vrijdag, februari 01, 2019

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 01.02.2019


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

Het nieuwe jaar is al een paar weken oud. Binnen het Vadercentrum zijn we bezig met plannen om het komende jaar (nog) mooier te maken. Gelukkig vinden wij steeds meer nieuwe partners en vrijwilligers die ons daarbij helpen.

Terugkijken op het afgelopen jaar doen we niet, maar af en toe kijken we nog wel even om.

Bilal Sahin

Januari 2019

In deze editie:
 • Geluk !
 • Gereedschap
 • Opstap naar een betaalde baan
 • ReCycle project
 • Van samenredzaamheid naar zelfredzaamheid
 • Taakstraf-jongeren
 • 'De Witte' ontmoet 'het Vadercentrum
 • Repair Café Vadercentrum
 • Gasontploffing in het Laakkwartier
 • Agenda

Geluk


Vlak vóór Kerstmis werd op het plein vóór het Vadercentrum een flinke bos sleutels gevonden. Winkels en huizen in de buurt werden in de dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar door ons geïnformeerd; op het internet werd melding van de vondst gemaakt, maar eerst nog zonder resultaat.
Precies op de dag waarop wij de melding 'sleutelbos gevonden' van ons raam weg wilden halen kwam een dame binnen met de 'hamvraag'. Na een korte check bleken het haar sleutels te zijn.
Het gebeurt wel vaker dat gevonden voorwerpen bij het Vadercentrum worden binnengebracht en later aan de eigenaar gegeven, maar op onze eerste volledige openingsdag van dit nieuwe jaar voelde dat als geluk. Voor de dame die haar sleutels terug kreeg, maar ook voor ons.

Gereedschap

Beschikt u (als bedrijf) over gereedschap dat u niet of nauwelijks meer gebruikt of is afgeschreven? Overweeg dan deze te schenken aan het Vadercentrum ten behoeve van onze projecten in de werkplaats.
Het zou kunnen gaan om bijvoorbeeld een haakse slijper, accu boormachine, (forstner)boortjes, frezen, verzinkboor, maar ook gewoon handgereedschap, zoals schroevendraaiers of een baco. Bij voorbaat dank !

Opstap naar een baan 

De aantrekkende economie gaat ook het Vadercentrum niet voorbij. Vaker dan ooit vinden mensen die in onze werkplaats vaardigheden aanleerden een volwaardige plek binnen onze maatschappij. Houtbewerking en vooral lassen zijn hierin koplopers, maar ook vonden een paar vrijwilligers een baan als verkeersregelaar. Een enkeling zien we niet meer terug, maar in de meeste gevallen hebben ze de smaak te pakken en schrijven zich in voor een andere cursus en/of melden zich voor een voorlichtingsavond. Het komt ook voor dat een cursist zelf een cursus gaat leiden. Wie beter dan zo'n cursus-leider weet wat de cursist nodig heeft?

Recycle project


Heeft u defecte apparaten?  Enkele vrijwilligers zijn enthousiast bezig met een recycle-project en hebben daarvoor kapotte apparaten met een stekker nodig, zoals bijvoorbeeld een magnetron of televisie.
Het project wordt uitgeoefend tijdens het gezamenlijk demonteren en sorteren naar metaalsoort en dat alles onder het genot van een babbeltje en bakkie. Vervolgens wordt het materiaal naar een inkoper gebracht die het weer doorlevert aan de industrie opdat er nieuwe apparaten van kunnen worden gemaakt.
Helaas kunnen wij geen koelkasten innemen. Behalve dat er gas in zit bestaan ze hoofdzakelijk uit plastic.
Misschien heeft u zelf wel zin om samen met ons apparatuur uit elkaar te halen.
Kom gewoon langs !  Gezellig ……….

Van samenredzaamheid naar zelfredzaamheid


Donderdag 24 januari is een cursus empowerment voor mannen van start gegaan. Deze zeven weken durende cursus gaat geheel uit van eigen kracht van mensen. De nadruk wordt daarbij gelegd op wat onze cursisten kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen. Onze cursisten worden geholpen het heft (weer) in eigen handen te nemen, zodat zij de regie van hun leven zelf kunnen bepalen.

Taakstraf jongeren

Als we dan toch heel even naar het vorige jaar omkijken zien we dat het aantal taakstraf-jongeren dat aan ons werd toevertrouwd, daalde tot negen jongens en twee meisjes. Binnen het Vadercentrum zien wij zo'n straf als leerstraf en worden deze jongeren daarom bij de uitvoering van hun werkzaamheden gemixt met de 54 stagiaires, die wij in 2018 mochten begeleiden. Buiten het zicht van onze bezoekers krijgen de jongeren met een taakstraf wel aparte aandacht. In de meeste gevallen vindt koppeling aan een oudere vrijwilliger plaats met wie vertrouwelijk kan worden gesproken. Het Vadercentrum ziet begeleiding van taakstraf-jongeren als een heel belangrijke missie. Misschien dat het aantal taakstraffers in 2019 verder daalt. Dat zou goed nieuws zijn! 

De Witte ontmoet Vadercentrum

Den Haag is de meest gesegregeerde stad in Nederland. Het Haags Verhaal wil de veelzijdigheid en trots van Den Haag zichtbaar maken door twee werelden in de stad samen te brengen, die elkaar anders niet zo snel zouden tegenkomen. Met dit project worden inwoners van Den Haag verleid om de grens van geborgenheid binnen de familie en gemeenschap over te steken naar een andere wereld in eigen stad. Daarbij worden zoveel mogelijk mensen betrokken. Van nieuwkomer tot thuisblijver, van jong tot oud, van hoog tot laag, van links tot rechts en van moeilijk tot makkelijk.

In dat kader kwamen leden van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte op 28 januari naar het Vadercentrum. Onder leiding van Astrid Feiter vertelde Bilal Sahin (hij stuurt het Vadercentrum aan) zijn levensverhaal en over wat het Vadercentrum beoogt en zijn droom om de visie van het Vadercentrum verder over het land (en de wereld) uit te rollen. Op zijn beurt vertelde Boudewijn Baert, lid van het College van Bestuur van De Witte, zijn levensverhaal en over de doelstellingen van De Witte. Uit hun levensverhalen blijkt dat beide heren hun familie-band buiten Nederland hebben liggen. Beiden komen uit een streng religieus milieu en beiden bepleiten respect voor elkaar.

Verschillen zijn er natuurlijk ook. De Witte is in 1782 opgericht; het Vadercentrum in 2000. De Witte is een besloten vereniging met een ballotage-commissie; het Vadercentrum kent geen drempel. De Witte kent een dresscode. Het Vadercentrum niet. De Witte heeft de structuur van bestuur en commissies; binnen het Vadercentrum is daar geen sprake van.

De meest moderne vormen van communicatie ten spijt; elkaar in persoon ontmoeten blijft toch de mooiste manier van interactie tussen mensen. Dankzij het Haags Verhaal, de Witte en het Vadercentrum hebben wij dat weer mogen beleven. ’Er is een wereld voor me opengegaan’, vertelde een bezoeker van De Witte na afloop.

Foto's: Piet Gispen

Repair Café Vadercentrum 

Van rustig opstarten was in ons Repair Café geen sprake. Het naai-atelier werd overstroomd met kleding dat gerepareerd en/of vermaakt moest worden. In de werkplaats ging een mixer weer draaien; ergens in onze wijk kan de toaster weer worden gebruikt en ook het stoomstrijkijzer doet het weer, maar een papier-versnipperaar viel niet meer te repareren.

Reparatie aan fietsen beperkt zich de laatste maanden niet meer tot het Repair Café. Bijna iedere dag zijn er mensen in onze werkplaats te vinden met een fiets die moet worden gerepareerd.

Gasontploffing in het Laakkwartier 

Op zondag 27 januari werd onze wijk door zo'n zware gasontploffing opgeschrikt dat het ook landelijk nieuws werd. Binnen het Laakkwartier is het bij het schrijven van deze nieuwsbrief nog steeds het gesprek van de dag. Opgelucht zijn de mensen dat er geen dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Zelfs een kat werd de volgende dag nog gered. Via vele vormen van contacten houden buurtbewoners elkaar op de hoogte hoe het gaat met de mensen die in verschillende ziekenhuizen met de beste zorg worden omringd.
In samenspraak met de Gemeente zal hulp vanuit het Vadercentrum - waar nodig - worden ingeroepen. Via interventie van de Gemeente zal onze Weggeefwinkel worden ingezet om op de een of andere manier getroffen wijkbewoners ongelimiteerd aan goederen te helpen.

Alom wordt gesproken over het professionele optreden van de hulpverleners, die het voor elkaar kregen dat de rust werd bewaard.
Ook vanuit het Vadercentrum voor alle hulpverleners:

Agenda

Naast een 20-tal wekelijkse cursussen, taken die in de Weggeefwinkel moeten worden verricht en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we ook in de komende weken weer bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen.
Let op, Soms geldt: aanmelden verplicht.
 • Vrijdag 1 februari, Wethouder Liesbeth van Tongeren leidt een dialoog met de wijkbewoners over “energietransitie”.
 • Maandag 4 februari, Repair Café.
 • Vrijdag 8 februari, Grote dialoogbijeenkomst over de tentoonstelling “Glans en Geluk” (kunst uit de wereld van de islam) i.s.m. het Gemeentemuseum, met een maaltijd. Aanmelden is verplicht en het begint vanaf 17.00 uur.
 • Woensdag 13 februari, Met een grote groep mensen gaan we met de bussen naar het Gemeentemuseum naar de tentoonstelling "Glans en Geluk". Kunst uit de Wereld van de Islam. Aanmelden verplicht. We verzamelen om 17.30 uur in het Vadercentrum.
 • Donderdag 21 februari, Repair Café.
 • Dinsdag 5 maart, Tweede Landelijke Mannenconferentie in het Vadercentrum. Thema; "De kracht van nieuwe rolmodellen voor mannen”. Van 13.00 tot 18.00 uur en aanmelden is verplicht.
 • Vrijdag 8 maart, Grote debatbijeenkomst met een maaltijd met de politieke partijen over de aankomende Provinciale Verkiezingen. Het begint vanaf 17.00 uur en aanmelden is verplicht.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: