vrijdag, maart 01, 2019

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 1 maart 2019


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

Het jaar is al weer twee maanden oud en het Vadercentrum vaart, dankzij onze vrijwilligers, weer op volle stoom.
Op dinsdag 5 maart a.s. organiseert het Vadercentrum voor de tweede keer een Nationale Mannenconferentie die dit jaar gaat over De kracht van rolmodellen. Samen met (ervarings)deskundigen, politici, theatermakers en geïnteresseerden zal de kracht van rolmodellen worden belicht. Het is lang niet altijd eenvoudig om veranderingen in de samenleving bij te benen en daarom is deze conferentie zowel voor mannen, maar zeker ook voor vrouwen interessant.
Ik verheug me nu al op 5 maart. U wellicht ook!
Het programma kunt u via dit linkje lezen:
https://us9.campaign-archive.com/?e=&u=e437e435a1c8d27c5ccb42cb1&id=ccdb9ac3d3

Bilal Sahin

Februari 2019

In deze editie:
 • Samen Haags
 • Energie-transitie
 • Voorproefje
 • Gemeente Museum
 • Valentijnsdag
 • Opening Vadercentrum De Mussen
 • Eenzaamheid
 • ‘Niet de juiste mensen voor een baan,
  maar het juiste werk voor de mensen’
 • Agenda

Iedere inwoner van Den Haag moet de kans krijgen Nederlands te leren. SamenHaags is voor inwoners die moeite hebben met de Nederlandse taal. Deelname aan SamenHaags duurt maximaal 12 maanden en is GRATIS. Deelnemers krijgen Nederlandse les, volgen één dag stage en krijgen een Haagse makker. Dat is een vrijwilliger die de deelnemer wegwijs maakt in de stad. Op die manier wordt geoefend met de Nederlandse taal, worden leuke dingen ondernomen en maakt de deelnemer kennis met Nederlandse gewoonten. Na succesvolle deelname wordt een certificaat verstrekt.
Bent u geïnteresseerd òf kent u iemand voor wie deze cursus leuk zal zijn?
Donderdag 7 maart is er om 13.00 uur in het Vadercentrum informatie over.
IEDEREEN IS WELKOM !  De cursus start half maart.

Energie-transitie

Tientallen jaren genoten wij allemaal van het gas, dat in Groningen uit de grond is gehaald om onze huizen te verwarmen en ons eten klaar te maken. Omdat daar een eind aan komt kwam op vrijdag 1 februari Wethouder Liesbeth van Tongeren met een aantal van haar medewerkers naar het Vadercentrum om samen met buurtbewoners te onderzoeken op welke manier overgang naar andere vormen van energie-voorziening kan worden gerealiseerd.
Eén ding is zeker: het aardgas stopt!
De wethouder nam ons stapje voor stapje vanuit het verleden naar het heden mee en nam daarna aan verschillende tafels plaats om nader in te gaan op vragen van buurtbewoners. Dat die informatie-avond wat los heeft gemaakt is duidelijk.

De wethouder was al onderweg naar haar volgende afspraak toen er in het Vadercentrum nog druk werd nagepraat over dit belangrijke onderwerp.

Voorproefje 

In een tot de allerlaatste stoel bezet Vadercentrum en onder het genot van een heerlijke maaltijd kregen wij op vrijdag 8 februari een voorproefje van de tentoonstelling 'Glans & Geluk' in het Gemeentemuseum Den Haag.
Aan de hand van lichtbeelden zagen wij dat patronen uit de wereld van de islam tijdloos en mooi zijn. Een grens tussen 'gewone' gebruiksvoorwerpen en kunst is nauwelijks te trekken. De schoonheid van een kannetje dat in de 16e eeuw als waterkan functioneerde zien wij thans als kunst. Zo ook de prachtige wandtegelversieringen in paleizen en moskeeën. Bijna ongeduldig moesten wij tot 13 februari wachten om al die kunst 'in het echt' te zien.

Gemeente Museum


Op woensdag 13 februari was het zo ver. Bussen vol met inwoners van Den Haag reden naar het Gemeentemuseum om te genieten van kunst en cultuur. Maar als het Gemeentemuseum de stad uitnodigt dan blijft het daar niet bij.

