vrijdag, december 11, 2009

Spoorwijk is af, 15 december 2009 oplevering Promenade (3e en laatste fase)

(klik titel)

Op 15 december 2009 viert Vestia de oplevering van Promenade. Dit is tevens de 3e en laatste fase van de grootschalige vernieuwing van Spoorwijk. Behoudens nog wat "Grijze" plekken is de sloop/nieuwbouw na 10 lange jaren dan eindelijk verleden tijd.

Met het Verleden van Oud Spoorwijk is afgerekend en Nu kunnen we dan gaan genieten van de Toekomst van Nieuw Spoorwijk. Het wordt een feest in winterse sprookjessferen en dat past natuurlijk helemaal bij de tijd van het jaar!

(Van der Hoogenhof)

Op 15 december 2009 wordt dit gevierd met een lampionnenoptocht met winterelfjes en winterse versnaperingen dat het fijn wonen is in het nieuwe Spoorwijk! Om 16.30 uur vertrekt er een lampionnenoptocht vanaf het Van der Hoogenhof en om 17.00 uur start in het Van der Hoogenhof de ontvangst voor de feestelijke opleveringshandeling.

Verval
In Spoorwijk laat Vestia zien dat een droom over een betere toekomst voor een wijk niet alleen maar een sprookje is. Spoorwijk raakte vanaf de jaren '70 in verval en de bewoners waren ontevreden over het leefklimaat, de kleine woningen en de criminaliteit. De openbare ruimte was verwaarloosd en er stonden te veel auto's in de kleine straatjes.

Nieuwe toekomst
In de jaren '90 maakten Vestia Den Haag Zuid-Oost, de gemeente Den Haag en de bewoners van Spoorwijk samen een wijkplan en dit vormde de basis voor de grootschalige vernieuwing. De aanleg van een groen, schoon en stil park (Hof van Heden) vormde de aftrap van 10 jaar slopen en bouwen. Nu staan er 750 nieuwe woningen die duurzaam verwarmd worden: opgepompt grondwater is de warmtebron voor de vloerverwarming en het tapwater. Spoorwijk is hiermee een van de eerste vlamloze wijken van Nederland.

Derde fase
Inmiddels is de derde fase opgeleverd en wonen er 126 kopers en 146 huurders in de ruim opgezette hoven.