dinsdag, september 05, 2023

Oud-nachtburgemeester René Bom is nu voor altijd vereeuwigd bij het Zuiderpark

René Bom is erg vereerd met zijn muurschildering aan de Vreeswijkstraat. Hier kijkt hij bewonderend naar de onthulling met burgemeester Jan van Zanen en kunstenaar Roelof Schierbeek (rechts).
PREMIUM
René Bom is erg vereerd met zijn muurschildering aan de Vreeswijkstraat. Hier kijkt hij bewonderend naar de onthulling met burgemeester Jan van Zanen en kunstenaar Roelof Schierbeek (rechts). © Frank Jansen

Mister Parkpop en oud-nachtburgemeester René Bom is nu voor altijd vereeuwigd bij het Zuiderpark

René Bom (64), de voormalige nachtburgemeester van Den Haag, is vanmiddag geëerd met een muurschildering op een elektriciteitshuisje bij het Zuiderpark. Mister Parkpop , zoals hij ook bekend stond, was zichtbaar ontroerd. ,,Ik ervaar dit als een te grote eer’’, zegt hij emotioneel. 

Het is deze zaterdagmiddag een drukste van jewelste voor snackbar Het Hapje, tegenover het elektriciteitshuisje waar het portret van Bom op is vereeuwigd. De voormalige nachtburgemeester Bom is geliefd in Den Haag, blijkt uit de vele lofuitingen die hij krijgt van zijn muzikale vrienden. 

Ook burgemeester Van Zanen – die voor deze gelegenheid is komen aanrijden in een roze pooierbak – is van de partij. En zelfs Rutte, een vriend van de Hagenaar, kwam langs. ,,Hij wilde er per se bij zijn. Dat vind ik erg leuk’’, zegt Bom.

Spuitbus

Het deed Mister Parkpop ook goed om hele oude vrienden te zien. ,,Ik zag ook mensen die ik al jaren niet heb gezien. Er zijn ook duizenden foto's gemaakt vandaag.’’ Bom vindt de muurschildering erg goed gelukt. ,,Het is zo mooi, en dat met een spuitbus. 

Ongelooflijk.’’ Wat het ook bijzonder maakt voor hem is dat het kunstwerk gemaakt is van een foto die ooit van hem is genomen op de Grote Marktstraat door een vriendin, Paulien van de Loo. ,,En die was er vandaag ook.’’

,,Dit is Den Haag’’, zegt Van Zanen. ,,Dit is geschiedenis die je nog net kunt vasthouden. Want ze zijn er nog. Hier liggen voor mij ook verbindingen met mijn eigen leven’’, vertelt Van Zanen. ,,En onderschat niet wat de waarde is van dit soort evenementen voor de stad’’, zegt hij wijzend op de vele blije gezichten van de aanwezigen.

Kees van Kooten

Initiatiefnemer Henk Augustijn, die eerder ook zorgde voor muurschilderingen van onder andere Mariska Veres, Golden Earring en Q65, kijkt het tevreden aan. Het liefst wil Augustijn overal in Den Haag van dit soort muurschilderingen. Tot nu toe zijn het vooral muzikanten, maar dat hoeft volgens hem niet altijd zo te zijn. ,,Het gaat om markante Hagenaars.’’

Die muurschilderingen in de publieke ruimte waren eigenlijk niet gepland, verklapt Augustijn. De gemeente benaderde hem namelijk eerst met de vraag om een muurtekst te maken. 

,,Een gedicht. Toen zei ik: kunnen we in plaats daarvan niet een schilderij maken van Q56, die uit deze wijk komt. Dat vonden ze een goed idee. Dat was een groot feest. Daarna zei ik laten we Golden Earring doen en vervolgens Kees van Kooten.’’

Een trotse René Bom tijdens de onthulling van zijn  muurschildering aan de Vreeswijkstraat. Burgemeester Jan van Zanen zette hem nog even in het zonnetje. Aan weerszijden zijn dochters Kelly (L) en Zoey.
Een trotse René Bom tijdens de onthulling van zijn muurschildering aan de Vreeswijkstraat. Burgemeester Jan van Zanen zette hem nog even in het zonnetje. Aan weerszijden zijn dochters Kelly (L) en Zoey. © Frank Jansen

Dat de muurschilderingen bijna allemaal in dezelfde buurt komen, heeft alles te maken met de woonplaats van de bekende Hagenaars. Zo werd Bom bijvoorbeeld geboren in een huis aan de Vreeswijkstraat, schuin tegenover het elektriciteitskastje. 

Vanaf zijn balkon keek hij uit op het huisje. ,,Dit is een hele muzikale wijk. Iedereen begon hier vroeger een bandje. Toen heb ik gezegd: waarom is dit niet zichtbaar in de stad? Wees er een beetje trots op’’, aldus Augustijn.

Hij is ook nog lang niet klaar met de muurschilderingen. Zo wil hij onder meer nog een schildering van Gruppo Sportivo en actrice Wieteke van Dort. Kunstenaar Roelof Schierbeek, die het beeld van Bom schilderde, is daar ook voorstander van. 

,,Toen ik bezig was, kwamen er om de haverklap mensen naar mij toe die aangaven dat onze stad er grauw uitziet. Saai. Het past niet bij ons Hagenaars. Elke keer als ik met iets bezig ben, krijg ik ook positieve geluiden. In de openbare ruimte is kunst van iedereen, Het inspireert ook mensen.‘’

Zat

Ook wat Bom betreft komen er meer van dit soort muurschilderingen in de stad. Er zijn veel meer bekende Hagenaars die deze eer verdienen, vindt hij. ,,En er zijn zat plekjes nog in Den Haag.’’

Meer: René Bom AD

Lees: Mister Parkpop en oud-nachtburgemeester René Bom is nu voor altijd vereeuwigd bij het Zuiderpark AD 02.09.2023