vrijdag, maart 26, 2010

Opening nieuwe buurtkamer in Spoorwijk

Klik op titel (vanaf 5.20 min)

Op maandag 22 maart opende Bert van Alphen (Welzijn, Emancipatie en Volksgezondheid) een nieuwe buurtkamer in Spoorwijk.

Spoorwijk krijgt een 'huiskamer voor de buurt' aan het Goeverneurplein 8, een zogenoemde buurtkamer. Voorheen 'De Wijkplaats' kreeg hiermee een vernieuwde bestemming.

Goed contact met je buren is waardevol: het leven is een stuk aangenamer als je mensen in je omgeving hebt met wie je eens een praatje kunt maken. Met wie je alledaagse dingen kunt delen.

Goed contact tussen buurtbewoners komt niet altijd vanzelf tot stand. Door bijvoorbeeld taalbarrières of cultuurverschillen, kunnen mensen zich eenzaam voelen of zelfs in een sociaal isolement terecht komen. Daarom helpt de gemeente Den Haag met het opzetten van buurtkamers.

Bewoners kunnen in de buurtkamer terecht voor een kopje koffie, om elkaar beter te leren kennen of om samen activiteiten te ondernemen. De buurtkamers worden gratis beschikbaar gesteld door de woningcorporaties Vestia en stichting BOOG die de vrijwilligers begeleidt.

Vrijwillige inzet
De buurtkamers worden gratis beschikbaar gesteld door de woningcorporatie Vestia. De gemeente huurt BOOG in voor de begeleiding van de vrijwilligers.

Bewoners zetten zich vrijwillig in en zorgen zelf voor het realiseren van hun wensen en ideeën. Zij knappen de Buurtkamer samen op en richten deze ook samen in – zodat iedereen er zich welkom voelt.

In iedere Buurtkamer is een gemotiveerd team gastheren- en vrouwen. Deze buurtbewoners vormen de spil van de Buurtkamer. Zij bedenken activiteiten om het contact tussen buurtbewoners te bevorderen.

Momenteel telt Den Haag in totaal zeven buurtkamers, onder andere in Vrederust en in de Schilderswijk. Dit jaar krijgt Den Haag er nog drie bij.