dinsdag, mei 01, 2018

Nieuwsbrief april 2018 Vadercentrum Adam

Geachte relatie,

Met onze nieuwsbrief over de maand april proberen wij u een inkijkje te geven in onze (naast reguliere) specifieke activiteiten in die maand. Dat trachten wij zo kort mogelijk voor u te schetsen.
Misschien dat het voor u aanleiding geeft zelf een keer naar het Jonckbloetplein toe te komen om niet alleen over ons te lezen, maar onze sfeer óók te proeven.

Bilal Sahin

April 2018

In deze editie:
 • Lintjesregen 2018 trof het Vadercentrum
 • Paasbrunch
 • Kinder paasmiddag
 • Pasen in de christelijke traditie
 • Van verzekeren naar vrijwilligerswerk
 • Laat het nu eens afgelopen zijn !!!
 • Vrijheidscollege van Jan Terlouw
 • Repair Café Vadercentrum
 • Vrijmarkt op Koningsdag op het Jonckbloetplein
 • Agenda

Lintjesregen 2018 trof het VadercentrumUit handen van de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, mocht Louise Roeleveld als één van de vrijwilligers van het Vadercentrum en diens project Weggeefwinkel op donderdag 26 april de tekenen ontvangen van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
                       
Zij draagt haar lintje op aan al haar collega-vrijwilligers en alle instellingen en personen die ons werk in het stadsdeel Laakkwartier mogelijk maken.

Paasbrunch


De eerste dag van de maand viel dit jaar gelijk met Eerste Paasdag. Tevens de eerste keer dat wij op verzoek van een paar wijkbewoners een paasbrunch organiseerden. Het werd een succes. We waren volgeboekt en konden met medewerking van het Nationale Theater onze gasten een mooi programma voorschotelen. Het verhaal van Abraham en zijn twee zonen werd geen historisch Bijbeldrama, maar een hedendaags en herkenbaar verhaal over liefde, jaloezie en spijt.
Onze gasten kregen en namen ruimschoots de gelegenheid om te discussiëren, waardoor de tevoren aangekondigde eindtijd van 14.00 uur met een heel uur werd overschreden.
Het Nationaal Theater bood het Vadercentrum tot slot een cadeau aan. Veertig personen werden uitgenodigd om op 18 april naar de Koninklijke Schouwburg toe te komen voor een diner en aansluitend de volwassen versie van het verhaal van Abraham en zijn twee zonen.

Een zeer geslaagde Kinder paasmiddag!  

Op maandag 2 april op de tweede paasdag waren de deuren van De Weggeefwinkel vanaf 13.00 uur geopend voor een speciale gelegenheid, een Kinder Paasmiddag! Onder begeleiding vrijwilligers en ouders hebben de kinderen meegedaan aan diverse leuke activiteiten.
Ze konden kleuren, paashaasjes knutselen, schminken en uiteraard paaseieren zoeken. Een kind vond het ‘speciale’ ei en kan binnenkort met de hele gezin komen genieten van een heerlijke diner aangeboden voor Resto van Harte.
Ondanks dat het weer niet optimaal was zijn er ruim 40 kinderen met hun ouders langs geweest die allemaal leuke cadeautjes van de Weggeefwinkel hebben gehad!
We mogen spreken van een super geslaagde middag. Speciale dank aan Jon en Saskia!

Pasen in de christelijke traditie


Op vrijdag 6 april kwam dominee Susan Karreman naar het Vadercentrum om Pasen in het licht van het christendom toe te lichten. Voor die gelegenheid hadden de vrijwilligers de tafels in de katholieke kleuren wit/geel tot een prachtig geheel omgetoverd.

De dominee trof een niet alledaags gezelschap. Snel geteld vond zij zeker tien verschillende religies, overtuigingen en culturen tot haar gehoor en dat leek haar steeds beter te bevallen. Mensen mochten haar onderbreken en vragen stellen. Tussendoor werd een door vrijwilligers verzorgd drie-gangen-diner geserveerd.

Toen de dominee dacht dat het tijd werd om naar huis te gaan wachtte haar nog een paar gasten op om nog 'even' met haar van gedachten te wisselen, dan wel vragen te beantwoorden of juist weer nieuwe vragen op te roepen. Samensmelting tussen het Bijbelse verhaal van Pasen en de West-Europese cultuur van lentefeesten met eitjes en lentetakken kwam ruimschoots aan bod.

Uiteindelijk lukte het de dominee om met een in het Vadercentrum gehaakte tas huiswaarts te gaan. Voor wat ons betreft: graag tot ziens!

