donderdag, juni 30, 2016

Nieuwsbrief Vadercentrum ADAM juni 2016


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

Ook dit jaar sluiten wij het seizoen af met een bijzondere activiteit, namelijk met een buurtbarbecue op het Jonckbloetplein. Wij verwachten daar circa 1000 gasten uit ons netwerk over het gehele land met o.a. politici en ambtenaren, bezoekers uit de wijk en onze buren.
Bij deze bent ook u van harte uitgenodigd!

Deze activiteit organiseren wij komende week donderdag, 7 juli, samen met deWinkeliersvereniging Laak, Duurzaam Den Haag  en Resto VanHarte. Het thema dit jaar is zorg en cultuur. Rondom dit thema is er een informatiemarkt waar verschillende partners informatie verstrekken.

Het programma van dit festijn begint om 16.00 uur. De barbecue start om 17.00 uur met een toespraak van wethouder Rabin Baldewsingh. Ook wethouder Joris Wijsmuller verzorgt een korte toespraak tijdens het evenement .

Dit Eetfestijn Culinair Laak staat in het teken van elkaar beter leren kennen, onder het genot van een heerlijke maaltijd en een drankje.
Deelname is gratis, maar aanmelden is wel verplicht! Graag tot ziens op donderdag 7 juli.

Rondom het eind van de maand is het natuurlijk weer tijd voor onze maandelijkse Nieuwsbrief. Een deel van onze activiteiten in de afgelopen weken kunt u hierin lezen.

Ik wens u, namens al de vaders, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,
Bilal Sahin

Juni 2016
 

In deze editie:
  • Hindoestaanse Immigratieviering
  • Informatiebijeenkomst over Ramadan en gezondheid
  • Een avond aan zee
  • Vaderdag
  • Repair Café Vadercentrum
  • Welkom in onze wijk Laakkwartier
  • Agenda

Hindoestaanse Immigratieviering


Op vrijdag-avond 3 juni herdachten de Hindoestaanse Surinamers met hetimmigratiefeest dat hun voorouders 143 jaar geleden voet zetten op Surinaamse bodem. Al vroeg in de ochtend bracht Radha Mahabali een grote groep vrijwilligers bij elkaar om het feest tot een echt feest te maken. In de loop van de dag kwamen er steeds meer vrijwilligers bij. Die verdwenen allemaal in de keuken òf waren met de versiering van het Vadercentrum bezig. Toen uiteindelijk de muziek was gearriveerd kon het feest losbarsten.
Het Vadercentrum heeft een behoorlijke staat van dienst als het gaat om ervaring met festiviteiten. Over het algemeen wordt aangehouden dat 10% van de aangemelde gasten niet komt opdagen, maar dat geldt niet als het om een Hindoestaans feest gaat. We moesten deze avond juist voor 10% méér gasten stoelen en tafels bijzetten. Er was geen lege stoel meer te vinden, maar eten was er voor iedereen meer dan genoeg.

De heer Ram Ramsahai was als spreker uitgenodigd. Hij hield ons voor, dat alle mensen potentieel migrant of vluchteling zijn. Rampen kunnen overal voorkomen. Wanneer het zeewater gaat stijgen is het niet uitgesloten, dat ook inwoners van Nederland naar elders moeten vertrekken. De historie leert echter dat voor het overgrote deel menselijke interventie de oorzaak van vluchten is. Hoewel de stemming feestelijk was, werd het toch even heel stil toen de heer Ramsahai voorhield dat het iedereen kan overkomen te moeten vluchten. Je kijkt dan toch heel anders naar een vluchteling!
Tussen alle bezoekers werd de heer Chandoe ontdekt. Hij is al vele jaren uit de politiek, maar gedreven als destijds greep hij de microfoon en was niet van plan die snel weer af te staan. Hij is één van de tien Haagse ereburgers en regelmatig in het Vadercentrum te vinden.
Na afloop van de maaltijd gingen de gasten de dansvloer op. Om er pas weer af te gaan toen de muziek stopte en er werd medegedeeld, dat iedereen nu toch echt naar huis moest gaan.
We kunnen terugkijken op een bijzondere avond met een feest en met meer serieuze momenten. Dit alles kwam tot stand met bijdragen van velen, waarbij niemand ook maar één cent vergoeding ontving. Dit willen wij niet onvermeld laten omdat wij dat nog altijd heel bijzonder vinden.

Informatiebijeenkomst over Ramadan en gezondheid


Op donderdag 9 juni organiseerden we, i.s.m. CJG (Centrum Jeugd en Gezin) een informatiebijeenkomst over Ramadan en gezondheid. De juni maand was voor de moslims vastenmaand, die Ramadan wordt genoemd. Moslims vasten gedurende de dag, maar niet iedereen kent bijvoorbeeld de effecten, en misschien ook de voordelen, van het vasten op de gezondheid.

In deze bijeenkomst werd gepraat over de verschillende aspecten van een gezonde en een ongezonde leefstijl. En wat de risico’s zijn van een ongezonde leefstijl. Er werden verschillende tips gegeven om, op een gezonde manier, mee te doen aan de Ramadan.
De Ramadan is één van de vijf ‘zuilen’ van de islam: het is één van de religieuze verplichtingen waaraan moslims moeten voldoen. De Ramadan valt in de negende maand van de islamitische kalender. Deze kalender is gebaseerd op de cycli van de maan, waardoor een jaar ongeveer 354 dagen duurt. Hierdoor valt de Ramadan elk volgend jaar een aantal dagen vroeger op de westerse (Juliaanse) kalender.

De deelnemers aan deze bijeenkomst bedankten CJG, en met name Said Zibouh, voor deze leuke en informatieve bijeenkomst.

Een avond aan zee


Festival Classique maakte het ons, op woensdag-avond 15 juni, mogelijk om met honderd bewoners van het Laakkwartier naar de Kurzaal in het Kurhaus in Scheveningen te gaan. Om te genieten van de Nederlandse vocalistengroep Frommermann.
Vooral bij ouderen riep het binnengaan van de Kurzaal herinneringen op aan vroegere tijden. Destijds gaf Wim Kan er zijn oudejaarsconferences. Het eerste optreden van de Rolling Stones in Nederland vond ook in de Kurzaal plaats, maar dat werd een berucht kort concert. Edith Piaf, Pia Beck, Ramses Shaffy en Paul van Vliet traden er op. Internationaal bekende violisten, pianisten en dirigenten hebben ook hun voetstappen in de Kurzaal liggen. En ook Maria Callas en Marlène Dietrich verzorgden er optredens. Net zoals nu de vocalistengroep Frommermann deed, zong destijds Marlène Dietrich in de Kurzaal: ich hab' noch einen Koffer in Berlin.
Tussen de optredens door werden foto's getoond van de, in de twintiger- en dertiger jaren populaire, groep Comedian Harmonists. In 1933 dwongen de Nazi’s deze groep te stoppen en viel toen uiteen in een groep met joodse en een groep met niet-joodse leden. De twee groepen ontliepen elkaar, ontmoetten elkaar in het Kurhaus, maar toch ook weer niet.
De honderd wijkbewoners werden voor één avond teruggebracht in de tijd. Met aansluitend een hapje en een drankje onder het licht van een prachtige zonsondergang. Met veel genoegen en dank aan Festival Classique kijken de wijkbewoners terug op een bijzondere avond.

Vaderdag

Festival Classique bood voor zondag 19 juni, Vaderdag, twee maal vijftig kaarten aan, plus HTM-dagkaarten, aan bewoners van het Laakkwartier. Opdat gezinnen met kinderen in het Kurhaus te Scheveningen konden genieten van de voorstellingSingin'in the rain. Doel van dergelijke voorstellingen is kinderen (vaak voor het eerst) kennis te laten maken met klassieke muziek.
Het optredend gezelschap bestond uit een orkest met 87 jonge musici van het Hofstads Junioren Orkest, 45 amateurdansers, een musicalgroep en vier professionele acteurs. Het tijdloze verhaal over liefde, roem en showbizz kwam in de Kurzaal tot leven.

Deze voorstelling had vooral tot doel zo jong mogelijke kinderen te bereiken, maar wij kregen ook veel reacties van ouders, die net zo genoten als de kinderen. Zo'n Vaderdag vergeet je niet snel.

Repair Café Vadercentrum


Op donderdag-middag 23 juni was in het Vadercentrum het laatste Repair Cafévoor de zomervakantie. Het was een regenachtige dag, maar toch een drukbezocht Repair Cafe. Onze deskundige reparateurs hadden de hele middag de handen vol aan diverse herstel werkzaamheden.

In het naailokaal werden verschillende gordijnen vermaakt, diverse kledingstukken gerepareerd en/of  op maat gemaakt en een aantal broeken ingekort.

Onze elektriciens onderzochten een flatscreen tv, maar deze was niet meer te repareren. Zij controleerden verder een laptop, een Senseo koffiezetapparaat, een e-reader, een radio en een blender. De meeste apparaten konden worden gerepareerd.

Verder werd er ook een aantal fietsen hersteld, waarbij de klanten zeer tevreden waren over de ontvangen service. Al met al weer een zeer succesvolle middag.

Het volgende Repair Café is op donderdag 15 september. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. De middag begint weer om 14.00 uur.

Welkom in onze wijk Laakkwartier


Sinds kort is Quartier Laak, in opdracht van het Stadsdeelkantoor Laak, een project gestart om aan nieuwe bewoners in het Laakkwartier een welkomst-cadeau-pakketaan te bieden. Als partner van Quartier Laak ondersteunt het Vadercentrum Quartier Laak waar mogelijk en waar nodig. Het Vadercentrum is één van de uitreikpunten van deze pakketten aan nieuwe bewoners van onze wijk.
Niet opzienbarend zult u misschien zeggen, maar wij van het Vadercentrum vinden het ontzettend leuk om nieuwe wijkbewoners te leren kennen. Altijd wordt er aan de uitreiking van zo'n welkomstpakket een gezellig praatje vastgeknoopt in de zin van: 'waar woonde u eerder?' en meer van dat soort algemene vragen. Soms moet dat in een andere taal dan het Nederlands gebeuren. Maar met ‘handen en voeten’ komen we ook heel ver. Wat ons betreft is iedereen welkom in onze wijk èn in het Vadercentrum.

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken wegens vakantie weinig bijzondere activiteiten. Maar wel één heel belangrijke activiteit:
  • Donderdag 7 juli, de jaarlijkse barbecue voor en met 1000 personen.
Let op, bij deze activiteit geldt aanmelden verplicht.
De week daarna begint onze zomervakantie en zijn er geen activiteiten.
Het Vadercentrum hervat zijn volledig activiteitenprogramma weer vanaf maandag 22 augustus..