthousiaste groep traint twee avonden in de week onder begeleiding van een deskundige trainer. De hardlopers trainden in de afgelopen maanden hard om mee te doen met de CPC-Loop op zondag 6 maart. Vanuit het Vadercentrum deden in totaal 23 deelnemers mee aan de 5, 10 of 21 kilometer.
Na de finish verscheen op ieder gezicht een glimlach. Sommigen hadden de laatste meters gesprint om toch nog een betere tijd te behalen dan vorig jaar. Ze hadden dan ook een mooie, gezonde, rode gloed op hun wangen. Van de sprint, maar ook van blijdschap. Met de medaille omhoog en een glimlach van oor tot oor kwamen ze naar de verzamelplaats gelopen. Vol trots vertelden ze wat hun bruto eindtijd was, die op de timer bij de finish stond vermeld.

Iedereen was solidair en bleef op elkaar wachten. Ja, ook dat is mooi! Tijdens de trainingen heeft de groep een sterk groepsgevoel ontwikkeld. Samen wachten op elkaar. Ook tijdens de CPC-loop wachtte de groep op de laatste etappe hardlopers.

Voor alle deelnemers was het een waar genoegen om mee te doen. En iedereen was trots op zijn of haar prestatie en medaille. Alle deelnemers van het Vadercentrum hebben de finish zonder blessures gehaald. Op hier en daar een pijntje na dan. Het is prachtig om te zien dat je mensen kunt motiveren om letterlijk het uiterste uit zichzelf te halen en soms ook boven hun grens uit te gaan. Belangrijk is nu om niet te stoppen.....maar om door blijven gaan. Investeren in gezondheid is niet iets eenmaligs, maar een continu proces. We gaan als groep in de komende maanden ook met andere loopevenementen meedoen.

VvE-informatieavond


Op dinsdag 10 maart organiseerden we, i.s.m. de gemeente Den Haag, een grote voorlichtingsbijeenkomst voor VvE (Vereniging van Eigenaars). Er waren ruim 60 wijkbewoners aanwezig.
De bijeenkomst begon met een voorlichting van de wijkagent over veiligheid en woninginbraak. De deelnemers kregen tips voor een veilige wijk, hoe inbrekers op te pakken en voor verschillende maatregelen die inbreken in een woning bemoeilijken.

Hierna kwamen adviseurs uit de gemeentelijke VvE-balie aan de buurt. Zij vertelden, dat de helft van alle woningen in Den Haag deel uitmaken van een VvE. De gemeente wil de leden van deze VvE’s stimuleren te sparen voor het onderhoud en biedt via de VvE-balie gratis ondersteuning aan. Zo organiseert de VvE-balie van de gemeente Den Haag informatieavonden voor bestuurders van VvE’s en eigenaren van appartementen.
De adviseurs informeerden de aanwezigen over het belang van het actief maken en houden van de eigen Vereniging van Eigenaars. De deelnemers kregen informatie over hun rechten en plichten. Ook kregen zij tips op het gebied van onderhoud, binnenmilieu en energiebesparing.
Na de pauze was het tijd voor vragen stellen, die door de adviseurs werden beantwoord.

Activiteiten in het kader van NL-Doet


Op vrijdag 11 maart deed het Vadercentrum, net als de afgelopen jaren, weer mee aan NL-Doet. Er waren 40 vrijwilligers op bezoek bij Vadercentrum Adam, waaronder een derde klas MAVO leerlingen van het Segbroek College.
De vrijwilligers voerden verschillende werkzaamheden uit gedurende deze dag. Zij hielpen in de Weggeefwinkel met spullen ophalen, etaleren, schoonmaken, ordenen en sorteren.
In het Vadercentrum waren er workshops over kleren maken en –repareren, lassen, houtbewerken en fietsreparatie. Veel van ‘onze’ vrijwilligers hielpen ook tijdens deze workshops. Sommigen namen er zelf aan deel.
Opruimen van de werkplaats, helpen in de keuken, wijkbewoners helpen met hun smartphone waren enkele van de andere activiteiten. Niet alleen de ‘gastvrijwilligers’,  maar ook de vaders van het Vadercentrum vonden deze dag een bijzonder geslaagde en leuke dag.

