woensdag, mei 25, 2016

Duurzaam Den Haag Borrel vrijdag 27 mei 2016 groene stadsoase Jacobahof in de Schilderswijk

Duurzaam Den Haag Magazine  -  mei 2016
View this email in your browser
DDH Magazine Header
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Website

Duurzaam Den Haag Magazine

Aanstaande vrijdag is het weer tijd voor onze maandelijkse borrel, op locatie bij de groene stadsoase Jacobahof in de Schilderswijk. Wil je gelijkgestemden ontmoeten en genieten van een hapje en drankje op een bijzondere duurzame plek? Kom dan langs!

Deze maand in Duurzaam Den Haag Magazine:
 • Kom naar de Duurzaam Den Haag Borrel op vrijdag 27 mei
 • Natuur groots gevierd tijdens Fête de la Nature
 • Woon je in Loosduinen? Kom naar de allereerste wijk HK100 in Waldeck!
 • Futureproof Den Haag: community voor duurzaam ondernemen
 • Het Ondernemersontbijt thema Duurzaamheid groot succes
 • Operatie Steenbreek op 1 juni in Morgenstond
 • Kom langs bij het DDH Loket voor al je vragen over duurzaamheid!
 • Duurzame Kalender 

Wil je vaker op de hoogte gehouden worden? Volg ons dan op Facebook. Wil je dit magazine delen in je netwerk? Gebruik de onderstaande social buttons om de nieuwsbrief te delen op Facebook, Twitter, LinkedIn en via email.
Share
Tweet
Share
Forward
DDH Borrel

Kom naar de Duurzaam Den Haag Borrel bij Jacobahof!


Vrijdag is het weer tijd voor de maandelijkse Duurzaam Den Haag Borrel, van 17.00 tot 19.00 - op locatie bij de groene stadsoase Jacobahof in de Schilderswijk. 
Tussen de 's-Gravezandelaan en de Jacobastraat, op de kop van de Schilderswijk, ligt een groene oase verborgen: de Jacobahof. Deze werd al in 1994 ingericht. In 2015 is de Stichting Jacobahof, met steun van de gemeente Den Haag, van start gegaan met nieuwe initiatieven. Vorig jaar juni was de DDH borrel daar ook op bezoek. Toen vertelden de organisatoren onder andere over hun plannen om een buurttuin te starten: een plek waar buurtbewoners een vierkante meter grond kunnen huren en samen kunnen tuinieren. Daar zijn ze vorige maand mee van start gegaan.

Over Duurzaam Den Haag Borrel 
Duurzame denkers, doeners en dromers ontmoeten elkaar elke laatste vrijdag van de maand tijdens de Duurzaam Den Haag Borrel. Duurzame matches leiden tot nieuwe samenwerkingen, succesverhalen inspireren tot nieuwe plannen, en vergezichten komen een stap dichter bij realisatie. Draag jij met jouw initiatief bij een aan duurzamer Den Haag? Of wil je dat doen en ben je op zoek naar gelijkgestemden of partijen die je daar verder bij kunnen helpen? Dan ben je van harte welkom!

Duurzaam Den Haag Borrel
Datum: vrijdag 27 mei
Tijd: 17:00 - 19:00 uur
Locatie: Jacobahof, Hillegondastraat 20 (ingang Jacobahof)
Meer informatie

Natuur groots gevierd tijdens Fête de la Nature

 
Fête de la Nature is het grootste natuurfestival van Nederland. Dit jaar vierden we samen de natuur op zaterdag 21 en zondag 22 mei. Met ruim 40 activiteiten in Den Haag was Fête de la Nature 2016 een groot succes. In Meijendel werd je dit jaar verrast door mysterieuze wezen uit het bos en werd je betoverd door zoete klanken en ronddartelende elfen. In het Zuiderpark kon je insecten onderzoeken en zelf pannenkoeken en popcorn bakken boven het vuur. In de Kloostertuin (Westeinde) deed iedereen mee aan de Biodanza in de groene omgeving. Bij Mens en Tuin was er een wildplukdag en een workshop natuurafdrukken. Op stadsboerderij De Herweijerhoeve kon je boerengolf spelen, leren koe melken en was er een spannende speurtocht uitgezet!
In Moerwijk hielpen 200 deelnemers met de aanleg van een nieuwe buurtmoestuin; ruim 4 m3 aarde werd er versleept. De tuin is nu bijna klaar en kan binnenkort in gebruik worden genomen.
Lees meer

Kom naar de HK100 in Waldeck!


De wijk Waldeck is geselecteerd voor de allereerste Haagse Krach 100 op zaterdag 4 juni 2016, van 12.00 tot 17.00 uur in activiteitencentrum Nieuw Waldeck aan de Georges Bizetstraat 25.

HK100
De HK100 is een dag waarop je samen met 99 andere buurtbewoners ideeën kunt delen over hoe jullie de wijk nog mooier, schoner, leefbaarder en duurzamer kunnen maken. De HK100 is een initiatief dat ontstaan vanuit de HK1000, waarbij 1000 burgers bij elkaar kwamen om duurzaamheid in de stad op de agenda te zetten. Tijdens de HK100 gaan we praten over de wijk Waldeck, zodat er specifieke wensen voor deze wijk ontstaan.

Doe mee als je jouw wijk nog mooier, schooner, leefbaarder en duurzamer wil maken!

Aanmelden
Je kan je aanmelden door je naam, leeftijd en adres te mailen naar haagsekrach100@gmail.com of bel 06-20911598. Doe dit zo snel mogelijk, want de inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.

Programma
12.15 Aankomst deelnemers
12.45 Uitleg aan deelnemers
13.00 Begin HK100 ronde 1: Dromen delen
13.30 Verplaatsing van tafels
13.30 Pauze
14.00 Start ronde 2: Dromen uitwerken in ideeën
15.00 Verplaatsing van deelnemers
15.10 Start ronde 3: Ideeën uitwerken in plannen
16.05 Begin borrel
16.30 Uitlichten plannen
17.00 Einde borrel

 
Meer informatie
DDH Borrel

Futureproof: Community voor duurzaam ondernemen

Op 19 mei is de Haagse Futureproof.community gelanceerd:futureproof.community/den-haag.

Deze Futureproof.community biedt een platform aan Haagse ondernemers, medewerkers en geïnteresseerden om hun projecten, evenementen en ervaringen op het gebied van duurzaam ondernemen te delen.

Duurzaam Den Haag en MVO Nederland zijn deze samenwerking aangegaan om een krachtige impuls te geven aan een toekomstbestendig Den Haag.“Toekomstbestendig ondernemen is duurzaam ondernemen”, aldus Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland.

Leo Freriks, lid van Raad van Toezicht Duurzaam Den Haag, vult aan dat de nieuwe manier van zaken doen deze Haagse ondernemers heel veel te bieden heeft:

“Voor grote en kleine ondernemers is een nieuwe tijd vol kansen aangebroken. Door bijvoorbeeld met een blik van 100% duurzaam bouwen of circulair ondernemen te kijken naar je eigen bedrijf en bedrijfsvoering creëer je hele nieuwe producten, services en samenwerkingen met andere bedrijven. De Haagse voorbeelden van succesvolle duurzame ondernemers stapelen zich op zoals we zo ook kunnen zien bij de uitreiking van de duurzaamheidsprijs.” 

Eén van de concrete trajecten is de ontwikkeling van het bedrijventerrein ZKD in de richting van de inclusieve en circulaire economie. Andere projecten zijn de opvolging van verschillende Haagse Krach1000 initiatieven: van droom naar businesscase (de verwenfietsenstalling met Kees Meijnen, buurtlab smartcity, Forest Glow fietspad, OV ontmoetingsplek). Daarnaast worden nieuwe samenwerkingsvormen gestart en gezamenlijke sessies rond circulair ondernemen gehouden met MKB Den Haag.

Neem snel een kijkje en sluit je aan bij onze Haagse Futureproof Community:futureproof.community/den-haag.
Doe mee!
Haags Ondernemersontbijt

Haags Ondernemersontbijt groot succes 


Ruim 300 ondernemers hebben op 19 mei deelgenomen aan het Haags Ondernemersontbijt. Tijdens het ontbijt is de Haagse Futureproof.community gelanceerd, een samenwerkingsproject van MVO Nederland met Duurzaam Den Haag.

Van risicomanagement naar toekomstbestendig ondernemen
Ook is de MKB Den Haag Duurzaamheidsprijs 2016 uitgereikt aan Manic Organic, een Haags bedrijf dat zich hard maakt voor duurzaamheid in de stad en daarbuiten. In aanwezigheid van wethouders Karsten Klein, wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens, én Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur, zijn de Haagse ondernemers bijgepraat over het thema Innovatie: 'Van risicomanagement naar toekomstbestendig ondernemen'.

Wethouder Karsten Klein:

"In Den Haag investeren we in een toekomstbestendige economie. De combinatie van internationale instellingen en innovatieve bedrijven trekt start-ups aan die werken aan de maatschappelijke vragen van morgen. Duurzaamheid hoort daarbij!"

MKB Den Haag Duurzaamheidsprijs 2016
Manic Organic (foto onder) is de winnaar van de derde MKB Den Haag Duurzaamheidsprijs, bedoeld voor een Haags bedrijf dat zich hard maakt voor duurzaamheid in de stad en daarbuiten en met een product, initiatief of een dienst meewerkt aan een betere, schonere, duurzamere wereld. Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid, overhandigde tijdens een oorkonde en een geldprijs van € 2500,- aan Manic Organic-eigenaar Laurens van Luin. Manic Organic heeft een eventlocatie en een foodtruck waarmee het bedrijf op verschillende festivals en events staat met een breed aanbod van biologische, veggie en vegan producten.

Foto's: Nena Bode
 
Meer lezen
Tomorrow: overal ter wereld bestaan oplossingen

Operatie Steenbreek op 1 juni in Morgenstond

Heb jij tegels in je tuin en wil je meehelpen om Den Haag groener te maken? Kom op woensdagmiddag 1 juni naar de kruising Exloostraat en Smildestraat. Dit is de kans om je tuin gratis te vergroenen! Je kunt bij ons terecht voor:
 • Tuintegels gratis omruilen voor planten 
 • Voorlichting over mogelijke (onderhoudsarme) tuinplanten
 • Tuinvragenlijst beantwoorden voor een groenere toekomst
Operatie Steenbreek is bedoeld om de verstening van particuliere tuinen tegen te gaan. Die verstening heeft veel nadelige gevolgen: regenwater kan niet in de grond zinken, waardoor de riolen alleen nog maar zwaarder belast worden. Dieren (denk aan vogels, egels, bijen, vlinders) hebben in versteende tuinen weinig tot niets te zoeken. En stenen weerkaatsen zonlicht, wat het hitte-eilandeffect alleen nog maar versterkt. Kom dus langs voor gratis planten en help mee!

Operatie Steenbreek in Morgenstond op 1 juni
Locatie: kruising Exloostraat en Smildestraat
Tijd: 15:00 - 17:00 uur
Meer informatie
DDH Loket

Kom langs bij het DDH Loket


Wil je duurzaam aan de slag? Kom langs bij ons loket in de openbare bibliotheek aan het Spui op de 3e etage. Hier krijg je van Amber, Tom of een andere werknemer van Duurzaam Den Haag op een laagdrempelige en inspirerende wijze informatie, tips, demo’s en acties om duurzaam te doen. Of het nu gaat om duurzame energie, besparingsmogelijkheden, subsidies, stadstuinieren, natuur in en rond het huis of projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Bij ons kun je terecht.

Kom langs! We helpen je graag.

Bekijk ook eens onze vitrinekast naast het loket met allerlei besparingstips om je huis energiezuiniger te maken. Zoals waterbesparende douchekoppen, ledlampen en isolatie. Naast het Loket kun je ook onze duurzame expositie bezoeken.

Openingstijden 
Dinsdag 12.30 – 15.30 uur
Woensdag 12.30 – 15.30 uur
Donderdag: 12.30 – 15.30 uur
Vrijdag: 12.30 – 15.30 uur

Waar 
3e Etage Centrale Bibliotheek Spui 68, Den Haag
 
Meer weten over het loket?

Duurzame Haagse Kalender


De Duurzame Haagse Kalender biedt een compleet overzicht van alle duurzame events in en rondom Den Haag. Klik op de events voor meer informatie!  Wil je zelf promotie maken voor een duurzaam event? Mail ons een korte omschrijving, link naar je website en een foto naar: redactie@duurzaamdenhaag.nl 
Volg ons op je favoriete social media kanaal en blijf op de hoogte:

Copyright ©  Duurzaam Den Haag 2016

Mail ons voor tips, vragen en opmerkingen:
redactie@duurzaamdenhaag.nl

Wil je onze mail op een andere manier of niet meer ontvangen?
Verander je instellingen of meld je af.