maandag, maart 02, 2015

Nieuwsbrief Vadercentrum Adam februari 2015Geachte heer, mevrouw,

Het is weer tijd voor de nieuwsbrief van het Vadercentrum Adam.

In de afgelopen maand hebben we bijzondere activiteiten georganiseerd tijdens de "Week van de Liefde", waarover u in deze nieuwsbrief kunt lezen.
In maart organiseren we, naast onze wekelijkse activiteiten, ook spektakels zoals een politiek debat, de Holi Phagwa viering en een Couscous Kletscafé over het onderwerp "Vrede". Steeds verwachten we ongeveer 100 gasten. In de volgende nieuwsbrief kunt u het verslag daarover verwachten.

Vanaf deze maand ontvangt u de nieuwsbrief in de nieuwe stijl. Mocht u geen afbeeldingen zien dan kunt u bovenaan de e-mail instellen door te klikken op: afbeeldingen downloaden. Of u kunt de e-mail in uw browser bekijken door rechts bovenaan te klikken op: "Bekijk deze email in uw browser". 

Ik wens u, namens al "onze" vaders, veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Bilal Sahin


Februari 2015

In deze editie: Donatie van HTM / Activiteiten tijdens de “Week van de Liefde” /  Voorlichtingsbijeenkomst over “hoge bloeddruk” / Repair Café Vadercentrum / Meer….

• Image_PDF_30px FebruariDonatie van HTM

Op jaarbasis behalen ongeveer 35 cursisten bij ons een lascertificaat.          
Het lasapparaat in onze werkplaats was aan vervanging toe, na jaren van intensief gebruik door de cursisten.
Wij dienden een verzoek in bij de HTM (Haagse Tramweg Maatschappij) voor een donatie van een lasapparaat. Eén van de oudere lasapparaten, die in de werkplaats van de HTM in een hoekje stond, krijgt nu bij ons een nieuwe bestemming om mensen de kunst van het lassen bij te brengen. Opgepoetst en voorzien van een feestelijke jubileumsticker van de HTM is de lasmachine onlangs afgeleverd bij het Vadercentrum.
Wij allemaal, vrijwilligers en cursisten, zijn er ontzettend blij mee. Namens de tientallen toekomstige cursisten, die dit apparaat gaan gebruiken, bedanken wij de HTM hartelijk.


Activiteiten tijdens de "Week van de Liefde"

 Het Vadercentrum Adam en het Laaktheater organiseerden, in een bijzonder leuke samenwerking, in de week van 9 t/m 14 februarieen liefdevolle en sfeervolle “Week van deLiefde”. Het was vol romantiek, verhalen, gedichten, bijzonder eten en muziek waar honderden wijkbewoners aan hebben deelgenomen. We kijken er met veel genoegen op terug. Zowel het Vadercentrum als het Laaktheater waren prachtig versierd voor dit thema. Met veel hartjes, slingers en ballonnen. Een kleine uitleg van de activiteiten treft u hieronder aan.


Workshop Liefdespoëzie


Op dinsdagavond 10 februari namen ruim 30 mannen, waarvan de meesten niet eerder een gedicht hadden geschreven, deel aan deze workshop. Deze mannen waren wel dapper genoeg om voor Valentijnsdag aan hun geliefde een romantisch gedicht te schrijven en het hart van hun geliefde (opnieuw) te veroveren met een gedicht.
Onder leiding van Adrienne Vooijs werd geprobeerd een gedicht te schrijven in zo mooi mogelijke woorden. En dat lukte heel erg goed! Er kwamen mooie woorden en zinnen op papier met als resultaat vele verrassende gedichten.
 
Zo schreef een deelnemer:
Liefje 
Ik schrijf voor jou een gedicht 
Omdat ik zoveel van je hou 
Je bent mijn engel 
De maan in mijn donkere nachten
De reden om te leven 
Je zwarte ogen verlichten mijn nachtelijke wegen 
Je bent mijn alles 
Ik wil met jou oud worden 
Dat wil jij toch ook? 
 
Voorafgaand aan de film in het Laaktheater op vrijdag 13 februari, lazen enkele mannen hun gedicht voor. U kunt alle gedichten lezen in het Vadercentrum, waar zij momenteel  geëxposeerd worden.


Tafelverhalen


Op donderdag 12 februari kregen ruim 90 wijkbewoners de gelegenheid om met
zijn/haar geliefde een romantische avond met een speciale Valentijn maaltijd bij te wonen.
Het romantisch versierde Vadercentrum was al rond 17.00 uur vol. Mannen uit de buurt waren met hun echtgenotes uitgenodigd voor dit bijzondere etentje. Zo wilden we laten zien, dat het goed is om binnen een relatie voortdurend aandacht voor elkaar te hebben. De deelnemers die werden benaderd, waren vooral echtparen voor wie samen uit eten gaan niet gebruikelijk is.
Vrijwilligers van het Vadercentrum zorgden voor een met  liefde samengesteld diner. Als voorgerecht een kopje soep, daarna het hoofdgerecht en tot besluit een toetje.


Tussen de maaltijdgangen door vertelden, vooraf geselecteerde, deelnemers hun eigen liefdesverhalen. Een avond vol muziek en vol bijzondere verhalen die moeilijk te vergeten zal zijn.Poëzie en film


Op vrijdag 13 februari vanaf 19.30 uur vulden wij met tientallen belangstellenden de zaal in het Laaktheater om naar de romantische komedie "De Toscaanse Bruiloft" te kijken. 
In deze Valentijn tijd was dit een leuke en romantische gelegenheid voor de wijkbewoners, die normaal gesproken niet of nauwelijks naar de bioscoop gaan. Voorafgaand aan de film droegen enkele dappere mannen hun gedicht voor aan de aanwezigen. De gedichten hadden zij de voorgaande dinsdag tijdens een workshop in het Vadercentrum geschreven. Elk gedicht werd door het publiek met een luid applaus gewaardeerd.


Lichtroute


Op zaterdag 14 februari sloten we gezamenlijk de “Week van de Liefde” af door 
deel te nemen aan de “Lichtroutes”, die door Quartier Laak was georganiseerd.
Het Vadercentrum en ook veel andere plekken in Laak waren versierd met lichtjes. Met op de achtergrond live muziek verzorgden we verschillende exposities, zoals met schilderijen en met gedichten van wijkbewoners. We zorgden voor lekkere hapjes en drankjes, zoals een kop soep, warme chocolademelk, Hindoestaanse kruiden thee en Marokkaanse mint thee. Verder verzorgden we een workshop lampionnen maken voor jong en oud.
https://gallery.mailchimp.com/e437e435a1c8d27c5ccb42cb1/images/0aa50de0-6732-4d39-9c8b-6c3cf3efcf87.jpg
Later trokken we met de zelf gemaakte lampionnen, met tientallen wijkbewoners, in een feestelijke sfeer de wijk in. Veel vrijwilligers van het Vadercentrum hielpen waar nodig  gedurende dit bijzondere evenement.
Na de lampionnenworkshop schreven de kinderen een wens op een stuk papier. Elke kinderwens werd apart aan een roos gebonden en als een bouquet aan de stadsdeel-directeur aangeboden. Zo kan hij op een geschikt moment nog eens rustig op kantoor lezen wat de burgers van morgen te wensen hebben.


Voorlichtingsbijeenkomst over "hoge bloeddruk"


Op dinsdag 17 februari organiseerde het Vadercentrum Adam, in samenwerking metDokters van de Wereld, een voorlichtingsbijeenkomst over hoge bloeddruk. 
Het was een gezellige en informatieve avond met meer dan 40 belangstellenden. Na de voorlichting was er tijd om ook de eigen bloeddruk te laten meten. Je bloeddruk van tijd tot tijd opnemen is belangrijk, omdat je het zelf niet voelt als je bloeddruk te hoog is.
Tijdens het meten van de bloeddruk wordt gekeken naar de druk die ontstaat in de bloedvaten wanneer het hart het bloed door de aderen pompt. Wanneer je voor een lange(re) periode een hoge bloeddruk hebt, kunnen de bloedvaten vernauwen, in je hart maar ook op andere plekken zoals in je hersenen. Je loopt dan bijvoorbeeld het risico op een hartinfarct, nierfalen of op een beroerte (herseninfarct). Een te hoge bloeddruk kan ontstaan door aangeboren factoren, maar ook door een ongezonde levensstijl (zoals roken, veel alcohol, overgewicht, weinig bewegen, veel vet en zout eten) of stress. Om een te hoge bloeddruk te voorkomen of te verlagen kan je dus proberen een aantal van deze oorzaken te vermijden.


De gemiddelde bloeddruk van de aanwezigen was gelukkig in orde! Waar bezorgde bezoekers werden gerustgesteld, werden enkele anderen doorverwezen naar de eigen huisarts. Al met al een geslaagde, leerzame en nuttige avond met veel nieuwsgierige en enthousiaste mensen!Dokters van de Wereld zet zich ook in voor een goede toegang tot de zorg voor migranten zonder verblijfspapieren. Om ‘ongedocumenteerde’ migranten te informeren over de Nederlandse gezondheidszorg houdt Dokters van de Wereld onder andere een inloopspreekuur (www.doktersvandewereld.org). Zij bemiddelen met zorginstanties en kunnen patiënten begeleiden naar de reguliere zorg. Repair Café Vadercentrum 

Op donderdag 19 februari was er weer een Repair Café in het Vadercentrum.Kapotte apparaten en kleding kregen weer een kans op een tweede leven. Onder andere een staafmixer, een wekker, en een jas werden gerepareerd door onze vrijwilligers en waren weer klaar om gebruikt te worden.
Naast reparaties zal vanaf volgende maand tijdens het Repair café het Klus Team MOOI Laak informatie verstrekken over:
hoe je energie/elektriciteit kunt meten, wat energie besparende middelen zijn en
de beginselen van brandpreventie uitleggen. In het kader van brandpreventie worden er, op voorwaarden, rookmelders verstrekt met instructie (zolang de voorraad strekt).
Het volgende Repair Café is op donderdag 19 maart. Heeft u ook nog kapotte spullen? Gooi ze niet weg, maar breng ze mee naar het Repair Café. Of kom luisteren naar wat het Klus Team MOOI Laak te vertellen heeft. De middag begint weer om 14.00 uur.Voor meer activiteiten...


In deze nieuwsbrief is een aantal actuele activiteiten van het Vadercentrum Adam uitgelicht. Natuurlijk is ons aanbod nog veel groter en gaan, naast de vermelde activiteiten, ook de cursussen en andere activiteiten en voorlichtingsbijeenkomstengewoon door. Meer weten? Bekijk het aanbod op www.vadercentrumadam.nl of www.haagsevaders.nl