Dialoogbijeenkomst over Seksuele gezondheid

Op vrijdag-avond 11 maart organiseerden we, i.s.m. de GGD, een grote dialoogbijeenkomst, met een maaltijd, over seksuele gezondheid. Er waren ruim 100 wijkbewoners aanwezig.
Na een overheerlijke soep begonnen Germain en Remy, respectievelijk preventie medewerker en verpleegkundige bij de GGD, na een korte introductie, met de voorlichting. Allereerst vertelden ze waaróm zij er waren en vroegen of er op voorhand al vragen of onderwerpen waren, die men besproken wilde hebben.
Er kwamen al enkele vragen over veilig vrijen, voornamelijk oraal. De stemming in de zaal zat er meteen goed in.
Germain en Remy vertelden over de meest voorkomende SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen), zoals Chlamydia en Gonorroe. Hoe je ze kan herkennen en dat het vaak voorkomt, dat er helemaal geen klachten zijn.
Ze gaven informatie over het SOA-Centrum, waar op jaarbasis 11.000 mensen getest worden op SOA’s. En dat er een aantal risicogroepen zijn, namelijk: mensen met veel wisselende onveilige seksuele contacten, sekswerkers, jongeren onder de 25 jaar en drugsgebruikers.
Verder vertelden ze hoe een SOA-consult verloopt: Iemand komt binnen en krijgt een gesprek met een verpleegkundige. Die stelt een aantal vragen om te bepalen welke risico’s de persoon heeft gelopen om een SOA op te lopen. De verpleegkundige legt dan uit welke testen er gedaan worden en op welke SOA’s er wordt getest. Tijdens dat gesprek kan de te testen persoon alle relevante vragen stellen, die de verpleegkundige zal beantwoorden. Na het gesprek met de verpleegkundige neemt een doktersassistent de SOA testen af. Na 10 dagen volgt, via Internet, het resultaat van de test. Als de test positief is en je dus een SOA hebt, dan kan je meteen een afspraak maken voor een behandeling. Alles is gratis en het kan anoniem. Het enige wat de GGD nodig heeft is een mobiel telefoonnummer.

Na de voorlichting werd de aanwezigen nog een heerlijke maaltijd voorgeschoteld, door de vaders zelf bereid. Het was een zeer geslaagde, nuttige, maar vooral ook een gezellige avond.

Repair Café Vadercentrum

Donderdagmiddag 17 maart was in het Vadercentrum het drukst bezochte Repair Café van de afgelopen maanden.
Onze deskundige reparateurs hielpen weer vele klanten. Deze keer waren er vele kapotte elektrische apparaten, 13 stuks in totaal, w.o. een blender, een laptop, stofzuigers, een Dvd-speler, een magnetron, een broodbakmachine en een grilplaat.

Verder waren er jassen, gordijnen en drie fietsen te repareren. Onze reparateurs konden niet alles herstellen, maar toch was iedereen tevreden. Een aantal was zeer tevreden over de  vriendelijke ontvangst, anderen over de goede gesprekken en de rest over een gelukte reparatie.
Het volgende Repair Café is op donderdag 21 april. Heeft u ook nog kapotte spullen?
Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Paasfeest viering met de kinderen


Op woensdag 23 maart organiseerden we een geslaagd Paasfeest voor de kinderen van de Weggeefwinkel en het Vadercentrum.
Het Paasfeest begon om 14.00 uur en de kinderen werden ontvangen met een glaasje limonade. Zij kregen ook een kleurplaat, die zij konden gaan inkleuren. De kinderen gingen  hiervoor aan tafel zitten en begonnen zelfstandig in te kleuren.

Na 20 minuten te hebben gekleurd, kregen alle kinderen een pannenkoek, die zij zelf mochten versieren met chocolade rozijnen, M&M’s, gekleurde hagelslag en poedersuiker. Na het versieren van de pannenkoeken mochten de kinderen hun pannenkoeken lekker opeten. Tijdens het pannenkoek eten kwamen de kinderen wat meer los. Ze werden wat luidruchtiger en begonnen zich op hun gemak te voelen.

Rond kwart voor 3 speelden alle kinderen een stoelendans. Ze vonden het ‘onwijs leuk’! Ze dansten om de stoelen heen en genoten met volle teugen van het spel.
Zo’n 15 minuten later gingen ze over naar een ander spel. Het spel heette: Annemaria-koekoek. De kinderen vonden het heel erg leuk en wilden eigenlijk helemaal niet stoppen met het spel.
Rond kwart over 3 dansten ze met zijn allen de polonaise. In één rij allemaal achter elkaar de hele kamer rond. De kinderen waren dolenthousiast.

Om half 4 mochten de kinderen paaseieren gaan zoeken, die door heel de Weggeefwinkel heen waren verstopt. Ieder kind mocht één groot paasei en vier kleine paaseieren meenemen. Na het vinden van die paaseieren moesten ze zich melden bij één van de begeleiders. Van hen kregen zij een koekje.
Het laatste kwartier van de feestmiddag dronken de kinderen nog wat en mochten zij ‘vrij’ spelen en dansen. Tijdens het afscheid nemen kreeg elk kind nog een bellenblaas cadeau. De kinderen hebben heerlijk genoten en hebben een heel leuke middag gehad.

Holi Phagwa feestviering met een dialoog


Op vrijdag 25 maart vierden we het Holi Phagwafeest, met een dialoog en een maaltijd. In het Vadercentrum waren hiervoor ruim 90 multiculturele wijkbewoners bijeen gekomen.
Dit Hindoestaanse feest staat voor de aankondiging van de kleuren en geuren van de lente. Van oorsprong was het een oogstfeest, waar later elementen vanuit de religie zijn bijgekomen.

Tot op de dag van vandaag wordt het feest met religieuze ceremonies ingeluid. Het begint met het planten van een specifieke plant, 40 dagen voorafgaand aan het Holi feest. Deze plant, Holika Dahan genaamd, wordt een dag voor Holi, samen met verzameld hout, op een brandstapel geplaatst en in brand gestoken. De betekenis hiervan is: Het verbranden van de slechte innerlijke eigenschappen zoals haat, nijd, jaloezie, afgunst e.d. en een nieuw begin maken met alleen goede eigenschappen. De overwinning van het goede op het kwade. Hieraan zijn ook diverse historische verhalen verbonden.

Voordat wij met het programma begonnen stonden we eerst allemaal stil bij de recente terreuraanvallen in de wereld. Brussel, Ankara, Istanbul, Parijs, Syrië, Irak, Afrika en ga zo maar door. Maar ook een moment bij het grote verlies van de befaamde voetballer Johan Cruyff.
Mevrouw Shama vertelde, in de rol van gastspreker, uitgebreid over de betekenis van Holi. Ook werden er gedichten voorgedragen passend bij het gedachtegoed van de Holi, namelijk verbroedering. Niet alleen met mensen maar ook met dieren, allebei elementen van de natuur. Met allerlei kleuren op het gezicht is iedereen gelijk. Ook was er een gedicht over Gandhi, één van de beroemdste vredestichters op aarde.

Uiteraard hadden vrijwilligers weer een heerlijke maaltijd klaargemaakt. De maaltijd was, net als het Holi feest, van alle markten thuis. Het voorgerecht was een Surinaamse soep, het hoofdgerecht was Indiaas, en het nagerecht was Nederlands. Die verschillende kleuren en smaken die heel goed samen kunnen gaan, net als de kleuren van Holi.
Na het eten vormden een aantal gasten spontaan een groepje, dat wat Hindoestaanse liedjes ten gehore bracht. Hierbij werd er dus ook muziek gemaakt. Sommige bezoekers maakten daar gebruik van door ‘lekker met de beentjes te gaan zwaaien’ om zodoende de overbodige calorieën te verbranden. Al met al was het een informatieve en gezellige avond.

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht geldt.
  • Vrijdag 8 april, voorlichtingsbijeenkomst over brandveiligheid,
  • Vrijdag 15 april, dialoogbijeenkomst over/met de vluchtelingen,
  • Donderdag 21 april, Repair Café,
  • Donderdag 21 april, dialoogbijeenkomst over Transgenders,
  • Vrijdag 22 april, dialoogbijeenkomst over Humanisme.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: