maandag, februari 01, 2016

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam januari 2016


 
Bekijk deze email in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

Het is weer tijd voor de nieuwsbrief van Vadercentrum Adam. Er hebben in de afgelopen maand weer veel bijzondere activiteiten plaats gevonden. Zoals gewoonlijk willen wij een deel daarvan hier onder uw aandacht brengen.
(Voor een mooiere lay-out leest u de nieuwsbrief het beste in uw browser)

Ik wens u, namens al de vaders, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin

Januari 2016
 

In deze editie: 
 • Certificaatuitreiking cursussen
 • Een goed begin van het jaar
 • Voorlichting over Mediation
 • Opening vernieuwd kleermakerslokaal
 • Repair Café Vadercentrum
 • Grote bijeenkomst over Energiebesparing
 • Het wiel niet UITvinden, maar vinden!
 • Agenda

Certificaatuitreiking cursussen


Het Vadercentrum Adam verzorgt vele activiteiten, w.o. een 20-tal cursussen. Wekelijks nemen hieraan ruim 200 mannen deel. Jaarlijks worden tientallen deelnemersbewijzen, certificaten en zelfs diploma’s uitgereikt. De cursisten zijn apetrots op deze erkenning, waarvoor zij zo hun best hebben gedaan.

Enkele voorbeelden van certificaatuitreikingen sinds september 2015 zijn:
 • 15  mannen namen deel aan de cursus elektrisch lassen. 11 daarvan rondden dit af met een certificaat,
 • 14 mannen volgden de cursus Mig-Mag lassen en 10 daarvan kregen een certificaat,
 • 11 mannen sloten een computercursus, op het niveau van gevorderden, af met een certificaat,
 • 13 mannen maakten helemaal zelf een broek en een overhemd (onder begeleiding van onze kleermaker) en sloten de cursus af met de ontvangst van een certificaat,
 • 9 mannen kregen voor de cursus Engels een certificaat,
 • 4 mannen ontvingen voor de cursus Frans een certificaat,
 • 9 deelnemers volgden de EHBO herhaallessen, waardoor hun EHBO diploma’s werden verlengd,
 • Enkele andere voorbeelden van cursussen, waaraan tientallen mensen deelnamen, zijn solliciteren, omgaan met geld, hardlooptraining, (kunst)schilderen, yoga, Spaans, Arduino, Nederlands, zwemmen, houtbewerken, fietsreparatie en ga zo maar door!
Voorts ontvingen in totaal 12 leerlingen (tussen 12 en 18 jaar) uit het voortgezet onderwijs huiswerkbegeleiding. De individuele lessen werden op verschillende weekdagen gegeven door professionele docenten, waardoor de leerlingen hun schoolprestaties verbeterden.

Een goed begin van het jaar


Over het algemeen is de Weggeefwinkel zeer tevreden over de donaties, die zij dagelijks mogen ontvangen. Bijna iedere dag worden zij verrast met iets speciaals, zoals bijvoorbeeld een vijftigtal prachtige heren-overhemden of kinderkleding. Precies in de maat, die zij zochten.

Maar voor ons begon dit nieuwe jaar met twee heel speciale verrassingen.
Allereerst mochten wij van Florence, locatie Wenckebach, een mooie donatie ontvangen, waaronder bedden, die wij broodnodig hebben. En of dat nog niet genoeg was verblijdde de Canadese Ambassade ons bovendien met zó veel huisraad, dat wij heel royaal konden zijn bij de uitgifte.

Eigenlijk zouden de mensen, die ons deze goederen schonken, eens moeten zien hoe blij onze klanten zijn met hun 'nieuwe' spullen. De klanten weten niet waar dat alles vandaan komt en kunnen dan ook niemand bedanken. Wij zijn wèl op de hoogte en bedanken Florence en de Canadese Ambassade hierbij hartelijk! Maar dit laat onverlet, dat wij met iedere donatie - hoe bescheiden ook - blij zijn. De geschonken artikelen krijgen in vele huizen een dankbare bestemming.

Voorlichting over Mediation


Op donderdag 7 januari kwamen de professionals van Koek en Ei Mediation naar het Vadercentrum om een algemene lezing te geven. De bedoeling was om kennis te delen over hoe mediation in Nederland werkt en wat er bij een (intercultureel) conflict nodig is om weerstand/boosheid/verdriet om te buigen naar een situatie, waarin partijen zich uiteindelijk kunnen vinden.

Naast, door beide docenten aangedragen, voorbeelden kregen de 50 deelnemers aan deze voorlichtingsbijeenkomst ruimschoots de gelegenheid conflictsituaties voor te leggen. Deze werden in gezamenlijkheid besproken, tot alles aan het eind van deze interessante bijeenkomst weer geheel Koek en Ei was.

Opening vernieuwd kleermakerslokaal

Als we terugkijken naar vijftien jaar naaicursussen in het Vadercentrum, dan zien we een begin met één naaimachine in de kelder, naar voorzichtig een tweede en later ook nog een derde, waarop vele, vele mannen van onze leraar Faris Kulgu naailessen kregen.
Intussen is er veel veranderd. De naaicursus kreeg op de begane grond een eigen lokaal, er kwamen meer (meestal tweedehandse) machines bij en tenslotte ook nog een strijkmachine. Wat in al die jaren niet is veranderd is onze leraar Faris. Hij bleef het Vadercentrum al die jaren trouw.                          

Zeer intensief gebruik was er de oorzaak van, dat onze naaimachines uiteindelijk (veel te) vaak in reparatie moesten. Maar gelukkig is dat nu verleden tijd. Op woensdag 20 januari opende Marlon Berends van het Stadsdeelkantoor, samen met onze leraar Faris, feestelijk ons vernieuwde naaiatelier met acht splinternieuwe naaimachines en een nieuw, professioneel strijkijzer.

Onze naaicursus is één van de meest succesvolle projecten in het Vadercentrum. Met door de jaren heen altijd een wachtlijst van mensen, die ook les willen krijgen. Elke drie maanden begint een nieuw lesprogramma en vanaf nu op nieuwe naaimachines!
Vrijwilligers en (oud)leerlingen van de naaicursus mochten inschrijven voor de verloting van de oude naaimachines. Ter afsluiting van deze feestelijke bijeenkomst kon Marlon Berends acht personen blij maken.
Met dank aan het Stadsdeelkantoor kunnen wij weer jaren vooruit!

Repair Café Vadercentrum

Donderdagmiddag 21 januari was het eerste Repair Café van 2016. Voor dit project  hebben wij een team van 10 deskundige reparateurs (twee kleermakers, een timmerman, een loodgieter, twee elektriciens, twee fietsenmakers, een metaal bewerker en een ICT-er die computers repareert en installeert).
Deze keer repareerden onze vrijwillige reparateurs verschillende kledingstukken en pasten ze een paar bloesjes aan. Verder repareerden zij een TL-lamp, een fiets, een koffiemolen en een naaimachine. Ook keken zij navigatie apparatuur na en installeerden ze wat software.
Het volgende Repair Café is op donderdag 18 februari. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. Of kom die dag luisteren naar wat het Klus Team MOOI Laak allemaal te vertellen heeft. De middag begint weer om 14.00 uur.

Grote bijeenkomst over Energiebesparing

Op vrijdagavond 22 januari zat ons Vadercentrum weer vol met ruim 90 gasten voor de eerste van 10 thema-avonden dit jaar rond duurzaamheid en wonen. 
En spannend was het ook, want wethouder Joris Wijsmuller maakte bekend wie, met een grote investering in energiebesparing vorig jaar, de zonnepanelen had gewonnen. De winnares ging zowat uit haar dak! Samen met de zonnepanelen, verdient zij haar investering in dubbele beglazing binnen de kortste keren weer terug! Ter plekke kon ook meteen een afspraak gemaakt worden voor een datum, waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zo zien we dat graag!

De beide koelkasten, 2e en 3e prijs voor een investering in energiebesparing, werden gewonnen door inwoners van Molenwijk.
Daarnaast werd ook een poster met energiebesparende maatregelen ‘onthuld’, die wijkbewoners hadden ingestuurd. Laak is energiebewust!
De inzender van de mooiste en meest hartverwarmende tekst won een knuffelkussen.

Natuurlijk gebeurde dit alles onder het genot van een heerlijke maaltijd, die de Vaders ons altijd weer weten voor te zetten en door de mannen van het Vadercentrum met veel liefde was klaargemaakt.
Tijdens die maaltijd verzorgde Stichting Aardewerk een kennistest over energiebesparing, waaraan iedereen enthousiast meedeed. De aanwezigen werden ‘aan de tand gevoeld’ over hun kennis op het gebied van energiebesparing. En natuurlijk werden daarmee ook weer allerlei prijsjes gewonnen, van tochtstrips tot een speelgoedauto op zonne-energie!
Na afloop kreeg iedereen, gezien het weer heel toepasselijk, een fietszadelhoesje. Zo konden we ook op weg naar huis een beetje droog zitten!
Het was een mooie avond, we kijken alvast uit naar de volgende!

Het wiel niet UITvinden, maar vinden!


Het jaar 2016 is nog ‘splinternieuw’. Iedereen is druk doende met goede wensen uit te strooien voor de wereld, ons land, onze stad en vooral onze wijk Laakkwartier en daar kwam één van onze vrijwilligers met een wel heel origineel cadeau. 

Anshela Balak, wijkbewoonster van Laak, bracht vanuit haar wijkonderzoek in eigen beheer een boekje uit met als titel: Het wiel niet UITvinden, maar vinden! Daarin beschrijft ze op welke manier bewoners, organisaties en de stedelijke overheid in een samenwerkingsverband elkaar kunnen versterken.

Kern van haar betoog is 'wieltjes' met elkaar verbinden. In het Laakkwartier is dat niet moeilijk want zij ziet veel wieltjes voor haar neus staan. Gelukkig maar, want dan hoeven die niet opnieuw te worden uitgevonden.

Aan onze wijkdirecteur Hassan Elhouari bood Anshela het eerste boekje aan. Er is in 2016 veel werk aan de winkel!

Agenda 

Enkele van de activiteiten in de komende weken:
Naast de 20-tal wekelijkse cursussen, de werkzaamheden in de Weggeefwinkel en de werkzaamheden van de Buurtvaders hebben we in de komende weken weer veel bijzondere activiteiten. Een aantal daarvan kunt u hieronder lezen. Let op, er kunnen activiteiten zijn waarvoor aanmelden verplicht geldt.
 • Dinsdag 2 februari, voorlichtingsbijeenkomst, i.s.m. ProDemos, overactief burgerschap
 • Donderdag 11 februari, poëzieworkshop over liefde
 • Vrijdag 12 februari, grote dialoogbijeenkomst, met een maaltijd, over liefde
 • Dinsdag 16 februari, workshop over opvoeden
 • Donderdag 18 februari, Repair Café
 • Dinsdag 23 februari, i.s.m. 070Energiek, een voorlichtingsbijeenkomst over energiegebruik
 • Donderdag 25 februari, i.s.m. 070Energiek een energieparty over de energierekening
Een uitgebreid programma kunt u op onze website vinden: