maandag, april 02, 2018

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam maart 2018


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

Voor het eerst in ons bestaan zijn de deuren van het Vadercentrum in de maand maart iedere dag geopend geweest. Dat gebeurde soms gepland, maar ook onverwacht. We moesten een herdenking verzorgen vanwege het plotseling overlijden van een gewaardeerd bezoeker en vanwege slechte weersomstandigheden zijn we benaderd met de vraag of het Vadercentrum als huiskamer van de wijk kon worden geopend. Met hulp van vrijwilligers is het ons gelukt.

Een korte impressie van onze bezigheden in de afgelopen maand vindt u in deze nieuwsbrief.

Bilal Sahin

Maart 2018

In deze editie:
 • In memoriam onze vaste bezoeker en vriend Samed Taky
 • NL-Doet
 • Holi Phagwa feestviering met een dialoog
 • CPC-Loop deelname
 • Informatiebijeenkomst ProDemos Gemeenteraadsverkiezingen
 • Politiek debat: stemmen is geen recht, maar een voorrecht ! 
 • Wereldreis door eigenstad
 • Repair Café Vadercentrum
 • Agenda

In memorian onze vaste bezoeker en vriend Samed Taky


De maand maart was nog maar een paar minuutjes oud toen het bericht kwam dat Samed Taky door een hartstilstand was getroffen. Hij werd in 1938 in Basra (Irak) geboren; studeerde medicijnen in Zwitserland en Duitsland. In 1967 promoveerde hij aan de Universiteit van Hamburg, keerde in 1972 terug in Basra en doceerde epidemiologie aan de universiteit aldaar. In 1996 vluchtte hij naar Nederland.

Na een moeilijke periode besloot hij daadwerkelijk te gaan integreren en ontmoette mensen die hem een nieuw veilig leven gaven. Zelf zei hij daarover:
'Door integratie verloor ik niets; behalve mijn verdriet en depressies'. Hij voelde zich waardig en gelijkwaardig aan alle andere Nederlanders en is zó veel van Den Haag gaan houden dat hij er meerdere gedichten over schreef.

Het is nu leeg in het hoekje bij het raam. Vrienden hebben zijn voetenbankje weggedaan, maar zijn vriendschap en positieve houding zullen wij niet vergeten.

NL Doet


Wegens NL-Doet op vrijdag 9 maart ontvingen we ongeveer veertig vrijwilligers (waaronder politici en veel prachtige jongeren) met wie wij die dag onze idealen deelden. Sommigen proefden vrijwilligerswerk voor het eerst.
Vrijwilligers kwamen vanuit welzijnsorganisaties en politieke partijen en een groep van 15 leerlingen van The International School of The Hague, die voornamelijk werkzaamheden in onze werkplaats uitvoerden.
Een aantal vrijwilligers hielp in de weggeefwinkel bij het ophalen van spullen en het inrichten van de winkel. Ook interviewden vrijwilligers de mensen in het Vadercentrum om een bundel met portretten van hen te maken. Door het meewerken in de winkel en spreken met  medewerkers kregen de vrijwilligers een goed beeld van de manier waarop het vadercentrum mensen helpt.
Aan onze kant zijn wij natuurlijk erg blij met die extra handen, maar .... héél belangrijk vinden wij het dat deze vrijwilligers niet alleen vanuit de media worden geïnformeerd. Als onze missie is geslaagd, dan hebben ze daadwerkelijk ook gevoeld dat er een grote groep landgenoten is, voor wie de maatschappij (soms tijdelijk) een beetje ingewikkeld is en daarom een steuntje in de rug nodig hebben.
(Deze twee foto's zijn te danken aan Michel Heerkens Fotografie)

Holi Phagwa feestviering met een dialoog  

Op vrijdagavond 9 maart vierden we het Holi Phagwafeest, met een dialoog en een maaltijd. In het Vadercentrum waren hiervoor ruim 130 multiculturele wijkbewoners bijeen gekomen.
Dit Hindoestaanse feest staat voor aankondiging van de kleuren en geuren van de lente. Van oorsprong was het een oogstfeest, waar later elementen vanuit de religie zijn bijgekomen. Tot op de dag van vandaag wordt het feest met religieuze ceremonies ingeluid.
Na een welkomstwoord is er een voorgerecht aan gasten aangeboden. Hierna volgde een dialoog. Verschillende gastsprekers die wij speciaal hadden uitgenodigd, hebben uitleg gegeven over de betekenis van Holi. Na het beantwoorden van de vragen vanuit de zaal zijn wij doorgegaan met een heerlijke hoofdmaaltijd die door de vrijwilligers was bereid.
Er was ook een muzikant die Hindoestaanse liedjes ten gehore bracht. Vele bezoekers maakten daar gebruik van door gezellig met elkaar te dansen. Al met al was het een informatieve en gezellige avond.

CPC Loop deelname


22 multiculturele sportieve bezoekers van het Vadercentrum deden op zondag 11 maart mee aan de CPC-loop. Eén van de drie uit Eritrea afkomstige hardlopers werd tweede in de Business Run. Het Vadercentrum stimuleert het hartlopen enorm.
Met name richten wij ons op die wijkbewoners die normaal gesproken niet of nauwelijks sporten. Elke donderdag-avond wordt er onder begeleiding van een trainer gesport. Als finale doen wij met deze deelnemers met evenementen mee zoals CPC-Loop en Royal Ten. Door de deelnemers worden deze wedstrijden elke keer als een feest ervaren.  

Informatiebijeenkomst ProDemos Gemeenteraadsverkiezingen 

Op donderdag-avond 15 maart hebben we i.s.m. ProDemos een informatiebijeenkomst over de gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd waar ruim 45 belangstellende wijkbewoners aanwezig waren.
Niet iedereen weet precies wat de gemeenteraad doet, hoe je hiervoor kunt stemmen en welke onderwerpen er spelen in de gemeente. Deze bijeenkomst was bedoeld om mensen beter voor te bereiden op de verkiezing op 21 maart. Intussen weten wij dat 48% van de stemgerechtigden in Den Haag hun stem hebben uitgebracht, MAAR voor het Laakkwartier ligt dit percentage op 28%. Hier ligt nog een serieuze taak voor het Vadercentrum.

Politiek debat: stemmen is geen recht, maar een voorrecht ! 

Op vrijdag 16 maart waren de glazen op de mooi gedekte tafels met gele servetten versierd, maar elf glazen hadden naast het gele óók een rood servet. Dat waren de plaatsen waar elf vertegenwoordigers van de even zoveel politieke partijen door debatleider Stefan Wijers werden uitgenodigd.
Ons initiatief om niet apart te worden gezet, maar tussen de bezoekers, werd door de politici positief ontvangen. Aan tafel volgden geanimeerde gesprekken. Aan diversiteit geen gebrek. De dames en heren politici liepen zich lekker warm voor het door Stefan aangekondigde pitchen.
Eenmaal klaar voor een gloeiend betoog bleek echter dat de politici iets moesten vertellen over een collega-politieke partij. Met respect en veel gevoel voor humor voldeden alle aanwezige kandidaat raadsleden aan deze opdracht.
Tot slot voldoende tijd om op reacties nader in te gaan. Diegenen die ooit een politiek debat in het Vadercentrum hebben meegemaakt weten hoe het verder is verlopen. De luiken van het Vadercentrum werden gesloten, maar voor enkelen was dat nog geen signaal om de jas te pakken. Pas toen de lichten één voor één werden gedoofd verlieten de laatsten het Vadercentrum en kon ook Stefan Wijers met een goed gevoel huiswaarts gaan.

Wereldreis door eigen stad 

Op zondag 18 maart werd men uitgenodigd culturele en religieuze instellingen, wijk- en activiteitencentra en maatschappelijke ondernemers te bezoeken. Vele workshops, stadswandelingen en rondleidingen stonden op het programma en ook het Vadercentrum opende om twaalf uur de deuren.
Doel van deze dag is met elkaar kennis maken, in gesprek met elkaar te gaan en van elkaar te leren, maar vooral ook veel plezier te hebben. Kou en vooral een gure wind weerhielden jammer genoeg velen ervan om de deur uit te gaan. Het succes-aantal bezoekers van het afgelopen jaar werd daarom niet bereikt, maar het Vadercentrum heeft die dag toch ongeveer vijftig mensen in huis gehad, die nooit eerder werden gezien.
Dat elk nadeel zo zijn voordeel kent bleek, want voor iedere nieuwe bezoeker was er ruimschoots tijd om over onze wijk Laakkwartier en meer in het bijzonder over de werkwijze en visie van het Vadercentrum en de Weggeefwinkel te vertellen. Daarom vinden wij het toch een geslaagde dag.

Repair Café Vadercentrum 

Op maandag 5 en donderdag 22 maart waren in het Vadercentrum twee Repair Café bijeenkomsten. 12 monteurs van het Vadercentrum w.o. elektriciens, fietsenmakers en kleermakers hadden het druk met diverse herstelwerkzaamheden.Er zijn met succes vele fietsen, brommers, elektrische apparaten en kledingstukken gerepareerd.
Het volgende Repair Café is op maandag 9 en donderdag 26 april. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De werkzaamheden beginnen weer om 14.00 uur.

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.
 • Zondag 1 april, Eerste Paasdag, Paasbrunch 11.00 – 14.00 uur
 • Vrijdag 6 april, Paasviering met een dialoog en maaltijd,
 • Maandag 9 april, Repair Café Vadercentrum,
 • Maandag 9 april, een grote bijeenkomst rondom levensverhalen,
 • Woensdag 18 april, fietsgraveeractie, tussen  09.30 en 11.30 uur,
 • Donderdag 26 april, Repair Café Vadercentrum,
 • Vrijdag 27 april, Koningsdag: de Weggeefwinkel is open. (U kunt voor een gratis cadeautje langs komen)
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden:
http://www.haagsevaders.nl/site/index.php/cursussen/