woensdag, juni 01, 2016

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam mei 2016


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

We hebben weer een drukke mei-maand achter de rug. Met bijzondere activiteiten voor en door het Vadercentrum.
Eén van de activiteiten was, dat wij met een grote bus vol Marokkaanse buurtbewoners een monument in het Zeeuwse Kapelle bezochten. Daar herdachten we de Marokkaanse militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Via de link hieronder kunt u in een artikel hier meer over lezen/zien.
Haagse-buurtvaders-herdenken-Marokkaanse-militairen-uit-Tweede-Wereldoorlog

En nog veel meer nieuws van het Vadercentrum kunt hieronder lezen.
Ik wens u, namens al de vaders, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin

Mei 2016
 

In deze editie:
 • De Buurtvaders
 • Een vadercentrum in Brussel
 • Bezoek Turks Museum
 • Wie waren de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog?
 • Ere wie ere toekomt!
 • Repair Café Vadercentrum
 • Dialoogbijeenkomst over christelijke religieuze dagen
 • Popnagel-actie
 • Felicitaties voor Mosaïco
 • Naziha’s Lente
 • The Royal Ten.
 • Agenda

De Buurtvaders


De Buurtvaders van het Vadercentrum hebben vele taken, zoals dagelijks surveilleren, het beheren van het sportcomplex Jan Soniusstraat, het uitvoeren van het project Street Watch met het Esloo College.
Daarnaast hebben ze op 4 mei in Spoorwijk, net als in de afgelopen jaren, ook dit jaar een belangrijke rol gespeeld tijdens de dodenherdenking. De herdenkingsplaats ligt naast een speeltuin. Tijdens de herdenking veroorzaakten spelende kinderen wel eens herrie en overlast. Dit jaar was er op 4 mei een groep Buurtvaders ter plekke. Zij zijn de oren en de ogen van ons stadsdeel en worden door iedereen geaccepteerd. De Buurtvaders hebben wekenlang in een moskee en in de wijk met ouders gesproken.  Het belang van deze dag werd hen bekend gemaakt.
Het resultaat: een rustige en harmonieuze herdenking met jong en oud, zwart en wit.

Een vadercentrum in Brussel


Op dinsdag 10 mei ontving het Vadercentrum een delegatie van vijftien personen uit Molenbeek/Brussel. Zij wilden een dag lang met eigen ogen het reilen en zeilen binnen ons Vadercentrum meemaken. De aanleiding was dat er in Molenbeek, binnen enkele maanden, een met ons Vadercentrum vergelijkbaar centrum zal worden geopend. Voor Angelo De Simone, die in dat centrum de coördinatie op zich gaat nemen, was het de derde keer dat hij naar Den Haag kwam om te bekijken of een Vadercentrum ook in Molenbeek de mannen-emancipatie verder kan bevorderen.

Het idee tot oprichting van een Vadercentrum in Brussel was er al langer, maar recente vreselijke gebeurtenissen hebben de noodzaak tot het opzetten van een Vadercentrum enigszins versterkt.
Met heel gerichte vragen kwam de delegatie het Vadercentrum binnen. Ze wilden zo veel mogelijk informatie om hun start zo sterk mogelijk te maken. Helemaal vanaf nul beginnen hoeft men niet, want er functioneert bijvoorbeeld al een goed lopende en uitgebreide activiteit in houtbewerking.

Ruim de tijd werd genomen voor welke valkuilen ze zouden kunnen tegenkomen. En wat ze in Molenbeek vooral maar beter niet kunnen proberen. Onze ervaringen bleken zeer herkenbaar, want het vak van maatschappelijk werker was de delegatie absoluut niet onbekend. Bovendien wordt onze nieuwsbrief in Brussel goed gelezen.

Aan het eind van de dag werd er, na een heerlijk drie-gangen-diner dat onze mannen hadden verzorgd, ruimte ingelast voor evaluatie. Met een spervuur aan vragen en verzoeken om advies. Eén (meermaals herhaalde) vraag kon echter niet goed door ons worden beantwoord. Dat was de vraag hoe het Vadercentrum, met bezoekers uit zoveel culturele- en maatschappelijke achtergronden, het in al die jaren van zijn bestaan is gelukt dat er nog nooit geweld is voorgekomen.
Wellicht komt het door het ontbreken van een hiërarchie. Misschien is het de sfeer, die respect oproept. Nee, een passend antwoord konden wij niet geven, maar zeker is dat men in Molenbeek gaat proberen zo'n zelfde sfeer te creëren. Wij wensen onze Brusselse bezoekers heel veel succes en -wie weet- tot ziens!

Bezoek Turks Museum


Het bestuur van het Turks Museum had de mannen van het Vadercentrum uitgenodigd voor een bezoek aan hun museum. Op zondag 15 mei was het zover en ging een grote groep daar op bezoek. Ze kregen uitleg tijdens een uitgebreide rondleiding door het museum. Het bezoek werd, onder gezellig napraten, met een kopje Turkse thee afgesloten.
De mannen van het Vadercentrum bedanken het bestuur hartelijk voor het mogelijk maken van dit bijzonder bezoek.  

Wie waren de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Op donderdag 12 mei kwam de heer Mohammed Achahboun naar het Vadercentrum om, m.b.v. foto- en filmmateriaal, te vertellen over het feit, dat ook Marokkaanse soldaten meehielpen aan de bevrijding van Europa van nazi-Duitsland. Zij maakten tijdens de oorlog namelijk deel uit van de Franse koloniale troepen.

Op 5 mei gedenken wij het einde van de Tweede Wereldoorlog. We zijn dan de geallieerden dankbaar, dat wij nu in volle vrijheid mogen en kunnen leven. Onze eerste gedachten gaan dan in de regel uit naar Canadezen, Amerikanen en Engelsen. Minder bekend is, dat ook Franse koloniale troepen, met Algerijnen, Tunesiërs, Senegalezen en ook Marokkanen, hun aandeel gaven in de strijd tegen nazi-Duitsland. Twintig Marokkaanse soldaten vonden uiteindelijk hun laatste rustplaats in Kapelle, Zeeland. Van 106 gesneuvelde soldaten zijn de namen niet bekend.
Opdat we niet mogen vergeten dat ook deze dappere strijders hebben meegeholpen Europa te bevrijden, werd na afloop van de bijeenkomst de mogelijkheid geboden zich in te schrijven voor de herdenkingsceremonie op de begraafplaats van Kapelle in Zeeland. De interesse om aan deze herdenking deel te nemen was overweldigend. De daarvoor gereserveerde bus was dan ook in een mum van tijd volgeboekt.

Ere wie ere toekomt!

Maar het was de rabbijn van de Joodse Liberale Gemeente van Den Haag, die Hagenaars van Marokkaanse afkomst er attent op maakte, dat ook Marokkaanse soldaten hun bijdrage leverden aan bevrijding van Europa. Zij voegde daaraan toe dat de strijders, die de hoogste prijs betaalden, ook geëerd moeten worden en verwees naar de erebegraafplaats in Zeeland.

Die oproep schoven bezoekers van het Vadercentrum van Marokkaanse komaf niet terzijde. Donderdag 19 mei vertrok een bus richting Zeeland, vol mensen die aan de ceremonie in Kapelle wilden deelnemen.

Aldaar stonden zij tijdens een plechtige herdenking stil bij alle soldaten, die op het ereveld  begraven liggen. Zij brachten een speciaal saluut aan de Marokkaanse soldaten èn aan die graven, waar geen naam bij kon worden gezet.
Het is goed om te weten wat er in het verleden is gebeurd. Pas dan kan aan de toekomst worden gebouwd.

Repair Café Vadercentrum


Op donderdagmiddag 19 mei was er weer een Repair Café in het Vadercentrum. Onze, een stuk of tien, deskundige reparateurs, vanuit verschillende disciplines, hielpen weer vele klanten.
Verschillende kledingstukken en gordijnen werden gerepareerd, broeken korter gemaakt, de mouwen van een overhemd ingekort en een jurk op maat gemaakt.

Twee stofzuigers, een lamp waarvan de bedrading moest worden vervangen, twee laptops waarvan bij één de software en een antivirus scanner opnieuw moest worden geïnstalleerd, een mixer en een tv waren enkele van de apparaten die door onze reparateurs een tweede leven kregen toebedeeld.
Verder werden er ook een fiets en een brommer gerepareerd. Al met al weer een zeer geslaagde dag, met een grote toeloop van klanten.

Het volgende Repair Café is op donderdag 23 juni. Heeft u ook nog kapotte spullen?
Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weerom 14.00 uur.

Dialoogbijeenkomst over christelijke religeuze dagen


In het Vadercentrum organiseren we regelmatig dialoogbijeenkomsten, voor een grote groep deelnemers, over actuele en gevoelige onderwerpen.
Op vrijdag 20 mei organiseerden we een dialoogbijeenkomst over christelijke religieuze dagen, over Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren. Met een maaltijd, waaraan ruim 90 wijkbewoners vanuit verschillende achtergronden deelnamen.

Mannen van het Vadercentrum hadden de zaal versierd en ook een drie gangenmenu bereid. De hele middag waren zij daaraan gezellig bezig geweest.

Wim en Nelly Vlak begeleidden de dialoog. Zij vertelden de aanwezigen op een interactieve manier, wat deze dagen inhouden. Ook alle vragen van de gasten beantwoordden zij.
We bedanken Wim en Nelly voor het verzorgen van deze leerzame bijeenkomst.  

Popnagel-actie


In samenwerking met autobedrijf Duindam, het wijkberaad Laak Centraal en de politie was het op zaterdag-middag 21 mei een druk doen en laten voor de deur van het Vadercentrum. Autobezitters werden uitgenodigd langs te komen om de kentekenplaten van hun auto met popnagels vast te zetten, zodat diefstal wordt bemoeilijkt. Tijdens het wachten kon koffie/thee of soep met brood worden genuttigd met een gezellig muziekje op de achtergrond.

In elk geval kunnen de nummerplaten van de dertig aangeboden auto’s nu moeilijker  worden gestolen. Dit met dank aan autobedrijf Duindam, het enthousiaste team van Repair Café en het Klus Team.

Felicitaties voor Mosaico


Voor het schoonhouden van de omgeving van het Cromvlietplein kregen deelnemers aan het project Mosaïco, aan de Pompstraat in Den Haag, op maandag 23 mei een Gulden Klinker voor de deur.  Wethouder Karsten Klein reikte hem uit.

Dat ging gepaard met een leuk feest met bijdragen van collega-organisaties uit de buurt, o.a. van het Vadercentrum.

Naziha's Lente


Op 17 november vorig jaar werd in de OASE, Laakkwartier de anderhalf uur durende documentaire Naziha's lente vertoond. Alleen vrouwen mochten hiervoor het buurtcentrum binnen. Na afloop was er gelegenheid om met de hoofdrolspeelster van gedachten te wisselen. Bezoekende vrouwen lieten hierbij weten dat ook mannen deze film zouden moeten zien.
Vrijdag-avond 27 mei werd die wens ingewilligd. De documentaire werd in het Vadercentrum vertoond. En nu alleen voor mannen!

De Marokkaans-Nederlandse Naziha, moeder van tien kinderen, nam acht jaar geleden een ingrijpend besluit. Niet langer wilde ze uren doorbrengen op het politiebureau, omdat een paar van haar zonen zich schuldig maakte aan diefstal, bedreiging en overlast. Naziha zette haar gewelddadige echtgenoot de deur uit en begon, ondersteund door een groot aantal hulpverleners, de strijd om haar kinderen weer op het rechte pad te krijgen.
In de documentaire vertelt Naziha haar verhaal. Hoe ze als jong meisje werd uitgehuwelijkt aan een dertig jaar oudere man. Hoe haar huishouden door zijn toedoen veranderde in een “terroristisch opvoedkamp”. Verbeten spreekt ze zich uit over die zwarte periode, die heeft geleid tot crimineel gedrag van haar oudste zoons. “Kinderen gedragen zich niet zomaar vervelend. Wij maken ze tot wat ze zijn.”
Tientallen hulpverleners kwamen over de vloer. Archiefkasten vol dossiers zijn over het gezin geschreven. Nu, in de stilte na de storm, zijn de oudste zoons uit huis en is Naziha strijdlustiger dan ooit. Ze wil een vrij leven leiden, waarin ze haar eigen keuzes mag maken en zich kan ontwikkelen. Ze wil koste wat ‘t kost dat haar enige dochter, haar jongste kind, wel vrij mag zijn.
Na de filmvoorstelling kwam Naziha zelf het Vadercentrum binnen lopen om een dialoog met de aanwezige mannen aan te gaan. Ze werd bedolven onder vragen, maar ook viel veel respect haar ten deel. Dat werd ook tot uitdrukking gebracht door het aanbieden van een leuk persoonlijk cadeau èn twee mutsjes, die speciaal voor haar waren gemaakt.

De heel bijzondere en leerzame avond werd om negen uur afgesloten. Maar buiten voor de deur ging de discussie nog een tijdje door.
Naziha bedankt! Wij zullen jou en deze mooie avond niet snel vergeten. Mocht je nog eens in Den Haag zijn; in het Vadercentrum ben je altijd meer dan welkom!

The Royal Ten


Op zondag 29 mei deed de hardloopgroep van het Vadercentrum weer mee aan een spannend en belangrijk evenement. Zij nam deel aan de hardloopwedstrijd “The Royal Ten”, met afstanden van 5 of 10 kilometer.
Zij zijn de wijkbewoners, die normaal gesproken nooit sportten en die nu, via het Vadercentrum, sterk gemotiveerd zijn om dit wel te doen. De meesten namen in maart van dit jaar voor het eerst deel aan de CPC-loop. Nu deden de meesten voor de 2e keer mee aan een hardloopevenement en wisten ze wat voor een inspanning dat kost.
Een “hiep-hiep-hoera”, want iedereen bereikte de finish. En ook nog zonder valpartijen.
Het was wel warm en benauwd in het bos. En dat viel zwaarder dan men vooraf verwachtte.  Ondanks dat nadeel verbeterden de meesten toch nog hun tijd ten opzichte van de CPC-loop. Het was dus wederom een mooi resultaat. De goede groepstraining en de sterke motivatie waren de belangrijkste redenen voor dit uitstekende resultaat.

Het allermooiste van deze evenementen is, dat de deelnemers groeien in hun zelfvertrouwen. Ook vielen de deelnemers de afgelopen periode af in gewicht. Ze voelen zich nu lekkerder in hun vel zitten en dat stralen ze ook uit. Voor velen is het sporten ook een goede manier om het hoofd tijdelijk geestelijk ‘leeg te maken’, want ze hebben vaak  genoeg problemen aan hun hoofd, die niet in één dag zijn op te lossen. 

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt  u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht geldt.
 • Vrijdag 3 juni, 143 jaar Hindoestaanse Immigratieviering met een dialoog en een maaltijd,
 • Donderdag 9 juni, voorlichtingsbijeenkomst over het vasten in de Ramadan en gezondheid
 • Woensdag 15 juni, met 100 personen gaan we naar het concert “Festival Classique”
 • Zondag 19 juni gaan we met 100 kinderen en hun ouders naar het concert “Festival Classique”
 • Donderdag 23 juni, Repair Café,
 • Donderdag 7 juli, jaarlijkse barbecue voor en met 1000 personen.
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: