woensdag, februari 28, 2018

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam 28 februari 2018


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

Het jaar 2018 is nu twee maanden oud en wij hebben al een paar voor dit jaar geplande activiteiten kunnen wegstrepen. Deze nieuwsbrief probeert u een beeld te geven van ons programma afgelopen februari, zoals wij dat samen met 150 vrijwilligers hebben uitgevoerd.
Wilt u de sfeer in het Vadercentrum ook eens proeven of een keer meedoen aan onze activiteiten? Onderaan iedere nieuwsbrief vermelden wij het programma voor de volgende maand. U bent van harte welkom!

Bilal Sahin

Februari 2018

In deze editie:
  • Het belang van verlichting in en om de woning
  • Levensverhalen vol Veerkracht
  • Dialoogavond “je eerste ontmoeting in een ander land”
  • Mail-art tentoonstelling Zwart & Wit
  • Valentijnsdag in het Gemeentemuseum Den Haag
  • Poëzie in het Gemeentemuseum met het Vadercentrum
  • Nationale mannenconferentie over Kwetsbaarheid van de man
  • Repair Café Vadercentrum
  • Grote dialoogbijeenkomst over de liefde
  • Agenda maart tot en met 1 april 2018 (Eerste Paasdag)

Het belang van verlichting in en om de woning


Licht aan. Voorkom inbraak! Het is vroeg donker. Dat weten woninginbrekers helaas ook. Die slaan juist in de donkere dagen hun slag.

Gedurende de donkere maanden heeft de politie Laak in samenwerking met onder meer de gemeente Den Haag en de “buurtvaders” van het Vadercentrum Adam, gelegen aan het Jonckbloetplein, een actie uitgevoerd om bewoners te wijzen op het belang van verlichting in en om de woning. Hierbij krijgen de ‘hot spots’, wijken en buurten waar vaak wordt ingebroken, voorrang. Het doel is de bewoners te wijzen op het nut van binnen- en buitenverlichting als zij (nog) niet thuis zijn. Want, inbrekers houden niet van licht.

Levensverhalen vol Veerkracht


Levensverhalen dragen bij tot ontmoeting, verbinding en inspiratie. Ze laten de kracht zien die een ieder van ons in zich heeft, maar vaak onzichtbaar blijft. Op maandag 5 februari deelde Monique haar levensverhaal in het Vadercentrum met publiek. Zij werd door Shielta Ramautarsing, initiatiefnemer van het project “Levensverhalen vol Veerkracht”, geïnterviewd. Monique ging tijdens het interview in op de verzorgende rol die zij al vanaf kind heeft gehad en hoe dat in haar leven op diverse vlakken heeft doorgewerkt. Ze vertelde over de migratie van haar ouders uit Suriname. Monique geeft aan dat haar ouders aan het overleven waren. Ze hadden het zwaar in Nederland met werk, plaats en positie in de Nederlandse maatschappij. Wat ze meeneemt van haar ouders is het doorzettingsvermogen en de uitdrukking van haar vader: konno biddie : “op welke wijze dan ook”. Monique nam als kind al op jonge leeftijd de taak op zich om klussen in huis te verrichten. Ze speelde niet meer, was altijd bezig met huishoudelijke taken en de zorg voor de gezinsleden, omdat ze daarmee waardering kreeg. Door de verzorgende rol die ze gewend was in te nemen, was het voor haar op latere leeftijd lastig om grenzen te stellen. Ze  was voortdurend gericht op de behoeften van anderen. Hierdoor is ze zichzelf kwijt geraakt. Op een openhartige manier vertelde Monique welke effecten dit heeft gehad voor haar relaties, gezondheid  en de opvoeding van de kinderen. Doordat ze zichzelf kwijtraakte kwam er veel boosheid naar boven. Ze wilde gezien worden om wie zij in de kern is en niet om wat ze voor anderen doet. Op het moment dat zij daarin grenzen voor haar zelf ging stellen raakte ze vrienden kwijt, omdat ze niet meer altijd klaarstond.  Boosheid was een van de thema’s waar Monique mee heeft leren omgaan. Haar kinderen waren daarbij haar grootste spiegel om het anders te doen. Monique gaf aan dat het een leerproces is om het anders te doen, waarbij je nooit weet wanneer je daarmee klaar bent. Terugkijkend op het proces ziet ze wel verandering bij zichzelf en hoe ze nu in het leven staat. Doordat ze haar hele leven puin aan het ruimen was voor anderen, had ze daar een hekel aan gekregen. Inmiddels ziet ze het als haar grootste talent en is puinruimen onderdeel van haar werk geworden. Ze helpt mensen die in de schuldhulpverlening zitten.

Dialoogavond "je eerste ontmoeting in het buitenland"  

Op donderdagavond 8 februari zijn we met twee diverse en multiculturele groepen in dialoog gegaan. Deze groepen zijn geleid door Betty van der Zande & Wendy Meijer van Dialoog in Den Haag. Dialoog in Den Haag is een samenwerkingsverband van diverse organisaties in Den Haag. De dialoogbegeleiders zijn allen vrijwilligers die een training hebben gehad bij PEP om een dialoog te begeleiden.

Het thema: “Jouw eerste bijzondere ontmoeting in een ander land met een voor jou vreemde cultuur”. We hebben kennis gemaakt met elkaar door te delen waar we trots op zijn als het gaat om onze eigen cultuur of land. Zo vertelde een Surinaamse meneer hoe trots hij was op de diversiteit aan culturen in zijn land en hoe gemakkelijk zij samenleven met elkaar en naast elkaar. Een heer uit Turkije vertelde dat hij trots was hoe iedereen zijn of haar geloof op eigen wijze mag invullen.
Na de kennismaking hebben we onze ervaringen rondom bijzondere ontmoetingen in andere landen met andere culturen gedeeld. Het mooie was dat we zo aardig wat leerden over andere landen en culturen en ook dat ieder wel iets waardevols meenam uit zijn of haar ervaring. Na ruim 1,5 uur hebben we de dialoog afgerond. “Jammer, stoppen we nu al”, was de reactie van een van de deelnemers. ”Het is gezellig en fijn om zo te delen met elkaar.”

Over 3 maanden organiseren we weer een dialoogavond. Het thema gaan we nog uitwerken en bedankt voor deze avond want het was weer bijzonder!

Mail-art tentoonstelling Zwart & Wit


In onze eerdere nieuwsbrief hebben we verteld over de komende expositie in het Vadercentrum. Het is een mail-art tentoonstelling.  Mail-art is een verzamelnaam voor kunst gemaakt op postformaat en verstuurd per post. Vaak is de envelop ook bestempeld of wordt er iets creatiefs mee gedaan. Het thema is Zwart & Wit. Om zo veel mogelijk creatieve mensen in het Laakkwartier te bereiken is de drempel om mee te doen laag gehouden. Gevraagd is een kunstwerk in zwart-wit te maken met een maximaal formaat van een A-viertje. Het resultaat is dat rond de 140 deelnemers zich aanmeldden, die samen zo'n 180 kunstwerken hebben ingeleverd.

Op woensdag 14 februari was het zover. De Zwart & Wit tentoonstelling werd in het Gemeentemuseum door de adjunct-directeur Hans Buurman officieel geopend. Op deze avond presenteerde de Haage kunstenaar Alex Witter, vrijwilliger in het Vadercentrum, de resultaten van zijn oproep aan alle creatieve mensen uit Laak (en daarbuiten). Ruim 900 bezoekers vanuit Laak waren bij de opening aanwezig.

Nu is het werk te zien in het Vadercentrum t/m 30 maart 2018. Het Vadercentrum is elke werkdag open van 8.00 tot 21.00 uur.

Of u kunt kijken op de website: https://witter-mailart.blogspot.nl 

Valentijnsdag in het Gemeentemuseum 

Woensdagavond 14 februari opende het Gemeentemuseum Den Haag de deuren speciaal voor de bewoners uit Laak. Ruim 900 wijkbewoners bezochten het Gemeentemuseum tijdens deze avond, waarvan er bijna 200 vanuit het Vadercentrum Adam meegingen. Er kon genoten worden van rondleidingen door verschillende tentoonstellingen, creatieve workshops (waaronder Portret schilderen) en een Valentijnsdagworkshop Gedichten schrijven, een hapje en een drankje en een muzikaal optreden van onder meer de gezelligste Rock-‘n-roll band van Den Haag: De Haagse Hopjes.

De culturele avonden zijn een onderdeel van het project Stad naar het museum. Met dit project legt het Gemeentemuseum Den Haag sinds 2009 een aantal avonden per jaar een rode loper uit voor alle Hagenaren. Stadsdeel voor stadsdeel verwelkomt het museum zo alle inwoners van Den Haag omdat het museum iedereen willen laten kennismaken met het gebouw en al het moois dat daar te zien is. Het museum is een publieke instelling en dus van alle inwoners van de stad. Inmiddels bezochten maar liefst 80.000 inwoners op deze wijze het museum. In 2014 benoemde de toenmalige Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker het project tot Best Practice voor de toepassing Code Culturele Diversiteit.

Poëzie in het Gemeentemuseum met het Vadercentrum 

Een aantal bezoekers durfden het aan om de dichterspen op te pakken om een gedicht voor een geliefde te schrijven. Die workshop werd gehouden in de Erezaal van het Gemeentemuseum. Dat was een hele uitdaging voor de groep mannen, afkomstig uit zeven verschillende landen !
  “Schrijf eerst bovenaan de naam van je geliefde” is de opdracht en daaronder worden vervolgens diverse mooie woorden en zinnen toegevoegd. Sommige mannen zitten op het puntje van hun stoel. Anderen helpen elkaar het juiste woord te vinden.

Dichteres Adrienne Vooijs leidt de workshop en stelt allerlei vragen De mannen gaan meteen op zoek naar de juiste woorden en zinnen. Eerst schrijven ze een zogeheten “naamgedicht” waarvan het beroemdste voorbeeld ons eigen volkslied, het Wilhelmus is. Wie het goed gelukt vindt schrijft het gedicht over op een mooie kaart zodat het cadeau kan worden gegeven aan die geliefde.
Iemand schrijft:
Dit is voor jou
Anna
Niet vergeet mij
Ik hou van jou

Een ander schrijft een vrij vers over de avond:

Vandaag woensdag Valentijnsdag
Gezellig samen met Vadercentrum
een uitje naar het Gemeentemuseum
Oh wat leuk
vanaf de ingang
werden we warm ontvangen
door het personeel.

De workshop wordt afgesloten met een elfje, een gedicht van 11 woorden. Eén voorbeeld:
Zetu
mijn moeder
jij bent geweldig
Ik hou van je
Altijd.
Het was een hele mooie avond met warme woorden en geslaagde gedichten!
Bedankt Gemeentemuseum en heel graag tot ziens. .

Nationale mannenconferentie over
Kwetsbaarheid van de man 

Het Vadercentrum was op dinsdag 20 februari het centrum van op de eerste Nationale Mannenconferentie die de titel droeg: ‘ Hoe kwetsbaar is de man?’. Onder leiding van de energieke dagvoorzitter Stefan Wijers werden de tachtig bezoekers die middag langs diverse aspecten van de kwetsbaarheid van mannen geloodst.

Na een persoonlijk gedicht van Samed Taky, zoomde professor-emeritus Jenny Gierveld in op eenzaamheid onder mannen. Daaruit bleek dat met name oudere alleenstaande mannen vereenzamen omdat ze hun sociale contacten laten versloffen. ‘Pas op uw konvooi!’, was dan ook haar pleidooi.

Arjen Brouwer zong daarna heel gevoelig a capella ‘Mag ik dan bij jou’, van Claudia de Breij. Hoogleraar Arbeidsmarkt Joop Schippers kwam vervolgens met een leerzame quiz waaruit bleek dat van alle mannen, die met een lagere opleiding en een migratie-achtergrond het kwetsbaarst zijn.
Het plenaire gedeelte werd afgesloten met een “spoken word performance” van Tim van den Heuvel en Ivan Words van the Man Squad over man-zijn. Zij raakten het publiek recht in het hart met hun persoonlijke verhalen over hun vaders, hun opvoeding en hun eigen man-zijn, gepakt in dansende woorden. Ze wisten de mannen in de zaal rake en mooie uitspraken te ontlokken over hun gevoelens.

Daarna volgden workshops, zoals over mannelijk Leiderschap (Alex Krijger), mannen uit de bijstand (Bob de Levita), mannen en de arbeidsmarkt (Joop Schippers), een stoomcursus Vadercentrum (Abderrahim Kajouane) en vertelde een vrijwilliger van het Vadercentrum tijdens een Laaksafari over zijn leven als illegaal en hoe hij zijn vaderschap invult terwijl zijn dochtertje in Turkije leeft.
De conferentie werd afgesloten met een beschouwing op leiderschap door historicus Alex Krijger. Mirjam Lammers van het Oranjefonds vertelde over de mannenprojecten die het fonds vorig jaar steunde. Daaruit bleek maar weer eens dat het moeilijk is om juist kwetsbare mannen uit hun isolement te halen.
Wethouder Karsten Klein sloot de bijeenkomst af en blikte terug op zijn wethouderschap en het onderwerp mannenemancipatie. Een onderwerp dat hij bij zijn aantreden persoonlijk op de kaart zette.

Tot slot was er de in het Vadercentrum bekende Harrira-soep voor alle deelnemers en vrijwilligers. De eerste nationale mannenconferentie zat er op. ‘Tot volgend jaar!’, klonk het, bij het verlaten van het Vadercentrum.

Repair Café Vadercentrum 

Op maandagmiddag 5 en donderdagmiddag 22 februari waren in het Vadercentrum twee Repair Café bijeenkomsten. Onze reparateurs hebben beide middagen druk gehad  met  diverse herstelwerkzaamheden.

Er zijn met succes weer vele fietsen gerepareerd. De reparatiewerkzaamheden van onze elektriciens waren ook succesvol omdat zij vele artikelen wisten te redden. In het naailokaal was ook een goede sfeer omdat onze drie kleermakers voor de bezoekers hun best deden.
Het volgende Repair Café is op maandag 5 en donderdag 22 maart. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Grote dialoogbijeenkomst over de liefde 

Op vrijdag 23 februari hebben we in het Vadercentrum een grote dialoogavond over het thema liefde georganiseerd. Dit in het kader van de week van de liefde. Ruim 100 enthousiaste wijkbewoners waren aanwezig. De avond werd geleid door Bert van Alphen en er waren verschillende sprekers aanwezig.
Eén van de gasten was Damani Leidsman die namens het Laaktheater kwam vertellen over projecten die het theater speciaal voor buurtbewoners organiseert. Hij sprak over Care for Humor, een theaterproject waar statushouders en buurtbewoners samen een voorstelling gaan maken met humor als thema.

Damani en Bert gingen vervolgens met elkaar in gesprek over het thema liefde. Er werd daarna van gedachten gewisseld met het publiek. De sfeer was warm en open. Mensen uit het publiek deelden hun verhalen over liefde en er werd zelfs een gedicht voorgedragen. Aansluitend bij wat Damani vertelde over Care for Humor, vertelde ook (ex-)statushouders over hun ervaringen met liefde in Nederland en de reis vanuit hun geboorteland. De dialoog kwam echt op gang toen er door het publiek werd ingehaakt op de vertelde verhalen. De zaal kwam uiteindelijk tot dezelfde conclusie: “we hebben allemaal liefde nodig, en het kan best eenzaam zijn als je in een nieuwe omgeving komt. Maar omdat we allemaal dezelfde waarden van respect en verbroedering delen, kunnen we liefde tonen door elkaar te helpen en voor elkaar klaar te staan.”

Het was mooi om te zien hoe mensen met verschillende achtergronden en leeftijden hun ervaring met elkaar deelden en elkaar beter leerden kennen. Natuurlijk was er ook een heerlijke maaltijd bereid door de vrijwilligers van het Vadercentrum, die met iedereen rekening houden door ook vegetarische en veganistische gerechten te serveren; uiteraard gevolgd door een toetje.
Kortom, het was weer een geslaagde en onvergetelijke avond! 

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.
  • Maandag 5 maart, Repair Café Vadercentrum,
  • Vrijdag 9 maart, serie activiteiten wegens NL-Doet,
  • Vrijdag 9 maart, Holi Phagwa feestviering met dialoog en maaltijd.
  • Zondag 11 maart, met 30 personen deelname aan de CPC-Loop.
  • Donderdag 15 maart, I.s.m. ProDemos organiseren we een voorlichtingsbijeenkomst over de gemeenteraadsverkiezingen.
  • Vrijdag 16 maart, Politiek debat waaraan 10 politieke partijen deelnemen. Er is een maaltijd waardoor aanmelden verplicht is.
  • Zondag 18 maart, Wegens “Wereldreis door eigen stad” wordt het Vadercentrum de hele dag als openhuis ingericht. Bezoekers kunnen aan vele door vrijwilligers te organiseren workshops deelnemen.  
  • Donderdag 22 maart, Repair Café Vadercentrum,
  • Zondag 1 april, Paasbrunch van 11.00 tot 14.00 uur.
    Aanmelden verplicht.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: