maandag, januari 01, 2018

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam December 2017


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte relatie,

Het jaar 2017 was een bijzonder jaar voor het Vadercentrum dat niet snel zal worden vergeten. Twee maal moesten wij vanwege overlijden voor altijd van een vrijwilliger afscheid nemen. Een aantal andere vrijwilligers verliet het Vadercentrum omdat ze van de economische groei gebruik konden maken en naar een betaalde baan doorstroomden.

Weliswaar is dat één van de belangrijkste doelstellingen van het Vadercentrum, maar precies zoals bij een kind dat het ouderlijk huis verlaat, zijn de gevoelens op dat moment even gemixt. Gelukkig dat regelmatig nieuwe vrijwilligers het Vadercentrum weten te vinden om kansen en uitdagingen aan te gaan.

In deze nieuwsbrief geven wij u een kijkje in enkele van onze activiteiten, zoals ze in de laatste maand van dit jaar hebben plaatsgevonden.

Bilal Sahin

December 2017

In deze editie:
 • Geborgenheid
 • Gemeentepolitiek als gezelschapsspelletje
 • De week van de dialoog
 • Samen voor de Voedselbank
 • Voorlichtingsbijeenkomst “herken een beroerte”
 • Repair Café Vadercentrum
 • Kerstdiner in het Vadercentrum
 • Genoeg plaats in onze herberg
 • Op de drempel
 • Agenda

Geborgenheid

De maand december was nog maar net begonnen toen wij hoorden dat één van onze vrijwilligers, Alex Witter, winnaar is van de Publieksprijs 'Tekening van het jaar 2017'.

Uitreiking van die prijs gaat gebeuren op 20 januari 2018 in het CODA Museum te Apeldoorn, alwaar zijn tekening 'Leeuwin met jong' met 'geborgenheid' als titel vanaf 21 januari 2018 in datzelfde museum te zien zal zijn.


Intussen exposeert Alex met straatfotografie in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag en heeft hij een collectie schilderijen met bomen in het Laaktheater hangen. Het hele peloton van 150 vrijwilligers Vadercentrum heeft Alex intussen gefeliciteerd en zal zijn verdere creatieve ontwikkeling met interesse blijven steunen en volgen. Dat alles in geborgenheid binnen het Vadercentrum.

Gemeentepolitiek als gezelschapsspelletje


Hoe zorg je dat inwoners betrokken raken bij de gemeentepolitiek? D66 denkt dit te bereiken door ze het spel 'Gemeenteraadsels' te laten spelen. Het spel, ontwikkeld door het wetenschappelijk bureau van de sociaal liberalen en uitgebreid getest in Den Haag, werd onlangs voor de eerste keer op donderdag 30 november gespeeld in het Vadercentrum Adam. Dit gebeurde onder leiding van (kandidaat)raadslid Abid Boutkabout, zelf een nieuwkomer in de politiek.

Het spel 'Gemeenteraadsels' laat de deelnemers ervaren hoe een besluit tot stand komt en welke afwegingen daarbij worden gemaakt. En, belangrijker misschien nog wel, dat het niet altijd en uitsluitend om je eigen mening gaat. De spelers kruipen in de rol van wethouder, actiegroep, actieve buurtbewoner, raadslid en moeten een standpunt verdedigen die niet altijd overeenkomt met die van henzelf.

De week van de dialoog


In het Vadercentrum werden op donderdag 7 december onder leiding van aan iedere groep een dialoogbegeleidster twee groepen ingericht met “Samen Kleurrijk” als uitgangspunt.
De telefoons werden uitgezet om vervolgens gedurende twee uur in alle rust naar elkaar te luisteren. Niets bijzonders zou u zeggen, maar in een tijd van social media lijkt er veel te weinig tijd te zijn om naar elkaar te luisteren en te horen hoe wijkbewoners denken over een kleurrijke toekomst met elkaar. Er waren jonge deelnemers met mooie dromen, maar ook oudere die met hun ervaring een blik op een kleurrijke samenleving gaven.

Toen na twee uur werd aangegeven dat moest worden afgerond viel het op dat juist jongere deelnemers reageerden met: 'NU AL?' Afgesproken werd dat (dialoog week of niet) de dialoogbegeleidsters in het begin van het nieuwe jaar nog een keer naar het Vadercentrum toe komen. Wat vroeger zo gewoon moet zijn geweest werd op die avond als een verrijking ervaren.

Samen voor de Voedselbank  

De Weggeefwinkel van het Vadercentrum is op donderdag 14 december bij de Voedselbank aan de Ketelstraat ingetrokken. Dat betekende dat klanten die dag niet alleen met supermarkt-artikelen naar buiten liepen, maar ook met nieuwe kleding om tijdens de feestdagen te kunnen dragen.

Het voor die jaarlijks terugkerende december-actie werven van extra vrijwilligers was voor de Weggeefwinkel gelukkig ook dit jaar geen enkel probleem.
 
 en heel graag volgend jaar weer !!!

Voorlichtingsbijeenkomst "herken een beroerte"


Op donderdag 14 december hebben we i.s.m. HMC (Haaglanden Medisch Centrum) een voorlichtingsbijeenkomst over “herken een beroerte” georganiseerd waar ruim 40 wijkbewoners aanwezig waren.
HMC is op 5 september met een campagne “herken een beroerte” begonnen om meer bekendheid te geven aan het herkennen van een beroerte (scheve mond, verwarde spraak, lamme arm).

Belangrijke doelgroepen met een verhoogde kans waaronder mensen van Creoolse, Indische, Turkse en Marokkaanse afkomst meer te betrekken in deze problematiek is deze voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. Drie ervaren medewerkers van HMC hebben een uitleg gegeven over wat een beroerte is, hoe het te herkennen is, welke acties daarna zo belangrijk zijn en wat HMC kan bieden.

Repair Café Vadercentrum 

De laatste twee Repair Café bijeenkomsten van het jaar zijn wij op maandag 4 en donderdag 21 december gehouden. Onze ervaren monteurs, elektriciens, kleermakers en fietsenmakers hebben weer hun best gedaan en tientallen bezoekers blij gemaakt met hun kapotte spullen te repareren.

De reparateurs in het naailokaal hebben verschillende broeken ingekort, jurken op maat gemaakt, gordijnen ingenomen, verschillende jassen gerepareerd w.o. ritsen vervangen.
De fietsenreparateurs hebben geholpen met o.a. meerdere binen- en buitenbanden gewisseld, meerdere remmen vervangen of gemaakt, verschillende kettingen verwisseld en ingesmeerd, spaken goed gezet, verlichtingen van verschillende fietsen in orde gemaakt.

Onze elektriciens hebben een strijkijzer- en een stofzuigersnoer nagekeken en de snoeren vervangen. Ze zijn verder o.a. een koffiezetapparaat, een naaimachine, een radio en audiocassetteband nagekeken.

Het volgende Repair Café is op donderdag 18 januari. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Kerstdiner in het Vadercentrum 

Het traditionele kerstdiner vond op vrijdag-avond 22 december plaats en als vanouds waren alle stoelen bezet. Vrijwilligers hadden ervoor gezorgd dat het Vadercentrum in Kersttooi was gehuld, terwijl de tafels extra mooi waren gedekt. Het was niet lang wachten op onze gasten, want sommigen kwamen al ver vóór de inloop-tijd binnen. Ze werden welkom geheten met warme chocolademelk en Kerstmuziek.

Een voor deze gelegenheid samengestelde keukenploeg had in onderling overleg het 3 gangen kerstmenu bedacht en tip-top uitgevoerd.   Alom kreeg de keukenploeg complimenten.

Intussen durven wij met gepaste trots te zeggen dat onze huisdominee Michiel de Leeuw het verhaal over Kerstmis vertelde, zoals het vele, vele jaren aan mensen is doorgegeven. Toch leek het nieuw, want het was zó stil tijdens zijn toespraak dat men een speld kon horen vallen.

Onder leiding van Pim Roos werd de sfeer van Kerstmis benadrukt door optredens tussen de gerechten door van het voltallige koor 'De Laakbloeiers', die ook wel de ruggengraat van het Laakkwartier worden genoemd. Uit handen van Michiel de Leeuw ontvingen de koorleden een kleine herinnering aan deze avond.

Op de vraag wat Kerstmis voor mensen betekent werd vooral vrede en in harmonie met elkaar samenleven genoemd. Eén van de aanwezigen liet weten dat Kerstmis voor haar met alleen een stalletje het wáre Kerstmis vertolkt.

Bij het afscheid aan de deur kregen alle bezoekers een snoepje voor onderweg. Velen verlieten het Vadercentrum met woorden van dankbaarheid voor een ontmoeting van mensen met heel verschillende achtergronden. In het Laakkwartier maken wij dat samen waar.

Genoeg plaats in onze herberg 

Het is al weer voor de derde keer dat de deuren van het Vadercentrum op Eerste Kerstdag wijd open stonden.
Ieder jaar weten meer mensen ons plekje aan het Jonckbloetplein te vinden. Sommigen komen vroeg in de ochtend om voorlopig niet weg te gaan. Anderen komen 'een bakkie doen', zoals wij dat in Den Haag zeggen.
Weer anderen laten de ochtend voor wat die is en geven de voorkeur aan borreltijd. Ook kwamen buurtbewoners rond etenstijd binnen. Met andere woorden: zoals in een grote familie met Kerstmis en dat is precies de bedoeling van het Vadercentrum.

Gedurende de dag mochten wij rond de 150 buurtbewoners in een huiselijke sfeer ontvangen. Een aantal mensen had aangegeven moeite te hebben om zelfstandig naar het Vadercentrum toe te komen. Zij konden aangeven hoe laat ze van huis wilden worden opgehaald en weer teruggebracht. Eén meneer kon niet komen omdat hij de dag ervoor uit het ziekenhuis was gekomen. Zijn eten werd thuis bezorgd.

Honderden foto's en films zijn gemaakt en via de huidige techniek terstond naar familie en vrienden dichtbij in Nederland, maar vooral ook naar verre landen toegestuurd. Er waren cadeautjes, een koffie/thee/chocolademelk-kar waar de hele dag gebruik van kon worden gemaakt; heerlijk eten en bovenal een fantastische sfeer.

Dit alles dankzij gezellige mensen die op Eerste Kerstmis onze herberg vonden en vooral geholpen door vrijwilligers, die deze dag mogelijk hebben gemaakt. Het gaat een mooie traditie worden !!! Niemand hoeft in het Laakkwartier op Eerste Kerstdag alleen te zijn. Onze herberg is immers open !!!

Op de drempel


Voor het achtste jaar op rij zette een groep Buurtvaders, met twee teams, zich in voor een rustig verloop van de oud-en-nieuw viering, voornamelijk in Laak-Centraal. Zij surveilleerden
van 20.00 uur tot 02.00 uur tot zij van de politie door hebben gekregen dat het rustig werd en dat zij niet meer nodig waren.
De werkzaamheden bestonden o.a. uit:
 • contacten leggen met buurtbewoners,
 • de vele jongeren aanspreken bij wan- of te uitbundig gedrag,
 • het voorkomen of blussen van brandjes,
 • waar nodig incidenten aan de politie doorgegeven,
 • waar nodig wacht gehouden op plekken in de wijk.
en werden in nauwe samenwerking met Gemeente en politie uitgevoerd. Het resultaat mag zeer bevredigend worden genoemd. De Buurtvaders gingen in elk geval met een goed gevoel naar huis.

Een tweede ploeg(je) vrijwilligers bracht oliebollen bij hupverleners en jongerenwerkers met de wens voor een veilige jaarwisseling. Een gebaar dat zeer op prijs werd gesteld.

Wij van het Vadercentrum wensen u:

Bilal Sahin

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht is.
 • Donderdag 18 januari, Repair Café Vadercentrum,
 • Vrijdag 26 januari, grote voorlichtingsbijeenkomst over de brandveiligheid,
 • Maandag 5 februari, Repair Café Vadercentrum,
 • Maandag 5 februari, bijeenkomst levensverhalen,
 • Donderdag 8 februari, dialoogbijeenkomst “je eerste ontmoeting in het buitenland”
 • Woensdag 14 februari, met een grote groep bezoeken we het Gemeentemuseum,
 • Dinsdag 20 februari, conferentie “mannenemancipatie”.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: