donderdag, november 01, 2018

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 01.11.2018


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

Binnen in het Vadercentrum was het in de afgelopen maand oktober vooral gezellig. Het is voor ons niet alledaags dat er studenten van de Universiteit van Leiden rondlopen; buitenlandse bezoekers van The Hague Academy for Local Governance alles over de organisatie willen weten en tachtig jongeren van de Conferentie One Young World in het Vadercentrum/Van Harte Restaurant kwamen eten en vooral mee-discussiëren.

Vóór ons liggen de donkere maanden november en december, maar in het Vadercentrum gaat de kachel aan en zullen de lichten worden ontstoken; speciaal bij Divali, Chanoeka en Kerstmis.

Bilal Sahin

Oktober 2018

In deze editie:
 • Dialoog-bijeenkomst: “Ben ik een vreemdeling of Nederlander?”
 • Cursus “financieel gezond zijn”
 • Opruim-estafette in het Laakkwartier
 • Repair Café Vadercentrum
 • ADO Den Haag in de Maatschappij
 • Ooievaarspas
 • The Hague Academy for Local Governance
 • One young world
 • “Er was weer... Sneeuwwitje”
 • Agenda

Ben ik een vreemdeling of Nederlander?


Aan de hand van Alex Krijger gingen ruim 90 bezoekers op vrijdag 5 oktober op zoek naar het antwoord op de ingewikkelde vraag: Wat is een Nederlander en wie is Nederlander? Wanneer voel je je thuis in een land dat sinds de jaren '70/'80 qua bevolkingssamenstelling zo divers is geworden?
Gemakshalve wordt Nederland multicultureel genoemd, maar achter dat begrip gaat een wereld schuil. Het gaat om anders zijn, maar ook om onbegrip; elkaar niet kunnen/willen begrijpen of verstaan.
Die avond werd het antwoord niet gevonden, maar men was het erover eens dat het belangrijk is met elkaar in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren zonder angst dat je door die ander niet zou worden gewaardeerd.
Misschien dat DIE conclusie de SLEUTEL naar het antwoord is.
“O gij mensen! Wij hebben u geschapen uit man en vrouw
  en Wij hebben u gemaakt tot volksgroepen en stammen
  opdat gij elkander zoudt leren kennen.” 
  De Koran, Al-Hugurat, 49:13

Cursus Financieel gezond zijn 

Speciaal voor de bezoekers van het Vadercentrum en de Weggeefwinkel heeft David Zandee, Financieel Trainer, verbonden aan de Helpdesk Geldzaken, een uit twee delen bestaande financiële cursus opgezet, die op 11 en 18 oktober werd gegeven. Immers:
“Financieel gezond zijn en blijven; dat wil toch iedereen”??

In deze bijeenkomsten kwamen de volgende zaken aan de orde:
• wat zijn je eigen valkuilen op financieel gebied?
• hoe kun je meer geld overhouden om te sparen?
• voor welke dingen kun je geld apart zetten en waarom is het belangrijk?
• waar kun je in Den Haag hulp krijgen bij financiële problemen?
• hoe zorg je goed voor jezelf en hoe leer je om “nee “ te zeggen?
• uitwisselen van bespaartips/ideeën.
Geld apart zetten voor onverwachte gebeurtenissen is best lastig als je weinig geld te besteden hebt. Als financieel trainer probeert David Zandee mensen ervan bewust te maken dat sparen belangrijk is, leuk kan zijn en je echt iets kan opleveren.

Ook is het belangrijk om te begrijpen dat iedere onverwachte gebeurtenis een potentieel risico voor je financiële gezondheid is. Toch zijn er veel mensen die dit niet doen en min of meer van dag tot dag leven. Maar als je bereid bent om kritisch naar je eigen uitgaven te kijken kom je op een financieel gezonde situatie uit. Alle deelnemers hebben berekend hoeveel ze per maand zouden kunnen sparen. De sfeer was goed en de cursisten hebben veel geleerd; ook van elkaar. Als er voldoende belangstelling is dan zal deze cursus in de toekomst vaker worden georganiseerd bij het Vadercentrum.

Ben jij ook toe aan een financiële APK?
Meld je aan bij ons of stuur een mail naar financieelgezond@denhaag.nl

Opruim-estafette in het Laakkwartier 

Op zaterdag 13 oktober werden containers van de Haagse Milieu Service ook op de stoep van het Vadercentrum gezet met de uitnodiging om huishoudelijke spullen, meubels, planken, kratten, dozen, grootglas en fietsen te verzamelen.

Wat weggegooid mocht worden werd afgevoerd, maar nog te gebruiken spullen gingen rechtstreeks naar de Weggeefwinkel. Vele buurtbewoners deden aan deze actie mee. Onze vrijwilligers zorgden niet alleen voor lekkernijen, maar hielpen mee sjouwen èn zorgden ervoor dat het Jonckbloetplein 's-avonds keurig netjes was.

Repair Café Vadercentrum


Ons Repair Café is een succes-project geworden. Ook op 1 en 18 oktober ging het café weer open en met de donkere tijden op komst werden er vooral veel fietsverlichtingen gerepareerd en aangebracht. Daarmee maakt onze actie de stad een beetje veiliger.

ADO Den Haag in de Maatschappij


In het kader van uitreiking van de Dik Hooimeijer Prijs mocht ons project: 'Genoeg plaats in onze herberg' dat op Eerste Kerstdag de deuren van het Vadercentrum wijd open zet, op 17 oktober in het ADO-stadion een bedrag van € 250,- ontvangen. Ter plaatse werd besloten dat dit geld zal worden ingezet voor het 'toetje' na het kerstdiner op Eerste Kerstdag.

Ooievaarspas

Op 17 oktober onderzocht Wethouder Bert van Alphen in het kader van zijn armoedebeleid samen met ooievaarspashouders mogelijkheden die de ooievaarspas voor inwoners van Den Haag biedt of kan gaan bieden.
Dat deed hij niet op het gemeentehuis, maar midden in de stad in het Vadercentrum en samen met diegenen die vanuit de dagelijkse praktijk kunnen spreken.

The Hague Academy for Local Governance

De middag-uren van 19 oktober werden gereserveerd voor een groep internationale studenten (voornamelijk uit India) die voor een studiebezoek aan The Hague Academy for Local Governance enkele weken Nederland bezoeken. Binnen het Vadercentrum werd de groep geïnformeerd over de systematiek zoals die in het Vadercentrum wordt gevolgd met de nadruk om als lokaal bestuurder bij mensen zelf te peilen waar kansen zitten om tot een verdere persoonlijke ontwikkeling te kunnen komen.

One young world

In de avond-uren van 19 oktober stonden alle beschikbare tafels en stoelen klaar om als wijkbewoners een groep van tachtig deelnemers aan het congres 'One Young World' te ontvangen. Een crew van het Van Harte Restaurant zorgde ervoor dat er een uitstekend menu werd voorgeschoteld. De jongeren hadden er zin in en onze wijkbewoners wilden maar al te graag horen hoe jonge bestuurders vanuit vele landen denken de weg naar een betere wereld te kunnen inslaan.

Aan het eind van de avond moest een groepsfoto worden gemaakt, maar dat kon maar met een deel van onze gasten want binnen werden er selfies gemaakt, namen, (email)adressen en telefoonnummers uitgewisseld. Het werd een avond om niet snel te vergeten en het overkomt het Vadercentrum niet vaak dat onze bezoekers aan het eind van de avond met zachte hand in de richting van de deur moesten worden geleid omdat de bussen al een tijdje op onze gasten stonden te wachten.

Met de groep jonge mensen die wij hebben ontmoet is ons vertrouwen in de toekomst van onze wereld bevestigd.

"Er was weer.... Sneeuwwitje" 

Zaterdag-ochtend 20 oktober werden bijna alle tafels en stoelen naar de werkplaats gebracht omdat er bijzondere bezoekers werden verwacht. Samen met hun ouders kwamen 90 kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar op een kleedje op de grond genieten van een theatervoorstelling. Vrijwilligers ontvingen onze jonge gasten bij de deur met een glaasje limonade en koekje.

Dank aan festival de Betovering, dat jaarlijks in de herfstvakantie een bijdrage levert aan de ontwikkeling van een zo breed mogelijk samengestelde groep kinderen door ze met kunst en cultuur kennis te laten maken. Onze samenleving heeft de creatieve talenten van kinderen van nu later hard nodig.

Agenda

Naast onze cursussen en verdere activiteiten waarover u in deze nieuwsbrief kon lezen, vinden er in de maanden november en december ook éénmalige of meer bijzondere bijeenkomsten plaats.
Een uitgebreid en meer up-to-date programma kunt u op onze website vinden.
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/
 • Maandag 5 november, Repair Café,
 • Vrijdag 9 november, Divali Feestviering met een dialoog en maaltijd in een feestelijke en multiculturele zetting,
 • Dinsdag 20 november, Tour D’Amour, voorlichtingsbijeenkomst over seksuele diversiteit. Het begint om 18.30 uur,
 • Donderdag 22 november, Repair Café,
 • Donderdag 29 november, Broodles, Voorlichtingsbijeenkomst over “brood en ons milieu”. Het begint om 18.30 uur,
 • Zaterdag 1 december, theatervoorstelling in het Vadercentrum. “Broodkapje en de boze rat”. Het begint om 13.30 uur,
 • Dinsdag 4 december, met een grote multiculturele groep de Chanoeka viering met dialoog en maaltijd,
 • Woensdag 5 december komt Sint Nicolaas naar de Weggeefwinkel
 • Vrijdag 21 december, Kerstviering met een dialoog en maaltijd,
ATTENTIE: Voor de sommige activiteiten is meer belangstelling dan beschikbare plaatsen.
Tijdige aanmelding voorkomt teleurstelling !!!!1 Comments:

Blogger jorgeefrrr828 said...

This site can be a walk-by for all of the info you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll undoubtedly uncover it. free online casino slots

5:45 p.m.  

Een reactie posten

<< Home