Van verzekeren naar vrijwilligerswerk 

AEGON-medewerkers steken hun handen uit de mouwen!
Van kantoorbaan naar een dagje sjouwen en vouwen ons Vadercentrum: 13 enthousiaste vrijwilligers van verzekeraar AEGON Nederland gingen op vrijdag 13 april de uitdaging aan. Op deze ‘Vrijwilligerswerk Vrijdag’ stimuleert AEGON haar werknemers om een dag de handen uit de mouwen te steken bij organisaties in de regio Den Haag. Met die hulp waren wij natuurlijk hartstikke blij!
9 sterke mannen brachten 3 bestelbusjes mee om de hele dag af en aan te rijden. Bij mensen thuis én bij kringlopen werden banken, kasten, speelgoed en huisraad opgehaald voor de Weggeefwinkel. De vrijwilligers waren verbaasd over de goede staat waarin de gedoneerde spullen zich bevonden.
In de Weggeefwinkel gingen twee creatieve dames aan de slag. In een mum van tijd was de paasetalage omgetoverd in Koningsdag- en zomersfeer. Daarnaast hielpen zij de vrijwilligers van de winkel met het sorteren en opruimen van nieuw binnengebrachte spullen. De AEGON-medewerkers verbaasden zich over de enorme hoeveelheid (soms heel bijzondere) donaties.
De meest technische Aegon-medewerker ontfermde zich over onze website. Alles is nu weer bijgewerkt en up-to-date gemaakt. Ook is er een kritische blik geworpen op ‘de achterkant’ van de website. Tot slot hebben we ideeën uitgewisseld over de ontwikkeling en het design van de website.
De Aegonners waren verrast over de enorme hoeveelheid vrijwilligers die bij ons werkzaam zijn. Maar liefst 150! Ook vonden ze het leuk om te zien dat scholieren zich bij ons inzetten tijdens hun maatschappelijke stage. Goed om op een jonge leeftijd kennis te maken met onze organisatie. Ook kregen we veel complimenten over het doel van de Weggeefwinkel: om in contact te komen met mensen die hulp nodig hebben, en die vervolgens op weg te helpen in hun leven. Kortom: we hebben er een paar nieuwe fans bij!

Laat het nu eens afgelopen zijn !!! 

Veertig bezoekers van het Vadercentrum kregen van Het Nationale Theater op Eerste Paasdag niet alleen een voorproefje, maar tevens de uitnodiging om op woensdag 18 april naar de Koninklijke Schouwburg toe te komen om de volwassen versie van SALAM mee te maken, waarin de wereld-politiek wordt teruggebracht tot het familie-drama van Abraham en zijn twee zonen.
Als echte VIP's ontving directeur Cees Debets en zijn crew ons met een diner. Robbert van Heuven (dramaturg bij het Noord Nederlands Toneel) verzorgde tussen het voor- en hoofdgerecht de inleiding. Vervolgens werden we naar één van de repetitieruimten uitgenodigd en ook hier weer uitleg en gelegenheid tot het stellen van vragen.
Daarna naar de grote zaal van de Koninklijke Schouwburg met de mededeling dat er gelachen mocht worden. Af en toe werd er inderdaad gelachen, maar over het algemeen was men ingetogen en sterk onder de indruk van het prachtige spel, de muziek en de dans. Tot slot een drankje in de foyer om met een hoofd vol indrukken huiswaarts te gaan.
Wij van het Vadercentrum danken Het Nationale Theater voor de spiegel, die ons werd voorgehouden en stellen voor toegangskaartjes naar de wereldleiders toe te sturen, zodat het ook tot hen doordringt dat het nu eens afgelopen moet zijn.

Vrijheidscollege van Jan Terlouw 

Op uitnodiging van ProDemos: Huis voor democratie en rechtsstaat, mocht een delegatie van het Vadercentrum op vrijdag 20 april naar het Vredespaleis om te luisteren naar het vrijheidscollege van Jan Terlouw.

Als tiener maakte Jan Terlouw de Tweede Wereldoorlog bewust mee en ervoer wat het betekent tijdelijk niet in een rechtsstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze.

Ademloos hebben wij naar zijn betoog geluisterd en danken ProDemos voor de inspiratie die deze middag ons heeft opgebracht.

Repair Café Vadercentrum 

Op maandag 9 en donderdag 26 april waren in het Vadercentrum twee Repair Café bijeenkomsten. Onze ervaren monteurs w.o. elektriciens, fietsenmakers en kleermakers hadden hun best gedaan met verschillende herstelwerkzaamheden.
Er zijn weer met succes vele fietsen, brommers, elektrische apparaten en kledingstukken gerepareerd.
Het volgende Repair Café is op maandag 7 en donderdag 24 mei. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De werkzaamheden beginnen weer om 14.00 uur.

Vrijmarkt op Koningsdag op het jonckbloetplein 

De Bengelbeurs is een non-profit tweedehands kinderkledingbeurs waarbij de opbrengst aan een wisselend goed doel wordt geschonken. Met dank aan Lineke Lengkeek mochten wij op Koningsdag een prachtige donatie kinderkleding voor de deur van De Weggeefwinkel tot en met het laatste kledingstuk uitdelen. Nico van de Weggeefwinkel zorgde voor gezellige muziek en het feest was compleet!

Maar ook voor de deur van het Vadercentrum werd het Koningsdag-kleedje uitgelegd. Vele honderden oranje T-shirts, geschonken door de Stichting Sintvoorieder1, werden gratis uitgedeeld.

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.
 • Maandag 7 mei, Repair Café Vadercentrum,
 • Donderdag 17 mei, dialoogbijeenkomst overeenkomsten culturen,
 • Donderdag 24 mei, Repair Café Vadercentrum,
 • Donderdag 31 mei, dialoogbijeenkomst overeenkomsten culturen,
 • Maandag 4 juni, een grote bijeenkomst rondom levensverhalen,
 • Vrijdag 8 juni, Hindoestaanse immigratieviering met een dialoog en een maaltijd,
 • Vrijdag 22 juni, grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over Hemelvaart en Pinksteren,
 • Zaterdag 23 juni, jaarlijkse barbecue op het Jonckbloetplein voor en met 1000 personen,
 • Vrijdag 29 juni, grote dialoogbijeenkomst met een maaltijd over LHBTI,
 • Zaterdag 30 juni, wegens “Laakfestival” organiseert het Vadercentrum talloze activiteiten op het Jonckbloetplein.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/