zondag, januari 10, 2016

Social Security in de wijk

Den HaagFM 15.01.2016 De politievakbond ACP is niet te spreken over de straatpatrouilles door particuliere beveiligersin onder meer Laak en Escamp.

Voor het project ‘social security’ lopen er tot 1 mei extra beveiligers op straat, op zoek naar verdachte situaties en personen. Ze melden ook kapotte verlichting en vandalisme. De gemeente werkt hiervoor samen met politie, woningcorporaties, bewonersorganisaties, ondernemersverenigingen en actieve burgers. Het doel is om overlast en criminaliteit tegen te gaan. De professionele beveiligers worden ingezet in de stadsdelen Laak, Escamp en Centrum.
De politiebond ACP vindt dat het geld dat nu naar de beveiligers gaat zou naar de politie zou moeten, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp in AD Haagsche Courant. “De handhaving van openbare orde en veiligheid is een overheidstaak.” De PVV in de Haagse gemeenteraad is het daarmee eens. “Dit zijn politietaken, we slaan volledig door met de privatisering”, zegt raadslid André Elissen (kleine foto) in de krant. De SP vindt het project ook “helemaal niks”. De Haagse Stadspartij spreekt van een “zeer onwenselijke situatie”. ...lees meer

 


Vraagtekens bij inzet beveiligers in Haagse wijken  

AD 15.01.2016 Medewerkers van beveiligingsbedrijven surveilleren deze winter onder meer in de Schilderswijk en in Moerwijk in Den Haag. Ze fungeren als extra 'ogen en oren' voor de politie. Maar politiebond ACP en de raad zijn kritisch: 'Dit is politiewerk.' 
 Dit zijn politietaken, we slaan volledig door met de privatisering
André Elissen, aldus raadslid PVV
De beveiligers lopen door de wijk, letten op verdachte gevallen, geven voorlichting over inbraken en overvallen en bellen zonodig bij bewoners aan. Ook letten ze op zaken als kapotte verlichting of overlast.
Daardoor heeft de Haagse politie 'een veel beter beeld van wat er op straat speelt', zegt Nêzar van Geffen van Hofland Security. Dat bedrijf wordt ook ingeschakeld voor het project Social Security, in het kader waarvan beveiligers deze winter surveilleren in de Schilderswijk, Moerwijk, Morgenstond en Molenwijk.
Het is een bijzonder project, omdat de beveiligers op de openbare weg opereren. Van Geffen: ,,De politie heeft niet de capaciteit om te doen wat wij nu doen.'' Het werk bestaat uit rondes doen op straat, soms met gerichte meldingen van corporaties en politie. ,,Dan bellen wij eens aan en vragen hoe het gaat.''
Politiebond ACP is echter kritisch en  fracties in de Haagse gemeenteraad willen opheldering van het stadsbestuur. ,,Dit zijn politietaken, we slaan volledig door met de privatisering,'' zegt PVV-raadslid André Elissen. De SP - eveneens oppositie - vindt het project 'helemaal niks'. Groep De Mos en de PVV zijn voor meer toezicht, maar dan door politie of boa's.
Ook binnen de coalitie klinkt commentaar. De HSP spreekt van een 'zeer onwenselijke situatie'. ,,Politietaken moeten door de politie uitgevoerd worden, niet door een soort onderaannemers,'' zegt raadslid Fatima Faïd. Het gevaar bestaat volgens haar dat een groep handhavers ontstaat met 'allerlei vage bevoegdheden'.
Andere coalitiefracties zien geen problemen, maar benadrukken dat  beveiligers nooit als vervanging van de politie mogen worden ingezet.
De handhaving van openbare orde en veiligheid is een overheidstaak
Gerrit van de Kamp,aldus politiebond ACP

© archieffoto ANP.
Voor voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP is het Haagse project een bewijs dat er te weinig politieagenten zijn. ,,We hebben blijkbaar meer behoefte aan toezicht en controle dan de politie aan kan.'' Het geld dat nu naar de beveiligers gaat zou naar de politie moeten, vindt Van de Kamp. ,,De handhaving van openbare orde en veiligheid is een overheidstaak.''

Offensief
De gemeente benadrukt dat de beveiligers in en rond winkelgebieden werken en 'vanzelfsprekend' niet zelf mensen aanhouden. Het project is onderdeel van het Donkere Dagen Offensief, een initiatief om diefstal aan te pakken. 
De inzet van particuliere beveiligers is bezig aan een opmars, zien deskundigen. Daaraan kleven risico's, volgens die kenners. Zo zou bij het publiek onduidelijk zijn wat de bevoegdheden zijn.


RTVWEST 11.01.2016 Extra oren en ogen in de Molenwijk, Moerwijk, Morgenstond en Schilderswijk. In deze Haagse wijken lopen tot 1 mei professionele beveiligers die letten op verdachte situaties en personen.
De professionele beveiligers zijn onderdeel van de Social Security. Dat is een project van de gemeente Den Haag, in samenwerking met de politie, corporaties, bewonersorganisaties, ondernemersverenigingen en bewoners. Het initiatief moet leiden tot een vermindering van overlast en criminaliteit.
LEES OOK: Extra HTM-beveiligers tijdens drukke feestdagen en evenementen in Den Haag
De beveiligers letten niet alleen op verdachte situaties en personen. Ze doen ook melding van straatverlichting die kapot is. Tijdens de 'rondes' door de wijken spreken de professionele beveiligers ook bewoners en ondernemers aan. Dat doen ze onder andere om voorlichting te geven over het voorkomen van woninginbraken of overvallen.
Meer over dit onderwerp:

Extra ‘sociale beveiliging’ in Haagse wijken

Den HaagFM 10.01.2016 In Den Haag is het project ‘social security’ van start gegaan. Tot 1 mei lopen er extra beveiligers op straat, op zoek naar verdachte situaties en personen. Ze melden ook kapotte verlichting en vandalisme.

De gemeente werkt hiervoor samen met politie, woningcorporaties, bewonersorganisaties, ondernemersverenigingen en actieve burgers. Het doel is om overlast en criminaliteit tegen te gaan.

De professionele beveiligers worden ingezet in de stadsdelen Laak, Escamp en Centrum. ...lees meer