vrijdag, december 18, 2009

Vaststelling Masterplan Knoop Moerwijk is slechts het begin

(klik op titel) Inspraak voorzitter B.O.S. Marcel Keus


In het Masterplan voor de Knoop Moerwijk staan de plannen genoemd om het gebied opnieuw te ontwikkelen. De verkeersknoop wordt opgelost door de herinrichting van twee kruispunten. De discussie in de raad zou vooral gaan over de woonboten, de school- en kindertuinen, het percentage sociale woningbouw en de leefbaarheid rondom het station.

Het masterplan beoogt de ontwikkeling van woningen en bedrijven rond station Moerwijk. Hierbij zal het station zelf ook worden aangepakt, waarbij de sociale veiligheid voorop zal staan. PvdA-woordvoerder Susan Cohen Jehoram was hierover zeer tevreden, maar diende nog wel een amendement in om de 30% sociale woningbouw op stadsdeelniveau zeker te stellen. “Gelukkig was er toch nog een sociale meerderheid in de raad, zodat dit amendement werd aangenomen. Want van VVD en D66 hoefden wij helaas niets te verwachten.” aldus de PvdAfractie

De PvdA-woordvoerder dacht stevig te moeten inzetten op de 30 % sociale woningbouw. Mogelijk heeft zjj het dossier niet goed doorgelezen. Waarschijnlijk weet Susan Cohen Jehoram nog niet dat dit reeds geruime tijd “lopend beleid is” en lang geleden verplicht werd door het Rijk. Toen nog minister Dekker regelde dit in het kader van het Grote Stedenbeleid ter bescherming van gedupeerde bewoners met niet al te hoge inkomens woonachtig temidden van de grootschalige sloop- en nieuwbouwprojecten in de grote steden waaronder dus zeker ook Den Haag.

Het amendement van de SP dat vroeg om betrokkenheid van de raad bij de toekomstige besluitvorming van dit masterplan steunde Cohen Jehoram niet. “Dat wil niet zeggen dat we het niet belangrijk vinden, maar liever regelen we dit voor alle grote plannen in onze stad, En dat is aan de volgende raad om vast te stellen. Wij willen immers geen Noord-Zuid-lijn toestanden in Den Haag.”

Dat het Pannenkoekenhuis kan worden behouden was een duidelijke winst vanuit de samenspraak. “Wethouder Norder heeft toegezegd met de bewoners in gesprek te zullen blijven en daar zijn wij zeer blij mee.”
Jammer dat een aantal aandachtspunten vanuit de de Inspraak en de ’rondwandeling’ buiten beschouwing bleven.

We blijven er dus bovenop zitten.