zondag, juni 30, 2019

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam juni 2019


 
Bekijk deze email in uw browser

Geachte relatie,

Zoals bij iedere organisatie kent ook het Vadercentrum jaarlijks enkele hoogtepunten. Voor ons is dat o.a. de Nacht van de Vluchteling, die dit jaar van 15 op 16 juni werd gelopen. Daarin heeft het Vadercentrum de mooie opdracht om de lopers van Rotterdam naar Den Haag bij de laatste stempelpost te bemoedigen en van het een en ander te voorzien.

Bilal Sahin


Maandag 1 juli zal minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) van 18.00-19.00 uur een werkbezoek aan het Vadercentrum brengen, waarbij de minister ook de gelegenheid zal nemen over de nieuwe Donorwet in dialoog te gaan.

Juni 2019


In deze editie:
 • Suikerfeest
 • Vaderschap in Nederland
 • Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
 • Nacht van de Vluchteling
 • Rode Kruis
 • ROC Mondriaan
 • Laak Festival
 • CDA-fractie Haagse Gemeenteraad
 • HTM geeft sollicitatie-advies
 • Culturele ontmoeting
 • Agenda juli 2019

Suikerfeest

Een aantal bezoekers van het Vadercentrum sloot Ramadan begin juni af en kon het Suikerfeest beginnen.
Ook vrijwilligers en bezoekers van het Vadercentrum, die geen affiniteit met de Ramadan hebben, lieten zich alle lekkernijen heerlijk smaken.

Vaderschap in Nederland: van willen naar doen  

Op vrijdag 14 juni kwam Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar het Vadercentrum om een door Rutgers opgesteld rapport over vaderschapsverlof uit handen van Paulien van Haastrecht te ontvangen. De minister legde uit hoe vaderschap in zijn beleid wordt uitgewerkt, hoe de WIEG bijdraagt aan betrokken vaderschap en zijn toekomstige plannen.

Aansluitend wilde de minister van vaders zelf horen hoe vaderschap persoonlijk wordt beleefd. Paulien van Haastrecht presenteerde het rapport met trots, maar benadrukte dat er nog wel een cultuuromslag nodig is voordat meer betrokken vaderschap in onze maatschappij zal zijn geworteld.

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij


Op 14 juni kwamen vier 'echte' redders van de KNRM naar het Vadercentrum om, mede aan de hand van een film, over het werk van de Reddingmaatschappij te vertellen. Met 1300 vrijwilligers verleent de KNRM hulp aan in nood verkerende mensen en schepen langs de Nederlandse kust. Reddingboten en vrijwilligers zijn 24 uur per dag, alle dagen van een jaar, beschikbaar voor hulp aan een ieder die hierom vraagt. De KNRM redt en helpt kosteloos. Sinds 1824 is dat al zo en de KNRM voegt daaraan toe dat dat ook zo zal blijven.

Vele hoge eisen worden aan een vrijwilliger van de KNRM gesteld en niet alleen aan betrokkene, maar ook aan allen in zijn/haar netwerk, zoals familie en zeker ook de werkgever. Daar werden de toehoorders behoorlijk stil van en aan het eind van deze bijzondere avond werd het woord 'respect' vele malen gehoord.

 

Voor vrijwilligers van het Vadercentrum begon de Nacht van de Vluchteling op zaterdag 15 juni in de namiddag met het opbouwen van de laatste stempelpost vóór de eindstreep in het centrum van Den Haag. Op zondag-ochtend 16 juni werd er om vier uur bij het Vadercentrum verzameld.

Daarna richting Voorburg/Leidschendam om de lopers van Rotterdam naar Den Haag van muntthee, koffie, koekjes en snoepjes en vooral dit jaar veel water te voorzien. Het was weer een eer om een bijdrage te mogen leveren aan dit prachtige initiatief.
Volgend jaar zullen wij er weer zijn!

Op maandag 17 juni werd er in het Vadercentrum met twee groepen vanuit het management van het Rode Kruis van gedachten gewisseld over de vraag op welke manier vrijwilligers aan een organisatie kunnen worden gebonden. Hierbij kwam de filosofie, die in het Vadercentrum wordt gehanteerd, uitgebreid ter sprake. In het Vadercentrum wordt geen vrijwilliger bij een activiteit gezocht. Wij doen het andersom. Het wordt aan de vrijwilliger gelaten op welke plek men denkt een bijdrage te kunnen leveren.

 Regionaal Opleidingen Centrum Mondriaan 


Op 21 juni kwam de in Den Haag welbekende Pierre Heijnen (thans voorzitter van het College van Bestuur van Mondriaan) naar het Vadercentrum om de opleidingsmogelijkheden van Mondriaan toe te lichten en eventueel bestaande misverstanden uit de weg te ruimen.

Ouders zijn soms teleurgesteld als hun kind niet naar een HBO-opleiding gaat, maar wordt 'bestraft' met dumping in het MBO. Samen met het Vadercentrum wil Pierre Heijnen die denkfout bij ouders weghalen. Het zijn juist de meer technische beroepen, die goede (ook financiële) mogelijkheden voor onze jongeren bieden.

