maandag, oktober 01, 2018

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 1 oktober 2018


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

Na de zomer is het Vadercentrum begin september uit de startblokken gegaan met plannen en ideeën voor de komende maanden. Dit alles vanuit onze missie dat er voor iedereen een plekje binnen onze maatschappij te vinden moet zijn. We gaan stug verder met mensen aan elkaar verbinden en te leren kennen. Onbekend maakt immers onbemind.

Mocht u een suggestie in het kader van onze opdracht hebben; laat het vooral weten.

Bilal Sahin

September 2018

In deze editie:
 • Themabijeenkomst “kanker in het gezin”
 • Grote dialoogbijeenkomst “zin in het leven”
 • Prinsjesdagontbijt,
 • Repair Café Vadercentrum,
 • Dialoogbijeenkomst “vrede”
 • Hoe brand in huis te voorkomen?
 • Onze Weggeefwinkel is 'onder de loep' genomen
 • Oranje Fonds bedankt
 • Agenda

Themabijeenkomst "kanker in het gezin"


Op donderdag 6 september heeft in vadercentrum Adam een bijeenkomst plaatsgevonden, waar Inloophuis Haaglanden voorlichting gaf over de enorme gevolgen van elk gezinslid, als er sprake is van kanker in het gezin. Er werd ingegaan op de gevolgen voor de zieke zelf, voor de partner en voor aanwezige kinderen. Tips en aandachtspunten werden aangereikt. Wie meer info wil, of ondersteuning, kan terecht op de Mexicosingel 52 in Den-Haag. Er zijn aparte bijeenkomsten ook voor kinderen en jongeren, maar ook voor hun ouders. Het was een goed bezochte bijeenkomst, ca 35 mensen waren aanwezig en luisterden aandachtig. Door een klein aantal werd nog een nagesprek gevoerd, waar eigen ervaringen werden gedeeld. Voor herhaling vatbaar!

'ZIN IN HET LEVEN' 

Vaste en nieuwe bezoekers van het Vadercentrum waren op vrijdag 7 september te gast in het Vadercentrum voor een lezing door mevrouw Susan Karreman van de Protestantse Gemeente Rijswijk.

De lezing stond in het teken van ‘zin-geving’. Aan de hand van enkele voorbeelden nodigde de dominee de aanwezigen uit te vertellen wat zij - ieder uit zijn of haar eigen (religieuze) achtergrond - verstaan onder ‘zin geven aan het leven’ of ‘iets voor een naaste willen betekenen’. Het werd een levendige uitwisseling van ervaringen en meningen.

In combinatie met de smakelijke maaltijd die - zoals altijd - met zorg door de vrijwilligers van het Vadercentrum was klaargemaakt, werd het een waardevolle avond !

Prinsjesdagontbijt 

Op zaterdag 15 september heeft de Gemeente Den Haag vrijwilligers vanuit alle wijken in Den Haag uitgenodigd om naar de Lange Vijverberg te komen voor een gezamenlijk Prinsjesdagontbijt. Ook enkele vrijwilligers van het Vadercentrum viel die eer ten deel. Om te beginnen was het prachtig weer en als je dan de Lange Vijverberg op komt lopen en ziet met uitzicht op de Hofvijver en onze parlementsgebouwen een eindeloze tafel gedekt voor je klaar staan, dan bekruipt je het gevoel van door de Gemeente zeer te worden gewaardeerd.

Onze burgemeester Pauline Krikke zal niet veel van dat ontbijt hebben kunnen genieten. Zij liet geen gelegenheid onbenut om met vrijwilligers in gesprek te gaan en natuurlijk werden er heel veel selfies gemaakt met zowel de burgemeester als ook met andere politici als herinnering aan een zonovergoten zaterdag-ochtend aan de Hofvijver.

Repair Café Vadercentrum


Op maandagmiddag 3 en donderdagmiddag 20 september waren in het Vadercentrum twee drukbezochte Repair Café bijeenkomsten waar onze reparateurs met  succes diverse herstelwerkzaamheden deden.
Er zijn weer veel fietsen gerepareerd o.a. remmen, voor- en achter verlichting, banden en ketting.

Onze elektriciens hadden handenvol met verschillende herstelwerkzaamheden zoals, een Dvd-speler, theepot, Tv-scherm, printer, stofzuiger, computer, klok, Cd-speler etc.

Onze kleermakers deden voor de bezoekers hun best. Ze hebben twee blouse mouwen korter gemaakt, een blouse mouw aangezet, een jurk korter gemaakt, twee jassen ingekort, twee broeken ingekort en een broek langer gemaakt.

Het volgende Repair Café is op maandag 1 en donderdag 18 oktober. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Dialoogbijeenkomst "vrede"


In de week van de Vrede wordt door heel Nederland en in andere landen stilgestaan bij Vrede. Het Vadercentrum heeft aan deze week op donderdag 20 september met twee dialooggroepen deelgenomen. Een belangrijke conclusie was dat we het vooral over vrede hebben in het licht van oorlog. Vrede is dus niet zo maar een gesprek wat je thuis voert, behalve dan als de huiselijke vrede bewaard mag worden. Zo vertelde een van de deelnemers hoe in zijn cultuur met conflicten in de familie wordt omgegaan en hoe fijn het is dat je dan wordt bijgestaan door beiden ouders om het conflict te onderzoeken en op te lossen. Ook gaven deelnemers aan dat ze vooral vrede in Nederland ervaren omdat het hier veilig is, je een dak boven je hoofd hebt en geld om te leven. Ghandi en Mandela kwamen ook voorbij in onze dialoog. Vooral omdat zij zonder geweld en wapens, conflicten oplosten en hoe mooi zou het zijn als we dat als voorbeeld zouden nemen.