Als echte VIP's worden onze inwoners (compleet met kinderwagens) ontvangen met heerlijkheden, live muziek en dans. Voor thuis ontving iedere bezoeker een kleurboek om de wereld van de Islam nog een keer te beleven. Voor wie het die avond allemaal een beetje druk en veel werd, waren vrijkaarten voor twee personen beschikbaar. Wij denken dat dit initiatief heel uniek is in Nederland en misschien wel vèr daarbuiten.
Menige directie van een museum zal buikpijn krijgen bij de gedachte zó veel mensen op één avond te moeten ontvangen. Het Gemeentemuseum Den Haag niet. Zij kijken er zelfs naar uit. WIJ TROUWENS OOK !! Gelijk de cultuur van de Islam bracht het Vadercentrum voor alle medewerkers van het Gemeentemuseum een cadeautje mee. Glans en Geluk werd in een gelardeerd optreden viool (Valentine Bovendeert) en poëzie (Abdel Youst) tot uitdrukking gebracht.

Valentijnsdag


Valentijnsdag is een versmelting van Christelijke, Romeinse, Germaanse en tegenwoordig ook nationale tradities en omdat die samenvoeging van vele (religieuze) achtergronden en culturen naadloos bij de visie van het Vadercentrum past, wordt die dag door het Vadercentrum in ere gehouden. Dit jaar met een Valentijnsdiner met dialoog over (hoe kan het ook anders) 'de liefde'. Er werden gedichten voorgelezen en er werd gediscussieerd over vele vormen van liefde, zoals óók de onvoorwaardelijke liefde. Voor één van onze gasten zou het iedere dag Valentijnsdag mogen zijn.

Opening Vadercentrum

Op 20 februari heeft Wethouder Bert van Alphen het Vadercentrum in het oudste buurthuis van Nederland aan de Hoefkade in Den Haag officieel geopend. Uiteraard was het Vadercentrum Jonckbloetplein daar met een afvaardiging bij aanwezig om persoonlijk felicitaties en voorspoed aan te bieden, maar wij herhalen dat in deze nieuwsbrief graag !!!

Aanpak eenzaamheid

Op donderdag 28 februari bood de gemeente Den per wijk alle betrokkenen de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen om eenzaamheid bij buurtbewoners te leren opsporen. Omdat het één van de belangrijkste taken van ieder buurthuis is, was het Vadercentrum uiteraard ook vertegenwoordigd.

Natuurlijk werd geen pasklare oplossing gevonden. De problematiek is daarvoor veel te gecompliceerd. Landelijk en ook in Den Haag wordt veel onderzoek gedaan. Hoe moeilijk die taak ook is; het Vadercentrum zet alles in het werk om ons kleine steentje bij te dragen om gevoelens van eenzaamheid bij wijkbewoners weg te nemen.

‘Niet de juiste mensen voor een baan,
maar het juiste werk voor de mensen’ 

Agenda

Naast een 20-tal wekelijkse cursussen, taken die in de Weggeefwinkel moeten worden verricht en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we ook in de komende weken weer bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen.
 • Maandag 4 maart, Repair Café.
 • Dinsdag 5 maart, Tweede Landelijke Mannenconferentie in het Vadercentrum. Thema; "De kracht van nieuwe rolmodellen voor mannen”. Van 13.00 tot 17.00 uur en aanmelden is verplicht.
 • Vrijdag 8 maart, Grote debatbijeenkomst met een maaltijd met de politieke partijen over de aankomende Provinciale Verkiezingen. Het begint vanaf 17.00 uur en aanmelden is verplicht.
 • Zondag 10 maart, Het Vadercentrum neemt met 20 deelnemers deel aan CPC-Loop.
 • Donderdag 14 maart, Een voorlichtingsbijeenkomst wordt verzorgd door ProDemos over de verkiezingen “Provinciale Staten en Waterschap”.  Het begint om 19.00 uur.
 • Vrijdag 15 maart, Het Vadercentrum organiseert tussen 9.30 en 15.30 uur wegens NL-Doet verschillende activiteiten.
 • Woensdag 20 maart, Vadercentrum is STEMBUREAU.
 • Donderdag 21 maart, Repair Café.
 • Vrijdag 22 maart, Holi Phagwa feestviering met een dialoog en maaltijd. Aanvang: 17.00 uur en aanmelden is verplicht.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/