Mondriaan is een onderwijsorganisatie die de opleidingsbehoeften van mensen en bedrijven in onze regio kent, samenbrengt, ontwikkelt en vakkundig inzet. Voor wat ons betreft mag Pierre Heijnen hierover vaker komen vertellen, want ook het Vadercentrum wil helpen MBO-opleidingen beter op de kaart te zetten.

Laak Festival


Op zaterdag 22 juni werd voor de derde keer het Laak Festival gehouden en het was prachtig weer wat mensen uit hun huizen lokt om anderen te ontmoeten.

Samenwerkingsverbanden groeien en ook het Vadercentrum heeft zijn beste beentje voorgezet door veel van onze binnen-activiteiten ook letterlijk naar buiten te brengen. Het naai-lokaal, fietsreparatie, repair-café, schminken, henna-versiering, haarverzorging, vogelhuisjes maken enz. enz. enz.; alles ging naar buiten om de honderden bezoekers te vermaken en te informeren.

           

Bovendien zou het Vadercentrum het Vadercentrum niet zijn als er niet zou zijn gedacht aan al die maagjes, die gevuld moesten worden. Zelfs voor de laatste bezoekers om tien uur in de avond was er nog voldoende te eten.

CDA-fractie Haagse Gemeenteraad 

Op 24 juni streek de CDA-fractie van de Haagse Gemeenteraad in het Vadercentrum neer. De fractie-leden gingen wandelen door de wijk om met zo veel mogelijk wijkbewoners in contact te komen. Na afloop hield de fractie, fractie-vergadering in het Vadercentrum. Wij vinden dat een leuk initiatief en nodigen alle andere fracties van de Haagse Gemeenteraad uit om een keer niet in het stadhuis, maar in de wijk (het liefst in het Vadercentrum) te vergaderen.

De HTM geeft sollicitatie-advies 

Op woensdag 26 juni hebben Cathelijne van den Berg en Barbara Wernars van de HTM een workshop sollicitatietraining gegeven. De deelnemers waren verrast en enthousiast over praktische tips en rollenspel. Het was interactief en bruikbaar bij 'echte' sollicitaties.

Bij de HTM is iedereen welkom. Om goed met elkaar samen te kunnen werken is Nederlands spreken van belang. Daarom adviseren Barbara en Cathelijne om de Nederlandse lessen in het Vadercentrum te (blijven) volgen en bewust gesprekken met buurtbewoners aan te gaan om Nederlands te blijven oefenen. Laat jezelf van je beste kant zien en bereid je goed voor. Dan heb je de helft van het sollicitatiegesprek al gehad. In september komt de HTM weer naar het Vadercentrum voor deze workshop. Aanmelden kan nu al bij Bilal Sahin.

Culturele ontmoeting 

Onder het motto: samen eten, drinken en elkaar beter leren kennen werd op 28 juni de maand met een culturele ontmoeting afgesloten. Dit initiatief kwam van de Turkse Azerbeidjaanse Culturele Vereniging, die zelf klein behuisd is en daarom naar het Vadercentrum uitweek. Het werd geen ontmoeting, maar een feest; het feest van saamhorigheid. Door het mooie weer konden alle buitendeuren worden geopend en werd plaats gemaakt voor 130 personen met vele verschillende culturele en religieuze achtergronden.

Er was live muziek uit Azerbeidjaan, Turkije en India met een danseres uit Azerbeidjaan en een dansgroep uit Azerbeidjaan, terwijl een kinderdansgroep met een Bulgaarse achtergrond de show steelde. Aan het eind van de avond gingen ook de gasten de dansvloer op en namen mensen als vrienden afscheid van elkaar, terwijl ze elkaar nooit eerder hadden ontmoet. Onbekend maakt onbemind, dus moeten wij elkaar gewoon leren kennen.
Agenda

Ook in de maand juli gaan veel van onze wekelijkse cursussen en activiteiten gewoon door. Ervaring uit voorgaande jaren leert ons dat juist in de zomer-maanden het Repair Café zó populair is dat vaak extra ingelaste openingstijden moeten worden toegevoegd.
Aarzel dus niet met defecte (elektronische) apparatuur, fiets en/of kleding langs te komen.
Op maandag 1 juli beginnen we om 14.00 uur en op donderdag 18 juli ook, maar in de rustige maand juli kunnen wij de 'officiële' tijden uitbreiden. Info bij Bilal Sahin.
 • Op zaterdag 13 juli gaan wij in samenwerking met Van Harte de intussen welbekende barbecue om 16.00 uur aansteken. Dit alles onder het thema 'SAMEN VOOR ELKAAR'.Wij moeten inschrijving bij 1000 personen stoppen. Inschrijving is verplicht. Voorkom teleurstelling en schrijf u tijdig in !!!
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/