vrijdag, juni 01, 2018

Nieuwsbrief mei 2018 Vadercentrum Adam


Bekijk deze email in uw browser

   Mei 2018

In deze editie:

 • Felicitaties voor "onze" wethouder
 • Mei-vakantie
 • 4 mei herdenking
 • Afscheid zonder afscheid
 • Ook kapotte apparaten zijn waardevol
 • Stage binnen het Vadercentrum
 • Repair Café Vadercentrum
 • Middenin het leven met ruimte voor traditie en verschillen
 • Agenda
Bij de agenda voor de maand juni maken wij u attent op onze jaarlijkse barbecue op zaterdag 23 juni vanaf 16.00 uur voor de deur van het Vadercentrum in samenwerking met o.a. Resto VanHarte en de Ondernemersvereniging Laak. Het maximum aantal gasten is op 1000 personen gesteld.
Bent u van plan naar de grootste jaarlijkse buurtbarbecue van Den Haag toe te komen? Laat het ons weten door u tevoren bij het Vadercentrum in te schrijven. Dat voorkomt teleurstelling !!!

Felicitaties voor "onze" wethouder


Het Vadercentrum feliciteert Bert van Alphen, die in Den Haag (Stad van Kansen en Ambities) in de periode 2018-2022 het wethouderschap Sociale Zaken, armoede, maatschappelijke opvang (SAM) op zich zal nemen.
Tussen 2006 en 2010 was Bert van Alphen ook wethouder in Den Haag, verantwoordelijk voor welzijn, volksgezondheid, emancipatie en het stadsdeel centrum. Hij maakte vervolgens een uitstapje naar Pijnacker-Nootdorp, waar hij van 2012 tot 2014 het wethouderschap welzijn, sociale zaken en zorg onder zijn hoede nam.
Daarna werd hij tot jeugdombudsman Den Haag benoemd.

Binnen het Vadercentrum is het een komen en gaan van vrijwilligers, maar Bert van Alphen is al acht jaar één van onze vrijwilligers. Hij maakte zich sterk voor behoud van het Vadercentrum. Nooit wordt tevergeefs een beroep op hem gedaan. Vele dialoog-avonden staan onder zijn leiding en huiswerkbegeleiding is bij Bert in goede handen.

Wij van het Vadercentrum feliciteren Bert van Alphen met deze benoeming en weten uit ervaring dat hij tevens als vrijwilliger aan het Vadercentrum verbonden zal blijven.

Mei-vakantie


Als vrijwilliger in het Vadercentrum weet ik dat het Vadercentrum in de mei-vakantie beperkt open is. Dat zijn de ochtend-uren èn ingeval van een calamiteit de Weggeefwinkel moet worden ingeschakeld.
Het regende en mijn buren besloten de zolder op te ruimen met tot gevolg dat mijn halletje vol met goederen kwam te staan, die moesten worden weggebracht. In het Vadercentrum aangekomen ontmoette ik, naast twee vrijwilligers, vijf heren aan de leestafel. Muziekje op de achtergrond.

De hele week bleef het gezellig druk. Mei-vakantie? Nooit van gehoord!
En wij laten het zo.

4 mei herdenking  

Op 4 mei meldden 21 Buurtvaders zich bij de OASE in Spoorwijk ter ondersteuning van de organisatie 'Herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog'. De vader van één van de buurtvaders heeft in het Franse leger tegen de nazi's voor onze vrijheid gevochten.
Vrij onbekend is dat tijdens de Tweede Wereldoorlog 233.000 Noord-Afrikaanse moslims in het Franse leger tegen de nazi's vochten. Meer dan 70.000 van deze soldaten sneuvelden in de strijd. Zo ook de oom van één van de buurtvaders, die als vermist is opgegeven.
Alle buurtvaders kennen deze verhalen en hechten grote waarde aan respectvolle herdenkingen oorlogsslachtoffers. Al een paar jaar geven de Buurtvaders ondersteuning aan de 4 mei herdenking bij de OASE en wat de Buurtvaders betreft kunnen de organisatoren ook de komende jaren op hen rekenen.

Afscheid zonder afscheid


Op dinsdag rond etenstijd is het meestal niet druk in het Vadercentrum, maar op 15 mei was het 'volle bak'. Het waren dit keer de Buurtvaders die een etentje organiseerden voor Eric Borst, die als wijkagent het Laakkwartier verlaat, maar bij de gemeente Den Haag zijn missie vervolgt door, zoals hijzelf zegt: 'te werken aan een mooie samenleving waar mensen samen werken aan een fijn leefklimaat'.
Eric Borst was er aan het begin van het project Buurtvaders al bij. Die start ging niet vlekkeloos omdat de Buurtvaders vanuit een cultuur komen waar een samenwerkingsverband met de politie niet vanzelfsprekend is. Vandaag ligt dat heel anders en niet in de laatste plaats door inzet en geduld van Eric Borst.
Dat het met de samenwerking goed is gekomen bleek wel uit de ontvangst met muntthee. Haroen is door de Buurtvaders in de keuken gezet omdat wordt beweerd dat Eric het eten van Haroen erg lekker vindt. Na de soep werd Eric door één van de Buurtvaders toegesproken en met een presentje namens alle Buurtvaders bedankt voor de goede samenwerking.
Tot slot hadden de Buurtvaders voor een speciaal dessert en koffie toe gezorgd. Al met al werd het een leuk afscheid dat geen afscheid was. In onze ooghoeken zagen wij bij de uitgang nog net dat Eric vanuit de keuken een plastic tasje kreeg toegeschoven. Volgens ons niet voor het eerst en hopelijk ook niet voor het laatst.
Eric: succes in je nieuwe werkomgeving !!

Ook kapotte apparaten zijn waardevol 

Soms weet ook Repair Café een bepaald apparaat niet meer aan de praat te krijgen en het komt ook wel voor dat een aan de Weggeefwinkel aangeboden apparaat geen tweede leven wil.
Eén van onze vrijwilligers is gek op die spullen. Het stekkertje wordt eraf gehaald en vervolgens worden onderdelen waar kinderen zich aan zouden kunnen bezeren verwijderd.

Dan is het wachten op zaterdag-middag, wanneer jongens en meisjes het Vadercentrum komen veroveren. Eerst wordt ze uitgelegd hoe een bepaald apparaat werkt en dan komt het!!  Er mag gesleuteld worden. Tijdens het uit elkaar halen van een apparaat wordt technische uitleg gegeven.
Moe en voldaan vertrekken de kinderen na enkele uren huiswaarts. Bij de deur geen 'tot ziens', maar ….. niet thuis uitproberen !
Het zou zo maar kunnen dat één van die kinderen over een jaar of vijftien bij u voor de deur staat met de mededeling dat hij/zij de electriciën is of de loodgieter. Je weet maar nooit waar zo'n middag slopen/sleutelen toe kan leiden.

Stage binnen het Vadercentrum 

Op donderdag 17 mei werd de vloer vrijgemaakt voor stagiaires binnen het Vadercentrum. Onder leiding van Hugo Skoppek werd voor het onderwerp 'werk' gekozen.

De stagiaires hebben nog heel veel vragen. Wat gaat bij mij passen? Waar liggen mijn talenten? Is geld verdienen belangrijk? Antwoorden konden nog niet worden gegeven, maar de opbrengst van deze avond is een eerste nadenken over een eventuele richting waarin de stagiaire gaat zoeken. Je zou ook kunnen zeggen dat het bouwen aan hun toekomst die avond is gestart.

Repair Café Vadercentrum 

Op maandag 7 en donderdag 24 mei stonden onze ervaren monteurs w.o. elektriciens, fietsenmakers en kleermakers weer klaar om mensen te ontvangen, die iets gerepareerd of hersteld wilden hebben.
Repair Café Vadercentrum is erg succesvol en daarom worden reparaties vanaf 14.00 uur op volgorde van binnenkomst ingeschreven en verwerkt. Te repareren artikelen worden per stuk ingeschreven en er mogen per persoon slechts twee kledingstukken ter reparatie worden aangeboden.

Het volgende Repair Café is op maandag 4 en donderdag 21 juni. Laat u het enorme aanbod aan kapotte spullen er niet van weerhouden om ze naar het Vadercentrum te brengen. Pas wanneer onze vrijwilligers zeggen dat het niet gerepareerd kan worden mag het worden weggegooid.

Middenin het leven met ruimte voor traditie en verschillen 

Op maandag 28 mei ging een delegatie vanuit het Vadercentrum naar de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Beth Jehoeda in Den Haag om aan Rabbijn Marianne van Praag een mandje met door meneer Ibnamar gemaakte keppeltjes te overhandigen.
In haar dankwoord sprak Marianne van Praag over een brand, die niet door aan de kant staande mensen kan worden geblust, maar door velen die allen met een thee-lepeltje water aan komen. Het mandje met keppeltjes ziet zij als een flinke lepel.
De vriendschapsbanden tussen het Vadercentrum en de synagoge Beth Jehoeda vinden hun oorsprong in ons beider uitgangspunt: middenin het leven staan met ruimte voor traditie en verschillen.

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.
 • Maandag 4 juni, Repair Café Vadercentrum,
 • Maandag 4 juni, een grote bijeenkomst rondom levensverhalen,
 • Vrijdag 8 juni, Hindoestaanse immigratieviering met een dialoog en een maaltijd,
 • Dinsdag 12 juni, dialoogbijeenkomst “je vrij voelen”,
 • 16 en 17 juni, muntthee schenken aan de lopers van de Nacht van de Vluchteling,
 • Donderdag 21 juni,, Repair Café Vadercentrum,
 • Donderdag 21 juni, voorlichtingsbijeenkomst over “pensioen”,
 • Vrijdag 22 juni, grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over Hemelvaart en Pinksteren,
 • Zaterdag 23 juni, jaarlijkse barbecue op het Jonckbloetplein voor en met 1000 personen,
 • Vrijdag 29 juni, grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over LHBTI,
 • Zaterdag 30 juni, wegens “Laakfestival” organiseert het Vadercentrum talloze activiteiten op het Jonckbloetplein.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://haagsevaders.nl/agenda/cursussen/

1 Comments:

Blogger jorgeefrrr828 said...

you've gotten an amazing blog here! would you like to make some invite posts on my weblog? real money casino

1:09 p.m.  

Een reactie posten

<< Home