Betty van der Zande & Wendy Meijer; Dialoog in Den Haag

Hoe brand in huis te voorkomen?

Op vrijdag 21 september waren zo’n 90 belangstellenden aanwezig toen om 17.30 uur de gastspreekster van de avond werd aangekondigd: mevrouw Eliene van der Velden-Struijk, medewerker basiseenheid Brandweerzorg van de Veiligheidsregio Haaglanden en verbonden aan het team Laak / Centrum.

Ze vertelde ons over een onderwerp waar we niet genoeg over kunnen horen : HOE BRAND in huis TE VOORKOMEN. Het grote belang van goed werkende rookmelders (batterijen regelmatig controleren; druk iedere maand op de testknop !) werd met nadruk genoemd. Ook kregen we uitvoerig te horen wat we moeten doen en laten (ramen en deuren dicht – zuurstof maakt de brand groter !) als het onverhoopt tóch mis was gegaan en we onszelf in veiligheid zouden moeten brengen. De geprojecteerde afbeeldingen maakten veel duidelijk.
 • Vlam in de pan? DEKSEL erop! - Voorkom een flinke KEUKENBRAND -Warmtebron en afzuigkap uit - Bel 1-1-2 voor nacontrole.
 • Kom SNEL buiten bij brand - Je hebt maximaal DRIE MINUTEN - Bepaal (en oefen – ook met kinderen !) een snelle vluchtroute. Hang huissleutels op een vaste plek.
 • Als je slaapt RUIK je niets – Een ROOKMELDER kan je wekken. Ook het belang van koolmonoxidemelders werd genoemd.

Kortom : ook déze dialoogbijeenkomst was er weer een die stof tot na-dénken, na-práten en na-genieten *) gaf.
Het Egyptische toetje - net als de pittige (!) Marokkaanse soep en het hoofdgerecht vielen èrg in de smaak. Dank aan de vrijwillige keukenbrigade !

Onze Weggeefwinkel is onder de loep genomen

Een onderzoeksgroep van de faculteit Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden richt zich op organisaties in het sociale domein en kwam bij onze Weggeefwinkel uit met de vraag of onderzoek mocht worden gedaan naar de impact van de Weggeefwinkel in de samenleving.

Natuurlijk waren wij enthousiast. Welke organisatie zou zo'n aanbieding afslaan? Enerzijds helpen wij de studenten ermee, maar anderzijds zijn wij er gelukkig mee dat er van buiten de organisatie naar de Weggeefwinkel wordt gekeken.

Met belangstelling kijken wij uit naar het onderzoeksrapport. Hopelijk gaat het verbeterpunten voor ons opleveren. We zijn benieuwd !!

Oranje Fonds bedankt

De Buurtvaders van het Laakkwartier worden de laatste jaren, naast hun reguliere taken, meer en meer voor specifieke activiteiten ingezet. Om beter herkenbaar te kunnen zijn dragen zij voortaan jassen met het eigen logo. Bovendien heeft het Oranjefonds ervoor gezorgd dat alle Buurtvaders in het vervolg over solide schoenen beschikken. Kan de jas uit? Dan dragen onze Buurtvaders allen hetzelfde T-shirt.


Het Buurtvadersproject mag zeer geslaagd worden genoemd en nu ze er zo mooi uitzien straalt dat succes nog meer op hen af.

Agenda

Naast onze cursussen en verdere activiteiten waarover u in deze nieuwsbrief kon lezen, vinden er in oktober ook éénmalige of meer bijzondere bijeenkomsten plaats.
Een uitgebreid en meer up-to-date programma kunt u op onze website vinden.
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/
 • Maandag 1 oktober, Repair Café,
 • Vrijdag 5 oktober, grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over “ben ik een vreemdeling of een Nederlander,
 • Donderdag-middagen 11 en 18 oktober, cursus “financieel gezond zijn”,
 • Donderdag 18 oktober,  Repair Café,
 • Zaterdag 20 oktober, wegens het festival de Betovering een theatervoorstelling “Er was weer... Sneeuwwitje” in het Vadercentrum,
In de maanden november en december een drieluik met lichtjes. 
 • Vrijdag 9 november, DIVALI Feestviering met een dialoog en maaltijd in een feestelijke en multiculturele zetting,
 • Dinsdag 4 december, met een grote multiculturele groep de CHANOEKA viering met dialoog en maaltijd,
 • Vrijdag 21 december, KERSTVIERING met een dialoog en maaltijd.
ATTENTIE: Voor de sommige activiteiten is meer belangstelling dan beschikbare plaatsen.  Tijdige aanmelding voorkomt teleurstelling !!!!

1 Comments:

Blogger moshrabbi121 said...

you've got an amazing blog right here! would you like to make some invite posts on my blog? online casino games

6:36 p.m.  

Een reactie posten

<< Home