maandag, mei 28, 2018

Opruimdag in Laak op 13 oktober 2018

Beste allemaal,

Vanuit het project Participatie & Schoon organiseren we samen met collega’s van het stadsdeel Laak op zaterdag 13 oktober een opruimdag.

De opruimdag is een onderdeel van de opruimestafette.

We wonen allemaal graag in een schone stad. Veel mensen in de stad ergeren zich aan het zwerfafval op straat, hebben last van ongedierte o.a. veroorzaakt door brood en voedsel op straat, alle spullen die naast de ondergrondse container worden gezet en de hondenpoep op veldjes en de stoep.

Vanuit de gemeente wordt er van alles ingezet om te straat schoon te houden.  Zoals het ophalen van (grof)vuil en het vegen van de straten.

Naast deze standaard manier van schoonmaken wordt er vanuit het team participatie & schoon  al een aantal jaren de opruimestafette georganiseerd. Tijdens de opruimestafette komen de thema’s zwerfafval, brood/voedseloverlast, bijplaatsingen naast de ondergrondse containers en hondenpoep aanbod. Bij deze  acties willen wij zoveel mogelijk bewoners laten meedenken en meedoen.

Dit jaar zijn er 4 standaard acties door de hele stad. In de maanden april en september is er een Trashure Hunt in alle stadsdelen en in juni en oktober zijn er opruimdagen in alle stadsdelen.  Tussendoor zijn er in ieder stadsdeel verschillende activiteiten rondom deze thema’s.

 Op zaterdag 13 oktober is de opruimdag in Laak.
“Spullen over? Wat doe je er mee” 
De gemeente staat die dag in Molenwijk, Laakkwartier  en Spoorwijk met een kraam om o.a. voorlichting te geven over het aanbieden van (grof)vuil . Er zal die dag een container voor grofvuil staan en  een kringloop/weggeef winkel om bruikbare spullen in te leveren.
Graag zouden we die dag verder invullen rondom de thema’s zwerfafval, brood/voedseloverlast, bijplaatsingen  en hondenpoep in samenwerking met bewoners en  (bewoners) organisaties.
 Dus samen meedenken en meedoen.

Welke ideeën heeft u? Wat kan en wil u doen op die dag om de stad op te ruimen?
De gemeente kan hierbij klein materiaal faciliteren.
Voorbeelden van acties:
  • Een groep bewoners heeft de overlast van hondenpoep aangepakt door het planten van bloemen in de boomspiegels. Door dit op de opruimdag te doen waren zij zichtbaar de straat aan het opruimen en dat werkt aanstekelijk. Dit was tevens een aanleiding om over de overlast te praten met hondenbezitters die voorbij liepen.
  • Een vereniging wilde graag bijdrage aan het opruimen van de straat. Die dag zijn zij zwerfafval gaan rapen. Start en eind punt was bij de grofvuilcontainer. Na afloop even gezellig met elkaar iets gedronken.
  • Een andere groep heeft een ruilactie opgezet. Je hebt bruikbare spullen over. Hier kan je een ander misschien weer blij mee maken en zelf iets vinden wat je nog zocht.
  • Een groep heeft flyers rondgebracht om de opruimdag onder de aandacht te brengen.


Heb je een leuk idee, wil je meedenken en meedoen, stuur dan voor 15 juni een mail naar mij.
Ik reken op jullie enthousiaste inzet!Met vriendelijke groet,

Monique Fennes
Projectleider participatie en schoon